Proč jaderná válka na Ukrajině nebude

Jan Vítek

4.4.2022 Komentáře Témata: USA, Ukrajina, Rusko-americký konflikt 1407 slov

Co mají sovětské rakety na Kubě společného s Putinovou válkou na Ukrajině? Politicky správná odpověď je NIC, protože v obou případech melu začal ruský medvěd, a když mu vyprášili kožich, zalezl do svého doupěte. Vylovme z díry zapomnění pár skutečností, které svědčí o tom, že řada věcí se zběhla zcela jinak, než známe z vyprávění.

Kvásek pro kubánskou krizi položily Spojené státy poblíž turecko-ruské hranice, když tam v roce 1959 umístily rakety Jupiter s atomovými hlavicemi a doletem až za Moskvu.

Sověti si dali tři roky na rozmyšlenou a někdy v létě 1962 propašovali rakety odvety na Kubu, do palebného postavení vzdáleného dvě stě kilometrů od amerických hranic.

Obě supervelmoci se vrhly do jednoho ze svých největších střetů studené války poté, co major Richard Heyser, pilot amerického špionážního letounu U-2, při průletu nad Kubou 14. října 1962 vyfotografoval základnu sovětských balistických střel SS 4.

O jejich přítomnosti informoval Američany prezident John F. Kennedy v televizním projevu 22. října 1962. Oznámil, že USA jsou připraveny jít do války s Ruskem, aby zneškodnily tuto bezprostřední, jasnou hrozbu národní bezpečnosti. Mnoho lidí se obávalo, že svět je na pokraji jaderné války. Následovalo šest dní všeobecného strachu ze zániku Země.

Sověti z politických a propagandistických důvodu vytrubovali, že úkolem SS 4 je zabezpečit Kubu před americkou invazí. Jupitery v Tureckui zmínili jen okrajově, aby se Pentagon příliš nestavěl zadní. Nicméně diplomatická jednání se zasekla a na obou stranách se rozpoutala válečná hysterie, kterou ukončil 28. října 1962 president John F. Kennedy, když rozhodl: „Let‘ make a deal.“

Spojené státy přijaly nabídkou sovětského vůdce Nikity Chruščova, že odstraní kubánské rakety výměnou za příslib, že USA, že nenapadnou Kubu. Navíc Kennedy v tajné doložce dal souhlas s hlavním požadavkem SSSR --odstraněním amerických raket z Turecka. Jak je Spojené státy potají přivezly, tak je bez fanfár stáhly o pár měsíců později. Záruky bezpečnosti Kuby byly pro Kreml i Havanu vítanou třešničkou na dortu a dodnes jsou úhelným kamenem spojenectví obou zemí.

Takové z pekla štěstí už mít nebudeme.

Jednak proto, že americký prezident Joe Biden veřejně nazval ruského prezidenta Vladimíra Putina „řezníkem“ a „válečným zločincem“. Navíc nepřímo podněcoval ruský lid, aby vůdce, kterého si vybral, zatratil a vyhnal z úřadu. Jsou urážky, které nelze prominout, tím méně zapomenout, protože, prozrazují skrývané skutečné úmysly. Psychiatři to označují jako Freudovské podřeknutí. O Joe Bidenovi je známo, že má rád sedánky s poradci ze CIA, a že co má na mysli, má i na jazyku.

Za druhé, dnešní jaderné zbraně jsou mnohem menší, přesnější a silnější než ty, které se používaly v době kubánské krize. To znamená, že jaderná válka na Ukrajině by měla ničivé účinky daleko za jejími hranicemi.

Kromě okamžitého usmrcení statisíců lidí by jaderný výbuch vytvořil viditelné, infračervené a ultrafialové světelné vlny, které by se spojily ve velkou, velmi žhavou ohnivou kouli schopnou sežehnout vše a způsobit popáleniny třetího stupně v ještě větším okruhu než v okolí výbuchu. Kdo by jakýmsi zázrakem přežil, toho by zkosily útrapy atomové zimy.

Bomba svržená na Hirošimu v roce 1945 vážila kolem 4 500 kg a zabila přes 100. 000 Japonců. Postupem času došlo k výraznému pokroku v miniaturizaci technologie: dnešní jaderné zbraně jsou kompaktnější a obvykle váží jen několik set kilogramů, ale mají potenciál zabít miliony lidí. Umožňují provést atomový útok za použití různých nosičů, od balistických střel až po kosmické mezikontinentální rakety, které mohou zasáhnout cíle kdekoli na Zemi, a proti nimž není zatím obrany.

„Mnoho z těchto zbraní je mnohem menší, lehčí a snadněji se přepravuje, než dříve. Jejich výbušná síla je navíc mnohem větší,“ vysvětluje Stephen Herzog, výzkumník z Centra bezpečnostních studií federálního technologického institutu ETH Zurich. „Některé z jaderných zbraní, které má Rusko dnes k dispozici, jsou více než 50krát silnější než ty, které byly svrženy na Hirošimu a Nagasaki“.

Jaderné zbraně nejsou jen strašáky z minulé doby, ale zůstávají klíčovou součástí bezpečnostního řádu, který se objevil po konci druhé světové války. Rusko má asi 6 000 jaderných zbraní a Spojené státy asi 5 500. „Jaderný arzenál velmocí je dostatečně velký, aby zabil miliardy lidí, ale také aby sloužil jako odstrašující prostředek proti útoku,“ řekl Hans Kristensen, ředitel projektu Nuclear Information Project při Federaci amerických vědců.

