30 let od rozpadu SSSR: ambice a zrada

Největší geopolitická katastrofa 20. století dosud nebyla právně posouzena

10.12.2021 Komentáře Témata: Historie, Analýza, Rusko 1706 slov

8. prosince 2021 uplynulo 30 let od známé Bělověžské dohody, oficiálně nazývané „Bělověžská dohoda o vytvoření Společenství nezávislých států“, která legalizovala ukončení existence SSSR jako subjektu mezinárodního práva.

Setkaly se tři týmy. Z Ruska prezident Boris Jelcin, první místopředseda vlády G. Burbulis, ministr zahraničí A. Kozyrev, státní rada S. Šachraj. Z Ukrajiny - prezident L. Kravčuk, předseda vlády V. Fokin, vedoucí ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny A. Zlenko. Z Běloruska - předseda Rady ministrů republiky V. Kebič, předseda Nejvyšší rady S. Šuškevič a ministr zahraničních věcí Běloruska P. Kravčenko. V Bělorusku v té době nebyl žádný prezident.

[Zleva: Pre...]
Zleva: Premiér Ukrajiny Fokin, prezident Ukrajiny Kravčuk, předseda Nеjvyššího sovětu Běloruska Šuškjevič а běloruský premiér Kebič, vedle něj ruský prezident Jelcin a ruský státní tajemník a místopředseda vlády Burbulis podepisují právě v Bělověžském pralese historický dokument stvrzující rozpad SSSR. Foto: Jurij Ivanov, CC-BY-SA 3.0

Tentokrát s sebou nevzali žádné zástupce tisku, čehož si všimli v Moskvě. Podpis byl tajný. Prezident SSSR Michail Gorbačov o schůzce ani o podpisu dohody nic nevěděl. Již tato skutečnost sama o sobě vypovídá nejen o nezákonnosti rozpuštění SSSR, ale také o tom, že to, co se dělo, bylo skutečné spiknutí, státní převrat.

Podle Deníku N není pravda, že Gorbačev o schůzce v Bělověžském lese nevěděl. Deník N píše:

Prezident SSSR Michail Gorbačov, vůdce velmoci, která právě vypouštěla duši, o cestě vrcholných sovětských politiků do Bělověžského pralesa věděl. Jeho nepozvali. Nevadilo mu to. Když mu ministr obrany SSSR Jegenij Ivanovič Šapošnikov novinu znepokojeným hlasem sděloval, mávl rukou: „Vím, co tam jedou dělat. Znám přece Borise.“ (Míněno Jelcina. Myslel si, že jeli chlastat.)

A už to, že Jelcin po podpisu Dohody okamžitě zavolal nikoli Gorbačovovi, ale americkému prezidentovi Georgi Bushovi a sdělil mu, že SSSR byl rozpuštěn, ale že Gorbačov zatím nic neví, vůbec nepotřebuje důkaz o tom, že šlo o převrat se zahraniční účastí. To je přece zrada!

Stále chybí právní posouzení jednání Burbulise, Šachraje a Kozyreva. Právní posouzení je nutné také u všech účastníků bělověžského spolčení, a to i z běloruské a ukrajinské strany. A samotný fakt rozpadu SSSR nebyl dosud odsouzen a prohlášen za nezákonný. V té souvislosti vypadá jakýkoli boj proti zrádcům přinejmenším nedůsledně.

Samotné setkání na běloruské lovecké vládní dače „Viskuli“, která se nachází v centru Bělověžské pouště, nebylo obecně prezentováno jako rozpuštění SSSR. Setkali se údajně proto, aby projednali dodávky ruské ropy a plynu do Běloruska a na Ukrajinu - to byla zástěrka. Sešli se o den dříve - 7. prosince.

Kravčuk přiznal, že schůzka byla tajně dohodnuta v Moskvě mezi schůzkami, kdy probíhala jednání s Gorbačovem v Novо- Ogarevu o uzavření nové unijní smlouvy. Již tehdy se rozhodli sejít se stranou od očí, v Bělověžské poušti. A všichni chápali proč.

Šuškevič a Kravčuk později uvedli, že údajně neexistuje žádný plán na rozpuštění SSSR. Že se prý sešli, aby projednali východisko z patové situace novo-garevského jednání a chtěli sepsat deklaraci s novými myšlenkami, ale přitom se dospělo k současnému výsledku tak, jak se dospělo - rozpustili SSSR a vytvořili SNS.

Jejich vysvětlení jsou falešná - na prohlášení o patové situaci jednání se bylo možné dohodnout ve vedlejší místnosti. Nikdo by neřekl ani slovo. Právě kvůli tomu se vlastně všichni chystali do Novo-Ogareva. Kvůli tomu nebylo třeba opouštět Moskvu a schovávat se v partyzánské pustině Běloruska.

