Hegemon jen tak neodejde

Leonid Savin

9.5.2020 Komentáře Témata: USA 1171 slov

Zatímco globální ekonomika upadá do recese, k čemuž aktivně přispívá koronavirová pandemie, USA již osnují plány nejen pro oživení vlastní ekonomiky, ale také pro odstranění geopolitických soupeřů, jako je Rusko a Čína. Očekává se, že mnoho zemí bude v důsledku současné krize oslabeno. Oponenti nebudou schopni se adekvátně bránit a partneři a neutrální strany budou donuceni zaujmout postoj, který jim bude diktovat Washington. Z toho důvodu, aby byli všichni zaskočeni, je nutné připravit vhodné akční strategie.

Pomsta je plánována na několika frontách najednou, přičemž jednou z nich je globální energetický sektor. Zatímco ceny ropy kolísají, USA se rozhodly přeorganizovat trh s jadernou energetikou. Ve zprávě, nazvané „Obnova konkurenční výhody jaderné energetiky Ameriky. Strategie pro zajištění národní bezpečnosti USA“, kterou nedávno publikovalo americké ministerstvo energetiky, se uvádí, že „americká vláda vstoupí na trhy, jimž v současné době dominují ruské a čínské podniky, vlastněné státem (tzv. SOE), a získá zpět svou pozici světového lídra ve vývozu jaderných technologií, nejlepších ve své třídě, a s tím i přísné standardy, týkající se nešíření jaderných zbraní. Obnovíme jadernou důvěryhodnost Ameriky a názorně tak předvedeme odhodlání a závazek USA konkurovat na diskutabilních trzích a stát se odpovědným partnerem pro jadernou energii.“ To poukazuje na to, že s tím související odhady nákladů na „konkrétní akce“ byly zahrnuty do rozpočtu na rok 2021. Tudíž to bude rok, kdy USA zahájí aktivní opatření proti Rusku a Číně. Americký Kongres podpoří Ministerstvo energetiky, což může být chápáno jako možné uložení sankcí proti hlavním podnikům. Je zajímavé, že vzhledem k Rusku se ve zprávě uvádí, že země učinila ze svých dodávek energie „výzbroj“ v podobě „donucovacího prostředku“, a „dominuje na trzích s jadernou energetikou“.

Obecně řečeno, týká se to výroby a dodávek jaderných reaktorů, prodeje jaderného paliva do jiných zemí a přístupu k uranu. Zpráva navíc prosazuje koncept nešíření jaderných zbraní a jaderné bezpečnosti, což ve skutečnosti znamená vměšování USA pod rouškou kontrol a inspekcí. Je ironií, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) neuvádí ve zprávě ani jedinou zmínku, ačkoli tam je prostor pro zájmy amerického ministerstva obrany. Uvádí se tam, že: „USA mají vypracované obranné potřeby, které také dlouhodobě závisí na slušném cyklu jaderného paliva. V současné době existují dvě obranné potřeby pro uran: uran s nízkým obohacením, který je nutný k výrobě tritia, požadovaného pro jaderné zbraně, a vysoce obohacený uran, který se používá jako palivo pro jaderné reaktory námořnictva.“

Cílem je zavedení protekcionistických opatření pro americký trh s ohledem na dodávky ruské jaderné energie, a také užší spolupráce s ruskými klienty na zahraničním trhu.

Existují také plány na posílení amerického výzkumu a vytvoření jaderné průmyslové základny, která by byla co do struktury podobná obranné průmyslové základně.

[Útočná pon...]
Útočná ponorka s nukleárním pohonem USS Toledo (SSN-769) dorazila na americkou základnu Seadragon v Severním ledovém oceánu za účelem cvičení Ice Exercise (ICEX) 2020

Současně lze z různých amerických zdrojů vyvozovat, že v Arktidě bude docházet ke konkurenčnímu soupeření. Dánští a američtí vedoucí představitelé oznámili 23. dubna informaci o finančním a diplomatickém balíčku pro Grónsko ve výši 12 milionů dolarů, s jehož pomocí má být „otevřen konzulát na ostrově ve snaze posílit vzájemné vazby a čelit rostoucím zájmům Ruska a Číny v Arktidě“.

Americká média také vyjadřují znepokojení nad tím, že Rusko plánuje postavit nové jaderné ledoborce, které by mohly sloužit na severomořské trase, a to i v zájmu Číny. Oproti tomu USA mají pouze dva ledoborce, oba postavené v 70. letech. A finanční prostředky jsou pouze pro dva ze šesti plánovaných ledoborců pro pobřežní stráž, které navíc budou hotovy až v roce 2024.

