Umožnil Biden pokračování války na Ukrajině, aby ospravedlnil tajnou operaci vyhození NS?

Martin Jay

15.2.2023 Komentáře Témata: Energetika, Terorismus, USA 1226 slov

Vše nasvědčovalo tomu, že američtí novináři dospějí k Hershovu závěru. Ale oni to neudělali, protože se obávali, že by to byl protivlastenecký čin

Co mají společného Libye, Sýrie, Irák, Írán a Afghánistán? Jsou to všechno země, které buď mají obrovské zásoby energie – nebo se předpokládá, že je mají, ale nejsou využity – a jejichž režimy se nepodřizují americké hegemonii a požadavkům amerických vůdců. Nebo jinak řečeno, jsou to země, které byly napadeny a bombardovány, nebo přinejmenším v případě Íránu sankcionovány (což je forma války) kvůli jejich odporu nechat strýčka Sama mít sníženou cenu ropy a plynu, která má být v některých případech ve skutečnosti zdarma.

Všechny tyto země jsou skvrnou na americké hegemonii a jejím skomírajícím modelu, protože všechny byly neúspěšnými intervencemi, které Ameriku přišly draho.

Téma americké intervence je stále stejné, protože energie se stále znovu a znovu objevuje jako základ její politiky. A plynovody. Toto slovo je skutečně jediným klíčovým slovem, které se v této temné oblasti americké poválečné historie opakovaně objevuje.

A tak by nemělo překvapit, že v nedávném vynikajícím investigativním článku Seymoura Hershe tento oceňovaný novinář zvedá pokličku nad Bidenovou administrativou a ukazuje celému světu, jak moc američtí prezidenti lžou, když jsou ve funkci, a to nejen světu, ale i těm, kteří je volí. Biden útoky na dva ruské plynovody Nord Stream pečlivě plánoval několik měsíců, pravděpodobně od svého nástupu do funkce v lednu 2021, a ve skutečnosti své záměry ani diskrétně neskrýval před veřejností.

Biden a jeho zahraničněpolitický tým – poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan, ministr zahraničí Tony Blinken a náměstkyně ministra zahraničí pro politiku Victoria Nulandová – dokonce otevřeně hovořili o svém odporu k těmto plynovodům, které vedly vedle sebe 750 mil pod Baltským mořem ze dvou různých přístavů na severovýchodě Ruska poblíž estonských hranic, procházely v blízkosti dánského ostrova Bornholm a končily v severním Německu.

V mnoha ohledech nemělo Hershovo epické vyšetřování vůbec vzniknout, protože kdyby američtí novináři dělali svou práci správně, spojili by si všechny body, a to již od prvních dnů Bidenova působení v úřadu, kdy Ted Cruz tloukl na buben, aby se s těmito ropovody něco udělalo, až po pozdější dobu, kdy Biden i jeho náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nulandová novinářům prakticky přiznali, že ropovody jsou v hledáčku Bidenovy administrativy. Vše nasvědčovalo tomu, že američtí novináři dospějí k Hershovu závěru. Ale neudělali to, protože se obávali, že by to byl protipatriotický čin a že bude jednodušší zůstat v komfortní zóně obviňování Ruska z tohoto činu a odvozovat z toho internetový provoz, který se odvrací. Je s podivem, že se žádný z amerických presstitutů nezeptal „proč by Putin vyhazoval do povětří vlastní potrubí, když může prostě zavřít kohoutek?“

Hershův fascinující a podrobný článek je známkou hvězdné žurnalistiky už jen pro svou podrobnost. Má přístup k řadě vysoce postavených představitelů vojenské a zpravodajské komunity, kteří mu úder po úderu podávají vyčerpávající svědectví o tajné operaci potápěčů amerického námořnictva, kteří během každoročního cvičení NATO umístili bomby na čtyři potrubí u dánského ostrova, ale výbušniny a technologii k jejich odpálení nechali v režimu spánku, aby byly aktivovány o několik měsíců později ve správný okamžik podle Bidenova rozhodnutí. Ten správný okamžik byl samozřejmě nutný k tomu, aby Biden mohl maximálně věrohodně popírat a oklamat Američany, že když nakonec vyjde najevo pravda, že to udělaly USA, byl k tomu dobrý důvod. A jaké by to mohlo být ospravedlnění? Putinova invaze na Ukrajinu, samozřejmě. Biden nemusel čekat dlouho.

7. února, necelé tři týdny před invazí, se Biden sešel ve své kanceláři v Bílém domě s německým kancléřem Olafem Scholzem, který se pro svou krkolomnou povahu, jak se vyjádřil Hersh, „potácel“, než přistoupil na Bidenovy plány. Na následném tiskovém brífinku Biden vzdorovitě prohlásil: „Pokud Rusko zaútočí..., Nord Stream 2 už nebude. Uděláme tomu přítrž.

