Důvod, pro který Severní Korea tolik nenávidí Spojené státy americké

11.3.2020 Komentáře Témata: Asie, Severní Korea 3177 slov

25. června 2020 si připomeneme sedmdesáté výročí zahájení korejské války, známé jako „válka za osvobození vlasti“ v Korejské lidově demokratické republice. Mezi lety 1950 a 1953 si nepřátelské akce vyžádaly téměř čtyři miliony životů, ale „dědictví“ této války jde daleko za tuto už děsivou lidskou daň: dohoda o příměří podepsaná v Panmunjomu 27. července 1953 uzavřela rozdělení korejského poloostrova vytvořením vojenské dělicí čáry mezi severem a jihem a v případě neexistence skutečné mírové smlouvy zůstává Korea „technicky“ ve stavu agresivity.

Po osvobození Koree (15. srpna 1945), po 35 letech japonské kolonizace, mohli korejští občané oprávněně požadovat, aby znovu získali nezávislost a svrchovanost, jak se spojenecké země zavázaly během Konference v Káhiře (listopad 1943). Tato legitimní snaha korejského národa se bohužel neuskutečnila v souvislosti s konfrontací velkých mocností: od září 1945 byly na obou stranách postaveny dvě okupační zóny, sovětské a americké. V roce 1948 vedla organizace samostatných voleb na jihu pod záštitou OSN, kde měly Spojené státy většinu, ke vzniku dvou korejských států: Korejské republiky na jihu, Lidové republiky Demokratická republika Korea na severu. De facto rozdělení Koree bylo dokončeno. Korejský národ byl dramaticky rozdělen proti své vůli umělou „hranicí“ 38. rovnoběžky, kolem níž různé střety způsobily smrt tisíce lid od roku 1945 do roku 1950.

Téze severokorejské ofenzívy 25. června 1950 sloužila jako záminka pro vojenský zásah Spojených států amerických v součásti komplexní americké strategie „potlačování komunismu“. Americký zásah v Koreji byl legitimizován Radou bezpečnosti OSN - kde SSSR nebyl přítomen kvůli odmítnutí přijmout tam nově založenou Čínskou lidovou republiku - americký prezident Harry Truman poté předložil vyslání jednotek do Koree jako „policejní operaci“, jejímž cílem bylo odrazit „nájezdy banditů proti Korejské republice“. Americký prezident tak učinil bez vyhlášení války, do té doby předběžnou podmínku americké vojenské účasti v zahraničí. Vytvořil tak precedent pro prezidenta Lyndona Johnsona, který ve vietnamské válce zapojil vojáky, aniž by pro svou akci hledal mandát od Kongresu. Intervence v Iráku a Afghánistánu byly prováděny na stejných principech.

Pro tuto policejní akci se Spojené státy mohly odvolat na použití zbraní hromadného ničení nebo hrozily jejich použitím ,což dále pomáhá objasnit tehdejší situaci. Jak píše americký historik Bruce Cumings na závěr článku, který zveřejňujeme níže, „Severní Korea by se pokusila (bez důvodu) vybavit zbraněmi hromadného ničení, zatímco vláda ve Washingtonu by v této strategii vypadala jako nevinnost sama. Od 40. let však Spojené státy samy tyto zbraně používaly nebo jim hrozily v severovýchodní Asii. Jsou jedinou velmocí, která použila atomovou bombu, a jejich výmluvy jsou založeny na hrozbě jejich opětovného použití v Koreji. “ Cumings napsal tyto řádky v roce 2004 pod Bushovou administrativou. Zůstávají znepokojivě aktuální, zejména po oznámení nového jaderného postoje Obamovy administrativy ze dne 6. dubna 2010, podle kterého si Spojené státy mohou dovolit udeřit na Severní Koreu i jadernými zbraněmi i v případě, že ona používá pouze konvenční zbraně.

Vzpomínky na oheň v Severní Koreji. Když USA ničily zemi, aby ji zachránily

Spíše než o „zapomenuté“ válce by bylo lepší hovořit o Korejské válce (1950-1953), o neznámé válce. Neuvěřitelně ničivé účinky amerických leteckých náletů proti Severní Koreji - od neustálého svrhování zápalných bomb ve velkém rozsahu (většinou napalm) až po hrozby použití jaderných a chemických zbraní a ničení gigantických korejských severních přehrad - v poslední fázi války - je nesmazatelné. Tato fakta jsou však málo známá, ani historici o nich nemluví a analýzy médií severokorejského jaderného problému za poslední desetiletí je nikdy neuvedly.

