Ruský mandát k očkování: „Věřím, že čelíme zlu, které nemá v dějinách lidstva obdoby“

Rozhovor s moskevským autorem Riley Waggamanem

Mike Whitney

30.11.2021 Komentáře Témata: Rusko, Covid teror 2696 slov

"Vracím se z věku do věku až do nejvzdálenějšího starověku, ale nenacházím žádnou paralelu k tomu, co se odehrává před mýma očima: protože minulost přestala vrhat světlo na budoucnost, bloudí lidská mysl v nejasnostech." Alexis de Tocqueville

Mike Whitney: Měl jsem dojem, že Putin je proti nucenému očkování, ale vy říkáte, že Rusové jsou k očkování nuceni. Jak to funguje? Jednají místní gubernátoři jednostranně a vnucují očkovací povinnost za Putinovými zády, nebo se děje něco jiného?

Riley Waggaman: Putinův postoj k povinnému očkování se v průběhu času pravděpodobně vyvíjel. V březnu označil takovou politiku za "kontraproduktivní". Poté na začátku června prohlásil, že vakcína bude dostupná každému, kdo o ni "stojí" - a zároveň zdůraznil, že úřady musí lépe "objasňovat nutnost" nechat se očkovat. Pozoruhodné je, že se otevřeně vysmíval některým pobídkám ("pivo a klobása zdarma"), které v té době používaly západní vlády, aby přiměly lidi vyhrnout si rukávy. O dva měsíce později ruský prezident tvrdil, že očkování by mělo zůstat dobrovolné, a zároveň uvedl, že je nyní "nutné" vytvořit "různé druhy pobídek", aby se zvýšilo jeho využívání.

Ať už jsou Putinovy osobní názory na povinné očkování jakékoliv, skutečnost je taková, že hlavní město Ruska zavedlo v polovině června první povinné očkování v zemi, které vyžaduje, aby různá podnikatelská odvětví splnila 60% kvótu očkování mezi zaměstnanci. Zaměstnancům, kteří očkování odmítli, hrozilo, že budou na dobu neurčitou suspendováni bez nároku na mzdu (laicky řečeno "propuštěni"). Mnoho dalších regionů následovalo s podobnými (a ještě přísnějšími) povinnostmi.

Po volbách do Státní dumy koncem září začaly ruské regiony hromadně zavádět povinné očkování a průkazy "zdravotní způsobilosti" s kódem QR. Všech 85 federálních subjektů Ruské federace má nyní pravidla povinného očkování (některá jsou přísnější než jiná). Například v Leningradské oblasti musí všechny státní, městské a soukromé organizace zajistit, aby 100 % zaměstnanců bylo plně očkováno, nebo mělo lékařskou výjimku či doklad o předchozím nakažení v posledních šesti měsících. Osoby, které se zdrží očkování, budou muset být testovány každých 72 hodin. Nenechte se zmást kličkami: stejná oblast nařídila některým odvětvím, aby do září očkovala 80 % svých zaměstnanců. Stejná strategie postupného přitápění pod kotlem se uplatňuje v celém Rusku. V některých částech země je dokonce těm, kteří nemají QR kód, odepřena běžná lékařská péče. Jeden region nedávno oznámil, že ve čtyřech okresech se budou muset všichni neočkovaní lidé sami izolovat - výluka ve stylu "Rakouska" (která byla ve skutečnosti inspirována výlukou ve stylu Tatarstánu). V Petrohradě a několika dalších částech země je nyní očkování povinné pro všechny osoby starší 60 let.

Rusko se nyní chystá zavést celostátní systém QR kódů, které se budou používat téměř ve všech aspektech "běžného života". Za předpokladu, že zákon projde Státní dumou, vstoupí tato omezení měnící společnost - která zbaví neočkované osoby svobody pohybu a možnosti nákupů a v podstatě z nich udělají občany druhé kategorie - v platnost v únoru.

Jednají ruské regiony proti vůli Kremlu, když utahují šrouby povinnému očkování? Ve skutečnosti všechny dostupné důkazy naznačují pravý opak. Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov 7. října novinářům řekl, že "každé opatření, které může povzbudit více lidí k očkování, je dobré". O týden později Peskov obvinil neočkované Rusy (většinu země) z "nezodpovědné" volby, která "zabíjí". Kreml chrlí tento druh záhadné a podnětné rétoriky již několik měsíců. Dne 17. června, den poté, co Moskva vyhlásila režim povinného očkování, Putinův mluvčí vysvětlil, že "princip" nepovinného očkování "obecně zůstává", ale Rusové nejsou dostatečně aktivní, pokud jde o očkování. O den později Anna Popovová, šéfka ruské agentury pro ochranu práv spotřebitelů a lidského blahobytu (Rospotrebnadzor), označila povinné očkování za "nový nástroj", který lze využít podle toho, jak vláda uzná za vhodné.

