Stažení USA z Afghánistánu očima Izraele

3.9.2021 Komentáře Témata: Afghánistán, Izrael, USA, Analýza 1327 slov

Stažení USA z Afghánistánu se zřejmě stane hlavní mezinárodní událostí roku a nemůže nezasáhnout Izrael, hlavního spojence zámořského impéria na Blízkém východě. V posledních dnech a týdnech izraelští političtí analytici, ekonomové a vojenští důstojníci bilancují americkou vojenskou kampaň a spekulují, co bude její konec znamenat pro Izrael.

Oslava obranného průmyslu

Přestože se izraelské jednotky přímo neúčastnily vojenských operací v Afghánistánu, válka v této zemi byla pro izraelský vojensko-průmyslový komplex skutečným svátkem. Podle izraelské ekonomické publikace Kalkalist přinesly izraelské vojenské dodávky americkým jednotkám a jejich spojencům v Afghánistánu během dvaceti let války téměř miliardu dolarů.

Jeden z izraelských zdrojů z oblasti obrany uvedl, že "izraelský průmysl reagoval [na vypuknutí války] rychle a pružně, zejména pokud jde o smlouvy o pronájmu dronů západním zemím, které měly působit v Afghánistánu; izraelské společnosti tak získaly nové zákazníky".

Již v březnu byl z Izraele do Afghánistánu vyslán úderný dron Heron pro německý kontingent. Šlo o náhradu vozidla, které bylo ztraceno kvůli poruše motoru. Spojené království od roku 2007 nakupuje od Izraele rakety Rafale, které se od roku 2009 používají proti cílům Talibanu.

Vzhledem k tomu, že zbrojní dohody s Tel Avivem mohly vyvolat negativní reakci veřejnosti, byly utajovány, ale nakonec britská média dohodu zveřejnila.

Kromě různých typů bezpilotních zbraní prodali Izraelci také zbraně pro pozemní síly. Polsko a USA například nakoupily ochranné systémy pro bojová vozidla Rafale a Elbit a také systémy pro vyhledávání nastražených bomb. Společnost Plassane Sasa získala mnohamilionové zakázky na vybavení obrněných vozidel MRAP dodatečnou ochranou. Španělsko v roce 2011 nakoupilo munici pro minomety Elbit v hodnotě 8,5 milionu dolarů. Jako vždy se to neobešlo bez korupce. K překvapení pracovníků továrny v kibucu Givat Hašlóša, která prodávala obrněná vozidla Tomcar Britům, přišla žádost o díly pro jejich techniku z Karibských ostrovů, poměrně daleko od Afghánistánu. Britské úřady a Izraelci se vyhnuli otázce, proč bojová vozidla nyní převážejí turisty, a nikoli motorizovanou pěchotu.

Celkově se Izraelci domnívají, že válka v Afghánistánu jim pomohla získat nové zákazníky a rozšířit trhy s vojenskými výrobky, což bude mít v nadcházejících letech příznivý vliv na izraelský obranný průmysl.

Důvěryhodnost USA je narušena

Zatímco mnozí odborníci považují stažení amerických vojsk z Afghánistánu za součást strategického plánu na destabilizaci regionu a vytvoření nových hrozeb ze strany Íránu, Ruska a Číny, Izraelci tento krok vnímají jako oslabení amerického impéria a postupné opouštění aktivního vlivu na blízkovýchodní politiku.

"Rychlost kolapsu afghánské vlády a armády vybudované Spojenými státy, která má 300 000 vojáků a moderní vybavení, tváří v tvář silám Talibanu je v mnoha ohledech znepokojující," řekl brigádní generál Yossi Kuperwasser.

Podle názoru Izraelců se americký establishment snaží za každou cenu dostat z blízkovýchodní bažiny a přestat plýtvat penězi a zdroji na projekty, které jsou odsouzeny k nezdaru, aby zmobilizoval všechny své síly pro nadcházející konfrontaci s Čínou.

Strategie "vývozu demokracie" pomocí vojenské síly, která se projevila v Iráku, Afghánistánu, Libyi a Sýrii, skončila ostudným neúspěchem a mnohamiliardovými výdaji. Rozvoj břidlicového ropného průmyslu oslabil závislost Washingtonu na Saúdské Arábii a státech Perského zálivu, jejichž důvěryhodnost byla rovněž podkopána neúspěšnou válkou v Jemenu a řadou skandálů, z nichž nejznámější byla vražda novináře Chášukdžího. V této situaci také klesá strategický význam Izraele a postupně slábne váha jeho lobby, protože američtí Židé se přestávají ztotožňovat se sionistickým projektem.

V případě konfliktu s Íránem, který Tel Aviv nadále považuje za svého hlavního nepřítele, by se Izrael již nemohl spoléhat na americkou podporu, což vytváří zcela odlišnou strategickou situaci.

"Co přesně se honilo hlavou americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, když se rozhodl dát radikální islámské teroristické organizaci suverénní stát k 20. výročí největší katastrofy, kterou americký lid poznal?", vykřikuje pateticky sloupkař Makor Rišon Naam Amir. Podle něj se Afghánistán s Tálibánem velmi pravděpodobně stane spojencem Íránu a radikální islamisté povzbuzení vítězstvím Tálibánu zvednou hlavu. V této situaci Amir více zdůrazňuje význam takzvaných "Abrahamových dohod", které byly podepsány mezi Izraelem a státy Perského zálivu za prezidentství Donalda Trumpa a které umožní vybudovat regionální bezpečnostní systém bez ohlížení na USA.

