Národní telekomunikační síť a zlovolný blackout

Petr Vavruška

22.11.2019 Komentáře Témata: Česká republika, Energetika, Analýza, CIA 6851 slov

Americký prezident vyhlásil stav nouze, aby prý zabránil ohrožení americké telekomunikační sítě. V exekutivním příkazu uvedl, že cizí nepřátelé zneužívají zranitelnosti amerického telekomunikačního systému a představují „nepřijatelné” bezpečnostní riziko, nebo špionáží či sabotáží ohrožují životně důležité americké komunikační sítě. To umožňuje zablokovat veškeré transakce zahrnující komunikační technologie kontrolované protivníky USA, zejména firmy Huawei. Tu Washington obviňuje z vazeb na čínskou rozvědku. Hrozí toto nebezpečí i u nás? Vše totiž nasvědčuje tomu, že jsou to naši „spojenci“, kteří nás už léta sledují a odposlouchávají, mají pod palcem naši infrastrukturu, ale my servilně předstíráme boj proti někomu jinému. Podle Bidena disponují USA kybernetickými prostředky k nabourání životně důležitých infrastruktur, vojenských a bankovních systémů prakticky kdekoliv na světě a použijí je v čase, který si sami určí. Tedy v případě, když se jakékoli vlády ve světě, dokonce i jejich spojenci nebudou chovat dle představ americké vlády.

Státní svrchovanost a Národní telekomunikační síť

Dovolí-li svrchovaný stát trpně jinému, byť i spřátelenému a mocnému spojenci šmírovat své politiky, podniky, kritickou infrastrukturu a nijak na to nereaguje, jak potom definovat státní a hospodářskou svrchovanost a státní tajemství? Vysoce aktuální se stává otázka zajištění bezpečnosti země v případě jakéhokoliv mezinárodního konfliktu. Chceme-li si zachovat alespoň zbytky státní svrchovanosti, není jiné cesty, než za každou cenu neprodleně vybudovat Národní páteřní telekomunikační síť, vylučující z veřejného kyberprostoru utajovanou komunikaci. A zabránit tak útokům na životně důležitou infrastrukturu státu přes její počítačové systémy, tedy na rozvodné sítě a elektrárny, na síť dopravní, telekomunikační, vodohospodářskou, zdravotní, záchranou, předejít útokúm na plynovody, ropovody, energetické zásobníky, samozřejmě i na strukturu bezpečnostní a obranou. To by měl být nepochybně zájem naprosto všech politických seskupení v ČR, kterým jde o prosperitu země. Celá záležitost je, zejména v souvislostí se zaváděním 5G, tak aktuální, že nesnese odkladu. Tato analýza, /jen po dvou letech doplněna/, navrhuje jedinou dosud známou a smysluplnou cestu alespoň pro nezbytnou nápravu.

Analýza kybernetických hrozeb / březen 2017- doplněno v srpnu 2019/

Z hackerství a odposlechů telekomunikací se stalo, zejména v USA, průmyslové odvětví, zcela oproštěné od sebemenších zbytků morálky. Zřejmě má americký prezident obavu z napodobení letité praxe USA jinou zemí. Nicméně žádný stát nemůže k tomuto účelu vynaložit takové prostředky a úsilí jako jeho země. Z odhalení WikiLeaks, který vypustil 8000 stránek o špehovacích zařízeních CIA, vyplývá, jak hluboko dokáže CIA pronikat do zařízení, která jsou na trhu. Např. do telefonů a tabletů, elektroměrů a dokonce i do Smart televizorů Samsung se skrytým mikrofonem, dálkově aktivovatelným ze standby režimu, i do dětských hraček. Z Windows 10 a Skype, se doslova staly terminály na sběr dat pro potřeby CIA.

Všichni sw výrobci sídlící v USA jsou nuceni do svých operačních systémů zabudovávat “zadní vrátka” pro využití NSA, CIA. Navíc CIA pomáhá získávat pracovní místa svým operativcům v technologických firmách typu Microsoft, Google, Apple, Adobe, Facebook a dalších, kde se tito snaží do zdrojových kódů aplikací zanést úmyslně chyby a zranitelnosti, které potom může CIA využívat! NSA jmenuje své strategické partnery ve své „posbírej to všechno“ s krycím jménem operace ASPHALT.  Jsou to AT&T, EDS, Qwest, H-P, Motorola, Cisco, Qualcomm, Oracle, Intel, IBM, Microsoft a Verizon. Celosvětové snahy NSA podporuje 80 velkých korporací. To vše umožňuje tzv. „kobercové odposlechy“ o jejichž gigantickém rozsahu se dovídá světová veřejnost teprve nedávno. Bohužel naše tajné služby jak je vidět tuto hrozbu vůbec nechápou.

Např. procesory INTEL mají na úrovni hw backdoor, instalovaný výrobcem ve spolupráci se CIA. Ten pak v počítačích, mobilech a jiných přístrojích nelze smazat. Přitom už vůbec nezáleží na operačním systému. NSA pronikla i do platebního styku Swift. Existuje i svědectví, kde pracovník INTELu popisuje spolupráci CIA a INTELu na vytvoření zranitelností a backdoorů v čipu IME, skrze které byl odposloucháván i Donald Trump. Říká „Vím přesně, jak to udělali, protože jsem strávil 3 roky přidáváním backdoorů do Management Enginu. Rozhraní IME běží na chipsetu základní desky a dokáže spouštět zakryptované programy v jakémkoliv kódu. Pokud je kompromitovaný hw, celý stroj je kompromitovaný“. Máte-li procesor řady INTEL i3, i5 nebo i7, tajné služby vás mají. Démonizace Huawei je dána zejména tím, že její zařízení nenechává zadní vrátka pro špionáž americké NSA.

Ale mimořádně nebezpečný může, být podle odborníků na terorizmus, malware, schopný dálkově převzít ovládání letadel či dronů, ale i třeba jaderných elektráren. Uniklé dokumenty ukazují, že si CIA pohrávala i s dálkovým hackováním moderních aut, s možností atentátů, které je „téměř nemožné identifikovat“. A vrcholnou aplikaci popsal Trump, kdy se zavázal, že zrychlí prodej high-tech zbraní, „bránících svobodný svět“ a současně i temný středověk Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Kataru, Arabských emirátů a zejména Saudské Arábie. Je to business za stovky mld. USD, přestože nikdo z těchto států tolik zbraní nepotřebuje. Všechny systémy raketové obrany budou prý „interoperabilní“ se stávajícími programy Pentagonu a vojenská satelitní síť USA je bude kompletně řídit.

