Diverze uvnitř Ruska

CIA využívá špionážní službu evropského spojence NATO k provádění tajné sabotážní kampaně v Rusku

Jack Murphy

28.12.2022 Komentáře Témata: Terorismus, NATO, Rusko, CIA, Rusko-americký konflikt 2469 slov

Podle bývalých amerických zpravodajských a vojenských představitelů využívá CIA špionážní službu evropského spojence NATO k provádění tajné sabotážní kampaně v rusku pod vedením agentury.

Do kampaně jsou zapojeny dlouhodobě spící buňky, které spojenecká špionážní služba aktivovala, aby ochromila invazi Moskvy na Ukrajinu a vedla tajnou válku za ruskými liniemi.

Podle tří bývalých amerických zpravodajských úředníků, dvou bývalých amerických vojenských úředníků a jednoho amerického člověka, který byl o kampani informován, je tato kampaň, která se připravovala několik let, zodpovědná za mnoho nevysvětlitelných výbuchů a dalších neštěstí, které postihly ruský vojensko-průmyslový komplex od únorové invaze Ruska na Ukrajinu v plném rozsahu. Bývalí představitelé odmítli uvést konkrétní cíle kampaně řízené CIA, ale od února, kdy Kreml zahájil plnou invazi na Ukrajinu, byly v Rusku při nevysvětlených incidentech poškozeny železniční mosty, sklady pohonných hmot a elektrárny.

Podle dvou bývalých zpravodajských pracovníků a jednoho bývalého vojenského představitele se na provádění těchto misí v Rusku nepodílí žádný americký personál, ale operace řídí a kontrolují agenturní polovojenští důstojníci. Polovojenští důstojníci jsou přiděleni k Centru zvláštních činností CIA, ale jsou zařazeni do Evropského misijního centra agentury, uvedli oba bývalí zpravodajští úředníci. Podle bývalého amerického úředníka pro zvláštní operace bylo využití spojenecké zpravodajské služby, která CIA poskytla další vrstvu věrohodného popření, zásadním faktorem při rozhodování amerického prezidenta Joea Bidena o schválení úderů.

Ačkoli velení a řízení sabotážního programu má z právních důvodů CIA, spojenec NATO má silné slovo při rozhodování o tom, které operace budou pokračovat, protože jsou to jeho lidé, kteří podstupují riziko. Zdroje se opakovaně ohrazovaly proti jakýmkoli názorům, že spojenec NATO je zástupcem CIA, a popisovaly, že jde o úzké partnerství. Evropského spojence, jehož agenti provádějí sabotážní kampaň, zde nejmenujeme, protože by to mohlo ohrozit operační bezpečnost buněk, které stále operují uvnitř Ruska.

Jakákoli tajná akce prováděná americkými agenturami musí být schválena prezidentem. Poté, co americká zpravodajská komunita dospěla k závěru, že Rusko zasahovalo do amerických prezidentských voleb v roce 2016, podepsal prezident Barack Obama před svým odchodem z úřadu takové zjištění pro tajnou akci proti Rusku, uvádí The Washington Post. Na nálezu se kromě CIA podílela i Národní bezpečnostní agentura a vojenské kybernetické velitelství a zahrnoval plán na umístění „kybernetických zbraní v ruské infrastruktuře“, uvádí Post.

Toto zjištění z roku 2016 podle bývalého pracovníka CIA obsahovalo také slova o sabotážních operacích. Jiní bývalí úředníci uvedli, že současná sabotážní kampaň by vyžadovala buď zcela nové zjištění, nebo změnu již existujícího zjištění o Rusku.

