Pomsta USA Julianu Assangeovi

30.12.2021 Komentáře Témata: Právo, USA, Lidská práva, Cenzura, Deep State 1401 slov

Mira Terada

Ředitelka Wikileaks Kristinn Hrafnsson v rozhovoru s Mirou Teradou upozorňuje, že snaha vydat Juliana Assange do Spojených států není založena na žádném skutečném obvinění, ale je motivována pouze touhou po pomstě. Jedná se o zneužití práva a prosazování všemocnosti USA.

Mira Terada: Dobrý den. Ráda vás vidím. Moc vám děkuji, že jste si na mě našla čas. Mám na vás pár otázek. Anglický soud zrušil lednové rozhodnutí westminsterského soudu a vyhověl tak požadavku americké strany na vydání Assange do Spojených států. Britský soud uvěřil Spojeným státům, které tvrdí, že obviněný nebude umístěn do věznice se zvýšenou ostrahou ani během přípravného řízení, ani po vynesení rozsudku. Co si myslíte o tom, jak svědomitě budou Státy přistupovat k plnění svých slibů? Jaké právní dokumenty zajišťují jejich plnění?

Kristinn Hrafnsson: Je zcela zřejmé, že tato takzvaná ujištění jsou naprosto zbytečná a nemají cenu papíru, na kterém jsou napsána. Není to jen můj názor, je to názor Amnesty International a dalších lidskoprávních organizací, které se tím zabývaly, a skutečně v souladu s předchozími příklady, kdy se to stalo, je známo, že takzvaná ujištění ze strany Spojených států nejsou dodržována. Takže nemají žádnou cenu. A ve své podstatě vlastně, když se podíváte na záruky, přicházejí s výhradou. Říkají vlastně, že Spojené státy si vyhrazují právo kdykoli změnit svůj názor. Chci jen upozornit, že existuje jedna organizace, která může požadovat například umístění vězně do izolace, a tou je CIA. CIA může požádat vězeňské oddělení, aby Juliana Assange umístilo do izolace na dobu neurčitou.

Dejme si do souvislosti, že před několika týdny bylo na základě investigativních zpráv, které nebyly nijak významně vyvráceny, pevně zjištěno, že CIA před několika lety plánovala únos nebo dokonce vraždu Juliana Assange.

Je samozřejmé, že je naprosto nepřijatelné, aby země, jako je Spojené království, svěřila jeho život a budoucnost do rukou CIA, nebo dokonce americké vlády, která nemá dobré výsledky v dodržování slibů, které dala. Takže celá věc je prostě fraška je tragédie, že se to děje v Den lidských práv OSN, že jsme dostali toto rozhodnutí. Z právního hlediska to nedává žádný smysl a celý případ Juliana Assange z právního hlediska nedává žádný smysl a má to svůj důvod. Nejedná se o trestní řízení. Je to mstivé politické pronásledování. O nic jiného nejde.

M.T.: Všechny pokusy Assangeových příznivců o jeho podporu byly potlačeny. Jak je to podle vás s omezováním svobody slova?

K.H.: No, svoboda tisku je omezována a existují nebezpečí, kterým čelí novináři v západním světě. To by se nemělo přehlížet.

Je prostě hrozné, hrozné, že dvě země, Velká Británie a Spojené státy, které dávají najevo, že jsou předvojem svobody tisku, se spojí v této parodii na spravedlnost proti Julianu Assangeovi, více než deset let certifikovanému novináři. Děje se tak i v den, kdy dva novináři, dva další novináři, přebírají v Oslu Nobelovu cenu za mír. Děje se to v poslední den Summitu o demokracii ve Spojených státech, kde se ministerstvo zahraničí USA snaží dát světu najevo, že jsou obránci demokracie, která má tento základní předpoklad pro svobodu tisku. Jsme tedy svědky velmi nebezpečné, manipulativní hry, která se zde rozehrává, a důvěryhodnost těchto dvou zemí je velmi ohrožena vzhledem k tomu, že tento útok na Juliana Assange probíhá v době, kdy spolu hovoříme.

M.T.: Proč stále neexistuje žádné hnutí, které by požadovalo Assangeovo propuštění? Nechtějí nebo nejsou lidé schopni podpořit někoho, koho USA považují za svého nepřítele?