Korejská válka byla údajně limitována ale silně připomínala leteckou válku proti císařskému Japonsku během druhé světové války a často byla vedena stejnými americkými vojenskými funkcionáři. Zatímco útoky na Hirošimu a Nagasaki byly předmětem mnoha analýz, zápalným bombovým útokům na japonská a korejská města byla věnována mnohem menší pozornost. Co se týče jaderných a leteckých strategií Washingtonu v severovýchodní Asii po korejské válce, jsou ještě méně pochopeny, zatímco tyto strategie definovaly severokorejské rozhodnutí a zůstávají klíčovým faktorem ve vývoji Americké národní bezpečnostní strategie.

Napalm byl vynalezen na konci druhé světové války. Jeho použití vyvolalo během vietnamské války zásadní debatu, vyvolanou nesnesitelnými fotografiemi dětí, které běhají nahé na silnicích a jejich kůže je odpadává v cárech ... Na Koreu však spadlo ještě větší množství napalmu a účinek byl mnohem ničivější, protože Korejská lidově demokratická republika (DPRK) měla mnohem více obydlená města než severní Vietnam. V roce 2003 jsem se zúčastnil konference s americkými veterány z Korejské války. Během diskuse co se napalmu týče, jeden přeživší bitvy u Changjinské přehrady (Chosin, v japonštině), který ztratil oko a část své nohy, prohlašoval, že zbraň byla skutečně ohavná, ale že 'ona' padala na správné lidi '.

Správní lidé? Jako při bombovém útoku, když náhodně zasáhlo tucet amerických vojáků: „Všichni kolem mě byli spáleni. Váleli se ve sněhu. Muže, které jsem znal, s nimiž jsem chodil a bojoval, mě prosili, abych je zastřelil ... Bylo to hrozné. Když napalm úplně spálil kůži, odpadávala v kouscích z obličeje, paží, nohou ... jako smažené bramborové lupínky“.

O něco později George Barrett z New York Times objevil ve vesnici severně od Anyangu (v Jižní Koreji) „strašidelný hold celé moderní válce“: „Obyvatelé celé vesnice, v okolních polích byli zabiti a udržovali přesně tu polohu, jakou měli, když byli zasaženi napalmem: muž se připravoval na jízdu na kole, asi padesát dětí si hráli v sirotčinci, matka podivně neporušena, držela stránku z katalogu Sears-Roebuck, v níž bylo č. 3811294 zaškrtnuto na „krásně korálově zbarvený přehoz,,. Dean Acheson, státní tajemník, chtěl aby na toto „senzační zpravodajství“ byla uvalena cenzura ve snaze zastavit jeho šíření.

Jeden z prvních rozkazů na spálení měst a vesnic, které jsem našel v archivech, byl vydán na dalekém jihovýchodě Koree, zatím co na okraji Busanu probíhaly těžké boje, začátkem srpna 1950, kdy tisíce partyzánů napadali vojáky US. 6. srpna 1950 americký důstojník nařídil letectvu „vyhladit následující města“: Chongsong, Chinbo a Kusu-Dong. Pro taktické bombardování byly také použity strategické bombardéry B-29. 16. srpna pět formací B-29 zasáhlo pravoúhlou oblast poblíž fronty, kde bylo velké množství měst a vesnic, a vytvořila oceán ohně tím, že shodila stovky tun napalmu. Podobný rozkaz byl vydán 20. srpna a 26. srpna najdeme ve stejných archivech jednoduchou zmínku: „Jedenáct vesnic spálených“.

Piloti dostali rozkaz zasáhnout cíle, které mohli rozeznat, aby se vyhnuli zasažení civilistů, ale často bombardovali velká populační centra identifikovaná radarem, nebo upustili obrovské množství napalmu na sekundární cíle, když hlavního cíle nebylo možné dosáhnout. Průmyslové město Hungnam bylo terčem velkého útoku 31. července 1950, při kterém bylo skrz mraky svrženo 500 tun bomb. Plameny vystoupaly do výšky sta metrů. Americká armáda 12. srpna shodila na Severní Koreu 625 tun bomb, což je tonáž, která by během druhé světové války vyžadovala flotilu 250 B-17. Na konci srpna shodily formace B-29 na severu denně 800 tun bomb. Tato tonáž se sestávala převážně z čistého napalmu. Od června do konce října 1950 shodila B-29 3,2 milionu litrů napalmu.