Mluvčí CIA Tammy Thorpová popřela jakoukoli účast agentury na vlně záhadných výbuchů, které v roce 2022 zasáhly ruskou obrannou a dopravní infrastrukturu. „Tvrzení, že CIA nějakým způsobem podporuje sabotérské sítě v Rusku, je kategoricky nepravdivé,“ uvedla mluvčí. Podle hlavy 50 amerického zákoníku, která povoluje tajné akce, může CIA legálně popírat existenci těchto operací všem kromě takzvaného „Gangu osmi“ – předsedů a menšinových členů kongresových výborů pro zpravodajské služby, předsedy a vůdce menšiny ve Sněmovně reprezentantů a vůdců většiny a menšiny v Senátu.

Podle dvou bývalých představitelů amerických speciálních operací je kampaň spojence NATO pod dohledem CIA pouze jednou z několika tajných operací, které západní země v Rusku provádějí. Podle jednoho z bývalých amerických vojenských představitelů, znepokojených únorovou ruskou invazí, aktivizovaly ostatní evropské zpravodajské služby ve svých zemích dlouho dřímající odbojové sítě, které naopak do Ruska vysílají své agenty, aby bez pomoci CIA vyvolaly chaos. Kromě toho, jak bylo široce oznámeno, ukrajinské zpravodajské služby a síly pro speciální operace vedou své vlastní operace za ruskými liniemi.

Podle Micka Mulroye, bývalého důstojníka polovojenských jednotek CIA, mají četné sabotážní kampaně svůj dopad. „Nevím, kdo za těmito útoky stojí, ale jejich hodnota je značná a slouží více účelům,“ řekl. „Rusko má značné problémy s udržením svých logistických zásobovacích linek. Tyto útoky dále komplikují jeho snahu zásobovat své síly.

Slouží také k zasévání pochybností do myslí Kremlu, protože ukazují, že ruský prezident Vladimir Putin „nemá kontrolu nad tím, co se děje v jeho vlastní zemi,“ řekl Mulroy. „Jde o tajný program, o nespokojené Rusy sabotující vlastní závod, nebo o čistou neschopnost pracovníků? To nevím a možná to neví ani Kreml. To je pro paranoidní autokraty důležité.

Podle bývalého amerického vojenského představitele odmítají obě agentury převzít zásluhy za jednotlivé sabotáže spáchané evropskou špionážní službou pod vedením CIA a doufají, že tím Kremlu pošlou vzkaz a zároveň pošlou ruské bezpečnostní služby, aby se snažily najít viníky všemi směry. „U sabotáží a podvratných akcí je přítomna psychologická složka,“ uvedl bývalý úředník.

V posledních měsících došlo v Rusku k mnoha požárům, zejména v závodech na výrobu zbraní a dalších důležitých objektech,“ uvedla ruská analytička Olga Lautmanová, nerezidentní spolupracovnice Centra pro analýzu evropské politiky. „Ruská média o těchto požárech informovala jako o samostatných incidentech. Nevytvořila kolem těchto incidentů žádnou propagandu a považují je za nehody.

Například když koncem dubna vyhořela budova ruských sil protivzdušné obrany a zahynulo více než 20 lidí, ruská státní média uvedla, že požár způsobila vadná elektroinstalace. Podle bývalého pracovníka amerických zpravodajských služeb však Kreml chápe, že nejde jen o náhodné požáry a průmyslové havárie, navzdory tomu, co vysílají oficiální média.

Překrývání různých tajných akcí za ruskými liniemi způsobuje západním špionážním službám, které tyto mise řídí, problémy. Podle dvou bývalých vojenských představitelů bylo v průběhu léta důstojníkům CIA jasné, že mezi jejich vlastními náhradními jednotkami v Rusku je stále více potřeba dekonfliktovat. Došlo k četným incidentům, při nichž byly přerušeny železniční tratě nebo elektrické vedení, které neúmyslně zasahovaly do jiných misí, uvedl jeden z nich.

A co hůř, podle obou bývalých vojenských představitelů se dvě sabotážní buňky vzájemně kompromitovaly při sledování stejného cíle. Jeden agent zemřel a druhý byl zajat při přestřelce s ruskými bezpečnostními službami, uvedli. Podle jednoho z bývalých představitelů speciálních operací bylo od té doby vykonáno mnoho práce, aby se podobné incidenty neopakovaly.