K.H.: Nesouhlasím s tím, že neexistuje žádné hnutí, které by bojovalo za jeho propuštění a stažení obvinění. Naopak, všechny významné organizace na světě zabývající se lidskými právy, svobodou projevu a svobodou tisku prohlásily, že Bidenova administrativa by měla stáhnout obvinění proti Julianu Assangeovi a že by se měl dostat na svobodu. Myslím, že se v tomto směru spojily více než dva tucty organizací. Všechny novinářské organizace, Mezinárodní federace novinářů, Národní svaz novinářů Spojeného království, Reportéři bez hranic atd. atd. Vnímají to jako velmi vážný útok na svobodu tisku ve světě. Takže dochází k pohybu. Existuje také hnutí mezi poslanci na Západě, kteří podepsali prohlášení vyzývající Bidenovu administrativu, aby od obvinění upustila. Tato prohlášení jsme viděli v německém Bundestagu, v dalších parlamentech, ve Francii a Řecku a Španělsku a Itálii, ve Spojeném království, v Austrálii, na Islandu atd. atd. Takže lidé se obávají, že to lidé vnímají jako vážnou hrozbu a vážný precedens, pokud to bude pokračovat. Je třeba větší mobilizace a tlaku na držitele moci. Stále jsme nezaznamenali jedinou západní vládu, která by naléhala na Bidenovu administrativu, aby obvinění stáhla. Za vlády Angely Merkelové však její komisař pro lidská práva projevil vážné znepokojení nad tím, co se děje. Pak tu samozřejmě máme mexického prezidenta, který Julianu Assangeovi nabídl azyl. Takže věci se začínají hýbat a je nejvyšší čas, aby se probudila i Bidenova administrativa ve Washingtonu a lidé ve Spojených státech a viděli, že jde o velmi vážnou skvrnu na pověsti Bidenovy administrativy, která pokračuje v dědictví, jež započala Trumpova administrativa a jeho ředitel CIA Mike Pompeo, který se později stal ministrem zahraničí. Už neexistuje žádná omluva.

Případ musí skončit a obvinění proti Julianovi musí být stažena. Nejde jen o život jednoho člověka, i když i to je dostatečný důvod k jeho zastavení. Ale v širším měřítku je to velmi vážné. Je to nejzávažnější útok na svobodu tisku v západním světě za mnoho let poslední doby.

M.T.: Jak víme, Julian čelí 18 obviněním a hrozí mu až 175 let vězení. Jak myslíte, že soud nakonec v jeho případě rozhodne?

K.H.: To se prostě nedá říct, a co samozřejmě víme, je to, že ministerstvo spravedlnosti v USA se rozhodlo, že případ bude řešit soud v západním okrese Virginie, u kterého je známo, že porota bude vybrána z osob, které většinou celkově buď mají přímé spojení s administrativou, tajnými službami atd., nebo tam mají nepřímé spojení přes rodinné příslušníky atd. Existuje tedy důvod, proč byl vybrán právě tento soud. Říká se mu špionážní soud, protože všichni, kdo tam byli obviněni z těchto nebo podobných vykonstruovaných obvinění ze špionáže, byli odsouzeni. A tak je v tomto směru velmi chmurná šance. Čelí osmnácti obviněním kumulativně na sto sedmdesát pět let vězení. Sedmnáct z těchto obvinění je prostě za přijímání, držení a zveřejňování informací, což je z definice žurnalistika. Není to špionáž. Je to žurnalistika. Zbývající zbývající obvinění se nazývá obvinění z hackerství, které bylo zcela vyvráceno, protože k žádnému hackerství nedošlo. A dokonce i klíčový svědek v případu, který podporoval to obvinění z hackingu, existuje takzvané obvinění z hackingu, nyní odvolal svou výpověď nebo poukázal na to, že to, co se tvrdí v té obžalobě, se ve skutečnosti nikdy nestalo. Takže celý tento případ nemá oporu a každý, kdo se na něj dobře podívá, vidí, o co tady skutečně jde, což je, jak říkám, politické pronásledování. Nic jiného.

Zločin, o kterém se zde nyní hovoří, je zločinem novinářským.

M.T.: Assange informoval svět o korupci mezi americkými vládními úředníky, špionážních skandálech a válečných zločinech. Myslíte si, že obžaloba jeho stíháním sleduje osobní motivy?

K.H.: Nepochybuji o tom, že motivem tohoto politického pronásledování je msta. Je to mstivé jednání v každé jeho podstatě. To říkáme a říkáme to už léta. Není to nic jiného než pomsta Impéria za odhalení nepohodlných pravd o realitě Spojených států. Taková je prostě skutečnost.

M.T.: 4. ledna 2021 londýnský soud odmítl vydání do Spojených států s odkazem na skutečnost, že by Assange mohl spáchat sebevraždu kvůli klinické depresi a autismu, kterými trpí. Proč Nejvyšší soud nyní nevzal v úvahu jeho psychické problémy?

K.H.: U Nejvyššího soudu to berou v úvahu. A vlastně odmítají argumenty právníka Spojených států, že soud byl u magistrátního soudu nějak uveden v omyl nebo že profesor, který dělal psychiatrický posudek a který je ve Velké Británii významným členem své profese, dospěl nějak ke špatnému závěru. Vrchní soud s tímto hodnocením nesouhlasí a nesouhlasil ani s tím, co tvrdili právníci Spojených států. Nicméně na druhé prostě říkají, že důvěřují vládě Spojených států, že se vypořádá se situací tak, aby se mu dostalo adekvátní léčby, aby nebyl umístěn na samotku atd. atd. tzv. ujištění, kterými jsme se zabývali. Takže to je rozporuplné a má to velmi závažný charakter, jak právě dnes odpoledne tvrdil šéf evropské Amnesty International. Oni jsou v podstatě ochotni riskovat jeho život. Za těchto okolností tím, že umožní jeho vydání. To je naprosto nepřijatelné. Takhle se s lidskými životy nehazarduje.

USA revenge on Julian Assange vyšel 15.12.2021 na voltairenet.org. Překlad v ceně 602 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 46)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 323