Islámský stát Afghánistán se vrací s velkou pompou

"Ztráta" USA v Afghánistánu je změnou pozice a novou misí není "válka proti terorismu", ale Rusko a Čína

Pepe Escobar

20.8.2021 Komentáře Témata: Afghánistán, Asie, Analýza 1881 slov

Počkej, až válka skončí
a my oba budeme o něco starší
Neznámý vojíne
Snídaně, kde se čtou zprávy
Televizní děti nakrmené
Nenarozené živé, živé, mrtvé
Kulka zasáhne hlavu helmy
A je po všem
Pro neznámého vojína
The Doors, "Neznámý vojín"

Saigonský okamžik nakonec nastal rychleji, než jakýkoli západní "expert" očekával. Tohle se zapíše do análů: čtyři zběsilé dny, které završily nejúžasnější partyzánskou bleskovou válku poslední doby. V afghánském stylu: spousta přesvědčování, spousta kmenových dohod, žádné kolony tanků, minimální ztráty krve.

Dvanáctého srpna se odehrálo téměř současné dobytí Ghazní, Kandaháru a Herátu. 13. srpna se Taliban nacházel pouhých 50 kilometrů od Kábulu. Dne 14. srpna začalo obléhání Maidan Šahr, brány do Kábulu.

Ismail Chán, legendární starší lev z Herátu, uzavřel dohodu o imunitě a byl vyslán Tálibánem jako špičkový posel do Kábulu: Prezident Ašraf Ghaní by měl odstoupit, jinak...

Ještě v sobotu Tálibán obsadil Džalálábád - a izoloval Kábul od východu až k afghánsko-pákistánské hranici v Torkhamu, bráně do Chajbarského průsmyku. V sobotu večer maršál Dostum prchal se skupinou vojáků do Uzbekistánu přes most přátelství v Termezu; dovnitř jich bylo vpuštěno jen několik. Tálibán řádně obsadil Dostumův palác ve stylu Tonyho Montany.

Brzy ráno 15. srpna zbývalo kábulské správě už jen údolí Pandžšír - vysoko v horách, přirozeně chráněná pevnost - a roztroušení Hazárové: v těch krásných středních končinách kromě Bamijánu nic není.

Přesně před 20 lety jsem se v Bazaraku připravoval na rozhovor s velitelem Masúdem, lvem z Pandžšíru, který připravoval protiofenzívu proti Talibanu. Historie se opakuje, ale s určitým zvratem. Tentokrát jsem dostal vizuální důkaz, že Tálibán - podle klasické partyzánské příručky spících buněk - už v Pandžšíru je.

A v neděli dopoledne se pak celému světu naskytla úžasná vizuální rekonstrukce okamžiku ze Saigonu: vrtulník Chinook se vznášel nad střechou amerického velvyslanectví v Kábulu.

Válka skončila

Ještě v neděli mluvčí Talibanu Mohammad Naeem prohlásil: "válka skončila" a dodal, že podoba nové vlády bude brzy oznámena.

Fakta na místě jsou mnohem spletitější. Od nedělního odpoledne probíhají horečná jednání. Tálibán byl připraven vyhlásit oficiální vyhlášení Islámského emirátu Afghánistán ve verzi 2.0 (1.0 byla v letech 1996 až 2001). Oficiální vyhlášení mělo být provedeno uvnitř prezidentského paláce.

To, co zbylo z týmu Ghaního, však odmítlo předat moc koordinační radě, která de facto připraví přechodné období. Tálibán si přeje bezproblémový přechod: nyní je Islámským emirátem Afghánistán. Případ je uzavřen.

V pondělí přišel mluvčí Talibanu Suhail Shaheen s náznakem kompromisu. V nové vládě budou zastoupeni představitelé, kteří nejsou členy Talibanu. Měl na mysli připravovanou "přechodnou správu", kterou budou s největší pravděpodobností spoluřídit politický vůdce Talibanu mulla Baradar a Alí Ahmad Džalálí, bývalý ministr vnitra, který byl v minulosti také zaměstnancem Hlasu Ameriky.

Bitva o Kábul se nakonec nekonala. Tisíce Talibanců se již nacházely uvnitř Kábulu - opět klasický návod na spící buňky. Většina jejich sil zůstala na předměstí. Oficiální proklamace Talibanu jim nařizovala nevstupovat do města, které mělo být dobyto bez boje, aby se zabránilo civilním obětem.

