Michael Hudson: tři skupiny amerického oligarchického kapitálu vyprovokovaly válku na Ukrajině

Valentin Katasonov

V Americe je mnoho konzervativců, kteří nesdílejí oficiální postoj Washingtonu k ruské vojenské operaci na Ukrajině. O jednom z nich jsem již psal - Paul Craig Roberts. Neméně slavným americkým konzervativním ekonomem je Michael Hudson. Proslavil se před půl stoletím, když v roce 1972 vyšlo jeho zásadní dílo „Super imperialismus: původ a základy světové dominance USA“. Loni vyšla v ruštině další Hudsonova kniha „Vražda mistra. Jak finanční parazité a dluhové otroctví ničí světovou ekonomiku“ (Předmluva V. Yu. Katasonov. M.: „Naše zítřky“, 2021).

Michael Hudson je stejně jako Paul Craig Roberts tvrdým kritikem domácí a zahraniční politiky USA. Michaela nenechaly lhostejné nejnovější události na Ukrajině. Webová stránka prominentního amerického konzervativce Rona Unze, nazvaná The Unz Review, zveřejnila několik Hudsonových článků na toto téma. 28. února se objevil článek „Amerika porazila Německo potřetí za století“. 7. března – článek The American Empire Self-Destructs. A 23. března se objevilo video a přepis Hudsonova rozhovoru s názvem „Sanctions: the blowback“ (Sankce – zpětný kopanec).

V prvním z těchto článků Hudson zavzpomínal na svého učitele Hermana Kahna (1922 - 1983), známého amerického ekonoma, futuristu, ředitele Hudsonova institutu. Hudson vzpomíná, že G. Kahn začínal každý svůj projev slovy „Války nikdy nic nevyřešily.“ To byla teze poválečných amerických liberálů. A pak začal tuto tezi vyvracet. Takže současná válka na Ukrajině, věří Michael Hudson, může mnohé změnit a hodně rozhodnout. Tato válka není mezi Ruskem a Ukrajinou, ale mezi Ruskem a Amerikou.

Hudson se zaměřuje na otázku, jaké jsou cíle Ameriky ve válce. Skutečnost, že se Washington snaží oslabit Rusko, což brání americké dominanci ve světě, je axiomatická. Tak tomu bylo i v době studené války.

Kromě dlouhodobých geopolitických cílů pro Rusko má však Washington ve střednědobém a krátkodobém horizontu ještě konkrétnější cíle. To jsou cíle amerického byznysu, který politiku vnímá prizmatem trhů, zdrojů surovin, investic a nakonec i zisků. Podnikání potřebuje zisk tady a teď. Právě tato netrpělivost amerického kapitálu umožňuje lépe pochopit příčiny konfliktu, který na Ukrajině začal.

Klíčovou tezí Michaela Hudsona je, že Pentagon a NATO se ocitly pod patou velkého byznysu, což vede k rozhodnutím a činům, které jsou z hlediska dlouhodobých geopolitických cílů iracionální. Článek, o kterém uvažujeme, má podtitul: „Sektory MIC, OGAM a FIRE okupují NATO“.

  • MIC - Military Industrial Complex. Vojensko-průmyslový komplex.
  • OGA - Oil and Gas Complex. Ropný a plynárenský a těžební komplex.
  • FIRE - Finance, Insurance and Real Estate. Bankovní a realitní sektor.

Hudson poznamenává, že tyto tři sektory ekonomiky vytvořily úplnou kontrolu nad Kongresem USA: „Tři hlavní oligarchické skupiny, které si koupily kontrolu nad Senátem a Kongresem, dosadily své vlastní politiky do ministerstva zahraničí a ministerstva obrany. Klíčoví senátoři a členové dolní komory Kongresu nezastupují ani tak své státy a okresy, ale ekonomické a finanční zájmy svých hlavních politických sponzorů.

