Fenomén „Z“ šokuje

Jan Vítek

27.10.2021 Komentáře Témata: Francie 1204 slov

Oči Erika Zemmoura jsou tmavě zlatohnědé, a kdo se do nich zadívá, má pocit, že padá do dvou bezedných studní. Takové uhrančivé oči jsou v osobním životě past na ženy a v politice dar boží.

Jeho jméno v arabštině značí „klakson“. Ale Zemmour je spíše zvon, který svolává spoluvěřící pojďte ke mně, nebo polnice, volající francouzský lid do zbraně, poslední bitva vzplála. Bitva o francouzskou identitu, o záchranu národa. Aux armes, citoyens, formez vos bataillons!

[Erik Zemmour]
Erik Zemmour

Tělo se Jehovovi moc nepovedlo: křehké a krátké, proto musí k většině lidí vzhlížet. Střízlík. Na protáhlém krku sedí velká oválná hlava, kde se skrývá milionový mozek s pamětí slona, neúprosně logický a analytický, vybavený encyklopedickými znalostmi, což vše dohromady z něho dělá obávaného debatéra, který ještě hledá svého přemožitele.

Pro ty, kdo nesledují francouzskou politickou scénu dost bedlivě a pravidelně se Eric Zemmour na ní objevil jako kometa. Také můžeme jeho náhlý vzestup přirovnat k rockerovi, který se stal přes noc hvězdou první velikosti jako Elvis Presley. Nebo spíše k Donaldu Trumpovi, protože jde o jev politický. Ale Zemmour se nevyjadřuje jako Trump slovníkem a stylem komiksů, nýbrž s elegancí a výmluvností pařížské intelektuální smetánky.

„Dnes máme u nás dvě civilizace, které se dělí o naši zemi. To se nikdy nestalo v historii Francie. To je vážné, velmi vážné.“

Zemmour

Erik Zemmour je zatím nedeklarovaným uchazečem o úřad francouzského prezidenta ve volbách v dubnu 2022. Podle nedávného průzkumu možných výsledků prvního kola President Macron by měl dostat 24-27% hlasů a za ním by měl být Zemmour s 17- 19%. Le Penová by získala 15-16%. Voliči zřejmě nejsou nadšeni vyhlídkou na reprízu utkání Macron vs. Le Penová, a jakmile se objeví nový aktér, jejich naděje se upřou na něho. Ale to je povrchní vysvětlení fenoménu Z.

Původem alžírský žid, třiašedesátiletý spisovatel a komentátor Zemmour napsal tucet knih o historii, politice a společnosti. Provokatér ve stylu Donalda Trumpa používá vystoupení v televizi, aby horlil bez servítku proti všem bědám sužujícím dnes Francii: muslimům, imigraci, přehnanému feminismu, zločinu a hospodářském, sociálním a kulturním úpadku země. Říká nahlas to, co si většina jeho spoluobčanů myslí potichu, nebo na co nadává u skleničky aperitivu v místním baru.

„Proč jsou kontrolováni sedmnáctkrát? Proč? Protože většina dealerů jsou černí a Arabové. Je prostě tak, taková je skutečnost.“

Zemmour

Zemmour dlouhou dobu pracoval pro konservativní list Le Figaro a prosadil se jako debatér v televizních politických kláních. Dostával pravidelně padáka v různých novinách a televizích za to, že "zašel příliš daleko.“ Antirasistické lobby ho tucetkrát pohnalo před soud, ale byl odsouzen za „podněcování rasové nenávisti pouze ve dvou případech. Navzdory všemu pronásledování si udržel dobře placené zaměstnání v předních sdělovacích prostředcích a počet jeho příznivců neustále stoupá.

Zemmour vyložil své politické názory v knize s výmluvným titulem Le Suicide Francais, Francouzská sebevražda, v níž podrobně popisuje rozklad francouzského národa v posledních padesáti letech. Ve zkrácené podobě zopakoval hlavní články své víry v nedávném rozhovoru se žurnalisty v Budapešti u příležitosti středoevropského summitu o demografii, který svolal Victor Orbán, a který se soustředil na otázky zmražení imigrace a podpory porodnosti původních národů.

Ve zmíněném rozhovoru Zemmour zdůraznil bílou identitu Francie a citoval Charlese de Gaulla, který řekl, že Francouzové „jsou Evropané bílé rasy, řecké a latinské kultury, a křesťanského náboženství.“ Někteří barevní přistěhovalci a Muslimové se mohou stát francouzskými občany, dodal, kdyby ale tyto skupiny přestaly být „malou menšinou,“ národ by ztratil svoji identitu.

