Polsko sní o převzetí Ukrajiny

2.9.2021 Komentáře Témata: Analýza, Polsko, Ukrajina, Geopolitika 1470 slov

Gevorg Mirzajan

„Kreml se ničeho neobává tolik jako posílení polsko-ukrajinského spojenectví. A dobře, ať se třesou, mají se čeho bát!“. Těmito slovy Varšava vyzývá Kyjev k užší integraci s Polskem. Jak by taková integrace vypadala a proč by se jí měla více obávat Ukrajina, a ne Rusko?

Polští nacionalisté chtějí Ukrajině učinit nabídku, kterou považují za oboustranně výhodnou. Jde o to, aby Kyjev přestal sázet na německou kartu a vsadil na polskou. A místo toho, abyste sledovali, co říká Berlín, zapojte se do regionálních integračních projektů Varšavy.

Píše o tom novinář Jerzy Lubach v listu Gazeta Polska Codziennie, jednom z řady polských médií, které bylo donedávna považována za radikální, ale nyní se pod vládou stejně smýšlející strany Právo a spravedlnost (PIS) stalo téměř mainstreamem. Odraz názorů polských orgánů na domácí a zahraniční politiku. Zejména v otázce zapojení Kyjeva do polských integračních projektů, které je podle názoru Jerzyho Lubacha a jeho spolupracovníků pro Moskvu skutečnou noční můrou. „Kreml se ničeho neobává tolik jako posílení polsko-ukrajinské unie. A dobře, ať se třesou, mají se čeho bát!“ - ujišťuje pan Lubach.

Má se tedy Moskva bát?

Ano, polské projekty jsou skutečně velmi ambiciózní. Netýkají se pouze Ukrajiny, ale celé střední Evropy - prostoru střední a východní Evropy. Původně se tímto termínem označovala německá sféra vlivu, ale nyní chce Polsko, aby to byla jeho sféra, a nazývá ji „Tři moře“ (Černé moře, Baltské moře, Jaderské moře - tedy všechny země v trojúhelníku Gruzie-Estonsko-Slovinsko) nebo Mezimoří. Poláci spojili tři v podstatě odlišné projekty do jednoho, aby tak vyjádřili své vedoucí postavení v tomto rozsáhlém regionu.

Polští nacionalisté zdůrazňují, že jde o vůdcovství, které má zadržet Rusko. „V konfrontaci s obnovujícím se impériem dnes Polsko není samo. Většina porobených národů získala nezávislost, Litva, Estonsko a Lotyšsko jsou s námi spojeny vojenským spojenectvím a posilují hospodářské kontakty v rámci Iniciativy tří moří,“ píše Jerzy Lubach. Samotná Iniciativa tří moří sdružuje Rakousko, Bulharsko, Chorvatsko, Českou republiku, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Maďarsko. „Tři moře je 120 milionů lidí v EU, Tři moře jsou nyní obrovskou součástí hospodářského rozvoje Evropy a její nejdynamičtěji se rozvíjející částí,“ řekl Andrzej Duda. Nyní chtějí zahrnout i Moldavsko - a samozřejmě Ukrajinu.

Status je třeba si zasloužit

Nabízí se však otázka: Proč tedy tak velké Polsko, které konsoliduje celou východní Evropu, tolik potřebuje chudou Ukrajinu? Odpověď je jednoduchá. Polská integrace se ve skutečnosti zastavila. Především proto, že Polsko je vnímáno jako lídr východní Evropy pouze samotnými Poláky.

“Polsko ještě ani nestihlo udělat z Visegrádské skupiny „svou“ a už se ohání Trojmořím... Česká republika a Slovinsko považují Poláky za „chudé příbuzné“ a nejsou a nebudou pod nimi. Slovensko následuje Českou republiku. Maďarsko považuje Polsko za taktického spojence v konfrontaci s Bruselem, ale není připraveno se pod něj jednoznačně podepsat. Možná, že Rumunsko, Chorvatsko a Lotyšsko jsou připraveny postavit se po bok Polska,“ vysvětlil listu VZGLYAD Vadim Truchačev, expert RIAC. - Polsko je příliš chudé na to, aby ovládlo region. Může fungovat pouze jako „hlavní hlídací pes“ USA. Ale Česká republika, Maďarsko a Slovinsko pod něj nepůjdou ani v této funkci.