Popova nedávno uvedla, že omezení COVID skončí až poté, co budou "všichni" očkováni. Jak toho chce ruská vláda dosáhnout, když téměř rok po zahájení masového očkovacího programu v Rusku stále není očkováno více než 50 % dospělých?

Mike Whitney O čtyřech hlavních vakcínách na Západě jsem toho přečetl poměrně dost, ale o ruských vakcínách nevím téměř nic. Můžete nám tyto injekce přiblížit? Zejména by nás zajímalo, zda používají stejnou experimentální technologii "založenou na genech", jakou používají společnosti Pfizer, Moderna, J&J a AZ?

Riley Waggaman: Existuje několik ruských vakcín COVID. Vakcína Sputnik V, vyvinutá Gamalejským centrem ministerstva zdravotnictví, je zdaleka nejpoužívanější, a proto si zaslouží největší pozornost. Sputnik V je založen na platformě lidských adenovirových vektorů (Ad26 a Ad5) společnosti Gamaleya, které jsou určeny k transportu genetického materiálu do buněk. Pokud si prostudujete patent na chřipkovou injekci společnosti Gamaleya (který je zveřejněn na oficiálních webových stránkách Sputniku V), technologie, která se nyní používá pro Sputnik V, je otevřeně označována jako "genetická vakcína"... Zajímavé je, že ředitel společnosti Gamaleya Alexander Gintsburg uvedl, že mezi vakcínou Sputnik V a vakcínou společnosti AstraZeneca nejsou žádné "významné" rozdíly.

Ruské úřady a média často tvrdí, že není důvod obávat se o dlouhodobou bezpečnost Sputniku V, protože je založen na "osvědčené" platformě lidského adenoviru Gamaleya. Problém s tímto argumentem spočívá v tom, že před uvedením Sputniku V se společnosti Gamaleya opakovaně nepodařilo uvést na trh "genetickou vakcínu". Jeden pokus vyústil ve skandál se zpronevěrou, zatímco další prototypy nebyly nikdy předloženy k oficiálnímu schválení - což naznačuje, že jim chyběly údaje o bezpečnosti a účinnosti nezbytné k tomu, aby dostaly zelenou od regulačních orgánů.

Jak si stojí vakcína Sputnik V z hlediska bezpečnosti ve srovnání s injekcí společnosti Pfizer a dalšími mRNA vakcínami? Těžko říct. Rusko nemá databázi podobnou systému VAERS, která by hlásila podezření na nežádoucí účinky u široké veřejnosti. Ve skutečnosti v Rusku neexistují žádné pravidelně aktualizované, veřejně dostupné údaje o případných komplikacích po očkování. Zdá se, že stanovisko ruské vlády je takové, že neexistují. Lékaři a zákonodárci však vyprávějí jiný příběh, který je podpořen neformální databází podezření na úmrtí v souvislosti s očkováním. Úřady tyto znepokojené občany přirovnávají k "teroristům" a nyní vyhrožují lékařům "proti vakcínám" pokutami a dokonce vězením, čímž v podstatě z každého lékaře, který zpochybňuje očkování, dělají v očích ruské vlády podezřelého zločince.

Srovnání vakcíny Sputnik sRNA má ještě jeden, stejně znepokojivý prvek. V současné době existuje velké množství důkazů, které ukazují, že mRNA vakcíny mohou způsobit závažné vedlejší účinky, a dokonce i smrt. Ale samotní vývojáři vakcíny Sputnik V otevřeně podporují použití injekce společnosti Pfizer v Rusku. Dmitrij Ščebljakov ze společnosti Gamaleja, který se podílel na vytvoření vlajkové lodi ruské vakcíny, nedávno prohlásil, že existují jasné "výhody" míchání vakcíny Sputnik V s "různými vakcínami vyrobenými pomocí různých technologií". Bývalý bankéř Kirill Dmitrijev, vystudovaný na Harvardu, šéf Ruského fondu přímých investic (RDIF), který zajišťuje financování Sputniku V, minulý měsíc oznámil, že již probíhá společný výzkum se společností Pfizer, a vyjádřil přesvědčení, že koktejl Sputniku a Pfizeru bude "velmi úspěšnou kombinací". Podobný "společný výzkum" údajně probíhá i se společností Moderna.