Nabourávaná data ze satelitních, mobilních a především optických sítí se koncentrují v ohromné databázi sloužící k zužitkovávání a zobchodování ve prospěch USA. K pochopení tohoto hrůzného systému je třeba se s ním alespoň orientačně seznámit. Jen přečíst tyto stránky a ještě vstřebat další dvě popisující možné důsledky útočného blackoutu je velmi náročné. Vydržte, čtěte a přemýšlejte. Snad pak i zasvěceně se tvářící politici pochopí princip kobercových odposlechů, které umožňují snímat a ukládat telekomunikační provoz v reálném čase najednou z celých států, proti čemuž není běžné obrany.

Zde je namístě varování už Dwight Eisenhowera, že vojensko-průmyslový komplex odvozuje legitimitu svých aktivit z toho, že stále vytváří nové konflikty a je schopen vytvořit stát ve státě – moc v pozadí, která vše ovládne.

Jak ukázala praxe nejen v Česku, kybernetická bezpečnost byla v naivní důvěře ke spojenectví po léta hrubě ignorována. To v r. 2019 pokračuje. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost /NÚKIB/ varoval v prosinci 2018 před používáním hw i sw komponentů společností Huawei a ZTE. Mezitím ale Trump deklaroval že blokovat Huawei z 5G trhu prý nebudeme. „Chci, aby USA zvítězily, ale ne tím, že zablokujeme aktuálně pokročilejší technologie, napsal. To ale neplatí pro nás. Pro všechny „satelity USA“ bude i nadále platit, pod podmínkou přísných sankcí, bojkot čínských telekomunikačních zařízení. ČR, tak bez jakýchkoliv důkazů, jako první, horlivě akceptovala pokyn podpořit konkurenční tlak USA na Peking, ale ignorovala hrozby skutečné. Posuďte, jak lze tuto skutečnost účelově převrátit a předstírat boj proti někomu jinému.

Oliver Stone cituje Snowdena co zažil, ještě jako zpravodajec NSA, v Japonsku. Vybírám z doslovného překladu:. „NSA chtěla na Japonce zapůsobit, ukázat jim naše možnosti. Méně nadšení však byli, když zjistili, že chceme, aby nám pomohli sledovat své obyvatele. Prý to odporuje jejich zákonům. Samozřejmě, že jsme si tak napíchli celou zemi. A šli jsme dál. Jakmile nám patřil jejich komunikační systém, zaměřili jsme se na reálnou infrastrukturu. Nainstalovali jsme malé spící programy do rozvodných sítí, přehrad, nemocnic. V případě, že by Japonci přestali být našimi spojenci, všechno by zhaslo. A nešlo jen o Japonsko. S naším malwarem jsme pronikli např. i do Mexika, Německa, Brazílie, Rakouska. Tedy v Číně, Rusku, Iránu, ve Venezuele to lze pochopit. Ale v Rakousku?... Sledovat jsme měli i hlavy států i významné průmyslnílky. Mapovat obchodní dohody, sexuální skandály, diplomatické depeše. USA by tak měli v ruce esa pro jednání G8, či páku na brazilské ropné společnosti, nebo na některé neposlušné vůdce třetího světa. Každá takto napíchnutá země se totiž stává americkou loutkou. Ať už si to obhajujete jakkoliv, pravda je, že tu nejde o terorismus. Terorismus je jen výmluva. Jde o kontrolu nad ekonomikou a společností.

Stone: Byl zmíněn malware, který měl zničit elektrárny, komunikace, vyřadit zemi z provozu. Rusové si přece musí být vědomi těchto rizik. Jistě se už nějaký čas zabývají možnostmi jak se bránit, aby situace nenastala u nich?

Putin: Tomu možná nebudete věřit. Na počátku 90. let jsme měli za to, že studená válka skončila. a že není důvod přijímat nová obranná opatření. Pokládali jsme se za organickou součást světového společenství. Neměli jsme vlastní počítačové vybavení. Naše firmy, vládní instituce úřady vše dovážely. Z Evropy i z USA. Teprve v poslední době jsme si začali tato nebezpečí uvědomovat a snažit se zajišťovat bezpečnost i technologickou nezávislost. K tomu už podnikáme patřičné kroky.

Stone: Mluvíme-li o tom co v r.2008 provedly USA svému spojenci Japonsku, pokud zaváděly malware u svých spojenců, co potom v případě takové Číny, Ruska, Iránu? Rusko muselo už tehdy vědět, že USA používá malware. Ale USA to nepřiznají, ale v r.2010 jsme úspěšně nasadili v Iránu virus Stuxnet. To víme. Došlo k útoku na Rusko už v r.2006-10?

Putin: Tehdy jsme tomu nevěnovali pozornost. Ale v našich závodech na výrobu jaderných zbraní byli přímo v provozu do r.2006 američtí pozorovatelé. Důvěra a otevřenost Ruska byla bezpříkladná. Kdy se začal budovat ruský kybernetický potenciál? Bylo to obtížné, ale máme vysokou úroveň vzdělávání i matematiky. Naše firmy se staly na trhu sw i hw konkurenceschopné. Vznikají superpočitače. Vzpomeňme, že už před volbami v USA došlo k dvojitému botnetovému útoku na banky ve více než 20 zemích. V Rusku na 6 bank i burzu.. Tehdy už napomohlo preventivní opatření.

V 03/2019 proběhl pokus o barevnou revoluci ve Venezuele. „Zmrazení“ 35 mld. USD v západních bankách a blokáda importu i exportu země nevedlo k cíli. Následovaly útoky na infrastrukturu. Jak fungují referoval prezident Maduro, který označil havárii el. sítí v zemi za teroristickou akci. USA nedopustí, aby Maduro zůstal u moci, říká Státní department. Ministr zahraničí Pompeo zdůraznil, že nebude komentovat varianty, používané USA v otázce Venezuely. Kybernetické útoky začaly v 03/2019 proti "mozku" počítačového systému Corporación Eléctrica Nacional, největší vodní elektrárny na přehradě El Guri. Následoval útok na systém řízení a kontroly hlavních el. rozvoden a proti řídícímu středisku v Caracasu. Další fáze proběhla v noci, kdy vybuchla rozvodna Alto Prado a odpojil se tak celý Caracasu. Venezuelсi se tak doslova stali zajatci tmy, pacienti v nemocnicích umírají, jídlo hnije, spojení se hroutí, lkal nad jejich osudem Pompeo a objasnil, že výpadek elektřiny v zemi je prý důsledkem „absence údržby“. Nicméně americký senátor Rubio, prý nedopatřením? oznámil tento blackout již o tři hodiny dříve, než k němu skutečně došlo. Když Maduro prohlásil, že šlo o největší kybernetický útok, jaký Země poznala, netušil pokračování.

