Světovou epidemii duševního zdraví způsobuje systém, v němž jsme nuceni žít

Caitlin Johnstone

19.3.2021 Komentáře Témata: Společnost, Úvahy, Korporační kapitalismus 1134 slov

Nejste duševně schopni udržet krok s drsným tempem, které od vás vyžaduje kapitalismus, jen abyste přežili? Připojte se k ostatním: všichni jsme v depresi, protože jsme uvízli v zaměstnáních bez perspektivy, které jednoduše dopomáhají milionářům k tomu, aby se stali miliardáři.

Kolik diagnóz duševního zdraví se týká toho, že lidé prostě bojují, jen aby mohli fungovat v kapitalistickém systému, který je amorální, destruktivní, zdrcující, zpupný, neuspokojivý a smyslu zbavený?

Tohle je jistě jedna z nejvíce podceňovaných otázek v oblasti moderní psychologie. Lidé obecně a zejména výzkumní pracovníci si zřídkakdy uvědomí, že by měli poodstoupit od informací, které zkoumají, a zvážit rozsáhlý rámec, v němž se tato data objevují, a uvažovat nad tím, zda je něco na tomto konkrétním rámci, který vede ke vzniku těchto konkrétních datových souborů.

Kolik diagnóz duševního zdraví se opravdu týká lidí, kterým se nedaří vypořádat se s kapitalismem? Stojí za to se tím zabývat. Kolik lidí nakonec skončí tak, že se radí s odborníky na duševní zdraví, protože zjistí, že jsou duševně neschopní držet krok se zběsilým firemním tempem, které se od nich požaduje, aby si „vydělali na živobytí“? Nebo ještě v ranějším věku, jako děti, které nejsou schopné úspěšně se orientovat v kapitalistickém výcvikovém táboře, známém jako škola? Kolika lidem byla určená diagnóza a naordinovány tuny pilulek jednoduše proto, že nejsou schopní pochodovat v rytmu kapitalistického bubnování?

Mimo to, u kolika lidí se rozvine duševní choroba, způsobená šílenstvím našeho současného systému? Kolik lidí skutečně trpí depresí nebo úzkostí, vyvstávajícími z tlaku na neustálé chrlení a produkování něčeho, co stejně v budoucnosti skončí na skládce, v rámci nesmyslných zaměstnání, které nemají jiný účel, než z milionářů udělat miliardáře? Kolik lidí se jednoduše hroutí pod tíhou finanční nejistoty, nejistoty ohledně potravin, nejistoty kvůli bydlení, zaměstnání a pojištění v kombinaci se zoufalými pokusy o vlastní léčení stresu?

„Džiddú Krišnamúrti kdysi řekl: 'Není důkazem zdraví, když se dobře přizpůsobíme naprosto nemocné společnosti.' A naprosto nemocná společnost je skutečně to, co tady máme. Odcizení, které zažíváme, je odcizení od něčeho, co za to stejně nestojí.“ https://t.co/2M1pY7EBXe

Kolik těchto stresorů se ještě zhorší tím, že do nás každodenně buší hromadné sdělovací prostředky svou propagandou, uměle překrucují vaši mysl, abyste věřili, že tohle všechno je normální, a že když nemůžete s tím vším držet krok, problémem jste vy sami? Tvrdí vám, že je normální a zcela v pořádku, že existují miliardáři a prázdné investiční nemovitosti, zatímco vy se snažíte udržet si střechu nad hlavou? Říkají vám, že je úplně normální a v pořádku, když jsou finanční prostředky a bohatství vynaloženy na vraždění cizinců v zámoří, přičemž vy sami jste nuceni si vybírat, jestli si koupíte léky nebo potraviny?

A co kapitalistická propaganda, známá jako reklama? Jak je naše duševní zdraví ovlivňováno nepřetržitým přívalem korporačních zpráv, informujících nás o tom, že trpíme nedostatkem a že postrádáme věci, které musíme mít, abychom byli celiství a zdraví? Že nejsme dostatečně krásní, hubení či moderní, ani dostatečně majetní, že nevlastníme dost prvotřídních věcí, které si mohou dovolit pouze ti, kteří jsou dostatečně zajištění?