Tálibán sice postupoval ze západu, ale "postupovat" v kontextu znamenalo napojit se na spící buňky v Kábulu, které byly v té době již plně aktivní. Z taktického hlediska byl Kábul obklíčen "anakondou", jak ji definoval jeden z velitelů Talibanu: byl sevřen ze severu, jihu a západu a po dobytí Džalálábádu odříznut od východu.

Někdy minulý týden museli vysoce postavení zpravodajci velení Talibanu pošeptat, že Američané přijdou "evakuovat". Mohla to být pákistánská rozvědka, dokonce i turecká rozvědka, přičemž Erdogan hrál svou charakteristickou dvojí hru s NATO.

Americká záchranná kavalerie nejenže přišla pozdě, ale navíc se dostala do úzkých, protože nemohla bombardovat vlastní prostředky uvnitř Kábulu. Příšerné načasování bylo ještě umocněno tím, že vojenskou základnu Bagrám - téměř 20 let Valhalu NATO v Afghánistánu - nakonec obsadil Taliban.

To vedlo USA a NATO k tomu, že doslova prosily Tálibán, aby jim umožnil evakuovat z Kábulu vše, co bylo v dohledu - letecky, narychlo, na milost a nemilost Tálibánu. Geopolitický vývoj, který vyvolává nedůvěru.

Ghaní versus Baradar

Ghaního ukvapený útěk je jako "pohádka vyprávěná idiotem, která nic neznamená" - bez shakespearovského patosu. Jádrem celé záležitosti bylo setkání bývalého prezidenta Hamída Karzáího a Ghaního věčného rivala Abdulláha Abdulláha, které se uskutečnilo v neděli ráno na poslední chvíli.

Podrobně diskutovali o tom, koho vyšlou vyjednávat s Tálibánem, který byl v té době nejen plně připraven na možnou bitvu o Kábul, ale před několika týdny vyhlásil svou neochvějnou červenou linii - chce konec současné vlády NATO.

Abdulláh Abdulláh v komentáři ke Ghaního útěku nešetřil slovy: "Bůh ho bude volat k odpovědnosti." Ghaní, antropolog s doktorátem z Kolumbijské univerzity, je jedním z těch klasických případů exulantů z globálního Jihu na Západě, kteří "zapomínají" na vše, co se týká jejich původní země.

Ghaní je Paštun, který se choval jako arogantní Newyorčan. Nebo ještě hůře, jako oprávněný Paštun, protože často démonizoval Taliban, který je z drtivé většiny Paštun, nemluvě o Tádžicích, Uzbecích a Hazárech, včetně jejich kmenových starších.

Jako by se Ghaní a jeho západní tým nikdy neučili od špičkového zdroje, jakým je například zesnulý velký norský sociální antropolog Fredrik Barth (ukázku jeho paštunských studií najdete zde).

Z geopolitického hlediska je nyní důležité, jak Tálibán napsal zcela nový scénář a ukázal zemím islámu i globálního Jihu, jak porazit sebereferenční, zdánlivě neporazitelné impérium USA/NATO.

Tálibán to dokázal díky islámské víře, nekonečné trpělivosti a síle vůle, která poháněla zhruba 78 000 bojovníků - z toho 60 000 aktivních - mnozí s minimálním vojenským výcvikem, bez podpory jakéhokoli státu - na rozdíl od Vietnamu, který měl Čínu a SSSR - bez stovek miliard dolarů od NATO, bez vycvičené armády, bez letectva a bez nejmodernější techniky.

Spoléhali se pouze na kalašnikovy, granátomety a pick-upy Toyota - než se v posledních dnech zmocnili americké techniky, včetně dronů a vrtulníků.

Vůdce Talibanu mulla Baradar byl velmi opatrný. V pondělí prohlásil: "Je příliš brzy na to, abychom řekli, jakým způsobem převezmeme vládu." Taliban si především přeje, "aby zahraniční síly odešly dříve, než začne restrukturalizace".

Abdul Ghani Baradar je velmi zajímavá postava. Narodil se a vyrostl v Kandaháru. Právě tam v roce 1994 začal Tálibán, který se města zmocnil téměř bez boje a poté, vybaven tanky, těžkými zbraněmi a spoustou peněz na podplácení místních velitelů, dobyl před téměř 25 lety, 27. září 1996, Kábul.

