Nixon-Trump versus strategie napětí

Pepe Escobar

26.6.2020 Komentáře Témata: USA, Deep State, Trump 1263 slov

Nixonovo zvolení a nepokoje z roku 1968 jsou nečekaně silně zpět - prezident Trump se prohlásil za garanta/vymahatele „práva a pořádku“.

Toto heslo, na které Nixon vsadil, a jež mu zaručilo vítězství ve volbách, poprvé použil Kevin Phillips, tehdejší odborník na „vzorce etnického hlasování“.

Phillips je velmi zajímavý případ. V roce 1999 se stal autorem klíčové knihy „The Cousins​​' Wars: Religion, Politics and Triumph of Anglo-America („Bratrovražedné války: Náboženství, politika a triumf Angloameriky“), v níž se zabývá tím, jak „malé tudorovské království“ nakonec vybudovalo globální hegemonii.

Rozdělení anglicky mluvící komunity na dvě velké síly - „jednu aristokratickou, ‘vyvolenou’ a imperiální; a jednu demokratickou, ‘zvolenou’ a zjevně řízenou osudem “, jak správně uvádí Philips - nebylo dosaženo ničím jiným, než ​​válečným triptychem: anglickou občanskou válkou, americkou revolucí a americkou občanskou válkou.

Nyní můžeme být na prahu čtvrté války - s neočekávanými a nepředvídatelnými důsledky.

Je zřejmé, že zde máme střet modelů „buď a nebo“: MAGA (Učiňte Ameriku znovu velkou) proti exkluzivnímu systému, který řídí Fed/Wall Street/Silicon Valley.

MAGA - což je stálé omílání amerického snu - prostě nemůže nastat, když je společnost krutě polarizovaná; obrovské sektory střední třídy jsou zcela vymazávány; a masová imigrace přichází z globálního Jihu.

Oproti tomu Fed jako hedgeový fond Wall Street vyhovuje modelu Silicon Valley, krajně elitářské 0,001% směsici, a má více než dostatečné ziskové rozpětí, aby prosperoval.

Model je založen na ještě tvrdším korporátním monopolu; důležitost kapitálových trhů, kde je vzestup Wall Street zaručen zpětným odkupem svého vlastního dluhu ze strany vlády; a život sám je regulován algoritmy a velkými daty.

Tohle je ten „statečný nový svět“, o kterém snili technologicko-finanční páni vesmíru.

Strasti s Trumpovým sloganem MAGA zhoršil fušerský geopolitický tah v tandemu s heslem „Zákon a pořádek“: jeho kampaň za znovuzvolení bude ve znamení „Čína, Čína, Čína“. Když máte nějaké potíže, obviňte cizího nepřítele.

To pochází od mnohonásobně neúspěšného oportunisty Steva Bannona a jeho kumpána, čínského miliardáře Guo Wengui nebo Milese Guo. Ti jsou v režimu Sochy svobody - prohlašují, že nijak nevyčkávají se zablokováním kampaně pro informační válku s cílem démonizovat Komunistickou stranu Číny a přejít na „Nechť nastane království nebeské“ a „osvoboďte čínský lid“.

Preferovaným předmětem Bannonových diskusí je, že pokud jeho informační válka selže, dojde na „kinetickou válku“. To je však nesmysl. Priority Pekingu jsou někde jinde. Pouze pár neokonzervativních doktorů jménem Divnoláska si představuje „kinetickou válku“ - jako preventivní jaderný útok proti čínskému území.

Alastair Crooke mistrovsky ukázal, jak má geo-ekonomická hra - z pohledu Trumpa - především zachovat sílu amerického dolaru: „Jeho obavy spočívají konkrétně v dohledu nad Evropou, která byla pupeční šňůrou spojena s finančním a technologickým velkým zvířetem, jakým je Čína. To by samo o sobě bylo v podstatě předzvěstí jiné světové finanční správy.“

Ale potom tu také máme leopardí syndrom: „Pokud chceme, aby věci zůstaly tak, jak jsou, budou se věci muset změnit“. Pomyslete na covid-19 jako na urychlovač částic, který používají páni vesmíru, aby trochu dopilovali „věci“, takže věci nejenže zůstanou tak, jak jsou, ale páni přitáhnou otěže.

Problém je v tom, že se covid-19 chová jako několik - nekontrolovatelných - volných elektronů. To znamená, že nikdo, ani páni vesmíru, není schopen skutečně zvážit celkové důsledky neřízené finanční/sociální krize.

Kritický rozbor Nixona-Trumpa

Aféra Russiagate, nyní zcela odhalená, se ve skutečnosti rozvinula jako řízený převrat: barevná „ne-revoluce“ metastázující do aféry Ukrainegate a poté do fiaska s impeachmentem. V této špatně napsané moralistické hře bez důkazů s odstíny Watergate demokraté přirovnali Trumpa k Nixonovi

To je však velký omyl. Aféra Watergate neměla nic společného se dvěma odvážnými reportéry, které Hollywood oslavil ve filmu. Aféra Watergate ztělesňovala průmyslově-vojensko-bezpečnostně-mediální komplex, jdoucí po Nixonovi. „Hluboké hrdlo“ a další zdroje pocházely z nitra Deep State. A nebyla to náhoda, že řídili deník Washington Post, jenž kromě jiného hraje roli mluvčího CIA, kterou dovádí k dokonalosti.

Ohledně Trumpa je to úplně jiná záležitost. Deep State ho má pod kontrolou.

