Rozmanitost politických proudů v asijských zemích

15.6.2023 Komentáře Témata: Asie, Analýza 1230 slov

Čínští vědci již mnoho let věnují velkou pozornost společenským změnám v ČLR a vývoji liberálních a konzervativních hnutí. Je zřejmé, že v dnešní Číně existují zastánci státního systému (a všech omezení, která klade na občanská práva a svobody) a státní kontroly nad ekonomikou, a ti, kteří upřednostňují západní ideály a podporují ústavní demokracii, lidská práva a tržní reformy.

Oba proudy tvoří poměrně soudržné intelektuální a politické frakce, které jsou vůči sobě záměrně nepřátelské. Výzkumníci zjistili, že etatismus se těší větší podpoře obyvatelstva s nízkými příjmy ve vnitrozemských regionech, zatímco u „liberálů“ je tomu naopak. Prostátní a levicové názory jsou navíc úzce spojeny s „kulturním konzervatismem“, který je definován jako lpění na „tradičních, konfuciánských hodnotách“ nebo alespoň jako výraz benevolence vůči těmto tradicím. V souladu s tím ti, kteří souhlasí s tím, že „moderní čínská společnost potřebuje konfucianismus“, mají tendenci věřit v zachování státní kontroly nad různými odvětvími národního hospodářství a obživy lidí (What it Means to Be 'Liberal' or 'Conservative' in China // Foreign Policy).

[Liberalism...]
Liberalismus a konzervativní hodnoty stále stojí proti sobě.

Až na některé významné výjimky se u nejvýznamnějších zastánců neokonfucianismu v Číně v posledních letech často projevoval příklon k levicovým sociálně-ekonomickým názorům, takže řada významných levicových intelektuálů obhajovala ideologickou kontinuitu mezi konfucianismem a čínským socialismem. To je zajímavé, protože historicky byl vztah mezi levicovými stoupenci a stoupenci kulturního konzervatismu antagonistický. Po většinu 20. století levice vystupovala proti „nehumánní a kontraproduktivní“ tradiční kultuře Číny. Zejména konfucianismus byl reinterpretován v četných akcích, počínaje Hnutím 4. května v roce 1919, které bylo inspirováno Říjnovou revolucí v Rusku a ve své podstatě bylo protijaponské, protiimperialistické, marxistické a prokonfuciánské, přes masovou akci ve prospěch sociálního darwinismu a socialismu při revizi čínských konfuciánských norem a historiografie až po kampaň „Kritika Lin Biao a Konfucia“ během kulturní revoluce.

Je také zajímavé, že většina elit dynastie Čching (1644-1911) pevně věřila v omezenou státní kontrolu, patrimoniální samoregulaci a ekonomickou decentralizaci a až do posledních let tohoto století převládaly v čínském intelektuálním světě sociálně-ekonomické či politické postoje, které byly převážně liberální: většina intelektuálů upřednostňovala větší omezení státní činnosti, volné tržní mechanismy a větší ochranu občanských a politických práv – to se táhlo až do 80. let 20. století, do konce dynastie Čching. Takto fungoval čínský intelektuální a politický svět od konce dynastie Qing, kdy příliv západních technologií, institucí a myšlení donutil konfuciánské elity zásadně přeorientovat svůj ideologický pohled.

Rostoucí podpora konzervativních a protidemokratických politických sil je celosvětovým trendem a jihovýchodní Asie stojí v čele tohoto posunu. V posledních letech v několika významných asijských zemích triumfovaly konzervativní vlády nebo vlády s výraznými konzervativními prvky.

Například konzervativní občanská společnost v Thajsku jako převážně nacionalisticko-royalistické hnutí usiluje o zachování tradičního politického uspořádání, což je cíl, který částečně odráží samotnou thajskou identitu založenou na přesvědčení, že dodržování monarchické vlády a buddhismu zajistí přežití národa. Když společenské změny, zejména demokratizace, tuto identitu zpochybnily, konzervativní hnutí se spojila, aby čelila vnímaným hrozbám. Jejich filozofie se zaměřuje na dvojí ideologii nacionalismu a royalismu, které je podněcují k obraně tří pilířů: thajské národní identity, monarchie a théravádového buddhismu (Conservative Civil Society in Thailand // Carnegie Europe).