Pro zeměpisné šířky Arktidy americká armáda také testuje drony a pozemní roboty, které byly použity jako součást cvičení Arctic Edge 2020, jež se konalo v únoru na Aljašce. V tiskové zprávě se opět zmiňuje hypotetické napětí v tomto regionu, a pokud jde o USA, neshody se mohou týkat jen Ruska.

USA také věnují více pozornosti Tichému a Indickému oceánu kvůli aktivitám Číny v tomto regionu.

Při potvrzovacím slyšení Výboru pro ozbrojené služby Senátu, které proběhlo před dvěma lety, admirál Philip Davidson řekl, že bude pracovat na zvýšení vojenské přítomnosti na čínských hranicích. Nyní se tato reorganizace amerických sil začíná rýsovat.

[Ministr za...]
Ministr zahraničí USA Mike Pompeo přenechává prostor na pódiu ministrovi obrany USA Markovi Esperovi během brífinku, který se uskutečnil 29. prosince 2019

Na začátku dubna americký odborník zveřejnil, že na výsadkové lodi USS America v Pacifiku byli poprvé rozmístěni kybernetičtí specialisté z 31. expediční jednotky námořní pěchoty. Jejich cílem je vytvořit pracovní metodu pro budoucí týmy, zabývající se otázkami kybernetické bezpečnosti. Kontingent kybernetických specialistů byl přiřazen k 7. americké flotile bezprostředně po cvičení Cobra Gold 2020 v Thajsku, kterého se také zúčastnily vojenské jednotky z Japonska, Malajsie, Indonésie a Singapuru.

Kromě toho americké indo-pacifické velení oznámilo, že potřebuje investici 20 miliard dolarů. Tato žádost již byla předložena Kongresu. Pentagon uvažuje o zřízení zvláštního fondu, který bude tichomořskou verzí Evropské iniciativy pro omezení vlivu, založené výhradně kvůli omezení vlivu Ruska. Pacifická odstrašující iniciativa by byla zaměřena na jednání s Čínou.

Začaly se také šířit falešné zprávy, že Čína testuje jaderné zbraně s nízkým výnosem, což by mohlo naznačovat porušení dohod o omezení jaderných zkoušek.

Avšak USA pro to nemají žádné zřejmé důkazy. V květnu 2019 byla učiněna podobná prohlášení ohledně Ruska. Je pravděpodobné, že dalším krokem budou aktivity, související s americkým jaderným arzenálem.

Rusko také bylo obviněno z testování protisatelitních raket. Americký generál John Raymond, který stojí v čele vesmírných sil, prohlásil, že „Spojené státy americké jsou připraveny a odhodlány odrazit agresi a bránit národ, naše spojence a americké zájmy před nepřátelskými činy ve vesmíru“, přičemž testování raket, nesoucích kosmickou loď, bylo důkazem „pokryteckého prosazování návrhů na kontrolu zbrojení ve vesmíru ze strany Ruska“. Rusko však oficiálně neprohlásilo, že to je ve skutečnosti „protisatelitní raketa“. Je to pouze spekulace, s níž přišla americká armáda a média.

Spekulací však není to, že americké vesmírné síly začínají rozmísťovat systém, který ruší zahraniční satelity, přičemž v této souvislosti byly zmíněny ruské satelity. Nejen, že bude v několika příštích letech zřízena síť pozemních radioelektronických rušicích stanic, ale na oběžnou dráhu budou vypuštěny desítky nových vojenských satelitů.

V současné době probíhají diskuse o navýšení počtu bombardérů nebo o zvýšení neseného nákladu všech letadel, spadajících pod americké Velitelství globálního úderu vzdušných sil (Air Force Global Strike Command).

A nakonec je třeba říci, že Bílý dům na začátku dubna oznámil, že v Karibiku zdvojnásobí počet amerických vojáků. Týká se to námořnictva USA, průzkumných letadel, útočných helikoptér letectva USA a lodí pobřežní stráže. Americký ministr obrany sice hovořil o rozšíření operací proti drogovým kartelům, působícím v Kolumbii, ale toto oznámení bylo vnímáno jako politický nátlak na Venezuelu.

Kombinací těchto různorodých, avšak vzájemně propojených faktů, lze vysledovat, že hlad Ameriky po globalizaci se nezmenšuje, ale Pentagon a americké ministerstvo zahraničí pod rouškou hrozeb z Ruska a Číny spíše pracují společně na tom, aby zachovaly a posílily geopolitickou dominanci země.

The Hegemon Won’t Leave vyšel 5. května 2020 na Oriental Review. Překlad v ceně 472 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 79)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 7 824