Rusko: Regiony jsou připraveny zvítězit nad COVIDEM povinnou vakcinací

31.5.2021 Komentáře Témata: Rusko, Očkování 1052 slov

Andrej Samochin, Natalja Makarova

V úterý jakutské úřady ohlásily zavedení povinné vakcinace proti COVIDU v republice. Zodpovědnost byla vložena do rukou zaměstnavatelů – bylo jim vyhrožováno pokutou, pokud jejich zaměstnanci nepodstoupí očkování. Jakutskou praxi se rozhodly následovat i některé další regiony. Ještě před tím o perspektivách povinné vakcinace promluvil Dmitrij Medveděv. Proč o tomto tématu v poslední době tak často slyšíme?

V úterý informační agentura RIA Novosti oznámila: hlava Jakutska (republiky Sacha) Aysen Nikolajev na schůzi republikánského operačního štábu za účasti hlavních představitelů obcí promluvil o zavedení povinného plošného očkování v republice. Nikolajev se odvolal na rozhodnutí hlavního hygienika schválené 10. května. Jakutské firmy, které nezorganizují povinnou vakcinaci proti koronaviru, budou pokutovány částkou od 200 tis. rublů, tvrdilo se ve sdělení tiskové služby regionální vlády. V případě neodůvodněného odmítnutí vakcinace může být zaměstnanci zakázán přístup k výkonu práce. Ve sdělení bylo upřesněno, že se to týká „firem všech forem vlastnictví, včetně společnosti podnikatelů“.

Vedení jakutského regionu oznámilo, že pod povinnou vakcinaci spadají v první řadě pedagogové a další vzdělávací pracovníci, kteří zodpovídají za organizaci dětských letních pobytů a také organizátoři plošných opatření platných pro celou republiku.

Pro ochranu těhotných žen bylo schváleno rozhodnutí o vakcinaci všech jejich rodinných členů. Nikolajev řekl, že denní očkovací kapacita v republice dosáhla počtu 19 tisíc občanů, ale za celý poslední týden bylo naočkováno jen o něco více než 21,8 tisíc lidí. K začátku června chtějí v regionu naočkovat nejméně 70% dospělého obyvatelstva.

Po několika hodinách byla však do oznámení na webových stránkách jakutské vlády, ve kterém se psalo o startu povinné vakcinace obyvatelstva v republice, vnesena zásadní oprava. Termín „povinná“ byl nyní změněn na výraz „plošná“. A hlavní hygienická lékařka republiky Margarita Ignatieva podala následující objasnění: „jde o to, že zaměstnavatelé Jakutska mají právo žádat od zaměstnanců dokumenty o očkování proti nemoci COVID 19. Jestliže zaměstnanec není očkován, musí se dostavit do očkovacího centra a tam už má právo získat očkování i odmítnout jej“ (nechat si vystavit informovaný nesouhlas), předala ruská státní zpravodajská agentura TASS slova Ignatievové. Takto se zachovává princip dobrovolnosti.

Za zmínku stojí fakt, že v úterý ruská vláda předložila ve Státní dumě návrh zákona o zařazení očkování proti nové koronavirové infekci do národního očkovacího kalendáře. Text dokumentu byl zveřejněn v elektronické bázi Dumy v úterý. V případě schválení iniciativy se vakcinace stane povinnou pro představitele sociálně významných profesí, např. lékaře a a učitele. Ale pro většinu Rusů zůstane nepovinnou, stejně jako např. preventivní očkování proti chřipce nebo pneumokokové infekci.

Během doby, kdy se ještě v oznámení jakutských úřadů psalo jmenovitě o povinné vakcinaci, stihli na tento návrh reagovat jak v regionech, tak v Moskvě. Gubernátorka Chanty-mansijského autonomního okruhu Natalja Komarova nařídila osvojit si praxi z Jakutsku a při pozitivních efektech „předložit odpovídající návrhy“. Federální zmocněnec pro ochranu práv podnikatelů Boris Titov se vyjádřil k novince kriticky. Obchodní ombudsman řekl TASSu, že ředitelé firem nesmí rozhodovat o vakcinaci svých zaměstnanců bez jejich souhlasu.

Nejednou byla od začátku pandemie vyslovena idea zavedení povinné vakcinace proti kovidu. Minulý týden zástupce předsedy Rady bezpečnosti RF Dmitrij Medveděv prohlásil, že vakcinace, ačkoliv je dobrovolnou, se v řadě případů může stát povinnou, jestliže to vyžadují státní zájmy. Tiskový tajemník prezidenta Dmitrij Peskov během komentování Medveděvových slov upřesnil: „povinnost očkování vyžaduje změny v legislativě a o tomto problému se nejedná“.