16. června 2019 New York Times odpálil doslova mediální bombu, když odtajnil informaci z US tajných služeb, že hackeři sponzorovaní americkou vládou, úspěšně nainstalovali škodlivý mikrokód do řídících systémů ruských elektráren a rozvoden, který funguje jako “killswitch”, pro náhlé a nečekané vypnutí ruské elektrické sítě. Jde o umístěním ochromujícího škodlivého sw do ruského systému do hloubky a s agresivitou, o kterou se nikdo a nikdy předtím nepokusil. Článek výslovně uvádí, „že kybernetické útoky proti Rusku jsou útočné, nikoli obranné operace“ a lze je synchronizovat s vojenskou intervencí.

Donald Trump se po uveřejnění článku rozčílil, že američtí novináři odhalili státní tajemství a dopustili se vlastizrady. Tak de facto potvrdil pravdivost článku. Dnes už víme, že útok spočívá v napadení služby Telnet a nahrání infikovaného ovládací fw do základní desky s tyristory. Po zaslání dálkového povelu může útočník vypnout celou řídící desku, čímž dojde k odpojení vysokonapěťových částí a k vypnutí přenosové soustavy. Rozhodnutí že Pentagon /jak se později ukázalo/ provádí útočné operace bez vědomí prezidenta, je jedním z mnoha varovných znamení, že otázky války a míru jsou v rukách generálů Pentagonu. Michael Hayden, exšéf CIA otevřeně konstatoval, že jsme už ve fázi, kdy kyber zbraně, resp. zlovolný blackout slouží fyzickému ničení.

To vše se potvrdilo jen pár hodin po uveřejnění skandálního článku v NYT, kdy proběhl největší elektrický výpadek v dějinách Jižní Ameriky a patrně í světa. Celá Argentina a Uruguay i část Brazílie, Paraguaye a Chile se ponořila do tmy. S vysokou pravděpodobností šlo o test Pentagonu k ověření funkčnost škodlivého mw, nainstalovaného i v ruských elektrárnách. Ostrý test musel být proveden na rozvodné síti zemí, nepředstavujících hrozbu pro USA. Výpadek nastal nad ránem, během malého zatížení sítě. Technici nechápali příčinu, protože žádný požár trafo-stanic, či porucha sítě nebyla zjištěna, el. rozvody a elektrárny se naráz a najednou zastavily a nikdo nevěděl, co by se mělo opravit, protože nikde nic neshořelo a nebylo fyzicky poškozeno. Rebootování nepomohlo, musely se měnit celé řídící desky velínů. Závažné je, že nestačí elektrárnu vypnout a zapnout, protože škodlivý kód je trvale nahraný ve firmwaru programovatelných desek řídících obvodů s tyristory.

Americký test „světovlády“ byl zřejmě úspěšný, bez proudu zůstalo zatím jen „48 milionů“ lidí. Je to ale důrazné varování celé Jižní Americe, EU i celému světu, že US dominanci nelze nijak odporovat. Jak konstatoval Gerhard Schröder, USA nepotřebují partnery, ale vazaly.

I ruská FBS potvrdila, že neustále evidují útoky na ruské infrastruktury. Proto V. Putin nařídil okamžité odpojení ruského internetu od zbytku světa, kontrolovaného americkými síťovými prvky. Již předtím v Kremlu pochopili, že digitální elektronika není bezpečná a je nástrojem neomezeného sledování. Proto se vrátili k psacím strojům místo počítačů, z kanceláří silových složek byly odstraněny monitory, televizory, rádia. Zůstaly pouze telefony úmyslně připojené na analogovou ústřednu. Není to paranoia, ale uvážlivá opatrnost. To budou muset nepochybně, kromě Ruska, provést i další země, včetně EU, protože nechat takovouto hrozbu servilně bez patřičné odezvy, může být v řadě svrchovaných zemích považováno za velezradu. Ptejme se - jak je to v ČR? A není to první a nejaktuálnější úkol našich nově zvolených europoslanců angažovat se v této věci?

A kybernetické útoky pokračují. USA v reakci na sestřelení svého dronu nad Íránem v Hormuzském průlivu podnikly připravený kyber útok proti Teheránu. V jeho důsledku byly prý ochromeny počítačové systémy, odpovědné za zničení bezpilotního letounu. Po obvinění z útoku na japonský a norský tanker, nezbývá jen čekat na další zinscenovaný důvod k drastickému útoku na „vzpůrnou 80 milionovou“ zemi, která si dovolí, přes zákaz USA vyvážet svoji ropu a cokoliv jiného /podobně jako Venezuela/, do Číny, Japonska, Indie, Evropy a dalších zemí. A kteří příjemci tohoto exportu „ohrožujícího bezpečnost USA“ budou za to tvrdě potrestáni.

Současný vývoj ukazuje, že kybernetické útoky na infrastrukturu se stávají hlavní zbraní budoucnosti a že vzniká úplně nová oblast válčení, která bude vedena po elektrických a telekomunikačních sítích namísto klasickými válečnými zbraněmi. Ta postihne každého tímto genocidním jednáním zasaženého. Iniciátoři této apokalypsy se naivně domnívají, že důsledky pro civilní obyvatelstvo, které si nezadají s katastrofou jadernou, zůstanou jednostranné.

Analýzu zadání výstavby NTS původně koncipoval autor jako neveřejnou tak, aby byla přijatelná pro všechny strany a byla rozeslána už 4.4.2017 všem parlamentním klubů a mnoha vrcholovým politikům, včetně jednotlivých bezpečnostních výborů. Součástí byla žádost o vyjádření. I po 30 urgencích bylo jen trpné mlčení. I dnes je důsledné zamlčování všech faktických hrozeb, které se nikdo z vrcholových politiků neodváží ani vyslovit, vážným varováním. A jak tato zadní vrátka pro naše spojence fungují a čeho se vyvarovat, o tom je tato rešerše. Přitom vážné ohrožení se netýká jen ČR ale i celé EU. Dnes už díky proklamacím „Amerika first“ a bezostyšné vychloubačnosti amerických tajných služeb a politiků toho víme mnohem více.

Satelitní systém Echelon je určený k odposlechům komunikačních satelitů. Jeho stanice v USA, Británii, Kanadě, Austrálii a N. Zélandu pracují v síti. Dle kritické nóty EP, NSA předávala vybrané informace min. průmyslu a obchodu USA. Už v r. 2000 Francie zahájila proti USA a VB soudní proces. Vyšetřování proběhlo i v Itálii, Dánsku, Portugalsku. Poškozena byla též Brazílie, Japonsko, Německo, mj. i evropský Airbus /ztráta 5 mld. USD/. Podle něm. odhadu, v důsledku americké průmyslové špionáže, činily roční ztráty na ukradených vynálezech a patentech 10 mld. USD.

