DOLINA uvede v pátek 1. listopadu premiéru

Komedie Raye Cooneyho 1+1=3

Olga Turoková

14.10.2002 Kultura Témata: Nezařazeno 1469 slov

Kanadsko-slovenské divadlo Dolina bylo založeno v roce 1995, kdy se veřejnosti představilo dvouhodinovým programem Pri stlmenom svetle, který režírovala Olga Turoková. V květnu následujícího roku, opět za režijního vedení Olgy Turokové, předvedlo divadlo v Torontě premiéru komedie Stefana Kršnáka S brokovnicou na manžela (v úpravě Brigity Hamvašové), v níž hostoval košický herec Peter Rašev. Ostatně, tuto komedii předvedli herci i v dalších kanadských městech. V roce 1997 byl do Toronta pozván i autor hry Stefan Kršnák se synem Borisem, kteří ve stejnojmenné komedii účinkovali, aby s obnovenou premiérou absolvovali několik vystoupení v USA. V roce 1998 divadlo vystoupilo s pásmem poezie na půlnoční mši v Torontě. V režii Brigity Hamvašové herci Doliny zahráli v roce 1999 dvojtaktovku - parodii her Jánošík a Romeo a Julie -, které uvedli také v Torontě. Premiéru další bulvární komedie Marca Camolettiho v původním názvu Pyjamas pour Six v úpravě Olgy Turokové a pod novým názvem Kto si čo navarí… v režii Sylvii Stewartové uvedlo divadlo prvního dubna v Torontě, přičemž reprízy v dalších kanadských městech. V listopadu téhož roku se diváci pobavili na autorském večeru slovenské spisovatelky Daniely Kapitánové, kde herci slovenského divadla předvedli zdramatizované předčítání z knížky Julov dvor.

Nu a nyní je na řadě bulvární komedie Ray Coonyho 1+1=3, v níž hlavní roli zahraje známý slovenský herec a pedagog VŠMU František Výrostko.

Kdo je Mgr. art. František Výrostko ?

Pro ty, kterým jméno František Výrostko neřekne mnoho, je věnovaná následující informace Olgy Turokové:

[František Vyrostko]
František Výrostko
F. V. je výrazná herecká osobnosť zo Slovenka. Narodil sa 14.mája 1954 v Buziciach. Vyštudoval VŠMU v Bratislave, odbor herectvo. Roky pracuje pre TV, rozhlas, moderuje.Od roku 1976 je členom Divadla SNP v Martine. Vytvoril množstvo postáv s nesmiernou bravúrou prejavu na javisku kde mohol využiť svoje danosti pre scénický pohyb, improvizáciu a komediálnu nadsádzku. Patrí k hercom, ktorí od začiatku predstavenia dokážu nadviazať kontakt s divákmi a svojim spontánnym prejavom zmažu hranicu medzi javiskom a hľadiskom.

Spomeňme len niektoré z množstva postáv, ktoré František Výrostko vytvoril: "Uklady a Láska" - rolu Ferdinanda, "Zbojníci" - ako Spiegelberd, "Ivanov"- ako Dr.Lvov, "Maryša" - ako Frano,"Na dne" - ako Satin, atd.

Za stvárnenie mnohých postáv dostal ceny "Litfondu . Popri divadle sa venuje pedagogickej praci, vyučuje herectvo na Fakulte dramatických umení v Banskej Bystrici. Manželka Barbora je výtvarníčka. Syn Fero študuje na VŠMU.

Slovenský umělec, člen Divadla SNP v Martině, nemá rád rozhovory , ale má rád osobitý humor, jak se nakonec sami můžete přesvědčit z následujících řádků. "Zvědavá" se u příležitosti jeho hostování v Dolině rozhodla mu položit několik otázek :