V rámci amerického letectva si někteří libovali v přednosti této relativně nové zbraně, představené na konci předchozí války, smáli se komunistickým protestům a klamali tisk mluvením o „přesném bombardování“. US Army ráda předstírala, že civilisté byli varováni před příletem bombardérů letáky, zatímco všichni piloti věděli, že tyto letáky nemají žádný účinek. Toto byla pouze předehra ke zničení většiny severokorejských měst a vesnic, která měla pokračovat i po vstupu Číny do války.

Shodit třicet atomových bomb?

Vstup Číňanů do konfliktu vedl k okamžité eskalaci leteckých útoků. Od začátku listopadu 1950 nařídil generál MacArthur, aby oblast mezi frontou a čínskou hranicí byla přeměněna na poušť, aby letadla zničila veškerá „zařízení, továrny, města a vesnice“ na tisících čtverečních kilometrů severokorejského území. Jak britský vojenský atašé hlásil ve velitelství MacArthura, generál USA vydal rozkazy „zničit všechny komunikační prostředky, veškerá zařízení, továrny, města a vesnice“ s výjimkou přehrad Najin poblíž sovětských hranic a Yalu (ušetřili aby nevyprovokovali Moskvu a Peking). "Tato destrukce měla začít na hranici Manchu a pokračovat na jih". 8. listopadu 1950, 79 letadel B-29 shodili 550 tun zápalných bomb na Sinuiju, “vymazaly ho z mapy”. O týden později na Hoeryong padla povodeň napalmu „, s cílem zlikvidovat území“. 25. listopadu „velká část severozápadní oblasti mezi Yalu a nepřátelskými liniemi dále na jih je více či méně v ohni“. Tato oblast se brzy stane „rozlehlou pouští spálené země''.

Génerál Mac Arthur

[Génerál Ma...]
Génerál Mac Arthur

To vše se odehrává před velkou čínsko-korejskou ofenzívou, která vytlačila síly OSN ze Severní Koree. Na začátku útoku, 14. a 15. prosince, americké letectvo shodilo na Pyongyang 700 bomb, vážící každá 500 liber, dále napalm vyhozený stíhacími letouny Mustang a 175 tun demoličních bomb se zpožděným účinkem, které padaly s ohlušujícím hlukem a poté explodovaly, když se lidé pokusili zachránit mrtvé z hořících trosek sežehnutého napalmem. Na začátku ledna generál Ridgway znovu nařídil letectvu, aby zasáhlo hlavní město Pchjongjang „s cílem zničit město ohněm pomocí zápalných bomb“ (cíl, který byl splněn ve dvou etapách, 3. a 5. leden 1951). Když se Spojené státy stáhly jižně od 30. rovnoběžky, pokračovala žhářská politika spálené země: Uijongbu, Wonju a další malá města na jihu, k nimž se nepřítel blížil, se staly kořistí plamenů.

Vojenské letectvo se také pokoušelo zbavit severokorejského vedení. Během války v Iráku v březnu 2003 se svět dozvěděl o tzv. „Matce všech bomb“ (MOAB), vážící 21 500 liber a měla výbušnou kapacitu 18 000 TNT. Newsweek zveřejnil na obálce fotografii s názvem „Proč Amerika děsí svět?“. V zimě 1950-1951 se Kim Il-sung a jeho nejbližší spojenci vrátili do svého výchozího bodu ve 30. letech a byli ,,pohřbeni,, v hlubokých bunkrech v Kanggye, poblíž hranice s Manchu. Po třech měsících bezvýsledných pátrání po vylodění v Inch'onu, B-29 shodily na Kanggye bomby ,,Tarzan,,. Byla to obrovská nová 12 000 liber těžká bomba, která nikdy předtím nebyla použita. Ale stále to byla jen petarda vedle poslední nové zápalné zbraně, atomové bomby.