Fyzikální fakt ničivé síly jaderné zbraně vyvolává hrůzu a děs. Jaderné odstrašování, založené na předpokladu, že by se jedna země neodvážila zaútočit na druhou ze strachu z jaderného protiúderu – bylo hlavní bezpečnostní politikou období studené války.

Matthew Bunn, profesor na Harvard Kennedy School a bývalý poradce Úřadu pro vědeckou a technologickou politiku prezidenta Billa Clintona, řekl Voxu: "Myslím, že v situaci na Ukrajině prakticky neexistuje žádná šance, že by byly použity jaderné zbraně… Hlavním důvodem je, že Spojené státy a jejich spojenci v NATO dali jasně najevo, že na Ukrajinu nepošlou vojáky. Bez hrozby vojenské intervence má Putin jen málo důvodů používat své jaderné zbraně, zvláště když Rusko má nad ukrajinskou armádou ohromující technickou a palebnou převahu.“

Podle expertů není ze strategického hlediska žádný důvod, aby Rusko použilo jaderné zbraně. Atomová válka by podkopala jakékoli vítězství na Ukrajině, které by si Putin mohl nárokovat, což by posloužilo k trvalému odcizení nejen Západu, ale také ke ztrátě důvěry spojenců. Čína je Putinovým chováním stále více znepokojena a pravděpodobně bude na ruského presidenta naléhat, aby obnovil světový řád globálního obchodu a investic, na čemž závisí její prosperita. Odpálení jaderného zařízení na Ukrajině by se nepochybně ukázalo jako největší chyba v Putinově dvaceti dvouleté politické kariéře.

Jaderná válka na Ukrajině se rovněž nehodí do dlouhodobého strategického plánu Pentagonu. Kdo to ještě nepochopil, toho bůh miluje, neboť ho zbavil hoře z rozumu a nemusí si trhat vlasy při představě, že se zítra probudí do atomové zimy.

V konečné analýze USA nejde o Ukrajinu, ta je nástroj a oběť. Jde o to postavit Evropu do pozoru, nechat ji vylízat navařenou ukrajinskou kaši a zpevnit její pouta k americkému impériu. Jde o zlomení slabšího článku osy Kreml-Peking svržením Putina a změnou režimu v Rusku. Jde o to rozeštvat multietnickou lidovou Čínu všemi prostředky a špinavými triky, ale nerozbít jí—„pokořit a ovládnout,“ jak se nedávno dal slyšet velkohubý Joe Biden. Jde o vznik nového unipolárního světového řádu, kterému budou velet Spojené státy, bez jakéhokoli soupeře a navěky.

Na konci března americké ministerstvo obrany (MoD) zveřejnilo dlouho očekávané strategické direktivy pro Pentagon na příští roky. Citujme některé klíčové věty: Nepřítelem číslo 1. zůstává Čína. Ačkoli Rusko představuje akutní hrozby, jak dokazuje útok na Ukrajinu, nepřátelské akce s Moskvou jsou pro Pentagon druhou prioritou. Obrana Ameriky před rostoucí hrozbou Čínské lidové republiky má nejvyšší prvenství. Ve stejný den MoD zaslalo Kongresu svůj požadavek na rozpočet ve výši 773 miliard dolarů. Lví podíl z této rekordní částky je určen na přípravu střetu s Čínou.

Jaderná válka na Ukrajině nebude, ale válečné ohnisko tam nevyhasíná. Zelensky chce třetí světovou válku bez atomu. Idem kongresoví moroni včetně Kinzingera, Scotta, Masta, Wickera a dalších republikánů. Jens Stoltenberg touží zavelet NATO „pal“, neboť, copak je to za armádu, když není pokřtěna ohněm? A můžete se vsadit, že Ukronacisté, kteří vedou boj proti Rusku, slintají při pomyšlení že celá Evropa vzplane jako pochodeň—a po nás potopa.

Jak ji vyvolat? Dle osvědčeného receptu: vytvořit událost tak šokující, tak strašnou, že celý svět zvolá dost bylo Putina a bude žádat jeho hlavu. Doposud žádná falešná vlajka Ukronacistů neuspěla. Vybombardovali porodnici v Mariupolu a najali herečku, aby ztvárnila pronásledovanou nastávající matku, jenže jejich lest byla rychle odhalena. Pak nahnali několik stovek nenáviděných rusky mluvících „podlidí“ do suterénu divadla a vybombardovali jej. Není jasné, zda byl někdo usmrcen, avšak další falešná vlajka dovlála.

Pravověrného Ukronacistu neúspěchy neodradí. Při nejbližší příležitosti vypálí chemickou nebo biologickou zbraň a svalí vinu na Putina. Podle válečné polnice Politico vysoký představitel NATO prohlásil, že aliance bude nucena zasáhnout, pokud Rusko použije chemické zbraně. Těch je na Ukrajině na rozdávání, protože má dvacet šest laboratoří, kde se vyráběly a dělaly pokusy se smrtonosnými patogeny. Obchodně se na jejich výrobě podílel Hunter Biden, syn amerického prezidenta.

Být Všemohoucím poručím všem válečným štváčům, aby poklekli každým kolenem na jinou nášlapnou minu, mrskali si holá záda ostnatým drátem a přitom recitovali jako mantru pravdivé, stále platné varování Alberta Einsteina:

„Třetí světová válka bude atomová, tu čtvrtou lidstvo povede klacky a kameny.“

Reference

  • VOX: How to think about the risk of nuclear war
  • Goverment Executive: Biden’s $773B Request for Pentagon Stays Focused on China
Známka 1.5 (hodnotilo 36)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 0

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 363