Stačí se jen podívat na realitu: více finančních prostředků pro Pentagon, jeden bilion dolarů na zbrusu nové jaderné zbraně, věčné sankce proti Rusku, nepřetržité ohrožování západních hranic Ruska, (neúspěšné) snahy zmařit projekt Severní proud 2. A to je pouze částečný seznam.

Takže z pohledu Deep State je zajištěna geopolitická fronta - omezení vlivu Ruska a Číny. Vnitrostátně je to však mnohem složitější.

Stejně jako hnutí Black Lives Matter ani v nejmenším neohrožuje systém tak, jako Černí panteři v 60. letech, Trump věří, že jeho vlastní Zákon a pořádek mu pomůže zvítězit, stejně jako Nixonovi. Klíčem bude přilákat k volbám bílé ženy z předměstí. Republikánské agentury, provádějící průzkumy veřejného mínění, jsou extrémně optimistické a dokonce hovoří o „drtivém vítězství“.

Avšak je nutné porozumět chování zcela zásadního vektoru: co chce korporátní Amerika.

Když se podíváme na to, kdo podporuje hnutí Black Lives Matter - a Antifa – zjistíme, že to jsou společnosti, jako je Adidas, Amazon, Airbnb, American Express, Bank of America, BMW, Burger King, Citigroup, Coca Cola, DHL, Disney, eBay, General Motors, Goldman Sachs, Google, IBM, Mastercard, McDonald's, Microsoft, Netflix, Nike, Pfizer, Procter & Gamble, Sony, Starbucks, Twitter, Verizon, WalMart, Warner Brothers a YouTube.

Toto rozpoznání, kdo je kdo, napovídá, kdo úplně izoloval Trumpa. Ale pak se musíme podívat na to, o co tady opravdu jde; dynamika třídní války v tom, co je ve skutečnosti kastovní systém, jak dokazuje Laurence Brahm.

Organizaci Black Lives Matter a jejím odvětvím v zásadě napomáhají určité korporátní skupiny, aby urychlily svou vlastní prioritu: vehnat americkou dělnickou třídu do stavu neustálé anomie, přičemž poroste nová automatizovaná ekonomika.

To může vždycky nastat, když je Trump prezidentem. Ale bez Trumpa to bude rychlejší.

Je fascinující, jak se rozvíjí tato současná strategie scénáře napětí jako klasická barevná revoluce CIA/ NED (nezisková organizace).

Nesporný, skutečný pocit křivdy - ohledně policejní brutality a systémového rasismu - je zcela zmanipulován, zasypán štědrými finančními prostředky, infiltrován a dokonce vyzbrojen proti „režimu“.

Deep State se nespokojí jen s tím, aby kontroloval Trumpa - kvůli maximální nestabilitě a nespolehlivosti jeho vyšinuté narcistické osobnosti. Je tak další a nesmírně cennou historickou ironií, že heslo „Asad musí odejít“ metastázovalo do „Trump musí odejít“.

Kostlivec ve skříni

Nikdy nesmíme ztratit ze zřetele základní cíle těch, kteří pevně řídí toto shromáždění, koupené a zaplacené pro jelimánky z Capitol Hill: vždy zvýhodňovat „Rozděl a panuj“ - pokud jde o třídu, rasu, politiku identity.

Koneckonců, většina populace je považována za nahraditelnou. Pomáhá to, že ti, co jsou nástrojem, hrají svou roli k dokonalosti, což mainstreamová média zcela legitimizují. Nikdo neuslyší,  že bohatě financovaná (https://journal-neo.org/2020/06/16/america-s-own-color-revolution/) organizace Black Lives Matter se zaměřuje na skutečné jádro věci: restart predátorského projektu Obnovený neoliberalismus, sotva očištěného od pozlátka hybridního neofašismu. Detailní plán, zvaný Velký restart, má zahájit Světové ekonomické fórum v lednu 2021.

Bude fascinující sledovat, jak se Trump vypořádává s tímto „Létem lásky“, což je remake Majdanu, přemístěný do komuny v Seattlu. Zdroje z Trumpova týmu naznačují, že neudělá nic: koalice bílých rasistů a motocyklových gangů se možná o tento „problém“ postará 4. července.

Nic z toho nemůže zpříjemnit fakt, že Trump je v centru uragánu křížové palby: jeho katastrofální reakce na covid-19; nadcházející, ničivé účinky Nové Velké hospodářské krize; a jeho náznaky, poukazující na vyhlášení stanného práva.

Stále však platí legendární pravidlo Hollywoodu, že „nikdo nic neví“. Přestože demokraté mají polovičního kostlivce ve skříni, mohou v listopadu vyhrát jen tím, že nebudou dělat nic. Avšak nikdy bychom neměli podceňovat „teflonového“ Trumpa. Deep State si dokonce může uvědomit, že je Trump mnohem užitečnější, než si o něm dosud myslí.

Nixon-Trump vs. the Strategy of Tension vyšel 21.6.2020 na ICH. Překlad v ceně 505 Kč Zvědavec.

Známka 1.6 (hodnotilo 38)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 5

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Měnové kurzy

USD
23,66 Kč
Euro
25,25 Kč
Libra
29,47 Kč
Kanadský dolar
17,18 Kč
Australský dolar
15,23 Kč
Švýcarský frank
25,99 Kč
100 japonských jenů
15,33 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,11 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 174,48 Kč
1 unce stříbra
671,05 Kč
Bitcoin
1 454 471,39 Kč

Poslední aktualizace: 17.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 4 795