CBDC: Rizika související se zavedením centralizované digitální měny

28.10.2022 Komentáře Témata: Banksteři, Korporační kapitalismus 1507 slov

CBDC - digitální měna centrální banky. Je nezbytné, aby každý člověk pochopil, co navrhované změny měnového systému znamenají. Tyto změny, pokud budou povoleny, by mohly být nejničivější událostí v našem životě a potenciálně největším omezením svobody v moderní historii. Poznámka. Zpravodajské klipy v tomto videu jsou dramatizací (fiktivní) s využitím herečky.

Přepis videa

Vypravěč: Zpravodajské klipy v tomto videu jsou dramatizací s herečkou.

Média (fiktivní příběh): Vláda Spojeného království brzy zavede zásadní změny v tom, jak fungují peníze. Změny plánují banky po celém světě, včetně britské centrální banky Bank of England. Změny se po zavedení dotknou všech.

Vypravěč: Čeho se ty změny týkají? Podle navrhovaných změn už nebudete mít plnou kontrolu nad svými výdaji. Vlastně se plánuje nahrazení peněz něčím zásadně odlišným. Nechtějí odstranit jen hotovost ale peníze jako takové. Dávejte pozor, protože pokud tento peněžní systém schválí, bude obtížné jej zvrátit a může znamenat konec svobody.

Abychom si mohli vysvětlit změny chystané do budoucna, vysvětlíme si, jak peníze fungují dnes. Dejme tomu, že John chce koupit své dceři dárek v obchodě Argos. Vybere si zboží a zaplatí 50 liber svou kartou. Řekli byste, že 50 liber je hned převedeno z jeho účtu na účet Argosu. Ale tak to není. Vytvoří se záznam o dluhu 50 liber Johnovy banky bance Argosu.

Na Johnově účtu se ukáže odečtení peněz, ale k převodu v okamžiku nákupu nedojde. Johnův nákup je jednou z asi 50 milionů plateb, ke kterým v Británii denně dojde. Ačkoli účty ukazují, že peníze byly převedeny, k pohybu financí mezi bankami dochází jen jednou denně. Každých 24 hodin se sečtou všechny platby tří stovek britských bank a určí se, kolik která banka dluží ostatním. Bank of England je centrální banka, s níž jsou ostatní banky propojeny, odvodí celkovou částku, kterou každá banka ten den dluží a má dostat. Bank of England zprostředkuje výměnu financí mezi ostatními bankami.

Bank of England neví nic o Johnovi ani o 50 librách, které utratil. Jeho peníze jsou jen nepatrnou součástí obrovského převodu financí. Co John se svými penězi dělá, to vidí jen jeho banka. Centrální banka nevidí, za co a kdy John utrácí. A Johnova banka nesmí nikomu o jeho výdajích nic sdělovat. Existuje anonymita a soukromí ohledně toho, za co John utrácí své peníze. Tudíž vláda ani ústřední orgán, jako je Bank of England, nemůže Johna omezovat, když používá svou kartu, protože nemá přehled, co John se svými penězi dělá.

Pokud by John zaplatil 50 librami v hotovosti, byl by nákup zcela anonymní. Ani jeho banka by nevěděla, za co je utratil. Hotovostní platby jsou anonymní. A platby kartou jsou téměř anonymní, ví o nich pouze vaše banka. Jaký je tedy ten nový systém? Nazývá se digitální měna centrální banky neboli CBDC. Někdy se mu říká chytré peníze. Funguje následovně. Dejme tomu, že John chce opět své dceři koupit dárek v Argosu.

V mobilu má apku peněženky s chytrými penězi, ze které zaplatí 50 liber. Apka komunikuje přímo s Bank of England a peníze jsou ihned převedeny Argosu. K převodu dojde v okamžiku nákupu a platba je zaznamenána a schválena centralizovaným systémem v centralizovaném blockchainu. Blockchain je program, který zaznamenává informace spolehlivě a nelze je změnit.

