Amazonie v plamenech

Prezident Brazílie je světový zločinec, podporuje vypalování džungle kvůli soukromému využití volné půdy

Peter Koenig

29.8.2019 Komentáře Témata: Ekologie, Brazílie 1367 slov

Jair Bolsonaro byl 28. října 2018 zvolen prezidentem Brazílie, získal 55,1% hlasů - a velmi mu pomohla společnost Cambridge Analytica.

Na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v lednu 2019 ve švýcarském Davosu měl Bolsonaro okázalou prezentaci s názvem „Budujeme novou Brazílii“. Nastínil program, který doslova nabídl Brazílii ke koupi, zejména brazilskou část Amazonie. Hovořil především o brazilských vodních zdrojích, největších na světě, a o deštném pralese - který nabízí obrovský potenciál pro zemědělský rozvoj a těžbu.

Žádný ze světových lídrů, přítomných na WEF, tedy přesně těch osob, které se pravidelně scházejí a předstírají, že zachraňují planetu, na Bolsonarovo prohlášení o Amazonii nereagoval. Všichni vědí, kdo Bolsonaro je - vědí o něm, že to je muž bez skrupulí, a že zničí - doslova - plíce světa. Nikdo z nich nic neudělal. Mlčeli, neměli se k činu, a tleskali neonacistovi za jeho otevřenost vůči mezinárodnímu podnikání a globalizaci.

Dnes, u příležitosti jiné podobné světové události, setkání skupiny G7 v Biarritzu ve Francii, francouzský prezident Macron obvinil Bolsonara ze lží, když se po nástupu do prezidentské funkce zavázal k posílení environmentálního vědomí ohledně ochrany amazonské oblasti. Německo se připojilo k výhrůžkám Macrona, že s Brazílií zruší obchodní dohodu s Mercosurem (tj. sdružení volného obchodu, zakládající členské státy jsou Argentina, Brazílie, Paraguay, Uruguay, pozn. překl.), pokud se okamžitě nezaváže k tomu, že zastaví „nekontrolované lesní požáry“. S největší pravděpodobností nejsou tyto požáry „nekontrolované“ - neboť podle všech nepřímých důkazů byly založeny v rámci společného úsilí připravit bohaté amazonské území o džungli, s cílem zpřístupnit nově získanou odlesněnou půdu soukromému agrobyznysu a těžbě.

Pochopte, že G7 je další samozvaná, zcela ilegální skupina industrializovaných a bohatých zemí (podobně jako G20); ilegální proto, že tuto skupinu nikdo neschválil, ani OSN, ani žádný mezinárodní orgán. Tyto země zbohatly většinou na úkor chudých rozvojových zemí, které byly a stále jsou kolonizovány, a to již stovky let. G7 dnes zahrnuje asi 10% světové populace a řídí 40% světového HDP.

Navzdory faktu, že nikdo jiný, než ony samy, neschválil jejich existenci a machinace, se tyto země domnívají, že mohou rozkazovat ohledně toho, jak by se měl svět změnit a fungovat. Nemají od nikoho žádnou oficiální podporu, zejména ne od lidí z celého světa, z nichž většina bojuje proti globalizaci. Je to zbytečná struktura - o níž televizní stanice RT referuje jako o „Neúnosné zbytečnosti G7“ - jejíž moc však spočívá v tom, že zbytek světa mlčí a tiše akceptuje, že G7 arogantně třímá žezlo moci.

Bral by je tedy Bolsonaro vážně, když ví, že je jedním z nich, a že v prvé řadě zcela sdílejí jeho ideologii zisku a stlačují environmentální a sociální hodnoty do kalných vod Amazonky? Sotva. Ví, že jsou pokrytci. Ví, že ztropí rámus, protože musí. G7 to dělá kvůli dobrým vztahům s veřejností a propagandě - aby se lidé nezačali bouřit. Dobře ví, že počínaje 26. srpnem, kdy summit G7 končí, se vytratí všechno, co „Macronové“ tohoto světa tak působivě řekli. Média se zaměří na další „zprávy“ - a lesní požáry zničí život Amazonie, aby vytvořil prostor pro korporátní zisk pár členu elity.

Bez ohledu na ústavní ochranu domorodých obyvatel a jejich půdy Bolsonaro za podpory evangelistů a vojenské junty rychle odstraní veškerou zbývající ochranu ekosystému a domorodých komunit. Tvrdí, že půda domorodců blokuje obrovské rezervy přírodních zdrojů, které patří Brazílii, a soukromé společnosti zde mohou získat koncesi na důlní činnost, zemědělské využití a těžbu dřeva.

Domorodci jsou lidé, kteří žijí v Amazonii tisíce let poklidným způsobem života. Jsou to „strážci“ Amazonie; jsou to lidé, kteří mohou předávat naše geny současné civilizace zabijáků další civilizaci, snad méně zabijácké, až se lidstvu konečně podaří zničit samo sebe. Nezničí však planetu. Nikdy. Planeta se pouze zbaví ohavných prvků zničení - lidstva - a obnoví se. Jako se to stalo mnohokrát v minulosti - nakonec se zrodí nová civilizace - a ano, původní domorodí obyvatelé na světě, pravděpodobně jediní přeživší, mohou nést naši DNA při dalším možném pokusu o obnovu lidstva.