Vyvstávají také otázky, kdo nebo co vlastně stojí za Sputnikem V. V květnu 2020 vytvořila největší ruská banka Sberbank dceřinou společnost Imunotechnology LLC, která pomáhá "transferovat technologie" související s vakcínou. Generální ředitel Sberbank Herman Gref je členem mezinárodní rady JP Morgan a je také členem správní rady Světového ekonomického fóra. Gref tvrdí, že vakcínu dostal v dubnu 2020 - což by z něj dělalo jednoho z prvních lidí na světě, kterým byla vakcína Sputnik V aplikována (ve skutečnosti několik měsíců předtím, než se o ní začalo mluvit jako o "Sputniku V").

Vzhledem k tomu, že se Rusové stále více obávají "QR-izace" své země, stojí za zmínku, že Sberbank vyvíjí platební systém založený na QR kódech, zatímco Gref si ve spolupráci s JP Morgan pohrává s myšlenkou vytvořit digitální měnu "Sbercoin".

Mike Whitney Vaše odpověď je tak dalekosáhlá, že nevím, jak na ni navázat. Nejprve potvrzujete, že Sputnik V je "genetická vakcína", což naznačuje, že rizika krvácení, krevních sraženin a autoimunity jsou stejná v Rusku jako v USA. Pak tvrdíte, že existuje spojení mezi tvůrcem ruské vakcíny a společností Pfizer a také s jakýmsi "harvardsky vzdělaným bývalým bankéřem z Goldman Sachs", jehož organizace "zajišťuje financování Sputniku V". Nakonec naznačujete, že financování operace s vakcínou může pocházet od "generálního ředitele Sberbank Hermana Grefa, který je součástí mezinárodní rady JP Morgan a je také členem správní rady Světového ekonomického fóra".

Vaše odpověď podtrhuje podezření, že tyto vakcíny jsou základním kamenem mnohem rozsáhlejšího projektu, jehož cílem je restrukturalizace světové ekonomiky a možná i snížení světové populace. Jak do toho zapadá Bill Gates, nebo ne?

Riley Waggaman: Gates do toho rozhodně zapadá. Bývalá ruská ministryně zdravotnictví Veronika Skvortosvová je členkou správní rady Globální rady pro monitorování připravenosti (GPMB). GPMB, kterou vytvořily Světová zdravotnická organizace a Světová banka, získala štědré finanční prostředky od Gatese (který je samozřejmě také jedním z hlavních přispěvatelů WHO). Hádejte, kdo další je členem správní rady GPMB? Anthony Fauci a také Chris Elias, prezident Globálního rozvojového programu Billa a Melindy Gatesových. Jak RFK Jr. podrobně popsal ve své nově vydané knize, GPMB slouží jako

skutečný autoritativní kolektiv pro zavádění pravidel během nadcházející pandemie. Účelem tohoto takzvaného "nezávislého" monitorovacího a odpovědného orgánu bylo potvrdit zavedení kontroly policejního státu ze strany globálních a místních politických vůdců a technokratů a podpořit jejich snahy o přijetí takových tvrdých opatření, jaká modelovala Gatesova simulace: potlačení odporu, bezohledná cenzura nesouhlasu, izolace zdravých, zhroucení ekonomik a nucení k očkování během předpokládané celosvětové zdravotní krize.

[...]

V červnu 2019, zhruba dvacet týdnů před začátkem pandemie COVID, shrnul Dr. Michael Ryan, výkonný ředitel programu WHO pro mimořádné zdravotní situace, závěry pandemické zprávy GPMB a varoval, že "vstupujeme do nové fáze epidemií s velkým dopadem", které budou představovat "nový normál", kdy vlády po celém světě posílí kontrolu a omezí mobilitu občanů.

Zní vám něco z toho povědomě?