První z těchto sektorů, vojensko-průmyslový komplex, byl po skončení studené války ve stavu „stagnace“. Válka vyprovokovaná na Ukrajině podle lobbistů vojensko-průmyslového komplexu v Kongresu, ministerstva zahraničí a Pentagonu povede k její „resuscitaci“. Hudson píše, že „resuscitace“ již začala: „Akcie těchto společností po zprávě o ruském útoku prudce vzrostly... Investoři si uvědomili, že válka ve světě „kapitalismu Pentagonu“ .. ... by poskytla garantovaný národní bezpečnostní deštník pro monopolní zisky vojenského průmyslu...“ Vojenská eskalace z minulého týdne slibuje prudký nárůst prodeje zbraní NATO a dalším spojencům USA, což obohacuje skutečné voliče těchto politiků. Německo rychle souhlasilo se zvýšením vojenských výdajů na více než 2 % HDP.. Americké vojensko-průmyslové společnosti jako Raytheon, Boeing či Lockheed-Martin počítají s objednávkami nejen z Pentagonu, ale také z vojenských útvarů Německa a dalších evropských členů NATO.

Společnosti v druhém sektoru, NGGC, také sledují své zájmy ve válce. Jak píše Hudson: „Cílem tohoto sektoru OGAM je maximalizovat cenu své energie a surovin, aby se maximalizovala její renta z přírodních zdrojů. Monopolizace ropného trhu v dolarové zóně a jeho izolace od ruské ropy a plynu je hlavní prioritou USA již více než rok, protože plynovod Nord Stream 2 hrozí těsnějším propojením západoevropské a ruské ekonomiky.

Cílem lobbistů OGMC je „zabránit dalším zemím, které neumožňují americkým společnostem OGAM ovládat jejich ropný, plynárenský a těžební průmysl, aby na světových trzích soutěžily s americkými dodavateli. Izolace Ruska (a Íránu) od západních trhů povede k omezení dodávek ropy a plynu, což povede k odpovídajícímu nárůstu cen a zisků firem.

Mimochodem, lobbisté NGGC v Kongresu téměř úplně zrušili všechny volební sliby Joea Bidena, že životní prostředí a boj proti oteplování klimatu se stanou hlavní prioritou Ameriky. Hudson poznamenává, že „dalším cílem (lobistů OGAM.) je ignorovat a odmítat ekologické snahy nahradit ropu, plyn a uhlí alternativními zdroji energie.“ V souladu s tím Bidenova administrativa podporovala rozšiřování pobřežních vrtů, podporovala kanadský ropovod z nejšpinavějšího zdroje ropy na světě v dehtových píscích Athabasca a oslavovala renesanci hydraulického štěpení v USA.

Oligarchickou skupinu reprezentující třetí sektor (banky a nemovitosti) Hudson nazývá „moderním finančně-kapitalistickým nástupcem staré postfeudální pozemkové aristokracie Evropy, žijící z pozemkové renty“. Lví podíl na pozemkové rentě dnes připadá na banky, které berou úroky z hypotečních úvěrů. Jak zdůrazňuje Hudson, asi 80 procent amerických a britských bankovních půjček jde do sektoru nemovitostí, což tlačí nahoru ceny půdy i nájemné. Již delší dobu docházelo prostřednictvím hypotečních úvěrů k propojení bankovního byznysu a realitního sektoru, k vytvoření jednotného komplexu FIRE (SBN).„V domácím prostředí je cílem tohoto sektoru maximalizovat pozemkové renty a ‚kapitálové zisky‘ poskytované rostoucími pozemkovými rentami,“ poznamenává Hudson.

Newyorský demokrat Chuck Schumer, který stojí v čele horní komory Kongresu, je hlasitým lobbistou bank na Wall Street a celé oligarchy FIRE. Po dlouhou dobu (1973-2009) byl jedním z nejenergičtějších lobbistů FIRE v Senátu současný prezident USA a poté zástupce v horní komoře Kongresu USA z Delaware Joe Biden.