Obecně je to deus ex machina. Uvěřit v tuto lež je možné jen tehdy, když po tom velmi silně toužíte. Dohoda o rozpadu SSSR byla obecným a předem připraveným rozhodnutím. Pouze text dohody neměl být připraven jako snaha od kuchyňského stolu. To samozřejmě udělali Burbulis a Šachraj. Kravčuk se do poslední chvíle obával zatčení, a proto sám nic nepřipravoval. Vyhovovalo mu, že vše převzala ruská strana.

Je také známo, že Kebich byl odpůrcem rozpadu SSSR a bránil se mu, dokud mohl. Šuškevič proti tomu nic nenamítal. Ale už taková sestava naznačovala, že nemohou připravit návrh dohody o rozpuštění SSSR. Jelcin k tomu však měl všechny důvody.

Všechna improvizovaná vystoupení byla tedy předem připravena a nesmělé pózy stydlivých zlodějíčků Kravčuka a Šuškeviče by neměly být zavádějící. Tato „Tajná aliance meče a radlice“ se pouze skrývala za „pomoc dětem“, ale ve skutečnosti připravovala státní převrat. Ilf a Petrov překvapivě přesně popsali připravovaný postup rozpadu SSSR.

Nabízí se otázka: proč se na pořadu dne náhle objevila myšlenka opětovného podpisu Smlouvy o Unii? Co bylo na té staré špatně? V čem vadila?

Probíhala perestrojka. Z ústavy byl odstraněn šestý článek, neprodleně bylo zavedeno regionální ziskové účetnictví. Byla provedena cenová reforma. Strana byla odstraněna z řízení politického procesu, ale systém nejvyšších sovětů byl zachován a nevyžadoval rekonstrukci. Proč byla nutná nová svazová smlouva, která Moskvu okamžitě postavila do slabé pozice advokáta ve vztahu ke svazovým republikám?

Je jasné, že Gorbačov, který po třiceti letech ztratil společenskou podporu, hledal novou legitimitu. Lidé ho již nenáviděli, zničil stranu, podkopal základnu bezpečnostních složek, odevzdal východní Evropu NATO a zradil hlavy všech spojeneckých států. Potřeboval novou loď, která by nahradila tu téměř potopenou, potopenou samotným Gorbačovem. Gorbačov se chtěl na tuto loď pohodlně přesunout a usadit se na ní v nové funkci.

Za tímto účelem zahájil obchod se suverenitou. Nejprve ji předal Západu a pak už se kvůli rozmachu procesu nemohl zastavit. Poté, co se Gorbačov zasekl ve vzduchu, začal hledat podporu u regionálních elit. Nebyl to Jelcin, ale Gorbačov, kdo jim nejprve slíbil tolik suverenity, kolik dokázaly spolknout. Jenže on to nazval jinými slovy.

Vše začalo vypracováním koncepce regionálního samofinancování pro Estonsko. V Estonsku tento úkol dostali a snažili se z něj vyvléknout v domnění, že po jeho splnění se všichni dostanou do vězení. Otevřený separatismus se vyboulil jako šídlo z pytle. Ale v Moskvě dali jasně najevo, že všichni půjdou do vězení ne za vypracování koncepce, ale za to, že ji odmítli vypracovat. Džin byl vypuštěn z láhve. Bod, odkud není návratu, byl překročen.

Regionální elity si uvědomily, že Moskva oslabila natolik, že už ani nevyjednává, ale žádá. Takovou šanci nebylo možné promarnit. Gorbačov byl v boji proti Jelcinovi připraven proměnit nejen SSSR, ale i Rusko v konfederaci. Byl vypracován plán, podle něhož měly ruské autonomie získat status svazových republik. To vše výměnou za politickou podporu proti Jelcinovi.

Jelcin se zase snažil bránit svou moc všemi prostředky. Viděl, jak se do Gorbačovovy přijímací místnosti již tlačí šéfové autonomních oblastí a diktují si své podmínky. Byla to otázka několika hodin. Doslova den před Gorbačovovým plánovaným oznámením o změně statusu ruských autonomií rozhodla 12. června ruská Nejvyšší rada o svrchovanosti Ruska. Kdyby se Jelcin opozdil o jedinou noc, Rusko by se zhroutilo stejně jako SSSR. Akt suverenity vyrazil Gorbačovovi z rukou všechny trumfy. Územní celistvost Ruska byla zachráněna, ale za cenu obětování SSSR.

Jelcin zradil SSSR a zachránil Rusko nikoli z vlastenectví, ale z touhy po moci. Přehlídka suverenity začala již dříve, když Gorbačov dal republikánským stranickým tajemníkům v Novo-Ogarevu jasně najevo, že SSSR skončil. A že jeho nová podoba může být ustavena pouze s jejich souhlasem a za jejich podmínek.