Kořeny těchto sabotážních misí uvnitř Ruska sahají hluboko. Podle dvou bývalých vojenských představitelů spojenecká špionážní služba umístila do Ruska některé úkryty výbušnin a vybavení, které tyto buňky používaly, již před více než deseti lety. V té době tato špionážní služba jednala jednostranně, bez jakékoliv účasti CIA, tvrdí bývalý představitel amerických speciálních operací a osoba, která byla o sabotážní kampani informována.

CIA se zapojila v reakci na částečnou invazi Ruska na Ukrajinu v roce 2014. Poté, co Kreml obsadil ukrajinské území Krymu a části východní Ukrajiny, začala agentura společně se spojeneckou špionážní službou plánovat vyslání dalších agentů do Ruska s příkazem, aby se skrývali, dokud jich nebude potřeba. První z těchto spících buněk pod společnou kontrolou CIA a spojenecké špionážní služby pronikly do Ruska v roce 2016, uvádí bývalý americký vojenský představitel a osoba z USA, která byla o této kampani informována.

S vědomím CIA poskytla spojenecká špionážní služba tajným agentům spících buněk to, co zpravodajská komunita nazývá „legendy“ – falešné životopisy, které měly vysvětlit jejich přítomnost v Rusku – a dokumenty, které tyto krycí historky potvrzovaly. Existuje také něco, co bývalý vojenský úředník nazval „rozsáhlou sítí“ krycích společností, které byly zřízeny jako platformy pro podporu takových operací v zákulisí. „Některé z nich jsou staré téměř 20 let,“ uvedl bývalý vojenský představitel.

Podle dvou bývalých zpravodajských pracovníků bylo prioritou obou zpravodajských služeb zajistit, aby agenti měli věrohodnou možnost popření, pokud by je ruské bezpečnostní služby odhalily. Další prioritou je minimalizovat riziko pro ruské civilisty. „Součástí jejich pokynů je snaha vyhnout se úmrtí civilistů,“ uvedl jeden z bývalých vojenských představitelů.

Po infiltraci v roce 2016 proklouzly do Ruska v následujících letech další týmy. Některé propašovaly novou munici, zatímco jiné se spoléhaly na původní skrýše, tvrdí dva bývalí vojenští představitelé a osoba, která byla o sabotážní kampani informována.

Dva dny před únorovou invazí na Ukrajinu použila spojenecká špionážní služba, jejímž prostřednictvím CIA řídí sabotážní kampaň, tajný komunikační systém k aktivaci svých spících buněk v Rusku, tvrdí bývalý vojenský představitel a osoba, která byla o kampani informována. Tyto buňky se diskrétně přesouvaly na místa zakopaných muničních skladů po celé zemi a vykopávaly výbušniny a další materiál potřebný pro nadcházející operace. Po inventarizaci a kontrole svého vybavení čekali operativci na rozkazy k úderu na své cíle.

Když 26. února překročily ruské tanky ukrajinské hranice, byly spící buňky připraveny jednat.

K jedněm z prvních sabotážních útoků za ruskými hranicemi došlo mimo Rusko, v Bělorusku, když „tajná síť železničářů, hackerů a disidentských bezpečnostních sil“ začala podle deníku The Washington Post útočit na železniční tratě spojující Rusko a Ukrajinu. „Počínaje 26. únorem, dva dny po zahájení invaze, došlo k sérii pěti sabotážních útoků na signalizační skříně, které téměř úplně zastavily vlakovou dopravu,“ uvedl list s odvoláním na bývalého železničního pracovníka, který nyní žije v Polsku.

Jak válka na Ukrajině pokračuje, některé z týmů pod dohledem CIA a špionážní služby spojence NATO se podle bývalého vojenského představitele přesouvají sem a tam přes mezinárodní hranice, aby shromáždily další munici a provedly nácvik misí.

