Užitečný idiot

David Dvořák

4.9.2020 Komentáře Témata: Česká republika, Čína 1186 slov

Příznivci cesty předsedy Senátu rádi poukazují na fakt, že jeho čin "našel u mnoha důležitých politiků podporu a zastání" a další podobné kecy. Pojďme se na věc podívat tak nějak selským rozumem ... tak nějak po buransky.

V naší novodobé historii budování kapitalismu v Čechách a na Moravě už máme praktické příklady podobného chování a i na jejich základě tak můžeme předvídat dopady.

Na začátku naší cesty přeměny samostatného státu s omezenou suverenitou v plnohodnotnou západní kolonii byl politik, který prohlásil, že zbraně jsou fuj a ee a že správná cesta je zrušit zbrojní výrobu. Vsadím boty, že když to poprvé zaslechli představitelé zbrojařské (zejména US) lobby, tak si řekli něco v tom smyslu, že takovou ptákovinu nemůže myslet představitel žádného státu vážně. Nicméně je zcela evidentní, že jim velice brzo došlo, že to naše sluníčko nejvyšší svou naivitu fakt myslelo vážně, ba přímo jako státnický počin. A jejich reakce byla ze strategického hlediska na jedničku. Ta jednání, jak k tomu přistoupit a situaci využít se mohla nést v následujícím duchu

... hele, tohle je větší blbec, než jsme doufali, toho musíme využít. Uděláme z něho ikonu "OPRAVDOVÉHO STÁTNÍKA", pustíme do světa, jak moudrý a politicky správně předvídavý člověk to je. Jo, a pozveme ho do Kongresu a našim kongresmanům pak řekneme, ať mu dlouze a ve stoje zatleskají. Hlavně rychle, ať se nedej Bože nezorientuje...

Důsledek? Hmm, ta zbrojařská výroba je přesné strojírenství, vysoce přesné strojírenství. A přesnost ve výrobě je jednak náročná a druhák drahá. Čím přesnější, tím náročnější a dražší. Pravdou taky je, že ne každý je schopen přesné strojírenství provozovat. Češi to uměli a byli v tom dobří.

V praxi tedy došlo de-facto plošně k likvidaci nepříjemné a náročné konkurence v Čechách, na Moravě a Slovensku.

Malá poznámka - vzhledem k rozsahu napáchané škody mu ti kongresmani zas tak dlouho netleskali ... hamouni jedni ... sice ve stoje, ale zas ne moc dlouho.

Takže jsme v rámci dobra, míru a lásky zařízli celé odvětví a vyklidili v přesném strojírenství pole. Samozřejmě, že to ničemu nepomohlo, protože naše kapacity a trhy ihned obsadili ti, kteří dali pokyn, aby kongresmani tleskali. Mezi námi - za tento výkon bych ho adoroval co by to šlo i do budoucna. Hlavně, aby se někdo nevzpamatoval a neobnovil tu strojírenskou tradici. Víte kolik subdodávek jsme mohli mít pro US Army, když ti pro zachování míru válčí jak zběsilí ...? Jak říkám, adorovat, adorovat, adorovat ... hlavně ať se nezopakuje to, co v Rusku v devadesátkách. Tam se omylem dostal do vedení subalterní politik, který měl za úkol nakonec jen zhasnout ... ale vzpamatoval se, vše mu došlo .. a jak nám dnes zatápí ...

Druhý případ máme z minulosti nedávné. To se tak slovenský premiér České republiky dostal na pokec ke kolegovi podnikateli do Oválné pracovny Bílého domu. Tam mohla konverzace probíhat následovně

... hele Andy, oba dva jsme z byznysu, v té politice jaksi omylem ... tak bych měl takovou drobnost. Dívej, sem se na pokec nedostane každý, tak co kdyby jsi mi vyhověl v takové malé laskavosti ... moji kámoši vyrábějí vrtulníky, které už ani naše armáda nechce. Co si budem říkat, úplnej šrot ... ale já s nimi musím být zadobře ... to víš politika. Co kdyby jsi je koupil ... tedy né Ty jako Agrofert, ale Česko že by je koupilo. Hele, mám to vymyšlený ... já podnikám v realitách, Ty v hnojařině, nikdo nás tedy nemůže nařknout z konfliktu zájmu, že jako přihráváme sobě, svému byznysu ... a navíc, tebe nebo Agrofert to nebude stát ani korunu ... tak co? ... tak jo, Donalde, faktem je, že to z mého nebude a uvítal jsi mě tady moc hezky ... takže platí.