Lze si představit, že by se starověký Řím náhle rozhodl nabídnout provinciím uzavření spojenecké smlouvy? Tím by regiony postavil na stejnou úroveň s centrem - a vlastně ještě výš, protože by nemusely přistoupit na podmínky a požadovat vlastní.

Kde, na jakých hranicích a z jakého důvodu by se dal ústup centra zastavit? Není snad předem jasné, že dokud všechny provincie zcela nevystoupí z říše a jejich guvernéři, prokurátoři a prefekti nezískají postavení místních císařů, nedojde k žádné dohodě? Že dojde pouze k jediné dohodě - k aktu o likvidaci země?

Důvodem toho, co se stalo, je, že se komunistická strana již natolik proměnila ve vykastrovanou komunitu, že i když vše pochopila, podepsala si rozsudek smrti a šla si sama dát provaz na krk. Historický negativní výběr shromáždil v KS z velké části kariéristy, kteří pochopili, že mimo KS mají alternativu k výměně moci za majetek.

Obrovské množství stranických funkcionářů, špiček komsomolů, ředitelů se již věnovalo podnikání, vytvářeli družstva a společné podniky se zahraničními firmami na dovoz počítačů, spotřebního zboží a věřili, že bez SSSR a KS získají nové postavení. Zatímco stranické skupiny, které byly zbabělé a vybrané tak sterilně, že se více než smrti bály, aby se nezavděčily svým nadřízeným.

Vražda SSSR neměla téměř žádné aktivní odpůrce. Všichni byli unaveni nepořádkem a nedostatkem, vleklou stagnací a chtěli, aby se stalo cokoli, ale aby se stalo. Populární bard Julij Kim tehdy zpíval: „Jdi pryč, tvůj čas vypršel, jdi za sklo a pod sklo, a my budeme dělat chyby a hrát si na blbce, ale hlavně - bez tebe, bez tebe, bez tebe.“ Lidé tleskali a souhlasili se vším, i když bez Gorbačova. To, že dítě vylili spolu s vaničkou, si uvědomili až později.

Nyní většina ruské elity pochází z perestrojky. Její úspěch vyplynul z rozpadu SSSR. Nikoli na vzniku, ale na rozkradení z privatizace. Není divu, že havrani havranům oči nevyklovou - o nezákonnosti a zločinnosti bělověžského spolčení zatím neexistuje žádné právní rozhodnutí.

Generace se však střídají a potomci budou schopni toho, co současníci nedokážou. Proces za Bělověžskou dohodu je nevyhnutelný, podobně jako Norimberský tribunál. Uskuteční se, protože rozpuštění SSSR v podobě, v jaké k němu došlo, je zločin, pro který neexistuje promlčecí lhůta.

Vladimir Putin v roce 2005 ve svém poselství Federálnímu shromáždění řekl: „Rozpad SSSR je největší geopolitickou katastrofou století.“ Z hlediska významu se ukazuje, že je horší než Velká vlastenecká válka se všemi jejími oběťmi. A to není metafora. To je základ pro právní hodnocení rozpadu SSSR. Stejně jako rozsudek nad všemi jeho účastníky. Bez ohledu na to, zda budou do té doby naživu, nebo ne. Pro dějiny to není důležité.

SSSR nelze vrátit a nikdo to neudělá. Stejně jako nikdo nehodlá zpochybňovat skutečnou suverenitu bývalých sovětských republik - současných suverénních států. Ale způsob, jakým byla tato suverenita získána, na nich vždy zůstane jako cejch. Oni i my s tím musíme žít.

Ať se z toho diplomaté vyvléknou, jak umí, to je jejich práce. A právníci by měli nazývat věci pravými jmény. Aby se to jednou s Ruskem neopakovalo.

Precedens procesu s účastníky Bělověžské dohody navždy uzavře možnosti zločinů proti státnosti, kterých se dopouštěli vrcholní státníci podle metod Gorbačova, Jelcina, Kravčuka a Šuškeviče. Jejich jména, stejně jako jméno Herostrata, by měla být varováním pro potomstvo. Dokud tak neučiníme, zůstane Rusko v nebezpečí.

30 years of the collapse of the USSR: ambition and betrayal vyšel 8.12.2021 na russtat.ru. Překlad v ceně 715 Kč Zvědavec.

Známka 1.4 (hodnotilo 94)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

32

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 64 čtenářů částkou 11 338 korun, což je 32 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 0

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 0

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 3

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Louisiana se stala prvním státem USA, který odmítl předat moc WHO-WEF10.04.24 20:12 USA 3

Měnové kurzy

USD
23,66 Kč
Euro
25,25 Kč
Libra
29,47 Kč
Kanadský dolar
17,18 Kč
Australský dolar
15,23 Kč
Švýcarský frank
25,99 Kč
100 japonských jenů
15,33 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,11 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 174,48 Kč
1 unce stříbra
671,05 Kč
Bitcoin
1 454 471,39 Kč

Poslední aktualizace: 17.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 358