Evropa na pokraji kolapsu

Nikolaj Petrov

23.10.2021 Komentáře Témata: Evropská unie, Energetika 1235 slov

V nadcházejících týdnech může starý kontinent zasáhnout "obrovská krize", která "otřese Evropou", prohlásil v úterý na plenárním zasedání Evropského parlamentu v panice polský premiér Mateusz Morawiecki.

"Dnes stojíme na prahu obrovské plynové a energetické krize," řekl. A jako obvykle obvinil Rusko z ekonomické bouře v Evropě.

"Prudký nárůst cen, vyvolaný zejména úmyslným jednáním ruských firem," prohlásil Morawiecki, "již nyní staví mnoho evropských podniků před volbu, zda omezit výrobu, nebo přenést náklady na spotřebitele. Závažnost krize by mohla v nadcházejících týdnech otřást Evropou. Mnoho podniků by mohlo zkrachovat a miliony domácností, desítky milionů rodin, by se mohly dostat do chudoby v důsledku nekontrolovaného růstu cen v celé Evropě. Je třeba počítat i s dominovým efektem. Krize se může kaskádovitě zvrhnout v nové nepokoje."

Obavy polského premiéra potvrdila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která vystoupila na stejném zasedání Evropského parlamentu. Jako jeden z důvodů současného rychlého růstu cen energií uvedla oživení světové ekonomiky. Podle ní však ceny modrého paliva zvyšují i ceny elektřiny v EU.

"Vidíme, že kvůli zvyšování cen je pro mnoho rodin obtížné vyjít s penězi, a vidíme také, že hrozí uzavření podniků," přiznal von der Leyenová. Neopomněla však pokárat Gazprom. Uvedla, že Gazprom plní dlouhodobé kontrakty s evropskými partnery, ale že "nereagoval na vyšší poptávku jako v minulosti". Aby se snížila závislost na dovozu, vyzvala von der Leyenová k diverzifikaci dodavatelů. Neřekla však nic o tom, kde jinde by Evropa mohla brát plyn.

Situace v Evropě je skutečně alarmující, ne-li dramatická.

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans na začátku října uvedl, že poptávka po energetických zdrojích v Evropské unii dosáhla 25letého maxima. To způsobilo abnormální skok burzovních cen plynu, kdy cena plynu v Evropě několikrát přesáhla 1300 dolarů za tisíc metrů krychlových.

Na začátku srpna se nejbližší cena futures na nizozemský index TTF pohybovala kolem 515 USD za tisíc metrů krychlových a na začátku října přesáhla 1900 USD, čímž dosáhla historického rekordu. Nyní se pohybuje těsně nad hranicí 1000 dolarů za 1000 metrů krychlových. Rostou také ceny ostatních energií. To vše zvyšuje náklady na elektřinu pro obyvatele EU.

Na Ukrajině se odehrává skutečné drama s nedostatkem energie, uvedla v úterý národní federace zaměstnavatelů. "Katastrofální situace na ukrajinských energetických trzích vyžaduje naléhavá opatření ze strany ukrajinských orgánů na ochranu průmyslu a hospodářství jako celku," uvádí se v dokumentu zveřejněném na internetových stránkách organizace. Cena plynu pro ukrajinské společnosti je čtyřikrát až pětkrát vyšší než pro jejich konkurenty, uvedla federace.

Odborníci varují, že takový stav vyvolá velmi negativní důsledky pro ukrajinskou ekonomiku, která již nyní těžce dýchá. Jedná se zejména o propouštění v podnicích, uzavírání podniků, zvýšenou migraci pracovních sil a snížení příjmů do státních a obecních rozpočtů.

Strana Baťkivščina bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové požaduje vyhlášení výjimečného stavu v energetice kvůli kritické situaci zásob plynu v zemi a nadsazeným tarifům za služby.

Rusko však nemá s touto katastrofou, která nyní hrozí Evropě, nic společného. V období leden-září zvýšil Gazprom podle předběžných údajů svůj vývoz do zemí mimo Společenství nezávislých států o 15,3 % na 145,8 miliardy metrů krychlových. Jedná se o druhou nejvyšší hodnotu za devítiměsíční období v historii dodávek (-149,2 miliardy metrů krychlových v roce 2018).

"Evropa se ocitla v bezprecedentní energetické krizi," potvrzuje Morawieckého obavy a chmurné předpovědi Ursuly von der Leinovy americký Forbes. - Někteří tvrdí, že pokud by se tento problém neřešil, byl by srovnatelný s arabským ropným embargem v 70. letech 20. století a měl by vážné hospodářské, sociální a politické důsledky. Cena ropy Brent je nyní na pětiletém maximu 84 dolarů za barel a velkoobchodní ceny plynu jsou více než pětkrát vyšší než před rokem. Z tohoto důvodu země přecházejí od plynu ke špinavému uhlí a přechod Evropské unie na zelenou energii se zpožďuje.

