Mobilizace a ideologie: nebuďte překvapeni „kognitivní disonancí“ ve společnosti

Sergej Ivanov

3.10.2022 Komentáře Témata: Společnost, Liberalismus 1348 slov

Vyhlášení částečné mobilizace je logickým krokem v kontextu rostoucího tlaku na Rusko ze strany kolektivního Západu, který nyní otevřeně využívá kyjevský režim k rozpoutání plnohodnotné války „až do konce“. To v důsledku znamená zničit suverénní státnost Ruska. Uvědomění si tohoto nebezpečí a adekvátní pochopení povahy a skutečného účelu sil, které Rusko ohrožují, je samozřejmě nejdůležitější podmínkou pro tolik potřebnou vlasteneckou konsolidaci dnešní společnosti. Její posílení je v podstatě ideologickým úkolem. O tom, že je stále z velké části nevyřešená, jasně svědčí „fronty na letištích“ a „vyhýbavá“ hysterie, které se vytvořily bezprostředně po vyhlášení mobilizace a na sociálních sítích.

Potřeba systematičtější ideologické podpory strategických politických rozhodnutí státu a obecněji potřeba posílení ideologických základů ruské státnosti se stala zcela zřejmou po zahájení SVO. Často však slýcháme (především v liberálních kruzích, které tuto tezi ruské společnosti vlastně vnucují), že existence státní ideologie brání normálnímu svobodnému vývoji společnosti. Jako „negativní příklad“ uvádějí SSSR, který měl oficiální státní ideologii, a Ústavu Ruské federace, která výslovně zakazuje zavádění jakékoli ideologie jako „státní nebo povinné“.

Dnes, v době existenčního odporu proti silám, které si otevřeně nárokují nejen mocenský, ale i ideologický monopol (prosazováním a vnucováním „univerzálních hodnot“) v moderním světě, je však obzvláště důležité pochopit, že žádný stát nemůže existovat bez určité ideologie. Nemůže, protože ideologie ve své podstatě není kompilací pseudoteoretických prací údajně geniálních myslitelů. Jedná se o nezbytnou formu stanovení určité hierarchie hodnot, na jejímž základě je možné organizovat společenský život a uspořádat vzájemné vztahy mezi lidmi v každé rozvinuté společnosti.

A v Ruské federaci samozřejmě také existuje státní ideologie, která je právně zakotvena. A to nejen kdekoli, ale i v Ústavě. V základním článku 2, který říká, že „člověk, jeho práva a svobody mají nejvyšší hodnotu“ a že „je povinností státu je respektovat a chránit“. Stojí za povšimnutí, že znění tohoto článku v podstatě opakuje (zřejmě vycházeje z předpokladu, že opakování je matkou učení) to, co je uvedeno v preambuli, kde se také především říká, že „My, ruský lid, přijímáme ústavu ... potvrzující lidská práva a svobody“. Mimochodem, také se v něm uvádí, že „se uznáváme jako součást světového společenství“.

Na slova „nejvyšší hodnota“, „světové společenství“ apod. lze samozřejmě nahlížet různě. Dalo by se například tvrdit, že jsou to prázdné, v podstatě nesmyslné fráze, „paralelní“ ke skutečnosti. Nebo mírněji řečeno, že jde o heslovité, čistě emocionální výroky bez racionálního základu. Nebo naopak můžeme při jejich vyslovení vzrušením zalapat po dechu. Nelze však popřít, že tato ustanovení jsou za prvé základními normami současné ruské ústavy a za druhé nepředstavují nic menšího než základní postuláty ideologie liberalismu. Mimochodem, je třeba připomenout, že lidé, kteří v roce 1993 napsali (nebo spíše opsali ze západních „vzorů“) ruskou ústavu, byli horlivými stoupenci této ideologie.

Když země, která již téměř 30 let žije s ústavou založenou na liberálních hodnotách, vyhlásí mobilizaci proti režimu podporovanému státy, které jsou uznávanými „nositeli práv“ a „dárci“ týchž hodnot, není divu, že společnost na toto rozhodnutí reaguje velmi nervózně. Koneckonců, nemalý počet občanů, přinejmenším těch, kteří zastávají liberální názory, zjevně zažívá určitý druh kognitivní disonance. A to nemluvím o tom, že liberální ideologie je v zásadě protiválečná, ostře odsuzuje „militarismus“ a armádu jako takovou všemožně diskredituje. Mimochodem, přesvědčivým důkazem toho, že „vyhýbání se“ je vysvětlováno nejen banálním strachem, ale v mnoha případech i ideologickými důvody, je jeho značné rozšíření ve studentském prostředí, ačkoli studenti nejsou předmětem mobilizace a studentky se stejně nemají čeho bát. Navíc se ukazuje, že čím prestižnější (= liberálnější) univerzita, tím silnější jsou „protiválečné“ nálady.

Rozšíření „uklonismu“ mezi „vyspělou“ ruskou mládeží (a nejen mládeží) je právě důsledkem (a ukazatelem) toho, že v posledních desetiletích v Rusku skutečně převládla liberální ideologie. Mobilizace nevytvořila, ale pouze aktivovala „posunovače“, otevřela vřed a vynesla na povrch veřejného života to, co se implicitně utvářelo posledních 30 let. Ukázaly se praktické výsledky dlouhodobé systémové liberální propagandy – agresivní individualismus, demonstrativně egoistické chování značné části společnosti. Dalo by se říci, že liberalismus s tím nemá nic společného, protože sobectví je vlastní když ne všem, tak převážné většině lidí. Ano, v jistém smyslu je to pro člověka normální, stejně jako je normální mít sex nebo například močit. Ve zdravé společnosti se však učí, že se takové projevy na veřejnosti neprojevují. V Sovětském svazu, jak si mnozí možná vzpomenou, nebylo zvykem mluvit veřejně o sexu a lidé byli od dětství vedeni k tomu, aby omezovali a skrývali svůj egoismus. To mimochodem učí každé náboženství.