Podle bývalého amerického vojenského představitele a osoby, která byla o kampani informována, CIA a elitní jednotka pro speciální operace hostitelské země dohlížely na některé z těchto nácviků misí, které probíhaly v domovské zemi spojenecké špionážní služby. JSOC rovněž podporuje sabotážní operace informacemi o cílení ze zpravodajských, sledovacích a průzkumných platforem, jako jsou bezpilotní letouny, které vidí a slyší hluboko na území Ruska, uvedli.

„Elitní týmy, s nimiž máme nejlepší vztahy, téměř vždy dostávají podporu leteckého sledování pro velké sabotážní operace“ za ruskými liniemi, uvedl člověk, který byl o kampani informován, a dodal, že některé z platforem ISR jsou modely, které nebyly nikdy veřejně odhaleny. „Drony, o kterých zatím ani nevíme, se potulují po celém ukrajinském a ruském vzdušném prostoru,“ uvedla tato osoba.

CIA provádí sabotážní operace od svého založení v roce 1947. Během studené války agentura plánovala a prováděla tyto operace od Kuby po Vietnam a po celé Střední Americe. Podobné mise byly také klíčovou součástí plánů agentury pro západní Evropu, pokud by ji Sovětský svaz někdy napadl.

Zatímco však tyto plány pro Evropu okupovanou Sověty zahrnovaly takzvané „stay behind“ sítě partyzánů – civilistů žijících normálním životem až do doby, než nepřítel vtrhne do země, a v tu chvíli se aktivují, aby začali provádět sabotáže a špionážní mise – současná kampaň uvnitř samotného Ruska se více podobá operacím CIA před americkou invazí do Iráku v roce 2003.

V době před invazí vycvičili příslušníci pozemních jednotek CIA 70 kurdských buněk, které pak rozmístili v částech Iráku kontrolovaných Saddámem Husajnem a zaměřili se na infrastrukturu. „Nakonec jsme měli spoustu týmů... operujících uvnitř Irákem kontrolovaného prostoru,“ řekl bývalý operační důstojník CIA Sam Faddis, který vedl jeden z agenturních týmů. Jejich činnost zahrnovala vykolejení vlaku s 90 vagóny a vyhození do povětří kanceláře iráckého zpravodajského důstojníka. „Je to způsob, jak říct: jděte do háje, jsme tady, tohle je konec,“ řekl Faddis.

Ačkoli se sabotáž může zdát jako zastaralý koncept, který připomíná činy T. E. Lawrence (“z Arábie“) v první světové válce a Úřadu strategických služeb ve druhé světové válce, zůstává stále relevantním nástrojem pro narušení logistiky nepřítele a zasetí zmatku do jeho týlu.

Železniční a elektrické vedení jsou liniové cíle, které lze zničit pomocí výbušnin a dalších technik. „Zatímco materiály se zdokonalily, montáž železničních tratí zůstala od vynálezu vlaků v podstatě nezměněna,“ píše armádní major Daniel Meegan ve své diplomové práci z roku 2020 na Naval Postgraduate School „Breaking Other People's Toys: „Sabotage in a Multipolar World“.

Meegan ve svém výzkumu použil tři případové studie: Lawrencovo tažení proti Turkům v první světové válce, operace OSS v Řecku za druhé světové války a domácí teroristické aktivity Weather Underground ve Spojených státech v 70. letech 20. století. Došel k závěru, že tyto operace „ukazují, že velmi malé skupiny sabotérů mohou mít dramatický dopad na mnohem větší nepřátelské organizace. Toto využití malých sabotážních sil umožnilo vůdcům a plánovačům soustředit omezené lidské síly a materiál jinam a zároveň postavit nepřátele před mnohá dilemata“.