V lednu 2020, jen několik měsíců předtím, než se svět kvůli výlukám a omezením COVID obrátil vzhůru nohama, Skvorcovová v rámci otřesů v Putinově kabinetu rezignovala na post ruské ministryně zdravotnictví. O týden později byla jmenována šéfkou ruské Federální biomedicínské agentury (FMBA). Jako šéfka FMBA sehrála nedílnou roli v prvních dnech ruské reakce na COVID a později předložila údaje, podle kterých byla Moskva zahlcena "kmenem Delta". Její zjištění poskytla tolik potřebnou "vědu", která ospravedlnila velmi nepopulární nařízení hlavního města o povinném očkování. Jako ministryně zdravotnictví Skvorcovová předsedala několik let trvajícímu skandálu s manipulací s údaji, který zahrnoval podvodné údaje o úmrtnosti. Podvody byly tak do očí bijící, že ruská vláda dokonce přiznala, že její účetnictví bylo zfalšováno (Dmitrij Medveděv z toho obvinil regionální gubernátory a předhodil je lvům).

Co se týče hospodářské restrukturalizace vyvolané COVIDem: ruská vláda se otevřeně přihlásila ke čtvrté průmyslové revoluci Světového ekonomického fóra. V říjnu ruská vláda a WEF podepsaly memorandum o zřízení Centra pro čtvrtou průmyslovou revoluci v Rusku. Rusko již přijalo zákon umožňující "experimentální právní režimy", které podnikům a institucím umožní nasadit umělou inteligenci a roboty do ekonomiky, aniž by byly zatíženy regulační byrokracií. Vraťme se ke Grefovi a jeho digitálnímu Sbercoinu: Ruská centrální banka již plánuje testovat digitální rubl, který by kromě jiných šikovných funkcí mohl sloužit k omezování nákupů.

Mnozí z vás pravděpodobně znají Agendu OSN 2030. No, existuje plán Moskva 2030, který je zcela mimořádný. Plán pro hlavní město Ruska požaduje "genetické pasy", které lze použít k podávání "genových terapií". Dokument, který si představuje život v Moskvě do konce desetiletí, hovoří také o "implantovaných lékařských digitálních zařízeních", která mohou pojišťovny používat k výpočtu plateb zdravotního pojištění. Zdá se, že tyto ambice se neomezí pouze na Moskvu. V poslední polovině roku 2019 si ruská Státní duma objednala zprávu, která má prozkoumat "bezkonfliktní vývoj" "nové generace technologií" (jako je "editace genomu") s cílem vytvořit "nový typ společnosti".

Mike Whitney Nechce se mi věřit, že by ruský vlastenec, jako je Vladimir Putin, souhlasil s tím, co se rovná převzetí země zahraničními elitami, bankovní mafií a globálním drogovým kartelem. Je lhostejný k tomu, co se mu děje přímo pod nosem, nebo jsou ve hře jiné faktory?

Riley Waggaman: Ať už je Putin v této věci kdekoli, jistě si musí uvědomit, že ruská vláda provádí nesmírně nepopulární politiku, nejprve s nuceným očkováním a nyní s navrhovanou QR-izací země. Poslanec Státní dumy Michail Děljagin nedávno varoval, že přijetí celostátního digitálního zdravotního "ausweis" by se rovnalo "státnímu převratu", který by předal vnější řízení země "Big Tech a Big Pharma prostřednictvím WHO". Uvádím to proto, že, alespoň jak jsem pochopil jeho komentáře, Děljagin nevěří, že Putin je přímo zapojen do toho, co se děje, a obává se, že ruský prezident nakonec převezme vinu za jakýkoli sociální a/nebo ekonomický chaos, který může nastat (Děljagin: "Když se tito zdivočelí oligarchové dostanou k moci, když se tato zdivočelá lékařská mafie dostane k moci, Rusko nebude existovat! Nebude nikdo, kdo by Rusko bránil! Pokud Putin podepíše tento zákon, kdo bude bránit Putina? Jmenuji dva tucty, ale co ten zbytek? Pomozte si sami, chraňte sebe a Rusko před státním převratem!"). V takovém případě je nezbytné zastavit tuto nebezpečnou, destabilizující politiku dříve, než vyvolá v Rusku vážné otřesy.

Popravdě řečeno, těžko lze tvrdit, že Putin je jasným spojencem v boji proti experimentálním lékovým mandátům nebo zvrácené vizi Světového ekonomického fóra o budoucnosti. V lednu ruský prezident vystoupil na WEF s projevem, v němž vyzval k "rozšíření rozsahu testování [COVID] a očkování" po celém světě. Dále uvedl, že je třeba vytvořit "vysoce kvalitní strukturu", která by pomohla překonat "sociální nerovnováhu", jež se v důsledku pandemie ještě prohloubila. "Státní rozpočty a centrální banky" by měly hrát "klíčovou roli" při rychlé obnově světové a národní ekonomiky, vysvětlil Putin.