Centralizovaný systém pracuje nepřetržitě a zpracuje stovky plateb za sekundu, jak probíhají v celé ekonomice a zpracuje nákupy z milionů digitálních peněženek. Zní to skvěle a je to rychlejší a jednodušší než starý systém. Rozdíl je však v tom, že platby probíhají na jednom místě v reálném čase. Takže jeden systém ví o každé digitální platbě v okamžiku, kdy k ní dojde. Tento zásadní rozdíl digitálního peněžního systému si musíme uvědomit.

Všechny platby jsou průběžně centralizovány v reálném čase. Tvůrci nového systému dali jasně najevo, že chtějí používat umělou inteligenci k blokování určitých plateb z různých důvodů. Co to pro Johna znamená? Pokud bude chtít vláda nařídit další lockdown, díky novému systému jim stačí jednoduchá změna. Johnova peněženka teď bude fungovat jen v určité vzdálenosti od jeho domu. Argos je od jeho domu dvě míle a on půjde dceři koupit dárek.

Pokusí se zaplatit apkou 50 liber, ale ta komunikuje přímo s Bank of England. A systém jeho platbu zamítne, protože ví, že je John dvě míle od svého domova a jeho peněženka byla omezena na okruh jedné míle. John nemůže nakupovat dál od domu, jeho peníze jsou jinde nepoužitelné. Proč John nezaplatí hotově? To by šlo, dokud hotovost existuje. Jak by tedy mohl být tento nový systém zaveden?

Média: Premiér svolal mimořádné zasedání, aby projednal prudký propad britské a světové ekonomiky. Inflace se vymkla kontrole a vysoké úrokové sazby způsobují tisíce exekucí domů. Výběry z bankomatů a na přepážkách jsou zastaveny. Milionům lidí hrozí ztráta životních úspor, řada bank vyhlásila nesolventnost.

Vláda a Bank of England urychlují zavedení nové digitální měny, kterou mohou všichni klienti bank směnit za své stávající peníze, které jsou nyní v mnoha případech z jejich bankovních účtů nedobytné. Vláda tvrdí, že nové digitální peníze pomohou ekonomice zotavit se z propadu a zachrání peníze z milionů účtů bank, které jsou na pokraji bankrotu.

John: Píše to, že peníze z účtu jsou nedostupné. Zmrazili nám peníze.

Manželka Johna: Herdek, Johne, kolik máme doma?

John: Jen posledních 120 babek.

Manželka Johna: Nemůžu uvěřit, že nám banka zmrazila prachy. Máme na tom účtu 25,000 liber, ale nemůžeme k nim.

Média: Stáhněte si Central Bank CBDC peněženku a získejte bonusové digitální libry zdarma. Pokud si nyní směníte peníze z banky na digitální měnu, na každý účet získáte digitální libry zdarma. Z digitální peněženky můžete utrácet pomocí aplikace v mobilu jako u karty. Bezplatnou aplikaci si stáhněte z webových stránek britské vlády nebo z App Storu.

Manželka Johna: Johne, musíš si stáhnout tu digitální šrajtofli, jestli to půjde směnit.

John: Jinak to nejde, brouku. Fíha, převedlo se to a dalo nám to nějaký prašule navíc, ty vole.

Manželka Johna: Jak víš, že to fachá?

John: Fachá to, brouku. Všichni to teď dělaj. Jdu to prubnout do Tesca. Fajné (funguje to)

Média: Z údajů vyplývá, že za poslední rok se používání hotovosti snížilo na polovinu. Podle odborníků je to díky úspěchu a pohodlí nových digitálních peněz CBDC. Vláda oznámila, že během příštích tří let bude veškerá hotovost zcela vyřazena.

John: Placení papírovejma mi nechybí. Komu by se chtělo lovit po kapsách chechtáky? Teď je to pohodička.