Ideologie liberalismu naproti tomu poskytuje jinou lekci. Tím, že prohlašuje „lidská práva a svobody“ (kohokoli a kohokoli se všemi jejich „příjemnostmi“) za nejvyšší hodnotu, „legitimizuje“ egoismus a navíc mu dává monopol na normalitu. Moderní egoista nejenže „neví, co je to stud“, ale přechází k agresi, zahanbuje druhé, obviňuje ty, kteří si dovolí mu něco namítnout, ze zaostalosti, nevzdělanosti, svatouškovství, pokrytectví, a dokonce z toho, že je „placený“. Po „bezvýhradném přijetí“ liberálních hodnot atrofoval cit lásky (nejen k vlasti), cti, povinnosti, spravedlnosti, nemluvě o sebeobětování. A pojem „mobilizace“ se do liberálního myšlení vůbec nehodí, v liberálním slovníku v podstatě chybí.

Proto by se při vyhlášení mobilizace měly podniknout skutečné kroky (lépe pozdě než nikdy) k omezení vlivu liberální propagandy v zemi. Tím spíše je to nutné, pokud chceme vážně hovořit o obraně státní suverenity Ruska. Vždyť s duchovní, ideologickou a hodnotovou závislostí to zřejmě nejde. Je třeba si uvědomit, že liberální propaganda nespočívá jen v kritice „autoritářství“ úřadů, protiválečné rétorice nebo „boji za práva LGBT“ a „emancipaci“ žen – to vše je jen špičkou ledovce. Liberalismus sahá hlouběji. Samozřejmě nás neučí zrazovat svou vlast – učí nás pouze milovat a hýčkat se. Nevyzývá přímo k překračování morálních norem, pouze dává najevo, že v životě nejsou hlavní „peníze, ale jejich množství“, osobní úspěch, a to jakýmikoliv prostředky.

Nejdůležitějším nástrojem liberální propagandy je reklama, která je v podstatě prostředkem ideologického ovlivňování a kontroly lidského chování. Konrad Lorenz, jeden z největších západních psychologů a klasik behaviorální vědy, již v 60. letech 20. století řekl, že „reklama není v žádném případě apolitická, ale plní přesně stejné funkce jako hesla na Východě“ (tj. za „totality“ v bývalých „socialistických zemích“). Problémem tedy nejsou liberální televizní kanály „zahraničních agentů“ – ty jsou druhořadé a jejich vliv lze snadno potlačit. Je to reklama, která pěstuje sobecký, konzumní přístup ke všemu a která ničí „stereotypy“ – to, co liberalismus nazývá pocitem studu a schopností rozlišovat mezi normálním a nenormálním.

Proto, abychom skutečně bránili tradiční hodnoty, abychom se postavili duchovní agresi, musíme si uvědomit, že reklamní výzvy ke koupi, protože „si to zasloužíte“, jsou nejen marketingovým trikem, ale také (dvojí účinek v jedné láhvi) „nenápadnou“ propagandou liberalismu.

Že reklamní obrázky dovolených na zlatavém písku u modrého moře s povinnými štíhlými dívkami v bikinách a šťastně se usmívajícími svalnatými muži (a kde jinde může být svalnatý muž šťastný než na pláži?) jsou propagandou liberalismu.

Že socha čůrajícího chlapce v Bruselu (ne náhodou se líbí liberálním intelektuálům) a pisoáry postavené přímo v ulicích měst v Holandsku jsou také propagandou liberalismu.

Že reklamní rada – „naučte rodiče“ (je jedno co – „finanční gramotnost“, ovládání počítače atd., hlavní je v samotné výzvě: vejce, naučte slepici) je propaganda liberalismu.

Výzva, aby ženy a děti hlásily „domácí násilí“, je propagandou liberalismu.

Že postavy úspěšných podnikatelek, které se potulují v nesčetných a nekonečných televizních seriálech, jsou propagandou liberalismu.

Že rodinné „sexuální poradenství“ a „sexuální výchova“ ve školách jsou propagandou liberalismu.

Že výuka „finanční gramotnosti“ (která v Rusku začíná již v mateřské škole) je propagandou liberalismu.

A samozřejmě, že pověstný showbyznys se svými honoráři, skandály, rozvody a „adopcemi“ je propagandou liberalismu, jeho takříkajíc „zbraní hromadného ničení“.

Takových příkladů by bylo možné uvést více, ale i to by mělo stačit k tomu, abychom viděli, že oficiální státně-patriotická propaganda v dnešním Rusku se ve srovnání s reklamní a propagandistickou mašinérií liberalismu nemůže podobat dětskému blábolení. Vyhlášení mobilizace je zodpovědný krok, který by měl být samozřejmě systematický a nutně by měl zahrnovat i mobilizaci na ideologické frontě. Kdo jde bojovat, musí mít nejen samopal, ale také jasnou odpověď na otázku, proč musí riskovat život, a jistotu, že jeho země udělá vše pro vítězství.

Známka 1.1 (hodnotilo 53)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 4

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 522