Americká vláda přijala zprávu o záhadných požárech a explozích v Rusku mlčením. Ukrajina však Kreml v souvislosti s událostmi popichuje na sociálních sítích a nejednou naznačuje, že za nevysvětlitelné požáry v ruských vojenských zařízeních mohou neopatrní kuřáci. Poté, co záhadný srpnový požár zničil ruský muniční sklad v Belgorodu hned za hranicemi s Ukrajinou, posmíval se účet ukrajinského ministerstva obrany na Twitteru Moskvě varováním, že „kouření zabíjí!“.

„Další detonace munice 'kvůli horku' v ruském Belgorodu,“ vtipkovalo ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteru v srpnu po zprávě o výbuchu v muničním skladu v Belgorodu. „Za několik měsíců zjistíme, zda ruská munice může explodovat kvůli chladu.“

Ukrajinští představitelé také začali naznačovat vlastní schopnost zasahovat cíle partyzánskými operacemi za nepřátelskými liniemi – jak v okupovaných částech Ukrajiny, tak v Rusku. V srpnu řekl vysoký ukrajinský představitel listu The New York Times, že útok na ruskou leteckou základnu na Krymu provedli „partyzáni“ a že ukrajinská „elitní vojenská jednotka“ je zodpovědná za vyhození ruského muničního skladu na okupovaném poloostrově do povětří.

„Široce se uvádí, že po invazi na Krym v roce 2014 zahájila americká rozvědka rozsáhlý výcvikový program pro ukrajinské síly speciálních operací. Je pravděpodobné, že tytéž síly nyní vedou úsilí těchto sabotážních operací na Krymu,“ uvedl Mulroy.

Záhadné výbuchy hluboko na ruském území mezitím pokračují. Tyto sabotážní akce mohou mít psychologický i věcný dopad na ofenzívu Kremlu, zároveň však hrozí eskalací konfliktu mezi západním světem a Ruskem, kterou ani jedna ze stran nedokáže odhadnout – nebo kontrolovat.

Cíle, na které agenti CIA prostřednictvím spojenecké špionážní služby útočili, měly dosud převážně taktickou, nikoli strategickou hodnotu. Existuje však nebezpečí, že sabotážní akce by spolu se ztrátami na bojišti mohly Putina zahnat do kouta a vyvolat riziko jaderné eskalace.

Takové údery dávají ruským představitelům najevo, že mohou být zasaženi na svém dvorku. To by podle pozorovatelů mohlo mít dvojí účinek: omezit ruské vojenské možnosti a zároveň povzbudit Putina k další eskalaci konfliktu. „Ačkoli o jejich vojenské hodnotě lze diskutovat, takové činy by mohly hrát Putinovi do karet a mít nadměrný dopad na jeho eskalační kalkulace,“ uvedl bývalý důstojník CIA Douglas London.

Podle Michaela Kofmana, ředitele ruských studií v Centru pro námořní analýzy, však tyto úvahy nemusí nutně bránit tajným operacím. „Vždy existuje nebezpečí chybného odhadu, pokud jde o červené linie protivníka,“ řekl Kofman. „Je to trvalé riziko, ale je třeba ho zvážit s ohledem na vlastní cíle a pravděpodobné možnosti protivníka k odvetě. Klíčem k úspěchu je pohybovat se v prostoru mezi averzí k riziku až k ochromení a bezohlednou bezohledností.“

S tím, jak se válka protahuje, někteří spojenci NATO ustupují od podpory operací za nepřátelskou linií v Rusku. Jak válka dozrávala, politické důsledky takových operací některé vlády vyděsily, nicméně Spojené státy a jejich klíčový spojenec v NATO, který sabotážní programy provozuje, zůstaly agresivní a nakloněné snahám pokračovat.

Čím déle bude válka trvat, tím pravděpodobnější je, že se sabotážní kampaň stane bezostyšnější, jak tvrdí bývalý příslušník speciálních operací, zejména pokud Putin přikročí k použití zbraní hromadného ničení. „Protože potřebujeme Putinovi vyslat silnější signál, můžete čekat operace v Moskvě a dalších klíčových městech,“ řekl bývalý úředník.

Známka 1.3 (hodnotilo 63)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 5 261