Mobilní odposlechy. Na špiclování upozornil Spiegel už v r. 2013 na základě materiálů předaných Snowdenem. Ty svědčí o tom, že NSA odposlouchávala přední světové politiky. Např. Merkelovou, Berlusconiho, Sarkozyho, Netanjahua i gen. tajemníka OSN Pan Ki-muna. Např. Vodafone působící ve 29 státech světa, včetně ČR, a obsluhuje přes 400 mil. zákazníků, už v r.2014 přiznal, že zemích, kde působí, jsou úřady přímo napíchnuté do jeho a dalších sítí. To s pomocí britské monitorovací a odposlouchávací agentury GCHQ, též ústředí evropských institucí, i německé, italské, francouzské, či řecké vlády, včetně ambasád.

„Externí“ povolení dovoluje GCHQ zachycování všech komunikací na mezinárodních spojeních a sbírat informace o „politických záměrech zahraničních mocností. Velvyslankyně Riceová si pochvalovala, že odposlouchávání diplomatických kanceláří členů RBi OSN a kanceláře gen. tajemníka OSN „mi pomohlo vědět, kdy permanentní zástupci říkají pravdu. Dalo nám výhodu ve vyjednávání (o rezolucí OSN ohledně sankcí na Írán), a poskytlo informace o červených čarách různých zemí.“ Pro sbírání různých typů signálů ze zaměřených počítačů a datových sítí uvnitř ambasád a misí OSN je využíváno i mnoho desítek dalších programů. Mj. i MAGNETIC, sběr magnetického vyzařování z datového vybavení.

Další informace se týká i přímo nás. Nad ČR začaly operovat americké výzvědné drony Global Hawk, s rozměry velkých dopravních letadel, nabité zatím snad jen špionážní technikou /tytéž jaký byl sestřelen nad Iránem/. To, i když nesplňují požadavky pro certifikaci evropského úřadu pro civilní letectví. To potichu odsouhlasila vláda, která nás ale uklidňuje, že budou mít během přeletu vypnuty veškeré špionážní radary a senzory tak, aby nemohly detailně mapovat a odposlouchávat veškerou radiovou a vyzařující komunikaci. Tomu ale nezbývá jenom slepě věřit. A proč musí létat zrovna přes ČR, nám důvěryhodně nikdo nevysvětlil. Je-li beztrestně odposloucháván americký prezident, je s velkou pravděpodobností špiclován i ten český. A nelze se ani divit, proč je Angela Merkel v pozici, v jaké se nachází. A není sama. Výše uvedený výčet metod neuvěřitelného špiclování stamilionů jednotlivců, samozřejmě i všech českých politiků, skvěle doplňuje zevrubná analýza.

Němečtí bezpečnostní experti se shodují na tom, že aktivní špionáž USA v Německu pokračuje. „V USA totiž převládá na odborné úrovni arogance a nezájem o berlínské rozhořčení nad počínáním NSA,“ řekl mluvčí frakce CDU/CSU. Ale ani Spolková zpravodajská BND, nezahálela. Vše dokresluje nová aféra BND, která špehovala v Rakousku od 90. let téměř 2000 institucí, jak uvedl rakouský Der Standard. Zachycené informace Berlín sdílel i NSA, která dodávala Němcům odposlechová zařízení. Cílem elektronické špionáže se stala ministerstva, ambasády, firmy, univerzity i novináři.

Mimořádně závažné je odhalení WikiLeaks, že CIA dokáže provést kyber. útok, či ukrást informaci a zanechat stopu země či osoby, kterou z činu obvinila. Následně k tomu rozpoutat „bezpochybnou“ mediální kampaň, proti které není obrany. Na to se specializuje divize kybernetických operací CIA UMBRAGE, která provádí i tzv. mimicking, maskující průniky jejich hackerů za útoky jiných států. Známe-li její „schopnosti“, lze předpokládat, že umí zinscenovat téměř cokoliv, např. vložit podvržené dokumenty, či třeba dětskou pornografii do mobilů a počítačů kterékoli země, společnosti nebo významné osoby. To mj. znamená, že už nemůžete ani vědět, zda svědectví, předkládaná soudu proti nějak obviněnému či společnosti jsou reálná, nebo kýmsi podvržená. Znáte větší ohrožení demokracie ve světě? Navíc podle svědectví Udo Ulfkotta, dnes již nežijícího německého novináře, dlouhá léta spolupracujícího se CIA a autora knihy Koupení novináři, se podle pokynů tajných služeb, připravují účelové mediální kampaně, které jsou pak v redakční části zveřejňovány pod jmény „renomovaných“ novinářů.

Pátá generace mobilních sítí 5G změní úplně všechno. A jak se zdokonalí metody kybernetické války nelze ani domýšlet! Prostudujte si prosím alespoň ty metody současné. 5G sítě se totiž mají stát páteří celé digitální ekonomiky a společnosti. Očekává se, že propojí zařízení v kritických sektorech, jako jsou energetika, doprava, bankovnictví či zdravotnictví, obrana a další. Už ale i EU varuje před riziky. Jsou mezi nimi kybernetické útoky skupin podporovaných cizími státy, i přílišná závislost na jednom dodavateli a s tím spojená hrozba tzv. zadních vrátek do systému.

Aktuální zpráva EU, která vznikla na základě hodnocení rizik ve všech členských státech, žádné konkrétní země jako možné podporovatele kybernetických útoků nezmiňuje. O čínské společnosti Huawei hovoří jen jako o jednom z hlavních dodavatelů infrastruktury pro sítě 5G, spolu s finskou Nokií a švédským Ericssonem. Nicméně nás může utěšovat, že podle NÚKIB je prý ČR spolu s Francií, Nizozemskem, Estonskem a Itálií vedoucí zemí v projektu kybernetické bezpečnosti sítí 5G.

Páteřní sítě a analytické systémy pro odposlechy celosvětových komunikací

Páteřní telekomunikace dnes probíhá skoro výhradně po optických sítích! Svět je dnes zasíťován miliony km dálkových optických kabelů položených v zemi, v moři, v oceánech. Každý kabel má mnoho desítek optických vláken, z nichž každé je schopno přenášet data rychlostí až 100 gigabit/s. A vývoj směřuje k dalšímu řádovému zvýšení přenosových rychlostí. A právě páteřní optické systémy, které ve standardech Synchronní Digitální Hierarchie /SDH/ a Ethernet over SDH, multiplexují a přenášejí drtivou většinu světových telekomunikací - od internetu až po páteře mobilních sítí, jsou dnes hlavními zdroji odposlechů. K nabourávání do nich slouží propracované korupční a analytické systémy, jejichž rozsah je na hranici běžného lidského chápání.