Dříve mulla Baradar bojoval v 80. letech v džihádu proti SSSR a možná - což není potvrzeno - po boku mully Omara, s nímž spoluzakládal Taliban.

Po americkém bombardování a okupaci po 11. září 2001 poslal mulla Baradar a malá skupina Talibanu tehdejšímu prezidentovi Hamídu Karzáímu návrh možné dohody, která by Talibanu umožnila uznat nový režim. Karzáí jej pod tlakem Washingtonu odmítl.

Baradar byl skutečně zatčen v Pákistánu v roce 2010 a držen ve vazbě. Věřte tomu nebo ne, ale americký zásah vedl v roce 2018 k jeho osvobození. Poté se přestěhoval do Kataru. A právě tam byl jmenován šéfem politické kanceláře Tálibánu a dohlížel na loňský podpis dohody o americkém stažení.

Novým vládcem v Kábulu se stane Baradar - je však důležité poznamenat, že od roku 2016 podléhá nejvyššímu vůdci Tálibánu Haibatulláhu Achundzadovi. Právě nejvyšší vůdce - ve skutečnosti duchovní vůdce - bude vládnout nové inkarnaci Islámského státu Afghánistán.

Pozor na rolnickou partyzánskou armádu

Rozpad Afghánské národní armády (ANA) byl nevyhnutelný. Byli "vychováváni" americkým vojenským způsobem: masivní technika, masivní letecká síla, téměř nulové místní pozemní informace.

Tálibánu jde především o dohody s kmenovými stařešiny a rozšířené rodinné vazby - a o rolnický partyzánský přístup, který je obdobou komunistů ve Vietnamu. Celé roky vyčkávali, jen budovali kontakty - a tyto spící buňky.

Afghánským vojákům, kteří již několik měsíců nedostali plat, bylo zaplaceno za to, že s nimi nebudou bojovat. A skutečnost, že od února 2020 na americké vojáky nezaútočili, jim vynesla velký respekt navíc: věc cti, která je v paštúnském kodexu zásadní.

Je nemožné pochopit Tálibán - a především paštunský svět - bez pochopení paštunwali. Kromě pojmů čest, pohostinnost a nevyhnutelná odplata za jakékoliv provinění z něj vyplývá, že žádný Paštun není nakloněn tomu, aby mu něco nařizovala centrální státní autorita - v tomto případě Kábul. A v žádném případě se nehodlají vzdát svých zbraní.

To je ve zkratce "tajemství" bleskurychlého bleskového útoku s minimálními ztrátami krve, které je zakomponováno do zastřešujícího geopolitického zemětřesení. Po Vietnamu je to druhý protagonista globálního Jihu, který celému světu ukazuje, jak může být impérium poraženo rolnickou partyzánskou armádou.

A to vše s rozpočtem, který nesmí přesáhnout 1,5 miliardy dolarů ročně - pochází z místních daní, zisků z vývozu opia (vnitřní distribuce není povolena) a spekulací s nemovitostmi. V rozsáhlých oblastech Afghánistánu již Taliban de facto řídil místní bezpečnost, místní soudy a dokonce i distribuci potravin.

Tálibán 2021 je ve srovnání s Tálibánem 2001 úplně jiné zvíře. Nejenže jsou zocelení bojem, ale měli také spoustu času na zdokonalení svých diplomatických schopností, které byly nedávno více než patrné v Dauhá a při návštěvách na vysoké úrovni v Teheránu, Moskvě a Tchien-ťinu.

Dobře vědí, že jakékoli spojení se zbytky al-Káidy, ISIS/Dáeš, ISIS-Chorasan a ETIM je kontraproduktivní - jak jim jasně řekli jejich partneři ze Šanghajské organizace pro spolupráci.

Vnitřní jednoty bude každopádně velmi těžké dosáhnout. Afghánské kmenové bludiště je skládačka, kterou je téměř nemožné rozlousknout. Tálibán může reálně dosáhnout volné konfederace kmenů a etnických skupin pod vedením tálibánského emíra a velmi pečlivého řízení sociálních vztahů.