O plynovodu mluvila dříve i Nulandová, ale ani tentokrát se žádný americký novinář nebál informovat o zjevných krocích, které byly zjevně podniknuty k tomu, aby se uskutečnilo něco, co mnozí označí za zjevný válečný akt proti Rusku.

O dvacet dní dříve řekla náměstkyně ministra Nulandová na brífinku ministerstva zahraničí totéž, což tisk příliš nekomentoval. „Chci vám to dnes říci zcela jasně,“ řekla v odpovědi na otázku. „Pokud Rusko napadne Ukrajinu, tak či onak se Nord Stream 2 nepohne kupředu.“

Jako by Biden díky svým dlouholetým zkušenostem Obamova viceprezidenta věděl, že tajné operace, které USA provádějí, zřídkakdy zůstávají utajeny příliš mnoho let, a tak si připravil půdu. Putinova invaze by uspokojila jeho partnery v NATO a obyvatele USA, že se jedná o správnou reakci, jejímž cílem je dvojí úder: snížení Putinových příjmů z ropy a plynu a zlomení závislosti Německa na levném plynu, který poháněl jeho impozantní ekonomiku. K tomu je třeba dodat, že američtí výrobci LPG by se mohli očistit o nové kontrakty na dodávky do mnoha evropských zemí, zatímco Evropa je tlačena do kolen a od konce druhé světové války opět vzhlíží k USA jako k dominantním lídrům.

Z Hershova epického článku nyní vyvstává mnoho otázek a neměli bychom se divit, že v příštích týdnech bude následovat vražda charakteru ze strany amerického establishmentu. Avšak samotná míra chamtivosti a machiavelistického myšlení, která stojí za operací námořnictva, nebude mít dobrý ohlas u zemí globálního Jihu, zejména Afriky, jejíž představitelé budou znechuceni řadovým zoufalstvím Ameriky, která se snaží udržet si status supervelmoci, protože její hegemonie selhává a její elita ve Washingtonu se snaží přijmout vznik nového multipolárního světa.

Bylo dlouhodobým plánem Bidena a jeho hlavních poradců dotlačit Putina do pasti invaze na Ukrajinu? Byla samotná invaze skutečně jen o zničení plynovodů a očištění o zisky? Bidenova holá touha podpořit americkou ekonomiku na úkor obětí a utrpení Evropy je zřejmá. Ale ani Biden nemohl plánovat nebo očekávat, že se sankce EU proti Rusku tak senzačně obrátí proti vládám EU. V současné době je cítit jisté zoufalství Evropanů, kteří chtějí ukončit válku na Ukrajině, protože se probudili k myšlence, že plán opotřebovávací války funguje pouze ve prospěch Ameriky, a ne Evropy?

V posledních dnech se objevily zprávy o tom, že ukrajinská vláda zinscenovala útoky pod falešnou vlajkou na jedno konkrétní město, kam již byli na varování Kyjeva dopraveni západní novináři a z nemocnic byl evakuován personál. Takové útoky pod falešnou vlajkou by mohly zvýšit tlak na Západ, aby použil dělostřelectvo s delším doletem na ruské cíle, a přesvědčit světové lídry, že je třeba zvýšit podporu tanky i letadly. V posledních dnech se dokonce na úrovni NATO diskutovalo o „botách na zemi“ (vyslání vojáků), což je myšlenka, která byla tak dlouho považována za nepříjemnou vzhledem k tomu, že by se rovnala plnohodnotnému scénáři třetí světové války, který by Putina tlačil k tomu, aby zvážil balistické a dokonce jaderné možnosti, přičemž legitimním cílem by byla jakákoli západní země.

Tato zběsilá nová úroveň akcí a dialogu se však nezrodila z pocitu, že Západ má blízko k vítězství. Právě naopak. Je to spíše panika, že vítězství je vzdálenější než kdykoli předtím a evropské země nemohou vydržet delší hru, zatímco strýček Sam je s každým dnem jen tlustší a bohatší. Hershův článek si musí přečíst každý, kdo se potřebuje přesvědčit, že téměř vše, co vidíme a čteme o válce na Ukrajině ze západních médií, je opravdu v lepším případě žalostně nedbalé a zaujaté zpravodajství, v horším případě jen křest laciných lží.

Biden Blew Up Nord Stream Pipelines but Did He Allow the Ukraine War to Go Ahead to Justify the Covert Operation? vyšel 11.2.2023 na Strategic Culture Foundation. Překlad v ceně 487 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 86)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 0

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 4 449