Důsledek? Jestliže jsme v první případě nezískali nic a škoda je trvalá a těžko vyčíslitelná, pak v tomto případě získáme alespoň něco hmotného, co se snad bude dát v budoucnu i sešrotovat, roztavit a snad i druhotně použít. Navíc se jedná o škodu jednorázovou, sice se asi trošku zvětší nějakým tím tajným dodatkem na více-servis atd, ale stále to bude škoda ohraničená.

No a teď k cestě toho věšáku na obleky, který má mandát 8.144 voličů z druhého kola senátních voleb obvodu 52 - Jihlava. Stejně jako v případě Havla se můžeme setkat s pochvalným uznáním od všech, kteří ho v žádném případě nebudou následovat, ale co ho mají za užitečného idiota. Mutti Merkel i Macron a tím i celá EU drží lajnu "politiky jedné Číny" a pokud by ohrozili zájmy německých nebo francouzských firem v Číně, tak by se nejspíše doma se zlou potázali. To ovšem nevylučuje, že je třeba Číně neustále okopávat kotníky ... a do toho se na scéně sám iniciativně objeví jeden hňup z bezvýznamné kolonie. No, nepochválili by jste ho? ... nepodpořili by jste ho? Tak nějak mi vytanulo na mysli ... iniciativní blb je horší, jak třídní nepřítel.

Důsledek? Čína je velmoc, nejbližší budoucnost patří jí. Otázka zní, zda si může dovolit nechat nějakou "rebelii" proti své politice bez povšimnutí. Pokud rebelii nechá bez povšimnutí, tak se může spolehnout, že nepříjemností bude přibývat, protože si všichni řeknou ...Čína je slabá, nechá do sebe kopat, co vyhlásí není třeba brát až tak vážně. Z tohoto logického důvodu musí a nepochybně bude vystoupení našeho věšáku na obleky "odměněno".

No, a protože jsme malá bezvýznamná kolonie, pak bych si tipl, že ona "odměna" bude pro další drobné bezvýznamné následovníky nepřehlédnutelná, resp. odstrašující. Z tohoto pohledu bude škoda nejspíše z kategorie dlouhodobých devastací.

Holt, zapsali jsme se jako malá vzpurná země, které neuznává politiku jedné Číny - na rozdíl od EU, Francie, Německa. Vystčilovi, tomu zbabělci gratuluji. Zbabělec to je proto, protože zbaběle mlčí k politickým vězňům ve Španělsku, nepodpoří osamostatnění Katalánska, mlčí k Assangemu .. k žlutým vestám atd. Zbabělec a pokrytec, tečka.

Co mají všechny výše uvedené případy společného? Jako červená niť se vším táhne jednání elit proti zájmům občanů, proti zájmům Česka. Nemá proto smysl bojovat proti jednotlivostem, ale zacílit na podstatu problému - odtržení elit od občanů a jejich zájmů. To je největší problém dneška.

Poznámka editora

Stát reprezentuje vně prezident a předseda vlády. Zahraniční politiku vůči jiným zemím stanoví vláda a jejím vykonavatelem je především ministerstvo zahraničí, které musí sledovat vládní linii. Není možné, aby si kdejaký hej-počkej dělal svůj vlastní ohýnek.

Poslední dobou se nám množí situace, kde bezvýrazní, lokální politikové regionálních městských zastupitelství zasahují nešikovně a škodlivě do zahraniční politiky, urážejí velké státy a – prochází jim to. Mluvím o nekonečně trapných figurkách Kolařovi a Novotném.

Nyní doplnil panoptikum debilů i druhý nejvyšší ústavní činitel a odjel na diplomatickou návštěvu, ke které nemá ani vládní pověření, ani pověření prezidenta, ani ministerstva zahraničí.

Ukazuje to na naprostý chaos, nedisciplinovanost a nekázeň vládních úředníků, jejich neúctu k Ústavě a v něčem to připomíná Trumpa a jeho boj s vlastními lidmi, kteří mu rovněž házejí klacky pod nohy a mydlí schody, jak jen mohou.

Vystrčil svou hňupskou návštěvou způsobil obrovské diplomatické a možná i hospodářské škody a bude trvat roky, než na to Číňané zapomenou. Ve fungujícím státě bych očekával, že se vláda bude distancovat od chování předsedy Senátu, očekával bych, že se oficiálně omluví a celou cestu prohlásí za soukromou akci a jako takovou mu naúčtuje veškeré výdaje s cestou spojené. Ale to bychom museli být ve fungujícím státě. Chjo.

Známka 1.1 (hodnotilo 214)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 1

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 8 771