9. července 1950, jen dva týdny po začátku války, generál MacArthur poslal generálovi Ridgwayovi „urgentní zprávu“, která naléhala na náčelníky štábu (CEM), aby zvážili, zda dát či nikoli at.bomby MacArthuru “. Generál Charles Bolte, vedoucí operací, byl pověřen, aby s MacArthurem diskutoval o použití atomových bomb „v přímé podpoře pozemního boje“. Bolte odhadl, že 10 až 20 bomb by mohlo být vyhrazeno pro korejské divadlo aniž by byl ovlivněna celková kapacita amerických vojenských schopností „nad jejich míru“. MacArthur navrhl Bolteovi taktické použití atomových zbraní a upozornil ho na mimořádné ambice, které ve válce nesl, včetně okupace Severu a reakce na potenciální čínskou nebo sovětskou intervenci takto: „Izoluji je v Severní Koreji. V Koreji vidím slepou uličku. Jediné průchody z Mandžurie a Vladivostoku mají mnoho tunelů a mostů. Vidím to jako jedinečnou příležitost k použití atomové bomby, dát ránu, která by zablokovala silnice a vyžadovala by šest měsíců opravných prací''.

V této fázi války však náčelníci štábu použití bomby odmítli, protože chyběly cíle dostatečně velké, aby vyžadovaly jaderné zbraně, obávali se reakce světového mínění pět let po Hirošimě a očekávali, že se průběh války zvrátí konvenčními vojenskými prostředky. Zmílili se ve výpočtech, když velké kontingenty čínských vojáků vešly do války v říjnu a listopadu 1950.

Během slavné tiskové konferenci 30. listopadu prezident Truman vznesl hrozbu atomové bomby. Nebyl to omyl, jak se tehdy předpokládalo. Téhož dne generál letectva Stratemeyer nařídil generálu Hoyt Vandenbergovi, aby varoval strategické letecké velení „aby byl připraven okamžitě vyslat formace středních bombardérů“ na dálný východ a tento doplněk měl zahrnovat atomové prostředky. Generál letectví Curtis LeMay si vzpomíná, že EMF již dříve dospěly k závěru, že atomové zbraně nebudou v Koreji pravděpodobně používány, s výjimkou kontextu „obecné atomové kampaně proti maoistické Číně“. Ale protože rozkazy se měnily kvůli vstupu čínských sil, LeMay to chtěl mít na starosti : sdělil Stratemeyerovi, že jeho ústředí bylo jediné se zkušenostmi, technickým výcvikem a „důvěrnými znalostmi“ metody shazování bomb. Muž, který v březnu 1945 řídil bombardování Tokia zápalnými bombami, byl připraven znovu vyplout na Dálný východ, aby řídil útoky. Washington se v té době nestaral o to, jak bude Moskva reagovat, protože Američané vlastnili nejméně 450 atomových bomb, zatímco Sověti měli jen 25.

Curtis Le May

[Curtis Le ...]
Curtis Le May

Krátce poté, 9. prosince, MacArthur oznámil, že chce diskrétnost při používání atomových zbraní v korejském divadle a 24. prosince předložil „seznam cílů, které mají zpozdit postup nepřítele “, pro který řekl, že potřebuje 26 atomových bomb. Rovněž požadoval, aby byly na „invazní síly“ shozeny 4 bomby a 4 další na „rozhodující nepřátelské koncentrace leteckých prostředků“.

V rozhovorech zveřejněných po jeho smrti, MacArthur uvedl, že má plán umožňující za deset dní vyhrát válku: „Shodil bych třicet atomových bomb, položil by se ,,balík,, podél hranice s Mandžurií, potom bych do Yalu přivedl 500 000 vojáků z nacionalistické Číny, pak bych „rozšířil za námi pásmo z radioaktivního kobaltu z Japonského moře do Žlutého moře''( jeho životnost je mezi šedesáti až sto dvaceti léty). ,,Nejméně šedesát let by nemohlo dojít k pozemní invazi do Koree ze severu. “ Byl si jistý, že Rusové by se nehnuli před touto extrémní strategii: „Můj plán byl jednoduchý jako facka.“

Radioaktivita kobaltu 60 je 320krát vyšší než radioaktivita radia. Podle historika Carrolla Quigley, 400tunová kobaltová H-bomba může zničit veškerý život zvířat na Zemi. MacArthurovy válkychtivé poznámky se zdají šílené, ale nebyl jediný, kdo si to myslel. Před čínsko-korejskou ofenzívou výbor pod velením štábu prohlásil, že atomové bomby se mohou ukázat jako „rozhodující faktor“, který zastaví čínský postup v Koreji. Na počátku bylo jejich použití pravděpodobně plánováno v „sanitárním kordonu,který může být zřízen OSN podél pásu nacházejícího se v Mandžurii severně od korejské hranice“.