V Malajsii jsou konzervativní myšlenky úzce spjaty také s náboženstvím. Mnoho islámských skupin má zásadní vliv na politiku země. Vzhledem k tomu, že náboženství v Malajsii rychle vyvolalo mnoho kontroverzí, mnoho konzervativních islámských skupin se stalo aktivnějšími. V pozadí jejich nespokojenosti je přesvědčení, že nemuslimové a „liberální“ muslimové zasahují do dominantního postavení islámu v Malajsii. Od 70. let 20. století existuje mnoho islámských skupin, které zaujímají konzervativní postoj k otázkám týkajícím se lidských práv obecně a práv žen zvláště, práv různých menšin a vztahů s nemuslimskými skupinami. Vzestup malajského nacionalismu časem vedl k debatě o tom, jakou roli by mělo náboženství hrát v malajské politice. Podle ústavy být Malajcem znamená být muslimem; malajská identita je prostě neoddělitelná od islámu (Rising Islamic conservatism in Malaysia // The Jakarta Post).

V Bruneji vstoupily od roku 2019 v platnost zákony šaría, které stanoví přísné tresty za trestné činy, a to až po trest smrti, přičemž brunejský sultán Hassanal Bolkiah původně jejich zavedení odmítal kvůli silné kritice mezinárodního společenství (Shariah Laws came into force in Brunei // Rossijskaja gazeta). Ještě v roce 2014 prohlásil, že začlenění islámských diktátů do trestního zákoníku bude „součástí velkých dějin národa“ a poskytne „zvláštní vedení“ od Boha. Brunej je autokracie, které již půl století vládne sultán s absolutní mocí. Neexistuje zde žádné lidové zastoupení, všechna média jsou přísně kontrolována a od roku 1962 zde každé dva roky platí „výjimečný stav“, přestože zdánlivě neexistují vnitřní ani vnější hrozby (The Sultan of Brunei Intends to Stone Adulterers (Wait, What Century Is This?) // TIME).

V souvislosti se Singapurem se uvádí, že od roku 2002, kdy se poprvé zúčastnil celosvětového výzkumu World Values Survey, který sleduje změny ve společenských názorech a jejich dopad na společensko-politický život v 80 zemích světa, se republika celkově stala liberálnější. Ve srovnání s ostatními zeměmi se však Singapur umístil uprostřed žebříčku na základě společenských postojů k otázkám souvisejícím se sexuální orientací, rodinnými hodnotami atd. Země jako Austrálie, Velká Británie a USA udělily liberálnější hodnocení šest až sedm bodů z deseti, zatímco Čína se umístila na vrcholu nejkonzervativnějších zemí s hodnocením jedna až tři. Průzkumy amerického Institutu pro politická studia z období od listopadu 2019 do března 2020 rovněž ukázaly, že index religiozity v Singapuru klesá, zatímco rodinné hodnoty a pojmy jako synovská zbožnost (81 % respondentů rozhodně souhlasí s tím, že vyrůstající děti mají povinnost dlouhodobě pečovat o své rodiče) se naopak udržují. Podíl respondentů se shovívavým postojem k rodinám osob stejného pohlaví byl nižší než v Japonsku a Hongkongu, ale vyšší než v Malajsii a Jižní Koreji. Více než polovina se také vyslovila pro ospravedlnění trestu smrti (Singapur je stále konzervativní v otázkách morálky, sexuality, ale od roku 2002 liberálnější: průzkum IPS // The Straits Times).

V Asii dnes roste počet online solidárních hnutí antiautoritářských aktivistů, jako je například Milk Tea Alliance, která sdružuje demokratické aktivisty z Hongkongu, Tchaj-wanu, Thajska, Myanmaru atd., stejně jako mnoho mladých politiků prosazujících progresivní myšlenky. Ačkoli všichni působí ve velmi odlišných národních kontextech, společná je jim podpora demokratických hodnot, protivládních nálad a progresivní politiky obecně. Pokud se jim podaří překonat problémy, s nimiž se potýkají, a to i ze strany stávajících politických stran, mohou být impulsem pro důležité společenské změny. Víme, že mladí studenti v Asii byli ve všech dobách hlavní hnací silou reforem, například v červnovém demokratickém boji v Jižní Koreji v roce 1987, při protestech na náměstí Nebeského klidu v ČLR v roce 1989, při protestech Hnutí občanské neposlušnosti proti vojenské vládě v Myanmaru v roce 2021 nebo při protestech Slunečnicového hnutí na Tchaj-wanu v roce 2014 proti dohodě o volném obchodu mezi Tchaj-wanem a Čínou a následnému vstupu velkých společností z ČLR do země. A opoziční skupiny často navazují silné vazby a spolupracují se svými protějšky napříč kontinentem. Mladí politici se spolu s tím stále častěji objevují ve vládách Malajsie, Filipín, Hongkongu, Tchaj-wanu atd. (Youth politics in East and Southeast Asia // Lowy Institute).