Z: Je to tvoje první cesta do Kanady?
Ano.
Z: ...a není to jen kanadský žertík?
Ne.
Z: Co víš o Kanadě kromě toho, že je kolébkou ledního hokeje a že produkuje oblíbený javorový sirup?
O hokeji toho vím hodně, o javorovém sirupu vůbec nic. Doufám, že mi to čtenáři odpustí. Vím ale hodně o kanadské přírodě, protože jsem o tom četl hodně knih a viděl hodně dokumentárních filmů.
Z: ...dobrá, tak proč se např. říká "kanadský trávník"...
Tak to tedy přesně nevím, ale můj dědeček byl dvanáct let v Americe, v Clevelandu, a odtud si přivezl strojek na stříhání vlasů. Pravidelně nám - pěti sourozencům - "kosil" vlasový porost na onen "kanadský trávník". Jenže tenkrát letěly účesy `a la Beatles, začal jsem "kanadský trávník" doslova nenávidět.
Z: Co, kromě vody, se ti vybaví při slovech Niagárské vodopády?
Neslušný vtip.
Z: Víme, že ses ve škole učil rusky - a co tak angličtina? Neprodají tě? Možná bys byl i rád...
Joooooj, kdybych mluvil anglicky tak jako rusky! Ale jsem herecky i pohybově zdatný, dohovořím se rukama a nohama.
Ale ovládám perfektně kanadštinu, doufám, že se chytíte!!!
Z: Už jsi někdy hrál v blázinci ( neboť tentokráte budeš ), když hraješ bláznivé komedie? ( Naše divadlo Dolina ano, a bylo to ještě na 1. apríla - no není to milá ironie?)
Přelet nad kukaččím hnízdem ( režie Miloš Forman) u nás v divadle pod názvom Eniki Beniki - fantastická hra, a to jsme si ji dovolili hrát za komunistů v době, kdy byla zakázaná. Ale kdo vlastně mohl tušit, co to Eniki Beniki je, že ...
Z:Vím, že ztvárňuješ hlavní postavu ve hře 1+1=3. ( Nemáš s matematikou problémy?)
Vypadám na to, že neumím do tří napočítat?
Z: Nemáš tak trochu strach z toho, že starší diváci, jejich slovenština tak trochu pokulhává, nebudou tomuto humoru rozumět a že se tedy nebudou smát na místech, kde se to očekává a kde jsi na to zvyklý z vystoupení na mateřské scéně?
Tak trochu mě ty obavy pronásledují, ale konečně každému vyhovět nelze. Toto představení je určeno spíše pro střední a mladší generaci.
Z: Koho obdivuješ? ( Jestli vůbec někoho...) Já jsem obdivovala tebe, když jsem tě viděla v této hře na Slovensku.
Zo slovenských herců už nebohého Ctibora Filčíka, který hrával i v martinském divadle a na VŠMU v Bratislavě mě také nějaký čas i učil. Opravdový divadelní mág, absolutní profesionál. Uznávám ruskou a polskou divadelní školu.
Z: Co umíš uvařit? ( nechoď na mě s čajem, to se nepočítá !)
Joooooooj, to je moja silná stránka.Umím všechno kromě pečení koláčů a skladkostí - to neovládám. Některé vlastní recepty jsem předváděl i na slovenské televizi ( halušky s brambory, pečená štika plněná houbami, zaječí ragú s čučoriedkami, velikonoční pečený tvaroh - naslano, to je "východniarska" specialita, zelňačka s masovými kuličkami, houbami, sušenými slivkami a fazolkou atd.)
Z: A jakou máš rád hudbu?
Kromě dechovek a té současné nejtvrdší hudby snad všechno. Nedávno jsem si !přičichnul! k jazzu, syn jej vedle klasiky hraje skoro profesionálně.
Z: Co bys najraději viděl nebo zažil v Kanadě?
Chtěl bych vidět živého Gretzkého a živého grizlyho. A tak si ještě zachytat ryby v kanadských řekách a jezerech.
Z: Co očekáváš od herců divadla Dolina?
Že nebudou lepší než já. Tu hanbu by mi snad neudělali. Věřám, že ze svého umění přece jen trochu uberou, abych mohl vyniknout i já.
Z:Lžeš, a kdy?
Jestli lžu, a kdy? Poslouchej, Zvědavá, nejsi ty až příliš zvědavá?
Z: Doporučujeme ti přinést si s sebou slovenské noviny, neboť při hltání novin na scéně (mimochodom je to nezapomenutelná scéna!) by ti jistě nechutnala kanadská tisková barva, a ještě ti prozradím, že se strašlivě rozmazává (tedy, já jsem ji neochutnávala, ale když jsi zvyklý na tu slovenskou?!)

(Konec rozhovoru)

A chcete vědět více o autorovi komedie?

Ray Cooney - herec, režisér, dramatik a divadelný riaditeľ - je typickým príkladom

[Ray Cooney]
Ray Cooney
divadelného self-made-mane, ktorý stál na javisku ako dieťa, mladosť strávil vo vidieckych repertoárových divadlách a nakoniec zakotvil v Londýne. Tu začal písať divadelné komédie vyznačujúce sa dokonalou, matematicky presnou konštruciou absurdných situácií, komédie, ktoré nešuštia papierom a ktoré netlačí ťažké pero akademického dramatika; komédie, ktoré vytvoril herec a praktický divadelník pre svojich kolegov hercov, ale predovšetkým pre divákov.

Pre londýnske divadlo West End napísal 13 hier. Spomeňme niektoré z nich:Teraz nie miláčik, posuň sa, Nevesta prichádza, Dvaja do jedného, atď. V r.1983 napísal komédiu 1+1=3, ktorú režíroval a v ktorej aj hral. Inscenácia sa stretla s obrovským úspechom, hrala sa nepretržite 9 rokov.Cooney sa presadil aj v USA, keď s úspechom réžijne i herecky zrealizoval broadwayskú verziu tejto inscenácie.