Politický publicista Zvi Ehizkeli se domnívá, že stažení amerických vojsk posílí pozici Hamásu a povede k vlně terorismu. Podle něj jsou dnes na arabských televizních kanálech nejčastěji slyšet slova "trpělivost se vyplácí". Dvacetiletý boj Tálibánu konečně vyvrcholil úplným vítězstvím. To samozřejmě nemůže sloužit jinak než jako příklad pro Palestince bojující proti Izraeli. Zbraně a vybavení zanechané Američany se nevyhnutelně dostanou do rukou teroristických skupin a vlna uprchlíků způsobí další krizi v evropských zemích.

Ehizkeli zároveň považuje stažení amerických vojáků z Afghánistánu za nevyhnutelné a oprávněné, i když kritizuje způsob, jakým k němu došlo, protože útěk americké armády způsobil "největší psychologickou škodu velmoci". Další významný izraelský odborník Ofer Šiláh se v této souvislosti domnívá, že Američané v Kábulu a Bagdádu ztratili světonázor, podle něhož by jejich země měla vést celý svět - a neváhat k tomu použít sílu. Pokud chce Izrael v budoucnu počítat s americkou pomocí, musí pomoci USA vytvořit novou ideologii, novou vizi, která Američanům pomůže obnovit aktivní zahraniční politiku.

Po Afghánistánu už není americká pomoc Izraeli samozřejmostí a izraelští diplomaté v Americe budou muset vynaložit značné úsilí, aby si i nadále získali podporu amerického veřejného mínění a elit. V situaci, kdy bude Izrael požádán, aby pověřil americké vojáky obranou svých strategických zájmů, ať už v Sýrii, Palestině nebo přímo na izraelském území, je to jednoznačně nepřijatelné.

Současně je zdůrazněn zásadní rozdíl mezi Izraelem a Afghánistánem, zemí, která není s USA spojena žádným vojenským ani politickým spojenectvím, hodnotami ani dlouhodobými zájmy.

Přijme Izrael afghánské uprchlíky?

Zatímco izraelský MIC počítá zisky a politické vedení naříká nad hrozícími ztrátami, izraelské liberální kruhy vyzývají k přijetí afghánských uprchlíků prchajících ze země. Jako precedens je uváděn incident z roku 1977, kdy izraelská loď vyzvedla 66 vietnamských uprchlíků a vláda Menachema Begina souhlasila s jejich ukrýváním z humanitárních důvodů. To však byl výjimečný případ. Izrael poskytuje azyl uprchlíkům jen velmi zřídka a několik málo výjimek tvoří zástupci latinskoamerických diktatur, kteří mají s Tel Avivem dlouhodobé kontakty. Poslanec Gabi Lasky z levicově-liberální strany MERETZ vyzval k otevření bran země emigrantům z Afghánistánu, ale tato iniciativa vyvolala reakci opozičních poslanců, kteří v ní viděli pokus o oslabení židovské většiny v zemi.

Zastánci přijetí afghánských uprchlíků zároveň tvrdí, že Paštunové jsou jedním ze ztracených kmenů Izraele. Častá jsou mezi nimi židovská jména - Sulejman (Šalamoun), Jusuf (Josef); některé židovské zvyky, jako je rozbíjení skleničky na svatbě. Poušť na východě Afghánistánu se nazývá Dašt-i-Yhud neboli "Židovská poušť". Přibližně před deseti lety zahájila izraelská vláda výzkum, jehož cílem bylo potvrdit nebo vyvrátit židovské kořeny Paštunů, ale nikdy nevedl k jednoznačné odpovědi.

Odkazy

  1. Ноам Амир, Слабость Америки в Афганистане дорого обойдется Израилю (ивр.), «Макор Ришон», 16.08.2021, https://www.makorrishon.co.il/opinion/387583/
  2. 2.Шабтай Шуваль, Из-за отступления США из Афганистана Израиль не сможет надеяться на них в случае конфликта с Ираном (ивр.), ISRAELDЕFENCE,  18.08.2021, https://www.israeldefense.co.il/node/51460
  3. Уди Эцион, И спасибо Талибану: Оружейные сделки Израиля в Афганистане (ивр.), «Калькалист», 20.08.2021, ttps://www.calcalist.co.il/local_news/article/rkgpvzhlt
  4. Барак Равид, Перед лицом гуманитарной катастрофы в Кабуле Израиль должен принять беженцев из Афганистана (ивр.), «Валла!», 16.08.2021, https://news.walla.co.il/item/3454666
  5. Цви Эхизкели, Оценка того, как наступление талибов повлияет на Израиль (ивр.), «Маарив», 20.08.2021, https://www.maariv.co.il/news/world/Article-860605
  6. Офер Шилоах, Уроки Израилю из вывода войск из Афганистана (ивр.), Ynet, 16.08.2021, https://www.ynet.co.il/news/article/skevtwplf
  7. Гидон Исраэль, Между Афганистаном и Израилем: отступление США это предупреждение и для нас (ивр.), «Ишраэль ха-Йом», 23.08.2021, https://www.israelhayom.co.il/news/defense/article/4167206/
  8. Шломо Шамир, Захват талибами Афганистана может послужить Израилю на иранском направлении (ивр.), «Маарив», 25.08.2021, https://www.maariv.co.il/journalists/opinions/Article-861408
  9. Исраэль Шапира, Бойцы Талибана – наши потерянные соплеменники? (ивр.), «Кикар Шабат», 23.08.2021, https://www.maariv.co.il/journalists/opinions/Article-861408

Выход США из Афганистана: взгляд со стороны Израиля vyšel 2.9.2021 na katehon.com. Překlad v ceně 537 Kč Zvědavec.

Známka 1.6 (hodnotilo 37)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 5 934