Později sám zástupce předsedy Rady bezpečnosti objasnil svá slova. Medveděv poznamenal: „dobrovolná vakcinace dá Rusku šanci vytvořit kolektivní imunitu proti koronaviru a díky jejímu pomalému postupu tak hrozí nové vlny nemocnosti“. Jak řekl zástupce předsedy Rady bezpečnosti RF, podle většiny badatelů není imunita získaná po prodělání nemoci nebo po očkování doživotní a to znamená, že očkovat se bude třeba pravidelně na základě očkovacího kalendáře.

Na pomalý proces vakcinace v hlavním městě si stěžoval před pár dny také starosta Moskvy Sergej Sobjanin. Ve svém blogu uvedl, že procentuální podíl obyvatel hlavního města, kteří se nechali očkovat proti nemoci COVID, je menší, než v jakémkoliv evropském městě, „nadto občas podle některých o dost menší“.

„Z pohledu medicíny můžeme iniciativu povinného očkování jen uvítat“, říká virolog, hlavní vědecký pracovník Gamalejova vědeckovýzkumného institutu epidemiologie a mikrobiologie, p. Viktor Zujev. „Vakcinace“, jak říká náš ministr zdravotnictví Michail Muraško, „probíhá nedostatečně intenzivně. Její rychlost je nedostatečná na to, abychom, mohli hovořit o úspěchu v boji proti této pandemii“, řekl Zujev novinám ВЗГЛЯД. „Vláda vynakládá veškeré potřebné úsilí, aby se vakcinace stala pokud možno dostupnější“, řekl odborník.

Zujev zdůraznil, že v sovětském období probíhala vakcinace direktivními metodami. „Školákům bylo například provedeno povinné očkování jako prvním“, připomenul společník. „Samozřejmě je potřeba velmi opatrně přistupovat k lidem s kontraindikacemi“, zdůraznil virolog a dodal, že odmítání očkování proti koronaviru vyplývá z „nízké hygienické kultury“.

Co se týká iniciativy jakutských ředitelů, federální centrum podle Zujeva nesmí překážet místním úřadům a musí jim připomínat, aby sledovaly důvody pro odmítání, tj. v případech, kdy je očkování kontraindikováno.

„Hodnotím to jako zoufalý akt jakutských úřadů. Dobrovolná vakcinace závisí na životním stylu a zde s tím nelze nic udělat“, domnívá se Zujev.

Politolog a šéf odborné rady Odborného institutu sociálního výzkumu (ЭИСИ) Gleb Kuzněcov řekl: „rozhodnutí o povinnosti očkování přesahuje rámec právního pole. Pokud já vím, nemáme taková pravidla. Úřady si nemohou dovolit pouštět se do přijímání nezákonných rozhodnutí dokonce ani za výjimečných okolností“, zdůraznil Kuzněcov.

Přitom poznamenal, že pochopit motivaci úřadů, v daném případě vedení Jakutska, je možné. „Vzhledem k dosti velkému území, rozložení obyvatelstva a nízkého počtu zdravotnických zařízení vznikají logické komplikace při administraci pandemie“.

A je zcela logické, že úřady regionu chtějí, aby na jejich území pandemie skončila jednou a provždy“,

vysvětlil společník. „Ale jestli se najdou alespoň nějaké právní základy pro povinnou vakcinaci, pak se možná stane precedens svého druhu i pro jiné subjekty. Změňte zákon a pak si dělejte, co chcete“, zdůrazňuje Kuzněcov.

„Zatím stojí povinnost očkování v očividném rozporu s právními základy“, prohlásila nedávno advokátka Stalina Gurevičová. „Každý člověk má právo na ochranu svého zdraví a obranu osobnosti. Ale nelze člověku nařídit provádění manipulace se svým organismem – to odporuje normám mezinárodního práva a normám ruské Ústavy“, poukazuje právnička.

„To vytváří prostor pro kolizi mezi právním a lékařským přístupem“, konstatoval epidemiolog Anatolij Alštejn: „Na jednu stranu je důležitý medicínský a epidemiologický aspekt. Vakcinace je prostředkem individuální ochrany a faktor kolektivní imunity. Pokud se necháte očkovat, chráníte i ostatní lidi“.

Známka 1.9 (hodnotilo 48)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 4

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 7 116