První dojmy ukazují na větší vyspělost. Tálibán uděluje amnestii zaměstnancům okupační armády NATO a nechce zasahovat do podnikatelských aktivit. Nebude se konat žádná kampaň pomsty. Kábul se vrací k podnikání. V hlavním městě údajně nepanuje masová hysterie: ta byla výhradní doménou angloamerických mainstreamových médií. Ruské a čínské velvyslanectví zůstávají otevřené pro obchod.

Zvláštní zástupce Kremlu pro Afghánistán Zamir Kabulov potvrdil, že situace v Kábulu je překvapivě "naprosto klidná" - i když znovu zopakoval: "Co se týče uznání [Talibanu], nespěcháme. Počkáme a budeme sledovat, jak se režim zachová."

Nová osa zla

Tony Blinken může žvanit, že "v Afghánistánu jsme byli za jediným účelem - vypořádat se s lidmi, kteří nás napadli 11. září.

Každý seriózní analytik ví, že "nadřazeným" geopolitickým účelem bombardování a okupace Afghánistánu před téměř 20 lety bylo vybudování základního opěrného bodu Říše základen na strategickém křížení střední a jižní Asie, následně spojeného s okupací Iráku v jihozápadní Asii.

"Ztrátu" Afghánistánu je nyní třeba chápat jako změnu pozice. Zapadá do nového geopolitického uspořádání, kdy hlavním úkolem Pentagonu již není "válka proti terorismu", ale snaha současně izolovat Rusko a všemi prostředky obtěžovat Čínu při rozšiřování Nové hedvábné stezky.

Okupace menších národů přestala být prioritou. Říše chaosu může kdykoli rozdmýchat chaos - a dohlížet na různé bombardovací nálety - ze své základny CENTCOM v Kataru.

Írán se chystá vstoupit do Šanghajské organizace pro spolupráci jako její plnoprávný člen, což je další změna. Ještě před obnovením Islámského státu Tálibán pečlivě pěstoval dobré vztahy s klíčovými hráči Eurasie - Ruskem, Čínou, Pákistánem, Íránem a středoasijskými "stany". Stany jsou pod plnou ruskou ochranou. Peking již s Tálibánem plánuje velké obchody se vzácnými zeminami.

Na atlantistické frontě bude podívaná na nepřetržité sebeobviňování pohlcovat Beltway po celé věky. Dvě desetiletí, 2 biliony dolarů, věčný válečný debakl plný chaosu, smrti a destrukce, stále rozvrácený Afghánistán, odchod doslova uprostřed noci - a proč? Jedinými "vítězi" jsou páni zbrojního průmyslu.

Každá americká zápletka však potřebuje obětního beránka. NATO bylo právě vesmírně poníženo na hřbitově říší bandou pasáků koz - a to ne díky blízkému setkání s panem Khinzalem. Co zbývá? Propaganda.

Seznamte se s novým obětním beránkem: Novou osou zla. Touto osou je Taliban-Pákistán-Čína. Nová velká hra v Eurasii byla právě znovu zahájena.

The Islamic Emirate of Afghanistan back with a bang vyšel 16.8.2021 na ICH. Překlad v ceně 843 Kč Zvědavec.

Známka 1.0 (hodnotilo 71)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

24

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 52 čtenářů částkou 8 540 korun, což je 24 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 2

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Louisiana se stala prvním státem USA, který odmítl předat moc WHO-WEF10.04.24 20:12 USA 3

Zelené plány - vypínání plynu10.04.24 13:05 Německo 3

Pekarová moc utrácí, zlobí se Kverulant i ANO10.04.24 07:46 Česká republika 1

V Německu explodoval počet násilných činů u mladých cizinců10.04.24 07:36 Německo 2

Nastražte uši! Mluví k vám vaše děti! Budoucnost očima mladých. Báječné ohlasy na Českou republiku09.04.24 10:21 Rusko 0

Nejnepopulárnější světoví lídři podle New York Times08.04.24 20:36 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,82 Kč
Euro
25,31 Kč
Libra
29,64 Kč
Kanadský dolar
17,27 Kč
Australský dolar
15,34 Kč
Švýcarský frank
26,10 Kč
100 japonských jenů
15,45 Kč
Čínský juan
3,29 Kč
Polský zloty
5,88 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,48 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 599,02 Kč
1 unce stříbra
685,52 Kč
Bitcoin
1 505 323,24 Kč

Poslední aktualizace: 15.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 329