*

Od té doby, co byly požáry zjištěny, tedy za dobu asi 20 dnů, dosud pohltily nejméně 74 000 hektarů tropického deštného pralesa. Kouř se dostal až do Argentiny, do provincií Formosa, Jujuy, Corrientes, Catamarca, La Rioja, Santa Fe, a možná se již dostal do Buenos Aires. NASA uvedla, že území jižní Ameriky o rozloze zhruba 3,2 milionu km2 je zahaleno kouřem.

Plameny jsou masivní a velmi rychle ničí džungli. Amazonii utváří jeden z největších deštných pralesů na světě, známý také jako plíce Matky Země - bez nichž by lidstvo, fauna a flóra, nemusely přežít.

Podle brazilského Národního institutu pro vesmírný výzkum (INPE) se požáry rozšířily o 83% - téměř dvojnásobně - oproti požárům z loňského roku, a ne náhodou bylo zasaženo přinejmenším 68% chráněných oblastí. Brazilský institut zaznamenal 72 000 požárů, z nichž 9 000 vzniklo během minulého týdne. Amazonie je domovem 34 milionů lidí, včetně minimálně 350 domorodých skupin.

Na začátku konference G7 pan Macron tweetoval:

„Náš domov hoří. Doslova. Amazonský deštný prales - plíce, které produkují 20% kyslíku na naší planetě - hoří. Je to mezinárodní krize. Členové summitu G7, diskutujme za dva dny v prvé řadě o této mimořádné události!“

Ničení Amazonie je samozřejmě zločinem prvního stupně. V souladu s tím probíhají po celém světě protesty proti Bolsonarově uchvatitelské politice - dolování, těžba dřeva, půda, voda jsou „zdarma pro všechny“. Ekologické hnutí Rebelie proti vyhynutí (Extinction Rebellion, XR) organizuje rozsáhlé protesty, přímo před velvyslanectvím Brazílie v Londýně protestující zpívali „Hej, hej, hou, hou, Bolsonaro musí odejít!“

*

Zatímco požáry v Brazílii upoutaly pozornost celého světa, v džungli jsou požáry ještě větší, než v Amazonii, hoří zde další části světových plic, vytvářejících kyslík. Agentura Bloomberg citovala údaje NASA, podle nichž bylo ve dnech 22. a 23. srpna - pouze ve dvou dnech - v Angole zaznamenáno více než 6 900 požárů a asi 3 400 požárů v Demokratické republice Kongo (DRC), což je přibližně pětkrát více, než během dvou stejných dnů v brazilské Amazonii. Ničení džungle v Africe však probíhá prakticky bez povšimnutí a západní média o tom sotva informují. Výjimkou je Bloomberg. Proč tomu tak je?

Je možným důvodem to, že stejné globální korporace, které mají zájem o přírodní zdroje v Brazílii, které tvoří základ amazonských lesů, se také zajímají o tyto obrovské zásoby nerostů a uhlovodíkových zdrojů ve střední Africe? Byly tyto země - Demokratická republika Kongo, Angola a možná další - přímo či mlčky pobízeny Bolsonarem a jeho klanem k tomu, aby vypálily džungli? Existuje spousta brazilských korporací, které mají eminentní zájem o Angolu, další bývalou portugalskou kolonii.

I přes zjevný zájem G7 o ochranu světových plic v Amazonii se zdá, že devastace středoafrického deštného pralesa se potýká s lhostejností. Masivní požáry v Africe také postupují rychle a ničí další část světových plic. Tyto požáry však nejsou na radaru G7, ani netvoří část jejich agendy, a nikdo není ohrožen sankcemi, pokud příslušné vlády budou jen nešťastně přihlížet.

V roce 2008 byl vytvořen tzv. Amazonský fond, první iniciativa OSN REDD+ na ochranu, zachování a monitorování amazonského regionu (UN REDD+ = snížení emisí z odlesňování a degradace lesů, podpora ochrany přírody, udržitelné hospodaření s lesy a zvýšení zásob uhlíku v lesích).

Německo a Norsko - a další země - obvinily Brazílii, že náležitě nepřispívala do tohoto fondu. Norsko nedávno zablokovalo platbu ve výši 30 milionů dolarů, určenou pro tento fond. Německo zablokovalo již na začátku srpna částku, odpovídající 39 milionům dolarů, určenou pro různé programy na ochranu Amazonie, které mají být financovány z tohoto fondu. Bolsonaro však nonšalantně zablokované platby přešel a navrhl, aby Německo použilo tyto prostředky na znovuzalesnění Německa.

V případě Brazílie se zdá, že výhrůžky ze strany dua Macron-Merkelová - a ostatních - měly alespoň na začátku jistý efekt, kdy Bolsonaro začal mobilizovat armádu, aby pomohla s uhašením požárů. Podaří se mu to? Má vůbec zájem uspět? Budou média i nadále informovat o vývoji, jakmile summit G7 skončí? Bude světový protest dostatečně silný, aby vedl k soustředěnému úsilí, možná ze strany OSN, bojovat s těmito požáry a uhasit je, neboť hrozí, že zničí nejen generátor kyslíku, který je klíčový pro život na Zemi, ale také světové dědictví, chráněné UNESCEM?

Známka 1.5 (hodnotilo 55)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 019