Americká obžalovací kampaň eskaluje, objevilo se tvrzení druhého informátora

Patrick Martin

10.10.2019 Komentáře Témata: USA, Trump 1259 slov

Konflikt mezi prezidentem Trumpem a demokraty v Kongresu se během víkendu vyhrotil, neboť právníci agenta CIA, který vyvolal vyšetřování impeachmentu, tvrdí, že se přihlásili další „informátoři“, kteří poskytnou svědectví na podporu nepodložených obvinění proti Trumpovi.

O těchto dalších svědcích či svědkyních bylo řečeno, že to jsou členové zpravodajských služeb, stejně jako první informátor. Nejméně jednoho z nich vyslechl Michael Atkinson, generální inspektor zpravodajské komunity, který oznámil počáteční stížnost proti Trumpovi, týkající se jeho úsilí přimět prezidenta Ukrajiny, aby poskytl „důvěryhodný“ a „urgentní“ hanlivý materiál na bývalého viceprezidenta Joe Bidena a jeho syna.

Andrew Bakaj, hlavní právní zástupce prvního informátora, tweetoval v sobotu: „Mohu potvrdit, že moje firma a můj tým zastupujeme více informátorů.“ Mark Zaid, další právník prvního informátora, uvedl, že druhý člen zpravodajských služeb měl informace ohledně několika nepodložených obvinění, učiněných v původní stížnosti, z první ruky.

Druhý informátor, ať už podal nezávislou stížnost nebo pouze podpořil prvního informátora, by znamenal další zintenzivnění snah ze strany národního bezpečnostního aparátu buď Trumpa odstranit přímo, nebo posunout americkou zahraniční politiku ještě více nepřátelským směrem vůči Rusku.

Nejpřímějším vyjádřením role zpravodajského aparátu v rámci snah Demokratické strany obžalovat Trumpa bylo nedělní vystoupení bývalého ředitele CIA Johna Brennana v pořadu televize NBC „Meet the Press“. Brennan, který byl ředitelem CIA v době Obamovy vlády, nyní dostává tučný plat jako „bezpečnostní a zpravodajský analytik “ pro tuto televizní síť.

Moderátor Chuck Todd požádal Brennana, aby „ohodnotil stabilitu americké vlády“, jako by CIA posuzovala jinou zemi. Brennan odpověděl: „Dívali bychom se na ni jako na velmi zkorumpovanou vládu, která je právě teď v područí tohoto mocného jedince, který byl schopen zkorumpovat instituce a zákony této země.“

„Myslím, že už to dál není, víte, demokracie,“ pokračoval Brennan, když o Trumpovi hovořil jako o „autokratovi“, a uzavřel to slovy: „Je zde jen obrovská politická nestabilita… která nyní zcela ničí vládu. A není schopna postarat se o problémy, které musí řešit, ať už na domácí frontě, v oblasti národní bezpečnosti nebo na poli zahraniční politiky“.

To je opravdu pozoruhodné prohlášení představitele, který má v moderní americké historii jedny z nejzakrvácenějších rukou. Brennan řídil za Obamova prezidentství raketové vražedné útoky za použití dronu, než se vrátil do CIA, aby dohlížel na vražedné útoky, k nimž docházelo po celém světě, politickou podvratnou činnost a spiknutí proti demokracii. S podporou Obamova Bílého domu se snažil zmařit vyšetřování Senátu ohledně programu, týkajícího se mučení a týrání, který vedla CIA během vlády George W. Bushe.

Brennan nahlas vyjadřuje názory mocných sekcí vojensko-zpravodajského aparátu, který je proti Trumpovi nejen ohledně konkrétních rozhodnutí v oblasti zahraniční politiky ve vztahu k Rusku a Blízkému východu, ale také považuje jeho administrativu za příliš nevypočitatelnou a příliš řízenou omezenými osobními a politickými úvahami s cílem efektivně prosazovat zájmy amerického imperialismu jako celku.

Zatímco Trump apeluje na rasismus a protiimigrantskou zaslepenost a snaží se mobilizovat policii, armádu a vyložené fašisty na svou obranu, jeho odpůrci z Demokratické strany fungují na zcela pravicovém základě, pracují jako nastrčené figurky pro sekci národního bezpečnostního aparátu.

Demokratická senátorka a kandidátka na prezidentský úřad Amy Klobucharová z Minnesoty se v nedělním pořadu „State of the Union“ televizní stanice CNN odvolávala na své cesty na Ukrajinu se dvěma republikánskými válečnými štváči - Lindsey Grahamem a zesnulým Johnem McCainem. Opakovala litanii elity americké zahraniční politiky (přetrvávající od ultrapravicového převratu na Ukrajině v roce 2014, podporovaného Spojenými státy), když řekla: „Oni potřebují naši zemi po svém boku, když jednají s cizí entitou, jako je Rusko, které sestřelilo letadla nad jejich zemí, anektovalo Krym v jejich vlastní zemi. Oni nás potřebují. A prezident Trump to ví“.