Čína v zaměřovači

O několik měsíců později poslanec Albert Gore (otec Al Gore, neúspěšný demokratický kandidát v roce 2000), který se později postavil proti vietnamské válce, litoval, že „Korea postupně ničí americkou mužnost“ a navrhl ukončení války „něčím kataklyzmatickým“, tj. radioaktivním pásem, který by trvale rozdělil Korejský poloostrov na dva. Ačkoli generál Ridgway nemluvil o kobaltové bombě, po nástupu MacArthura jako velitele USA v Koreji obnovil v květnu 1951 žádost svého předchůdce 24. prosince, tentokrát si vyžádal 38 atomových bomb. Tato žádost nebyla přijata.

Na začátku dubna 1951 byly Spojené státy velmi blízko k použití atomových zbraní, přesně v momentě když Truman propustil MacArthura. I když informace týkající se této události jsou stále do značné míry klasifikovány jako tajné, je nyní jasné, že Truman MacArthura nezavrhl pouze z důvodu jeho opakované nepodřízenosti, ale protože chtěl spolehlivého velitele na místě pro případ, že se Washington rozhodne uchýlit k atomovým zbraním. Jinými slovy, Truman se zbavil MacArthura, aby udržel svou politiku jaderných zbraní otevřenou. 10. března 1951 poté, co Číňané shromáždili nové síly poblíž korejských hranic a Sověti rozmístili 200 bombardérů na leteckých základnách v Mandžurii (odkud mohli zasáhnout nejen Koreu, ale i americké základny v Japonsku), MacArthur požádal o „atomovou sílu Den-D“, aby si udržel nadřazenost ve vzduchu nad korejským divadlem. 14. března, generál Vandenberg psal: “Finletter a Lovett jsou ve střehu nad atomovými diskusemi. Myslím, že je vše připraveno. Koncem března oznámil Stratemeyer, že jímky pro atomové bomby na základně Kadena Air Force Base v Okinawě jsou opět funkční. Bomby tam byly přepraveny po částech, pak zkompletovány, pouze jaderné jádro zůstalo na místě. 5. dubna EMC nařídilo zahájit okamžitou atomovou odplatu na základny Manchu, pokud by se k bojům připojily nové velké kontingenty čínských vojáků, nebo pokud by byly z Manchu nasazeny bombardéry proti americkým pozicím. Téhož dne Gordon Dean, předseda Komise pro atomovou energii, zařídil převod 9 jaderných hlavic ,,Mark IV,, do 9. skupiny vojenských leteckých bombardérů určených k přepravě atomových bomb.

Náčelníci štábu znovu zvažovali použití jaderných zbraní v červnu 1951 - tentokrát takticky na bojišti 15 - a tak tomu bylo i při mnoha jiných příležitostech až do roku 1953. Robert Oppenheimer, bývalý ředitel projektu Manhattan, pracoval na projektu Vista, jehož cílem bylo posoudit proveditelnost taktického použití atomových zbraní. Začátkem roku 1951 mladý muž jménem Samuel Cohen, který prováděl tajnou misi na ministerstvu obrany, studoval bitvy, které vedly k druhému obsazení Soulu, nakonec dospěl k závěru, že musí existovat způsob, jak zničit nepřítele, aniž by bylo zničeno město. Samuel Cohen bude otcem neutronové bomby.

Tisíce vesnic zničeny

Asi nejděsivějším jaderným projektem USA v Koreji byla operace Hudson Harbor. Tato operace, zdá se byla součástí většího projektu zabývajícího se „otevřeným využíváním nových zbraní ze strany ministerstva obrany a skrytému využívání zbraní přes CIA v Koreji a zároveň možnost použití nových zbraní ( eufemismus pro to, co se dnes nazývá zbraně hromadného ničení).