Polsko potřebuje Ukrajinu, aby zvýšilo svou geopolitickou váhu, k čemuž Varšava využívá protiruské nálady Kyjeva. „Polsko podporovalo a stále podporuje podněcování ukrajinsko-ruské konfrontace. Za prvé jsou Poláci rádi, že se jim podařilo posunout nárazníkovou zónu ze svého území dále na Ukrajinu, a za druhé přesně vědí, jak konfrontaci s Ruskem prodat Západu. Není náhodou, že Polsko opakovaně deklarovalo svou roli v evropské integraci Ukrajiny jako její zastánce a jasně si nárokovalo vysoký honorář z této dohody,“ vysvětlil listu VZGLYAD diplomatický poradce hlavy LNR a kandidát historických věd Rodion Mirošnyk.

A kromě toho by Polsko díky svému postavení nového správce Ukrajiny (které by získalo, pokud by Kyjev odmítl německou kartu ve prospěch polské) mohlo zvýšit svůj politický vliv v regionu. Polsko bylo skutečně vybráno před Německem!

Nedostane zaplaceno

Další otázkou je, proč to Ukrajina potřebuje? Ukrajina se zatím k polským ambicím stavěla poměrně vyrovnaně. „Projekt Inter-Sea se na Ukrajině neobjevuje poprvé - koluje zde již od 90. let. A zatím nemáme žádný konkrétní výsledek,“ řekl listu VZGLYAD Dmytro Marunych, spolupředseda Ukrajinského fondu energetické strategie.

Je to proto, že přínosy Kyjeva z účasti na polských geopolitických projektech jsou velmi sporné. Jednoduchá analýza varšavských návrhů navíc ukazuje, že Moskva by se neměla ani tak třást před vyhlídkami na jejich realizaci, jako spíše doufat, že se uskuteční. Vždyť účast Ukrajiny v nich by vedla pouze k dramatickému oslabení ukrajinského režimu, omezení jeho financování ze zahraničí a dokonce k jeho izolaci.

Zaprvé proto, že polské projekty nejsou zcela v souladu s ukrajinskou ideologií. Koneckonců projekt Mittel-Europe, který prosazuje Varšava, není v rozporu s rétorikou ani tak protiruský, jako spíše protiněmecký. A nejde jen o strach Varšavy z rostoucího Německa, které může požadovat, aby Poláci vrátili východoněmecká území, jež Varšavě daroval Stalin, nebo aby odškodnili vyhnané Němce. „Pozemky, reparace jsou informační šum. Faktem je, že německý byznys se ukázal být silnější než polský stát a 30 let si v Polsku dělal, co chtěl. Polské úřady byly nuceny za obrovské peníze odkoupit mediální koncern, který ovládal regionální noviny v západním Polsku,“ říká polský politolog Jakub Korejba pro VZGLYAD. - Zároveň tři čtvrtiny polských nevládních organizací pracují za německé peníze a pracují na německých projektech. Postavení Polska v rámci EU je tedy omezeno na Německo vlivem německého kapitálu.“

Polákům se tato závislost nelíbí, chtějí zvýšit vlastní nezávislost - a toho lze dosáhnout pouze na úkor regionální integrace. „PiS chtěla vytvořit protiváhu Německu s Británií, ale Británie se stáhla, Francie nemá zájem o východní Evropu. Proto PiS věří, že pouze budováním kapacit východní Evropy je možné vytvořit protiváhu Německu,“ pokračuje Jakub Korejba.

Polský zájem je pochopitelný, ale proč by se měl Kyjev podílet na protiněmeckém projektu Varšavy? Zvláště když Ukrajina - a to zadruhé - za to nedostane zaplaceno. „Německo není cílem útoků proto, že je Německem, ale proto, že je největším hráčem v EU, který do značné míry určuje její politiku. A v rámci evropských ambicí Ukrajiny je tato orientace zřejmá. Poláci, při vší úctě či neúctě, takový vliv nemají. Úzké vazby mají pouze s USA. Proto by bylo pro Ukrajinu užitečné, aby komunikovala s Berlínem i Varšavou současně, ale aby se nepřeorientovala na jednu stranu na úkor druhé,“ řekl Dmytro Marunych.