„Minimálně 80% světových optických kabelů prochází USA, tvrdí bývalý technický ředitel NSA William Binney. USA to umožňuje sledovat všechny přicházející komunikace. Aspoň 80% všech hovorů, je nahráno a uloženo v USA. Podle Guardianu: „NSA bude brzy sbírat ročně 966 exabajtů, celkových internetových přenosů. Bývalý šéf Googlu Eric Schmidt nedávno argumentoval, že celkový objem vědomostí od začátku lidstva do r. 2003 se rovná jen pěti exabajtům.“

Z dokumentů, Snowdena vyplývá, že britské výzvědné středisko GCHQ je trvale nabouráno do stovek páteřních světových kabelů a monitoruje, kopíruje a ukládá z nich obrovské toky citlivých informaci. Ty jsou sdíleny pomocí programu Tempora, prolamujícího hesla rychlostí až bilion kombinací za sec. a analyzující obsah a metadata s americkým partnerem - NSA. Kritérii výběru tohoto gigantického systému, jsou prý bezpečnost, terorismus, organizovaný zločin a hospodářský blahobyt“ /rozuměj - průmyslová a obchodní špionáž/. Tato síť dodává internetová data z více jak 27 podmořských kabelů a získala přístup k neuvěřitelným 21 600 terabajtům denně. Platí ročně miliony liber tajným týmům, které instalují ukrytá spojení, nebo odposlechy optických kabelů bez vědomí jejich vlastníků. A napojení na páteřní kabely operátorů optických sítí je často, podmíněno udělením či odebráním licence i společnostem působících mj. i u nás. Těm nezbývá než spolupracovat.

Nezbytným prvkem systému je analýza tohoto toku dat. National Security Agency – NSA je vládní kryptologickou organizací MO USA. Jejím úkolem je sběr a analýza zahraniční komunikace, získávání zpráv rozvědek a ochrana inf. systémů vlády. K tomu disponuje v Utah Data Centru systém ukládající a analyzující, podle W. Binleye, odposlechnutá data v řádu zetabajtů /10na23/! Celé špiclování a represivní mašinérie dnes zaměstnává, přes 100 tis. specialistů v 17 tajných službách. Jen samotné NSA má kolem 40 tis. zaměstnanců.

Krátké „rozhořčení“ ve světě rychle vyšumělo a USA neuvažují o žádných změnách. Americký Nejvyšší soud totiž rozhodl, že tajným službám USA je povoleno nabourávat se do jakéhokoli počítače ve světě. A Kongresem projednávaný návrh čl.702 umožńuje dokonce dohled nad zahraničními zpravodajskými službami /tedy i českými?/, což prý umožní účinněji bojovat s teroristy. Exšéfka hackerského TAO NSA definovala cíle tohoto útvaru, jako „získat nezískatelné a přístup k našim nejtěžším cílům“, mezi něž prý v r.2014 už patřilo 85000 počítačů mj. i demokraticky zvolených vlád /podotýká Spiegel/! Kolik jich je asi v r 2019? Jde tedy především o nástroje umožňující vzdálené spuštění kódu na napadeném počítači nebo získání administrátorského přístupu.

Britská armádní brigáda v Berkshire disponuje „pouhými“ 1500 „analytiky“. Úkolem podobných útvarů je shromažďovat informace o protivníkovi, odvracet cizí kyberútoky, podnikat vlastní kyberakce a pronikat do řídícího sw zbraňových systémů, bankovních systémů a infrastruktur. Jsou specializovány i na útoky pod falešnou vlajkou a podvratné akce v zahraničí.

Spiegel zveřejnil i odtajněné dokumenty o programech TEMPERA a XKeyscore. To vše velmi znepokojuje řadu zemí v EU. V rámci programu XKeyscore tajná služba monitoruje a zaznamenává prakticky každou akci, kterou uživatel na internetu vykoná. Program umožňuje vyhledávání na základě pouhého "podezřelého chování". Stačí, silné šifrování, nebo mluvili cizím jazykem. XKeyscore nabízí agentům NSA skutečně podrobný pohled na "prakticky libovolnou aktivitu, kterou daný uživatel na internetu vyvíjí". Umožňuje vyhledávat osoby na základě "podezřelých akcí", sledovat jejich e-maily, chaty a webovou historii, dokonce i sledovat, co daná osoba vyhledávala a s jakými dokumenty pracovala. Je zaváděn systém tzv. tematické analýzy. A dokonce prý dokáže i vyhodnocovat sarkazmy! Podle Spiegelu, měly NSA a CIA tajná agenturní pracoviště i v Praze, kam byli přesunuti odhalení špioni z Německa.

Jak se prý budeme bránit. V „odborných“ debatách na ČT se mj. dozvídáme, že komunikační kanály všech státních institucí budou vybaveny černými skříňkami, zabraňující napadení. Geniální řešení navrhl tehdy min. obrany Stropnický – “kyber bezpečnost by prý zvýšila smlouva s nějakým operátorem, či např. pomoc budovaná na základě vzájemné důvěry“. Nebo, že Česko bude chránit kyberliga, tj. špičkoví ajťáci ze soukromých firem kteří nastoupí když hackeři ohrozí stát!! A v odpovědi na otázku „Kdo je v současnosti největší kybernetickou hrozbou?“ má opět zcela jasno „Všichni přece víme, kdo je v tom aktivní a kdo má zájem v šíření polopravd a totálních lží“. To je typický popis i současných mediálních kampaní v ČR! Narozdíl od řady politiků, se předseda Pirátů Bartoš považovaný za odborníka na IT, odvážil u nás /ještě před volbami/ poprvé nahlas vyslovit, že bezkonkurenčně největší hacker ve světě jsou USA.

A právě dnešní Piráti našli prý slovy svého specialisty Profanta skutečné řešení na problém jehož rozpočet jen v USA přesahuju výši HDP ČR. „Vlastní síť přes celé území ČR nic neřeší. Zvláště pokud použijete technologie od cizích mocností (routery z USA či Činy). Jedná se o princip security through obscurity. Potřebujeme rozumět principům, mít kvalitně nasazené technologie a kvalitní odborníky. A také žádné black boxy. NÚKIB upozornil na hrozbu dlouhodobého charakteru. Tato hrozba bude nadále aktuální, dokud nebudeme schopni zkontrolovat plány i celý výrobní proces. Např. zákaz prodeje konkrétní značky dlouhodobě neřeší nic. Proto je nutné se k problému postavit na úrovni NATO a EU, jednotlivé státy nemají kapacity, aby mohly situaci řešit samostatně, zvláště když premiér Babiš sní o ČR jako o montovně“!