„V roce 2059 bude naše země napůl islámská,
v roce 2100 bude islámskou republikou.“

Zemmour

Zkušenost ukazuje, že až do dvou procent jsou muslimští přistěhovalci vnímáni jako mírumilovná menšina, která nepředstavuje žádnou hrozbu ostatním občanům. Při pěti procentech nabírají aktivisty z řad asociálních skupin, ve vězeních a z pouličních gangů a zesilují nátlak, aby prosadili svůj způsob života; kupříkladu, aby muslimské dívky mohly ve školách nosit šátek, nebo aby supermarkety prodávaly maso připravené dle muslimského obyčeje. Začínají výtržnosti, jež vedou k oboustrannému k násilí.

Kvalitativní zlom v občanském soužití nastává při deseti procentní přítomnosti, obecně považované za hranici sociální a kulturní únosnosti. Požadavky muslimů neúměrně rostou a jsou vynucovány hrozbami a násilím. Vytvářejí se no-go zóny, kde je uplatňováno muslimské právo a kam se policie neodváží, jako třeba je tomu ve Francii, Anglii, Belgii a v Německu. Od patnácti procent výše se ulice stávají válečným polem, hoří automobily a tvoří se milice džihádu.

Při dvaceti procentech je překročen práh snášenlivosti. Co to obnáší vidíme v dnešním Švédsku. Ve Stockholmu se během muslimské demonstrace síly střílelo, záchranky, policejní a hasičské vozy v některých městech musí mít neprůstřelná skla, v Malmö vládnou muslimské gangy, na mnoha dalších místech dochází k teroristickým činům a odvetným akcím.

Imigrace je urychlovač islamizace, která musí být zastavena. Není jiné řešení. Neboť v konečné analýze nejde jenom o záchranu národní identity a evropské civilizace, ale o přežití bílé rasy.

Pro Zemmoura je Francie vším, alfou a omegou. Jeho předci byli Sefardští Židé, kterým dekret z roku 1870 umožnil vzít si francouzské občanství. Tím se pro alžírské židy otevřely velké možnosti, protože předtím byli podrobeni místním muslimům. Jeho rodiče opustili Alžírsko v roce 1962, když si uvědomili, jaký hrozný osud jim Arabové chystají, kdyby zůstali. Heslo dne bylo „kufr nebo rakev.“ Malý Erik vyrůstal na předměstí Paříže v Seine-Saint-Dennis, kde francouzští a židovští obyvatelé museli čelit náporu afro-islámského způsobu života a rostoucí zločinnosti. Pronásledování a týrání židovských dětí muslimy a černochy bylo na denním pořádku. Policie tehdy jen přihlížela, dnes je to „no go“ zóna, kde vládne šária.

Francouzský nacionalismus Erika Zemoura je zřejmě motivován racionální etnickou obavou: co čeká židy, až ve Francii bude většina obyvatel afro-islámského původu? Během uplynulého desetiletí muslimské teroristické akce se staly zcela banálními příhodami. Stovky a stovky obětí byly ubodány, nebo zahynuly ve výbuchu bomb a nastražených aut. Vláda a politická elita šlapou vodu, čas běží, a mezitím úrodné klíny muslimských žen dobývají Francii.

„Dejte mi pokoj s vašimi tábory imigrantů. Mohli zůstat doma.“

Zemmour

Může Zemmour zvítězit? Ve vysoké politice už došlo k několika událostem, kdy celebrity úspěšně směnili slávu za politickou moc. Příkladem budiž opět Donald Trump v USA, Beppe Grillo v Itálii, a Vladimir Zelenský na Ukrajině. Kritici říkají, že fenomén Z je jen další podfuk konservativních populistů. To je levný a neprokázaný odsudek. Vyvrací jej Zemourova nová kniha s optimistickým názvem Francie neřekla své poslední slovo (La France n’a pas dit son derniere mot), která obsahuje jeho rozhovory s francouzskými žurnalisty a politiky. Svědčí o tom, že Zemmour je vlastenec s vizí moderní, nezávislé, bílé Francie. Visionáři nejsou sprintéři, jsou stavěni na výdrž jako běžci na dlouhé trasy.

Co lze odůvodněně říci v této počáteční fázi volební kampaně je, že účast Zemmoura posloužila k tomu, aby tabu vlasteneckých a pro-francouzských poselství proniklo do celonárodní debaty způsobem, jaký tu nebyl od doby Jean-Marie Le Pena. Vládnoucí elita je v šoku. Zatím se ještě nestačila shodnout na scénáři, jak fenomén Z zhanobit, zesměšnit, vypískat, umlčet, a je jen otázka času, než vypustí své smečky z klece. O tom bude příští vyprávění.

Známka 1.3 (hodnotilo 126)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 10

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 3

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Měnové kurzy

USD
23,70 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,29 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
26,02 Kč
100 japonských jenů
15,31 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,34 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 162,58 Kč
1 unce stříbra
645,22 Kč
Bitcoin
1 572 952,62 Kč

Poslední aktualizace: 22.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 7 611