Politická hnutí prosazující konzervativní či liberální hodnoty v zemích jihovýchodní Asie jsou tedy již dlouhou dobu soupeřivá a v žádné zemi pravděpodobně nedošlo k jednoznačné převaze jedné či druhé strany, a proto budeme v budoucnu svědky mnoha společenských a politických střetů a debat, které opět změní politickou cestu té které asijské země.

РАЗНООБРАЗИЕ ПОЛИТИЧЕСКИХ ТЕЧЕНИЙ В АЗИАТСКИХ СТРАНАХ vyšel 13.6.2023 na katehon.com Překlat v ceně 610 Kč Zvědavec.

Známka 1.8 (hodnotilo 21)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

49

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc červenec přispělo 86 čtenářů částkou 17 056 korun, což je 49 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Americký Kongres tleská genocidě v Gaze26.07.24 19:18 USA 0

Zhasnutá budoucnost. Vláda potichu schvaluje zelený teror po česku. Zdraží úplně všechno.26.07.24 19:03 Česká republika 0

Izrael varuje Francii: Připravte se na další útok26.07.24 18:40 Francie 0

Otřes na burze. Padají akcie technologických gigantů. Neúspěch elektroaut dostihl výrobce26.07.24 08:38 Neurčeno 2

Fiala stále více posedlý municí pro Ukrajinu26.07.24 08:30 Česká republika 0

Washington: „Zatkněte válečného zločince“ promítané na fasádě hotelu, kde bydlí Benyamin Netanjahu25.07.24 21:53 USA 0

Zmatek ve Spojených státech vedl k tomu, že se žádný z nejvyšších vůdců dosud nesetkal s izraelským premiérem, který přijel do Washingtonu25.07.24 21:49 USA 0

Trump Zelenskému připomněl vítězství Ruska nad Hitlerem a Napoleonem.25.07.24 20:38 USA 0

V německých městech razantně narostl počet loupežných přepadení25.07.24 17:50 Německo 3

Ukrajině byly odpojeny dodávky elektřiny v reakci na zastavení tranzitu ropy Lukoil25.07.24 17:27 Ukrajina 0

Oni to věděli a přesto...25.07.24 06:21 USA 2

Výměna obyvatel probíhá na plné obrátky 25.07.24 06:10 Německo 0

Databáze majetku. Co se za tím skrývá? 25.07.24 06:01 Evropská unie 0

Digitalizace nefunguje, úředníci hrozí stávkou 25.07.24 04:28 Česká republika 0

Nord Stream: vyšetřování útoku zůstává tajné24.07.24 18:07 Německo 1

„Nechceme zemřít“ - ukrajinští muži hromadně utíkají před mobilizací do Moldavska (VIDEO)24.07.24 17:45 Moldova 0

27 zemí EU bude jednat o „časově neomezené imobilizaci“ ruských aktiv24.07.24 17:40 Evropská unie 1

USA chtějí v Arménii otevřít jižní front proti Rusku24.07.24 12:37 Neurčeno 0

Zfalšovaný průzkum, který šíří i maistream, má za cíl vyvolat dojem, že Harrisová vede24.07.24 09:24 USA 1

Planeta je stále zelenější a zelenější... pouště ustupují24.07.24 09:09 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,35 Kč
Euro
25,35 Kč
Libra
30,06 Kč
Kanadský dolar
16,87 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
26,43 Kč
100 japonských jenů
15,19 Kč
Čínský juan
3,22 Kč
Polský zloty
5,93 Kč
100 maď. forintů
6,48 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
27,12 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 681,38 Kč
1 unce stříbra
649,30 Kč
Bitcoin
1 577 267,93 Kč

Poslední aktualizace: 26.7.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 1 776