Forbes, který na rozdíl od Moravetského a šéfa EK nepřenáší vinu na Rusko, to vysvětluje takto: "Současná krize v Evropě je způsobena zvýšenou poptávkou po energii v důsledku pandemie, extrémními výkyvy počasí (nebývalá vedra a dlouhé zimy), selháním dodavatelského řetězce a nedostatečnými dodávkami paliv v regionálním i celosvětovém měřítku."

"Ruský šéf Vladimir Putin má vzhledem k novým sankcím EU proti Kremlu důvod otevřít šampaňské. Evropa si podle něj ublížila sama. Možná má pravdu," je nucena připustit americká publikace.

Podle analýzy pojišťovny Euler Hermes zasáhla svět silná vlna bankrotů již ve druhém čtvrtletí roku 2020 v souvislosti s pandemií koronaviru a nejvíce postihla společnosti v USA a západní Evropě.V dubnu až červnu loňského roku zbankrotovalo celosvětově 147 velkých společností (s obratem nad 50 milionů eur), což je téměř dvojnásobek počtu za stejné období roku 2019 (tehdy jich bylo 74).

Nejobtížnější situace je v maloobchodě, službách, energetice a automobilovém průmyslu. Odborníci nevylučují dominový efekt, kdy v důsledku úpadku jedné společnosti dojde v budoucnu k uzavření několika dalších spřízněných společností. Analytici přinesli neuspokojivou prognózu pro největší evropskou ekonomiku - Německo. Podle odborníků zkrachuje v Německu více než 29 000 místních podniků.

V rusofobní Evropě se však ozývají stále stejné hlasy. Skupina poslanců Evropského parlamentu nedávno požádala Evropskou komisi, aby prověřila roli Gazpromu v této situaci. Domnívají se, že by společnost mohla využít krize v EU k získání předčasného souhlasu se zahájením výstavby plynovodu Nord Stream 2.

Ačkoli je jasné, že taková obvinění jsou absurdní, a sám Gazprom je důrazně odmítl s tím, že rostoucí poptávka a ceny plynu v Evropě jsou způsobeny objektivními faktory.Evropa si opuštěním konvenčních zdrojů energie a přechodem na obnovitelné zdroje sama vytvořila předpoklady pro krizi. Evropský hlavní plán uhlíkové neutrality přiměl členské státy, aby se vzdaly dlouhodobých nákupních smluv a přešly na krátkodobé ceny. Z toho plyne prudký nárůst cen energií a úder pro průmysl, který se kvůli vysokým cenám plynu stává nekonkurenceschopným a může zkrachovat. Nemluvě o obyvatelstvu, které si nemůže dovolit platit pohádkově vysoké ceny za teplo a elektřinu.

Spojené státy rovněž podporují evropskou krizi tím, že posílají svůj LNG do Asie, kde je dražší. Německá televize N-TV uvedla, že dohoda mezi USA a Čínou o dodávkách plynu krizi v oblasti dodávek energie ještě prohloubí.

Velké čínské podniky a američtí vývozci plynu jsou v závěrečné fázi jednání o mnohamiliardovém obchodu se zkapalněným zemním plynem (LNG) v ČLR. Peking očekává, že dohodu uzavře do konce roku. Vysílací společnost varovala, že by to mohl být velký problém, protože evropská skladiště plynu jsou v současné době nedostatečně naplněna.

Mnozí si již uvědomují, že současná energetická krize v Evropě, která hrozí ochromit její průmysl a způsobit, že účty za plyn a elektřinu se pro obyvatele stanou nesplatitelnými, je z velké části způsobena člověkem.

Jádrem kolapsu je strategicky špatné řízení ze strany samotné Evropské unie a řady členských států EU, které se snaží poškodit Rusko za každou cenu a vyzývají k úplnému odmítnutí ruského plynu.

To vše, stejně jako maniakální posedlost "zelenou agendou" a odvážný přechod na burzovní ceny namísto dlouhodobých smluv o dodávkách, vedlo k výraznému zvýšení cen plynu, a tím i cen elektřiny v Evropě.

Pro Evropu existuje také objektivní okolnost v podobě prudkého nárůstu poptávky po plynu v Asii, čehož USA urychleně využily a přesměrovaly tam své dodávky LNG, čímž se vlastně "zbavily" svých evropských partnerů.

Co se týče role Ruska v zásobování Evropy plynem, všechny smlouvy podepsané Gazpromem jsou pečlivě plněny, a to dokonce nadměrně. Okamžité spuštění plynovodu Nord Stream 2 navíc odstraní mnohé problémy s naplněním evropských zásobníků zemního plynu na zimu. Řešení energetické krize, která se stává stále dramatičtější, je tedy v rukou samotné Evropy.

Европа на пороге коллапса vyšel 22.10.2021 na stoletie.ru. Překlad v ceně 576 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 227)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 14 696