Troufám si říci, že to všechno má zásadní dopad na naši mysl. Můžete mít strach a obavy, a nemusíte být přitom chudí, ale nemůžete být chudí a nemít strach. Náš model, založený na konkurenci a soupeření, využívá stres z potenciálního bezdomovectví a smrti, aby udržel všechny otroky v soukolí mašinérie. Tento stres je nyní vetkán do samotné struktury naší společnosti. Je tak všudypřítomný, že byste museli udělat krok zpět, abyste tohle všechno viděli.

Takže jak se nejlépe vyrovnat s touto depresivní situací? Jak nejlépe zabránit tomu, abychom se utopili v této jámě bezduchého, nihilistického, politického a ekonomického paradigmatu? Jak najít smysl v tomto nesmyslném systému, který vyždímává vaši duševní pohodu, aby si dobil své baterie?

Nuže, na tuto otázku je mnohem snazší odpovědět. Smysl v tomto nesmyslném systému najdete tak, že budete pracovat na tom, abyste tento systém zničili.

Udělejte vše pro to, abyste přežili, včetně psychiatrické léčby, pokud je to třeba, a zbývající čas a energii vynaložte k tomu, abyste hodili písek do soukolí této mašinérie. Udělejte vše, co můžete, abyste narušili současný stav. Zapojte se do aktivismu. Připojte se k odborům. Založte odborový svaz. Založte si podcast. Založte si účet na Twitteru. Především pracujte na tom, abyste šířili povědomí o tom, co se skutečně ve ve světě děje, protože to je právě teď to nejslabší místo v mašinérii.

Nesoudržná nadnárodní aliance plutokratů a vládních agentur, která tvoří naši skutečnou vládu, pracuje tvrdě na tom, aby vykonstruovala svolení, protože je požadován souhlas vládnoucích k tomu, aby mohli sami vládnout; výrazně je převyšujeme a můžeme vypudit jejich vládu, pokud se dostatečné množství z nás rozhodne s tím nesouhlasit. V západní společnosti, která se musí přinejmenším snažit vypadat tak, že podporuje svobodu projevu, je nejlepší frontou, na níž lze útočit proti takovéto mocenské struktuře, informační fronta.

Nemohou nás všechny zabít a uvěznit, takže pokud si všichni uvědomíme, jak jsme utlačováni, a kdo nás utlačuje, můžeme využít naší převahy, abychom je vykopli a nahradili zdravějším modelem. Úkolem propagandistů je zabránit tomu, aby se to stalo. Mým i vaším úkolem je dělat vše pro to, aby se to podařilo.

Tak pomozte probudit lidi, aby vnímali nespravedlnost našeho systému, pomozte probudit co nejvíce lidí, a to jakýmikoliv prostředky, které máte k dispozici. Probuďte je, aby vnímali, že nás zneužívá kapitalismus. Zneužívá nás imperialismus. Zneužívá nás propaganda hromadných sdělovacích prostředků. Zjistěte co nejvíce o šílenství našeho současného systému, a podělte se o tyto informace s tolika lidmi, s kolika můžete.

Všechny pozitivní změny v lidském chování vyvstávají ze zvyšujícího se povědomí o skryté dynamice, ať už mluvíte o psychologické dynamice, která se skrývá za návyky, nebo nutkavém chování jednotlivce, nebo o mocenské dynamice, která je skrytá za vražedným a represivním chováním impéria, které se rozpíná po celém světě. Jestliže hledáte nějaký smysl, najdete ho v tom, že budete šířit toto povědomí.

V každém případě disponujeme schopností odklonit se od tohoto modelu - jenž vytváří utrpení a je založený na soupeření a konkurenci, a který nás všechny dusí k smrti - a nahradit jej takovým modelem, v němž budeme navzájem spolupracovat, a kdy náš ekosystém povede ke zdraví, kráse, pravdě a prosperitě. Pokud máme v tomto světě najít nějaký smysl, tak leží právě tímto směrem.

The world’s mental health epidemic is caused by the system we’re forced to live under vyšel 15.3.2021 na ICH. Překlad v ceně 405 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

Autorka opakovaně operuje slovem kapitalismus a vidí ho jako původce všeho zla. Chtěl bych jen upozornit, že my už dávno kapitalismus tak, jak byl definován, nemáme. Kapitalismus metastázoval do teroru nadnárodních korporací, kartelových dohod, politického lobbingu a vůbec do toho nejhoršího, co si Marx, když psal Kapitál, vůbec nedokázal představit.

Známka 1.2 (hodnotilo 105)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 5

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 725