Není to jen elegantní způsob, jak říct Build Back Better?

Zoufale potřebujeme otevřený a upřímný dialog o tom, co se právě teď děje v Rusku - diskuse, která v naprosté většině "mainstream médií" zjevně chybí. Nepředstírám, že znám všechny odpovědi, ale jsem šokován, že se zdá, že tak málo lidí klade nějaké otázky.

Mike Whitney V Rusku se objevují stejné varovné signály jako na Západě: nucené očkování, omezování občanských práv a neustálý skluz k autoritářství. Do jaké míry vnímáte tento vývoj jako prvotní boj dobra se zlem?

Riley Waggaman: Často si vzpomenu na znepokojivou větu Alexise de Tocquevilla: "Vracím se z věku do věku až do nejvzdálenějšího starověku, ale nenacházím žádnou paralelu k tomu, co se děje před mýma očima: protože minulost přestala vrhat světlo na budoucnost, bloudí lidská mysl v nejasnostech."

S každým dalším dnem se zdá, že jsme násilně odtrženi od vlastní minulosti. Jsme "přeškolováni" na nový civilizační model. Děje se tak na místní, regionální, národní i globální úrovni. Rozděluje to rodiny.

Věřím, že čelíme zlu, které nemá v lidských dějinách obdoby. Nacházíme se na zcela neprobádaném a nesmírně nebezpečném území. Přesto si z historie můžeme vzít ponaučení a varování. Celosvětové zavedení digitálních zdravotních průkazů se nápadně podobá celosvětovému přijetí mezinárodních pasů po 1. světové válce. Váš pas je reliktem 1. světové války. Měl to být dočasný doklad, který měl sloužit ke kontrole přílivu uprchlíků a zabránit vstupu nepřátelských špionů. Nebyl však tak dočasný, že?

Rakouský spisovatel Stefan Zweig se obsáhle rozepsal o tom, co tento nový systém kontroly znamenal pro ty, kdo žili v předválečné Evropě: "Lidé se cítili být objekty, a ne subjekty, nic nebylo jejich právem, ale vše bylo jen milostí úředníků. Byli kodifikováni, evidováni, číslováni, opatřováni razítky... Ponížení, která byla kdysi vymyšlena pouze s ohledem na zločince, byla nyní uvalena na cestující, a to před každou cestou i během ní."

A dodal: "Vždycky jsem si musel vzpomenout na to, co mi před lety řekl jeden Rus v exilu: 'Dříve měl člověk jen tělo a duši. Teď potřebuje i pas, protože bez něj se k němu nikdo nebude chovat jako k člověku.'"

Nyní jsme všichni podezřelí z biologického ohrožení a navíc jsme potenciální zločinci. Jsou v tuto chvíli "neočkované masy" v očích našich globálních vládců vůbec považovány za lidské bytosti? Dokonce i ti, kteří se poslušně nechali očkovat, si nyní musí uvědomit, že jejich svobody jim nebudou vráceny. Takhle to nefunguje. Poslanec Dumy Děljagin se toho dotkl ve svém videopřání Rusům:

"Už s námi mluví stejným způsobem, jakým obvykle mluví se zvířaty. Stát teď s lidmi mluví tak hulvátsky. Takto mluví s obyvatelstvem okupovaných území, které z nějakého důvodu nechápe, že je okupováno."

Pozoruhodný postřeh, který platí téměř pro celý svět.

Mám malého syna. Má ruské občanství. Chtěla bych, aby se s ním zacházelo jako s člověkem.

Situace je velmi chmurná. Osobně se domnívám, že ve hře je hluboký spirituální prvek. Jak můžeme toto hluboké zlo zastavit?

Russia’s Vaccine Mandate: “I Believe We Are Facing an Evil that Has No Equal in Human History” vyšel na Global Research 29.11.2021. Překlad v ceně 1127 Kč Zvědavec.

Známka 1.4 (hodnotilo 190)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 10

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 3

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Měnové kurzy

USD
23,70 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,29 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
26,02 Kč
100 japonských jenů
15,31 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,34 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 162,58 Kč
1 unce stříbra
645,22 Kč
Bitcoin
1 572 952,62 Kč

Poslední aktualizace: 22.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 190