Je to divadelná hra, patriaca do rodiny ľahkého bulváru, inscenovanie, ktorého považuje istá časť divadelnej kritiky za smrteľný hriech.Absurdné situácie do ktorých sa hlavný hrdina hry dostáva (samozréjme svojou vinou) ho nútia až k takým klamstvám, že nakoniec skutočná pravda vyzie opäť ako klamstvo. Vďačná a večná téma lásky, nevery, manželstva... "Svet sa netočí okolo vlastnej osi, ale okolo ženy !" Tento typ dramatickej tvorby sa obyčajne nepáči takmer nikomu, okrem všetkých divákov.

Ray Cooney 1 + 1 = 3

(bláznivá komédia v úprave Oľgy Turokovej)

Réžia Ladislav Šalga

Osoby a obsadenie:
Brownová Hanka Valušová-Moise
Barbara BrownováLubica Kučerová
John BrownFrantišek Výrostko
Stanley GardnerRoman Vrba
Bobby FranklynLadislav Šalga
Detektív seržant TroughtonJúlius Sagath
Detektív seržant PorterhouseMilan Daruľa
ReportérRobert Jaroščiak

Predstavenie vedie: Olga Turok, Text sleduje: H. Kočíková a Olinka Koperdáková. Texty Johna Browna v jeho neprítomnosti čítal Robert Jaroščiak.

Milovníci divadelního umění se budou moci komedií potěšit na premiéře, která se uskuteční v pátek 1. listopadu ve 20 hodin, a na reprízách v sobotu 2. listopadu o 17. a 20. hodině a v neděli 3. listopadu jen v 17 hodin.

František Výrostko, známý slovenský herec a pedagog, v této bulvární komedii hostem scény kanadsko-slovenského divadla Dolina, ztělesní hlavní roli. Přijďte se s námi potěšit uměním, které po staletí naplňuje duši jeho milovníků, a zasmát se nad nastaveným zrcadlem vlastní nedokonalosti.

Vstupenky si můžete rezervovat na tel. čísle: 416.359 9866, 416.235 1892, 416.860 0129.

Na základě materiálů Olinky Turokové připravila VK

Známka 1.2 (hodnotilo 5)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

9

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc září přispělo 20 čtenářů částkou 3 222 korun, což je 9 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Proč je plánovaný schodek tak vysoký? 07.09.24 07:22 Česká republika 0

Vášáryová: Voliči Fica, Babiše a Kaczyńského jsou frustrovaní a rozumově nedovyvinutí07.09.24 07:09 Slovensko 1

Průšvih Boeingu, jaký tu ještě nebyl07.09.24 06:42 USA 1

Soukromá banka Rothschild & Co odvrátila ukrajinský dluhový kolaps06.09.24 17:22 Ukrajina 1

Čeští europoslanci vyzvali Borrella, aby tlačil na volnost Kyjeva v použití zbraní 06.09.24 15:13 Evropská unie 0

Zavřeli jste za covidu děti u porna, tak se nedivte06.09.24 14:44 Česká republika 1

Mezinárodní měnový fond se po třech letech vrací do Ruska 06.09.24 06:38 Rusko 0

Kanárské ostrovy: Rekordní příjezd 25 524 Afričanů na 373 lodích (video)06.09.24 05:59 Španělsko 5

Propad českého průmyslu pokračuje05.09.24 18:38 Česká republika 0

Nové americké jaderné bomby v Evropě05.09.24 18:31 USA 0

O Maďarsku bez Maďarska. Takto se jedná v europarlamentu05.09.24 18:19 Evropská unie 0

Bartoš nezvládl ukočírovat projekt stavebního řízení ani do září, ale to nevadí a je za selhání nepostižitelný05.09.24 09:31 Česká republika 1

Policisté budou protestovat před Úřadem vlády04.09.24 18:23 Česká republika 2

56,7 % pro Trumpa. Ameriku zasáhl odhad04.09.24 14:31 USA 0

Lidé nestávkují, protože nevěří 04.09.24 14:24 Česká republika 0

Maďarsko a Rumunsko budou dovážet podmořským kabelem elektřinu z Kavkazu04.09.24 11:34 Maďarsko 0

Po výrobci traktorů John Deere dává ruce pryč od LGBT aktivismu i automobilka Ford04.09.24 10:20 Neurčeno 0

Co se stalo v Poltavě04.09.24 09:12 Ukrajina 2

Turecko podalo žádost o členství v BRICS04.09.24 09:05 Turecko 0

Fico chce odvolat Šimečku04.09.24 08:27 Slovensko 0

Měnové kurzy

USD
22,59 Kč
Euro
25,05 Kč
Libra
29,66 Kč
Kanadský dolar
16,63 Kč
Australský dolar
15,06 Kč
Švýcarský frank
26,79 Kč
100 japonských jenů
15,87 Kč
Čínský juan
3,19 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,36 Kč
Ukrajinská hřivna
0,55 Kč
100 rublů
25,02 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 404,77 Kč
1 unce stříbra
630,91 Kč
Bitcoin
1 222 737,16 Kč

Poslední aktualizace: 7.9.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 17 926