Povinný názor pro naše politiky připravují specialisté BIS ocenění metálem US tajných služeb, které patrně už léta naši infrastrukturu šmírují! Musí papouškovat pro ně nepřekročitelné vysvětlení NÚKIB o hrozících nebezpečích z Východu, které se zase odvolává na americké noty. Ruští zpravodajci prý v Česku získávají řadu cenných informací z běžných rozhovorů s lidmi pohybujícími se kolem diplomacie a politiky. Šéf zpravodajců Koudelka ocenil, že Česko v reakci na loňskou otravu bývalého ruského agenta Skripala vyhostilo z Prahy tři ruské zpravodajské důstojníky působící na ambasádě. Je vidět, že efektivní způsob ochrany proti ruské kyberšikaně už máme.

Číňané podle Koudelky postupují jinak. Od NUKIB se dozvídáme že, jejich zpravodajské služby zaměstnávají statisíce důstojníků. Ti jsou prý připraveni využít všechny prostředky v případě podezření, že někdo stojí za jejich zájmy, přičemž cílí zejména na naše silové a klíčové sektory. V tom tkví prý to největší nebezpečí. Škoda, že „naši“ specialisté ale nedokáží ani popsat, jak takový čínsky odposlech probíhá, jak a kým je vybíraný, jak je dešifrován, kudy a jak je přepojen do Číny a zde přeložen do jejich jazyka, vyhodnocen a uložen do databáze kde čeká na využití, a jak se tomu bránit. Štěstí, že NÚKIB slovy náměstka ředitele Kintra po tříletém zkoumání došel k překvapivému zjištění, „že V Rusku a Číně je vše centrálně řízené nějakou skupinou. A v demokratickém státu /jako je USA/, když nějaké složky dostanou takový příkaz, tak automaticky řeknou, že na to nemají pravomoc“.

Jak čelit útokům na strategickou telekomunikaci a infrastrukturu ČR

Dobře navrženou, podle přísných pravidel řízenou a provozovanou páteřní optickou síť lze velmi obtížně nabourat. Je dosud jedinou známou možností pro bezpečné komunikování přísně utajených informací, jakož i řídicích systémů důležité státní infrastruktury, včetně obrany. Lze tvrdit, že teprve Národní telekomunikační síť striktně realizovaná na optických okruzích je zárukou rozvoje mnoha dalších aktivit kybernetické bezpečnosti státu. Navíc je odolná proti většině přírodních katastrof pocházejících z klimatických či vesmírných poruch, jakož úmyslných i neúmyslných incidentů, jejichž původcem jsou lidé. Tedy výpadky GPS, všech typů radiových, počítačových či satelitních sítí.

Dokumenty zveřejněné WikiLeaks jsou podle CIA extrémně nebezpečné. Nicméně nové kybernetické zbraně, kde se to vše už lépe utají, jsou prý ve vývoji, My nechme americké, ruské, německé, turecké, čínské, severokorejské či jiné tajné služby vyvíjet nové kyber. zbraně a z internetu a z kobercových odposlechů, kde všichni špicluje každého a vše, čímž se živí živí statisíce expertů, vylučme naši utajovanou komunikaci. Tedy z prostorů, v kterých se proti výše uvedeným specializovaným institucím a technologiím, nejsme schopni bránit. Jaká je k tomu cesta?

Na území ČR je dnes položeno nejméně 30000 km páteřních optických kabelů asi s 1500000 km optovláken. Cca 98% optických páteřních sítí je privátních a většina v úplném, nebo částečném vlastnictví zahraničních společností. Mapa jejich průběhů a vzájemných průniků, která by měla spadat do kompetencí ČTÚ, pokud je mi známo, neexistuje. Běží-li po takových páteřních sítích strategické okruhy státních institucí, což pro ČR platí v plné míře – tedy vlády, tajných služeb, ministerstev obrany, zahraničí, vnitra, energetiky, průmyslu, financí a dalších, či komunikace týkající se infrastruktury /dopravy, rozvodů VN, ropovodů, plynovodů, energetických zásobníků, vodovodních sítí, nebezpečných výrob/, jakož i výzkumu a významných obchodních informací /např. tendr dostavby JE/, existují desítky míst, kde je možné tuto komunikaci“ napíchnout“. To zejména v uzlech, v kterých se signály větví, nebo kvůli útlumu optického signálu opakují.

Provozní bezpečnost páteřních tras je zajišťována tzv. „kruhovými spoji“. Tzn., že každý páteřní okruh je zálohován jinou cestou. Komunikující nemají ani tušení kudy jejich komunikace probíhá. To platí i pro náš vnitrostátní provoz, jehož záložní okruhy mohou probíhat jinými státy, i když některé tuzemské instituce tvrdí, že disponují vlastní sítí. Kvůli nákladům však bývají kombinovány s pronajatými optickými vlákny od dominantních nadnárodních společností na našem území. A zde je řada možností jak celé informační toky nekontrolovaně, často i mimo území republiky napíchnout a získané informace odeslat na patřičná místa ke „zpracování“. O tom se nikdo nic nedozví. Nelze tvrdit, že se to tak je, ale je to velmi, velmi pravděpodobné.

Nutnost utajení nebyla při privatizaci telekomunikací, našimi vládami vůbec nikdy brána v úvahu. Nicméně odposlechy nejvyšších představitelů EU ukázaly, jak i zde byla tato pravidla, v naivní důvěře ke spojenectví, zanedbána. Už v r. 2005 jsem tehdejší ministerstvo informatiky na tento problém upozorňoval. Bezvýsledně. Nikdo se totiž tehdy ani neodvážil pomyslet, že je vůbec něco takového ve spojeneckých vztazích možné. Internet není bezpečný, je to nástroj neomezeného sledování. Na Zemi už zbývá málo států, jejichž představitelé si dovolují jen připomenout USA platnost mezinárodně-právních norem. Ale státy EU, tedy ani ČR mezi ně nepatří! A nic nezměníme na tom, že žijeme ve zvráceném světě, v němž lze kohokoli beztrestně šmírovat a hackovat, převracet vinu a pravdu, lhát na mezinárodní scéně a předstírat přitom, že to je součástí boje za demokratické hodnoty. Musíme vzít rozum do hrsti a naučit se v takovém světě žít.

Bez jasného záměru na výstavbu NTS jsou jakékoliv plány boje s kybernetickou hrozbou plané. Připomínají velký dům, v němž investujete do drahého zabezpečovacího systému a klíč necháváte k volné prohlídce pod rohožkou. Naše utajovaná komunikace bude nadále nabourávána, špiclována a hackersky ohrožována, aniž se o tom dozvíme. Chceme-li si zachovat alespoň zbytky státní svrchovanosti, je třeba neprodleně začít konat a není jiné cesty, bez ohledu na náklady a politikum, než urychleně připravovat výstavbu sítě vylučující z veřejného kyberprostoru utajovanou státní komunikaci.