Hrstka republikánských senátorů, která se od Trumpa distancovala, to mimo jiné učinila na pravicovém základě. Tři republikáni ve čtvrtek kritizovali Trumpovu veřejnou výzvu, aby čínská vláda prozkoumala aktivity Bidena a jeho syna Huntera, který v Číně řídí rozsáhlé obchodní operace. Když Trump učinil toto prohlášení před televizními kamerami, zdvojnásobil „šikanování“ ukrajinské vlády ohledně vyšetřování Bidena, které nejprve provedl tajně 25. července během telefonického hovoru s prezidentem Zelenským.

Senátor Mitt Romney prohlásil, že Trumpova žádost byla „chybná a otřesná, a Susan Collinsová ze státu Maine ji označila za „velkou chybu“ a „zcela nepatřičnou“ záležitost. Senátor Ben Sasse z Nebrasky se uchýlil k naprostému zdiskreditování. „Američané neočekávají od čínských komunistů pravdu,“ řekl pro noviny Omaha World-Herald. „Jestliže Bidenův kluk porušil zákony tím, že prodal své jméno Pekingu, je to záležitost amerických soudů, nikoli komunistických tyranů, provozujících mučicí tábory.“

Jiní republikánští senátoři následovali vzoru Marca Rubia z Floridy, dalšího zlomyslného antikomunisty, který tvrdil, že Trumpovo pozvání do Číny bylo jen pouhým vtipem - pravděpodobně v rámci Trumpova přemítání nad prodloužením jeho setrvání v prezidentském úřadě, zastáváním funkce tři nebo čtyři období, navzdory americké ústavě - nebo že se jeho političtí oponenti dopustili zrady.

Nikde v americkém politickém zřízení, ať už demokratickém nebo republikánském, neexistuje skutečná opozice vůči Trumpovým skutečným zločinům: jeho útokům na přistěhovalce (včetně nejnovějšího zjištění, že chtěl po amerických agentech, aby stříleli na uprchlíky, když se pokusí překročit hranici), budování osobního, autoritářského režimu a neustálého upřednostňování velkých firem, od zrušení regulačních opatření až po obrovské snížení daní.

Tento víkend došlo k dalšímu vývoji na právnickém poli. Federální soudce ve Washingtonu nařídil Bílému domu uchovávat veškeré záznamy o Trumpových „schůzkách, telefonních hovorech a další komunikaci se zahraničními lídry“, a to v souvislosti se žalobou, kterou vloni v květnu podalo několik skupin. Obvinily administrativu, že nedodržuje prezidentské nařízení, kterým se řídí úřední záznamy amerického prezidenta.

Žaloba přímo nesouvisí s impeachmentem, ale nařízené záznamy by mohly být předmětem předvolání ze strany Sněmovny reprezentantů a použity proti Trumpovi v budoucím impeachmentu nebo během soudního řízení Senátu.

Hlavní republikánští lídři uznali, že sněmovna bude pravděpodobně hlasovat pro impeachment. Trump to sám uvedl v pátek, a lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell se vychloubal ve videu, které zveřejnila jeho znovuzvolená kampaň: „Způsob, jak impeachment zastavit, je ten, že senátní většina má mě jako lídra většiny.“ Prohlásil, že šéfka Sněmovny Nancy Pelosiová je „ve spárech levicové lůzy, která ji nakonec přesvědčila, aby obžalovala prezidenta“.

Zástupce Jim Himes z Connecticutu, demokrat číslo dvě ve sněmovním výboru pro zpravodajské služby, uvedl, že urážka z Bílého domu proti předsedovi výboru Adamu Schiffovi a mluvčí Pelosiové byla nemístná, protože obvinění proti Trumpovi pocházela od zaměstnanců Bílého domu, nikoli z Kongresu.

Himes se objevil v programu stanice CBS „Face the Nation“, kde prohlásil: „Nemá problém s demokraty. Ani s lidmi, jako jsem já. My tady jen tak sedíme a sledujeme tok informací z Bílého domu... profesionálové, kteří jsou v Oválné pracovně, kteří jsou v informačním sále, jen sledují, co se děje, a nakonec si řeknou: ‘Bože, tohle už musí přestat.’ A nabízejí se buď jako informátoři nebo... vynášejí informace na veřejnost.“

V zásadě má Himes pravdu: „profesionálové“, tj. představitelé vojensko-zpravodajského komplexu, jsou ti, kdo řídí vyšetřování obžaloby, které Pelosiová přijala jen neochotně, neboť se obávala, že by politická krize se vším všudy ve Washingtonu mohla destabilizovat americký politický systém jako celek.

Ještě vážnější varování, a to ve stejném televizním pořadu, přišlo od Boba Woodwarda, bývalého novináře aféry Watergate, který je plný obav ohledně vojensko-zpravodajského aparátu. Woodward je dost starý na to, aby si pamatoval na dobu, jako byl rok 1968, kdy byla americká politická scéna uvržena do zmatku kvůli atentátům na politiky a jiným formám násilí. Řekl: „Demokraté musí být opravdu opatrní, jak rozehrají tuto hru... předpokládám, že se něco stane... tím míním, doufejme, že rok 2020 nebude krvavý.“

US impeachment campaign escalates with claim of second whistleblower vyšel 7. září 2019 na ICH. Překlad v ceně 541 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 37)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 0

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 4 922