O TŘI ROKY POZDĚJI

Manželka Johna: Kde je ovladač, brouku?

John: Hele, co jsem našel. Vzpomínáš na ně? (20 librová bankovka)

Manželka Johna: Co s ní?

John: Nemám tucha.

Manželka Johna: Proč ji nedáš zarámovat?

Scénář 1

Média: Údaje z výroční konference o změnách klimatu ukázaly, že pouze drastické snížení spotřeby fosilních paliv nás ochrání před změnami klimatu. Vláda oznámila omezení spotřeby benzinu a nafty pro všechny osoby v Británii. Bude vymáháno pomocí chytrých peněz. Z každé peněženky můžete nakoupit 15 litrů za týden, další nákup bude znemožněn.

John: Ale hovno.

Scénář 2

Média: Obavy z obezity a špatného zdravotního stavu budou řešeny pomocí sítě chytrých peněz. Vláda omezí počet sladkých potravin, které můžete měsíčně nakoupit.

John: Cože?

Scénář 3

Média: Podle odborníků je nová pandemie desetkrát nakažlivější a smrtelnější než koronavirus. A lze ji porazit jedině omezením kontaktu s lidmi a pobytem doma. Digitální peněženky budou proto fungovat jen jednu míli od trvalého bydliště. Nákupní časy budou rozloženy, abyste nakoupili v rozmezí dvou hodin. Nákup bude omezen na nezbytné zboží.

John: Prokristapána.

Scénář 4

Média: Vláda chce v rámci stimulace růstu ekonomiky zajistit, aby byly vyplacené dávky vyčerpány v odpovídajícím časovém období. Od 1. srpna musí být všechny dávky, včetně nových sociálních kreditů, utraceny do dvou měsíců. Po dvou měsících budou neutracené peníze z dávek znehodnoceny.

John: Ty vago, dali na peníze dobu trvanlivosti.

Scénář 5

Média: Proočkovanost proti pandemii je na 95 %. Neočkovaní budou mít na peněženky uvaleno omezení. Těchto 5 % bude mít výdaje časově omezené a v okruhu jedné míle od domova. Nákupy alkoholu, jízdenek a jídel v restauracích nebudou neočkovaným dostupné. A jejich digitální peněženky nebudou fungovat mimo Spojené království.

John: No teda.

Scénář 6

Média: Rostou obavy z lidí, kteří si pěstují vlastní potraviny mimo vládou schválené společnosti. Vláda omezí nákup osiva a zemědělských produktů pro neregistrované zemědělce.

John: Co to zkoušej?

Scénář 7

Média: Vláda chce snížit konzumaci červeného masa z ekologických a zdravotních důvodů. Digitální peněženky budou moci nakoupit pouze osm uncí červeného masa týdně.

John: Kolik to je?

Scénář 8

Média: V zájmu ochrany životního prostředí vláda zavádí omezení na nákup následujícího zboží: sprejů, jednorázových plastů, uhlí, masa, čokolády, ryb a kávy.

John: A co cigára?

Scénář 9

Média: V rámci podpory dobrého chování vláda přispěje do vaší peněženky, pokud nahlásíte porušování lockdownu nebo osoby s extremistickými názory. Těmto extremistům bude uvaleno omezení na jejich peněženku.

John: Co jsou extremistické názory?

Vypravěč: Pokud se vzdáte své hotovosti, vzdáte se svobody pro sebe a pro další generace. Nejde o pohodlí nových peněz. Důležitá je skutečnost, že centralizovaná správa chytrých peněz může být použita k ovládání všech aspektů vašeho života. Podporujte hotovost a odmítejte centrálně řízené chytré peníze. Nenabízejí vám peníze ale systém sociální kontroly. Šiřte prosím tuto zprávu dál.

Článek vyšel 17.10.2022 na Otevři svou mysl. Překlad: David Formánek

Známka 1.0 (hodnotilo 41)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 648