Aniž by se USA uchýlily k „novým zbraním“, i když napalm byl v té době nový, letecká ofenzíva přesto Severní Koreu srovnala se zemí a před koncem války zabila miliony civilistů. Tři roky čelili Severokorejci každodenní hrozbě popálení napalmem: „Nemohli jsme tomu uniknout,“ řekl mi jeden z nich v roce 1981. V roce 1952 bylo prakticky vše uvnitř Koree a na severu kompletně zničeno. Přeživší žili v jeskyních.

Během války, napsal Conrad Crane - "Americké letectvo způsobilo hroznou destrukci v celé Severní Koreji". Dohoda o příměří a škodách způsobených bombovým útokem odhalila, že z 22 hlavních měst v zemi bylo 18 zničeno alespoň z poloviny. „Z tabulky vytvořené autorem vyšlo najevo, že velká průmyslová města Hamhung a Hungnam byla zničena z 80% až 85%, Sariwon z 95%, Sinanju z 100%, přístav Chinnamp'o na 80 % a Pyongyang na 75%. Britský novinář popsal jednu z tisíců vesnic vyhlazených jako „hromadu purpurového popela“. Generál William Dean, který byl zajat po bitvě v Taejonu v červenci 1950 a odvezen na sever, později prohlásil, že většina měst a vesnic, které viděl, jsou „ruiny nebo suť pokrytá sněhem “. Téměř všichni Korejci, se kterými se setkal, při bombovém útoku ztratili příbuzného. Winston Churchill na konci války ve Washingtonu prohlásil, že když byl ke konci druhé světové války vynalezen napalm, nikdo si nepředstavoval, že by s ním bylo „poléváno“ veškeré civilní obyvatelstvo.

Taková byla „ohraničená válka“ věnovaná Koreji. Prostřednictvím epitafu k tomuto zběsilému leteckému podniku citujme úhel pohledu jeho architekta, generála Curtise LeMaye, který po začátku této války prohlásil: „Dalo by se říci, že jsme podsunuli pod dveře Pentagonu vzkaz : "Dejte nám možnost tam jít, spálit pět největších měst v Severní Koreji - nejsou příliš velká - to by mělo problémy vyřešit." No, odpověděli nám výkřiky - „Zabiješ mnoho civilistů“ a „to je hrozné“. Za tři roky jsme přesto spálili všechna města v Severní a v Jižní Koreji. Za tři roky se nám to podaří přenést, ale zabít najednou několik lidí, aby byl problém vyřešen, to mnozí nemohou přijmout.

Severní Korea se měla (bez důvodu) pokusit vybavit zbraněmi hromadného ničení, zatímco vláda ve Washingtonu stále utvrzovala veřejnost ve své nevině. Od čtyřicátých let však samy USA tyto zbraně použily nebo jim hrozily v severovýchodní Asii. Jsou jedinou velmocí, která se přiklonila k atomové bombě a jejich zastrašování jsou založena na hrozbě jejich opětovného použití v Koreji.

str. 88 prohlášení Curtis LeMay - . "Během zhruba tří let jsme zabili - řekněme - dvacet procent obyvatel Koreje." Dnes se historici přiklánějí k celkovému hodnocení - nejméně jedna třetina z 8 až 9 milionů obyvatel té doby .Viz také Richard Rhodes, „Generál a III.

[Foto: „Bom...]
[...]
Foto: „Bombardování vesnic napalmem poblíž Hanchonu v Severní Koreji, 10. května 1951. Použití napalmu na vesnice se později stalo nechvalně známým ve Vietnamu, ale mnohem více ho bylo shozeno na Severní Koreu. (Foto: AP).

Voilà pourquoi la Corée du Nord déteste autant les Etats-Unis d’Amérique… vyšel 24. června 2010 a v roce 2017 byl uveřejněn na Mirastnews. Myslím, že neztratil nic na své aktuálnosti. Překlad čtenář Mika - děkuji.

Známka 1.2 (hodnotilo 128)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 0

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Měnové kurzy

USD
23,57 Kč
Euro
25,23 Kč
Libra
29,35 Kč
Kanadský dolar
17,25 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
25,86 Kč
100 japonských jenů
15,23 Kč
Čínský juan
3,25 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,27 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 773,88 Kč
1 unce stříbra
644,42 Kč
Bitcoin
1 574 483,38 Kč

Poslední aktualizace: 23.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 8 407