Přestaňme tedy trpně nekonat a zkusme hledat inspiraci např. ve Francii, která musí chránit před napadením svoji energetickou síť 19 jaderných elektráren s 54 jadernými bloky, které pokrývají 80% francouzské spotřeby. Know-how ochrany této infrastruktury si Francie pochopitelně přísně tají. Nicméně podle hodnověrných informaci, je jejím základem právě izolace od veřejného internetu. A podobně i Rusové již vytvářejí, zdá se, víceúrovňovou suverénní Multiservisní transportní síť (MTSS), jejíž první fáze by měla být dokončena do konce r. 2020. A zákonitě musí přibývat sítě další.

Autor analýzy pracoval na výstavbě monitorovacích, telekomunikačních a řídicích systémů po dlouhou řadu let, mj. 12 let jako manažer výstavby optických sítí a konstrukce jejich okruhů. Je autorem mj. rozsáhlé databáze těchto sítí a několika patentů z oblasti telekomunikací. Pro výstavbu NTS Národní telekomunikační sítě doporučuje:

Teze pro zadání výstavby Národní páteřní telekomunikační sítě v r.2017

  1. Inventarizovat státní instituce i organizace ve státní správě, včetně veškeré infrastruktury komunikující utajené zprávy a zejména aut. systémů infrastruktury k řízení energetiky, plynárenství, vodohospodářství, zdravotnictví, dopravy, financí, policie, soudů a armády.
  2. Tato nejkritičtější část státní infrastruktury, zejména její řídící systémy musí bezpečně běžet po NTS, která musí být zcela izolována od veřejného internetu.
  3. V rámci novely zákona o kyber bezpečnosti předložit a urychleně schválit vytvoření optické kruhové Národní telekomunikační sítě /NTS/.
  4. Pro r.2021 rozpočtovat na výstavbu NTS cca 2 mld. Kč.
  5. Definovat uzly a cesty, kde hrozí průnik do utajovaných okruhů a připravit plán jejich konstrukce.
  6. Analyzovat kybernetické hrozby ze strany USA, VB, Německa, Ruska, Číny i teroristů a řešit je koordinovaně.
  7. Vytvořit přísně utajený projekt 100% zálohované optické sítě NTS.
  8. Vytvořit pravidla a databázi pro konstrukci telekomunikačních okruhů v NTS.
  9. Vytvořit monitorovací systém signalizující nebezpečí a místo narušení okruhů NTS.
  10. Stanovit harmonogram výstavby, určit investora a pozdějšího provozovatele NTS.
  11. Vytvořit a proškolit zcela nezávislý tým bezpečnostního dohledu nad NTS.
  12. Ochranu zajišťovat profesionálními vojáky s fyzickou ochranou na úrovni muničních skladů.
  13. Jakékoliv narušení utajení struktury sítě a průběhů okruhů postavit, bez ohledu k funkci jednotlivců i organizací, na úroveň vlastizrady. K tomu připravit i zákonný podklad a definici kontrolních funkcí.
  14. Síť budovat s výhledem na další rozvoj řízení státní infrastruktury, katastrofických situací a případně i pro přípravu elektronického volebního systému a referend.
  15. Všechny lokality s technikou národní sítě /POPy/, ohrožené např. sběrem magnetického vyzařování pomocí dronů, je třeba odstínit na principu Faradayovy klece. To platí i pro všechny el. přístroje.
  16. Provést přísný výběr veškeré použité technologie. Digitální techniku kombinovat s analogovou.

Know-how pro realizaci bezpečné a svrchované Národní telekomunikační sítě nikde nekoupíme. Čelit útokům na státní infrastrukturu a zejména nebezpečí zlovolných blackoutů, lze pouze brainstormingem věci oddaných národních odborníků a nekompromisní aplikací praktických i bezpečnostních opatření vylučujících jakékoliv politikum. V ČR je nepochybně dostatek invenčních techniků, schopných NTS naprojektovat a postavit. A také proklamací typu: „Za lidovce lze říci, že my ČR nedáme. Odmítáme, stát se vazalem nějakých velkých mocností. Chceme pracovat a aktivně navrhovat účinné nástroje, pro eliminaci vlivu cizích mocností na chod republiky“. Transparentnější heslo politické vůle nelze ani vymyslet! K jejímu naplnění ale musí nalézt odvahu a zodpovědnost především mlčící poslanci obou komor a doporučit vládě, aby konala ve věci skutečné obrany svrchovanosti země. Může začít zadáním studie, nejlépe v rozsahu Zadání stavby, které rozhodne o realizaci projektu.

Zlovolný blackout – možné důsledky

Rešerše: Petr Vavruška, srpen 2019,

Systém fungování společnosti na „papírové“ platformě byl přežit a všechny komunikační kanály přešly na elektronizaci. Bez elektřiny pohánějící internet a další komunikační systémy je v dnešní době absolutně nemožné fungování demokracie, ekonomiky, infrastruktury, státní správy i společenského života. Elektřina a komunikační kanály jsou zpětně provázány. Nefunguje-li elektřina, v řádu hodin přestanou fungovat veřejné komunikační kanály a naopak. Jednotlivé energetické dispečinky komunikují v internetovém prostředí a systémy při elektrickém výpadku odmítají komunikovat. El. soustava je pro hackerský útok jako stvořená. Pro případ sabotáže jsou rozvodné systémy vůbec nejhůře chráněny.

ČR je středem vysokonapěťových přenosových soustav a zálohovacích energetických zdrojů ve střední Evropě. Podle analytika Martina Kopeckého by zkolabování rozvodné sítě ČEPS způsobilo kaskádově dlouhodobý totální výpadek el. proudu obrovského rozsahu v celé Evropě. Dosud se o mírovém blackoutu mluvilo jen v souvislosti se zvládanými přetoky z německých větrníků, kdy Němci otálí s vybudováním vlastního silového vedení sever-jih.

My ale musíme mluvit o novém fenoménu - o zlovolném blackoutu. Donedávna totiž nikdo nepočítal s úmyslným napadením, ani s tím že by někdo k takto rozsáhlé akci byl logisticky schopen shromáždit finanční prostředky, technické a odborné zázemí. Dnes už se ale stává kybernetická válka realitou, kdy kybernetické útoky vedené agresívními státy, poškozují infrastrukturu a ekonomiku napadeného státu a to zcela nečekaně, anonymně a destruktivně. Vše začalo v r. 2010, kdy virus Stuxnet napadl íránské řídicí systémy a vyřadil jejich průmyslová a jaderná střediska. Škody byly obrovské. Rok na to následovaly viry Flame, Duqu a Metasploit. Pokračování kybernetických útoků proti jednotlivým státům může vést až k rozpoutání světové kybernetické války, kdy si mocnosti budou navzájem ničit komunikační sítě. Testy už probíhají. Pokud by došlo k dlouhodobému rozsáhlému výpadku proudu, zbývá jen díky setrvačnosti, pouhých několik málo dnů života do úplného exitu, ekonomickému kolapsu a společenského rozpadu.