Koneckonců, přeorientování povede k tomu, že se evropský lídr, Německo, jednoduše otočí k Ukrajině zády, což už je nepříjemné. A vzhledem k tomu, že Joseph Biden vrátil Berlínu status hlavního evropského dozorce Spojených států, může spor s Berlínem vést ke sporu s Washingtonem.

Kyjev proto může Německo v nejlepším případě pouze zastrašit, aby se podílelo na polských projektech - což nyní ukrajinské úřady dělají. „Kyjev zkrátka zatím nedostal z Berlína nabídky, které by vyhovovaly místním elitám, a tak si klade cenu. Pokud někdo nahradí Berlín, pak to zjevně není Varšava. V čele této problematiky stojí Londýn, který posiluje svůj vliv na Ukrajině. Kyjev hledá sponzory, stejně jako Varšava, a aliance chudých má malou šanci se obohatit,“ říká Rodion Mirošnyk.

Králík a hroznýš královský

Ukrajinské elity jsou nespokojeny s ochotou Berlína a do jisté míry i Washingtonu hledat cesty, jak se s Moskvou spojit. Existence ukrajinského režimu se opírá o rusko-západní konflikt, takže Kyjev se může přiklonit na stranu těch, kteří jsou ochotni pomoci ukrajinským úřadům přilít do tohoto konfliktu petrolej. „Pokud bude Německo dávat méně peněz a nebude podporovat všechny ukrajinské rozmary, mohl by Kyjev přeběhnout do Polska. Ale strategicky by to byl králík v náručí hroznýše,“ říká Vadym Truchačev.

Ano, Poláci teď dělají všechno pro to, aby nevypadali jako divočáci.

“Polsko neprojevuje tak otevřené imperiální ambice, pracuje s měkkou silou. Zejména pokud jde o historii, kulturní projekty a společné dědictví - spousta grantů, výměnných programů, kulturních center. A samozřejmě je tu ekonomika - všichni jezdí do Polska vydělávat peníze. Dokonce i východní Ukrajina, Charkov, Dněpr, Cherson, Mykolajiv, všichni pracují v Polsku,“ řekl listu VZGLYAD ukrajinský politolog Anatolij Oktysjuk.

Historii je však těžké ignorovat. Pro Polsko Ukrajina nebyla a není partnerem, ale potravou. „Z historického hlediska polská šlechta vždy považovala území ukrajinské Haliče za své mandátní území s druhořadým obyvatelstvem. S Ukrajinci se nezacházelo jako s rovnými, ale jako s nevolníky nebo služebníky. Tento přístup se příliš nezměnil ani nyní. Proto Polsko nepovažovalo Ukrajinu za rovnocenného partnera a nepovažuje ji za nic jiného než za podpůrného člena některých mezistátních formací, v nichž si Polsko přisuzuje vedoucí úlohu. Kyjev si to pamatuje, i když to ne vždy přiznává,“ řekl Rodion Mirošnyk.

Sami polští nacionalisté hovoří o „sňatku z rozumu“. „Nemusíme milovat Ukrajinu, abychom se postavili na její stranu v každém konfliktu s Ruskem. Vyžadují to prostě naše národní zájmy,“ tvrdí Jerzy Lubach. Až na to, že národní zájmy Ukrajiny a partikulární zájmy ukrajinských elit jsou nyní v rozporu s polskými. Kyjev proto pravděpodobně odmítne návrh Varšavy na ukrajinsko-polské spojenectví. Takový dar Moskvě nenabídne.

В Польше мечтают о поглощении Украины vyšel 1.9.2021 na Vzgljad. Překlad v ceně 652 Kč Zvědavec.

Známka 1.6 (hodnotilo 60)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 10

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 3

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Měnové kurzy

USD
23,70 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,29 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
26,02 Kč
100 japonských jenů
15,31 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,34 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 162,58 Kč
1 unce stříbra
645,22 Kč
Bitcoin
1 572 952,62 Kč

Poslední aktualizace: 22.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 990