Nároky sektoru FIRE sahají daleko za Ameriku. Oligarchové FIRE chtějí sbírat úroky a nájemné z celého světa. Hudson píše: „Na mezinárodní úrovni je cílem sektoru FIRE privatizovat zahraniční ekonomiku (především zajistit si privilegium vytvářet úvěry v rukou Spojených států), aby se z veřejné infrastruktury a veřejných služeb staly monopoly hledající nájemné prostřednictvím poskytování základních služeb (jako je zdravotní péče, vzdělání, doprava, komunikace a informační technologie) za maximální ceny, nikoli za dotované ceny, aby se snížily životní náklady a podnikání.

Mezi třemi oligarchickými skupinami (sektory) jsou úzké vazby, které vytvářejí synergii v podobě dalšího nájemného. „Wall Street byla vždy úzce spojena s ropným a plynárenským průmyslem (konkrétně bankovními konglomeráty Citigroup a Chase Manhattan ovládané Rockefellerem)... Sektory FIRE, MIC a OGAM jsou tři rentiérské sektory, které dominují dnešnímu postindustriálnímu finanční kapitalismus.

Již v prvních dnech nepřátelství na Ukrajině vyskočily tržní kotace a kapitalizace největších společností a organizací všech tří oligarchických skupin amerického kapitálu: „Jejich vzájemné jmění prudce vzrostlo, jak rostly akcie MIC a OGAM. A kroky k vyloučení Ruska ze západního finančního systému (a nyní částečně ze SWIFTu), v kombinaci s nepříznivými dopady izolace evropských ekonomik od ruské energetiky, slibují stimulaci přílivu dolarových finančních cenných papírů.

Z této války na Ukrajině však těží jen malá hrstka amerických oligarchů zastupujících tři sektory ekonomiky. Zbytek Ameriky se stává „loserem“ (poraženým). Zájmy zbytku Ameriky dnes nemá kdo zastupovat v horní ani dolní komoře Kongresu: „Klíčoví senátoři a zástupci Kongresu nezastupují ani tak své státy a okresy, jako spíše ekonomické a finanční zájmy svých hlavních dárců.“ Mezi těmito „dárci“ nejsou zástupci ani zemědělství, ani průmyslu (vyjma výroby zbraní).

Hudson uzavírá: „Konvergence politických cílů tří dominantních amerických rentiérských skupin dusí zájmy práce a dokonce i průmyslového kapitálu mimo vojensko-průmyslový komplex. Tato konvergence je určující charakteristikou dnešního postindustriálního finančního kapitalismu. V podstatě jde o návrat k ekonomické rentě, která nezávisí na politice práce a průmyslového kapitálu. V mnoha svých spisech to Hudson označuje jako americký ponor do nového feudalismu. Na rozdíl od starého feudalismu, který byl zaměřen na udržování a zvyšování renty v mezích feudu (vlastnictví půdy), chce nový americký feudalismus snížit rentu z celého světa.“

Nebylo náhodou, že Hudson nazval tento článek „Amerika porazila Německo potřetí za století“. „Německo ukázalo, že je poslušnou vazalkou amerického feudálního pána.“ Vazal je nucen nést ztráty ve všech směrech. A o těchto ztrátách (které již nastaly a mohou nastat v blízké budoucnosti), Michael Hudson píše dostatečně podrobně: „Nejnaléhavějším strategickým cílem USA v konfrontaci NATO s Ruskem je růst cen ropy a plynu, především v neprospěch Německa. Kromě vytváření zisků na akciovém trhu pro americké ropné společnosti vezmou vyšší ceny energií z německé ekonomiky velkou část páry. Zdá se, že potřetí za století Spojené státy porážejí Německo, pokaždé posilují svou kontrolu nad německou ekonomikou, stále více závislou na Spojených státech... a NATO je účinnou obranou proti jakémukoli vnitřnímu nacionalistickému odporu.

Známka 1.4 (hodnotilo 14)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 192