Všichni naši mobilní operátoři a uzly optických sítí mají sice systémy zajištěny záložními bateriemi, případně vlastními generátory, které je mohou při výpadku el. sítě napájet po dobu 4 – 12 hodin. Ty ale budou fungovat jen do doby, než dojde nafta, nebo je zloději ukradnou. Po několika hodinách se již nikdo nikam nedovolá a veškerá veřejná spojení se přeruší. Po několika dnech již budou fungovat jen amatérské vysílačky a linky armády, policie a IZS. A pak?

Podobně při výpadku elektřiny z přenosové soustavy se dokáže distribuční síť udržet nějaký čas, v tzv. ostrovním provozu z místních zdrojů, pouze v nouzovém režimu, kdy jsou přednostně zásobovány vodárny, nemocnice a systémy kritické infrastruktury. Jejich slabinou je v případě kolapsu nutnost okamžitého odpojení od sítě ve zlomku sekund, jinak budou do blackoutu strženy také.

V případě bezprecedentnímu celoplošném výpadku el. energie, na základě kyberútoku, nelze vůbec odhadnout, délku tohoto stavu. S obnovením funkčnosti přenosové soustavy a napadením infrastruktury v takovém rozsahu chybí praktické zkušenost. Dovede si někdo představit např. jak dostat uvízlé cestující z metra, vlaků, nebo z desetitisíců tmavých /v zimě ledových nebo naopak v létě rozpálených/ a vydýchaných výtahů zcela bez světla, jídla, pití, možnosti WC, což může trvat celé dlouhé dny.

Zlovolný blackout bude pro všechny lidi šokem a propadem do počátků 19. století. Sociologické modely přestanou fungovat, nastane doba chaosu a anarchie, kterou můžeme sledovat v podobně rozvrácených zemích, jako je třeba Libye. Při následných pokusech energetiků o restart elektroenergetické sítě, a dalších sítí infrastruktury, nastane nepřekonatelný problém diagnostikovat typ poruchy, lokalizovat ji a opravit místo závady na systému. Na jednu opravenou závadu bude vznikat několik dalších způsobených krádežemi na infrastruktuře, sabotážemi a vandalstvím. Čím déle bude výpadek proudu trvat, tím bude destrukce systému rozsáhlejší. Podobně - čím větší město, tím negativnější dopady na jeho chod. Mnoho doposud bezúhonných lidí se uchýlí ke kriminální činnosti v okamžiku, kdy pro ně selžou všechny alternativní možnosti obživy.

Lze předem odhadnout jen některé aspekty ze stovek dopadů krize. Připomeňme si je. Nicméně je nutno mít na mysli, že na rozdíl od blackoutu v mírovém čase, kdy všichni mají intenzívní motivaci k jeho odstranění, může zlovolný kybernetický útok, třeba jen na jednotlivé části infrastruktury, všechnu snahu znovu zmařit. Je jisté, že útočník bude mít vše řádně promyšleno.

Kromě výpadků el. sítě a telekomunikací se paralyzují další sítě jako rozvody pitné vody /časem i cisternový rozvoz vody/. Dále tepla, kanalizace, plynu, energetických zásobníků, metra, dopravy silniční, železniční i letecké, čerpadel phm, dobíjecích stanic, sítě osvětlení, distribuce léků, potravin, systémy likvidace odpadků, čističky odpadních vod /kanalizace bez čerpadel by vracela obsah do ulic/, včetně zabezpečení objektů proti kriminalitě i systémů ochrany nebezpečných výrob /chemičky, doly, hutě/.

Zkolabuje internet a GPS s tisíci jejich aplikací, přestane fungovat televize /zůstane možná jen částečně bateriové rádio/, výroba, distribuce a uchovávání potravin a léků, záchranná služba, celá zdravotní síť, pravděpodobně vznikne větší množství nehod, požárů, které nebudou hasiči moci likvidovat, budou uzavřeny úřady, řada firem, škol, kulturních památek a sportovních aktivit, které nebude možno ochraňovat. Zkolabuje zemědělská výroba: velkochovy dobytka, drůbeže, mlékárny, jatka, kafilerie.

Citace z knih Andora Šándora odborníka mj. na prevenci důsledků blackoutu: Čeká nás pohroma?, a Jak přežít nejen teroristický útok: Zásadní zhoršení hygienicko-epidemiologických podmínek v bydlištích a na ulici – nárůst kriminality, rabování, násilností apod. - nebudou fungovat bankovní domy a platební karty /kdo nebude mít u sebe dost hotovosti, nebude mít čím platit a hotovost nebude mít ani kde vyzvednout/ – v panelových domech nebude v případě tuhé zimy možné už po třech dnech kvůli naprostého prochladnutí objektů bydlet – do krajnosti vyčerpané stavy technického vybavení IZS, v pohřebnictví problémy s ukládáním nemalého množství mrtvých těl v souvislosti s kapacitami pohřbu žehem na náhradní zdroje, nelze vyloučit i zřizování hromadných hrobů.

Rozsáhlý blackout by znamenal okamžitý konec zdravotních a sociálních služeb pro většinu občanů /zejména domovů důchodců, azylových domů, invalidů, lidí na lécích i těch, kteří jsou na život podporujících přístrojích doma, v nemocnicích i do nich dojíždějících /.

Významnou měrou by byla nahlodaná důvěra občanů ve stát a jeho politické vedení, že je schopen se o ně přiměřeně a včas postarat a hledali by se, patrně velmi radikálně viníci katastrofy. Pokud se situace nezmění do několika dnů, mění se, podle odborníků, dlouhodobý blackout v celonárodní a po řadu let těžko odstranitelnou katastrofou. Ze zahraničí se dozvíme o její nezpochybnitelné příčině. A ze skutečného útočníka, jak známe z podobných situací, se stane rázem mesiáš!

Dlouhodobější blackout by byl nejspíš akcelerátorem současné ekonomické krize do globální ekonomicko-společenské apokalypsy nevídaného rozsahu, spojené s rozpadem ekonomicko-finančních vztahů dnešní společnosti jak ji známe a to i ve vztahu k zahraničí.

Známka 1.2 (hodnotilo 81)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 5

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 7 104