EU a zdravý rozum

21.8.2019 Komentáře Témata: Evropská unie, Ekologie, Ekonomika 1777 slov

S obavami sleduji kroky nové šéfky EU Usruly von der Leyen. Respektive ani ne tak její, ale děsí mne ústupky, kterými musela zaplatit za své mimořádně těsné zvolení do čela Evropské komise radikálním frakcím v Europarlamentu. Zejména Zelených, kterým ovšem ani její závazky, ohledně snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030 a cílovou neutralitou v roce 2050, nestačily a stejně jí hlas nedali, ačkoli se dostáváme daleko za hranici racionality.V představách jak Ursuly von der Leyenové,tak především evropských zelených fanatiků.

Jejich cíle – jak budoucí šéfky EU tak eurozelených, jsou.. co vlastně jsou? Oni by jistě napsali, že minimalistické, někdo jiný třeba že ambiciozní. Já se přiznám, že správný popisující termín marně hledám, nemám li použít výhradně těžce pejorativní. V každém případě mohu konstatovat, že jsou rozhodně iracionální.

Proč? Než odpovím, dám odkazy na tři články, které jsem náhodou objevil v jeden a ten samý den a které mne přiměly k nasání tohoto textu.

První z nich má název Košický U.S. Steel ide prepúšťať vo veľkom, prácu stratia tisícky, druhý Odboráři huti Liberty žádají stát, aby jednal s EU o dovozu oceli a třetí Čína zavedla cla na ocel z Evropské unie a dalších zemí. Bojuje s dumpingovými cenami.

Z každého z nich si dovolím ocitovat malý, ale zásadní kousek.

První z článků popisuje současnou neradostnou situaci v bývalých VSŽ Košice, dnes US Steel Košice:

Vo vyhlásení to uviedol prezident USSK James E. Bruno. „Prijímame toto rozhodnutie po starostlivom zvážení toho, že musíme konať, aby sme ochránili naše podnikanie a zostali konkurencieschopní. Sme si vedomí, že toto rozhodnutie bude mať dopad na tisíce rodín v regióne, tak v súvislosti s priamymi i nepriamymi pracovnými miestami. Zodpovednosť za budúcnosť firmy nám prikazuje prispôsobiť sa vzniknutej situácii a zaručiť prežitie U. S. Steel Košice,“…..

….Európska komisia podľa prezidenta spoločnosti napriek ich výzvam a argumentom, zaslaných asociáciou EUROFER a aj priamo vládami členských krajín EÚ, zatiaľ nezareagovala na prudko sa zhoršujúcu situáciu, aby bránila jednotný férový trh. Začiatkom júla Európska komisia dokonca povolila o päť percent viac importov. Situácia na trhu s oceľou sa za posledné týždne nezmenila k lepšiemu. Z krajín mimo EÚ je možné dovážať oceľové výrobky v ešte väčších množstvách, prevyšujúcich doterajšie rekordné úrovne a pritom sa na túto oceľ nevzťahujú environmentálne požiadavky EÚ. Výsledkom je záplava produktov na trhoch EÚ a tlak na neustále znižovanie ich cien, zatiaľ čo výrobný sektor EÚ je na pokraji recesie a dopyt po oceli klesá, upozorňuje James E. Bruno....

v tom druhém je popsána aktuální reakce odborářů bývalé Nové huti Ostrava, čerstvě Huti Liberty Ostrava

…Vedení ostravské hutě tento týden oznámilo, že výrobu sníží o 20 procent. Propouštět ale firma nebude. Společnost svůj krok zdůvodňuje právě současnou situací na trhu, kde zdražují suroviny, povolenky a problémy působí i dovoz levné oceli ze zemí mimo Evropskou unii….

Za odboráře reagoval předseda základní organizace OS KOVO Petr Slanina.

…“Pokud se bude dovážet ocel ze zemí mimo EU, bude to pro evropskou produkci likvidační. Cena této oceli není ovlivněna CO2 povolenkami jako ta evropská. Cenově jí naše výroba nemůže konkurovat,“ řekl. Reagoval tak na to, že unie zvýšila limity na dovoz takové oceli o pět procent. „Napsali jsme dopis ministrovi průmyslu a předsedovi vlády,“ řekl Slanina.

Na nutnost nastavit v ocelářství „globálně férové prostředí“, když nyní firmy ze zemí mimo EU neplní tak vysoké požadavky na ochranu životního prostředí, poukázal i předseda správní rady Ocelářské unie Jan Czudek, který je také generálním ředitelem Třineckých železáren. Limity pro dovoz do Evropy podle něj navíc dovolují dovézt stále víc ocelářských produktů. „Pokud dovoz vzroste o dalších pět procent, bude to znamenat problémy pro evropské hutě,“ uvedl.

A z třetího jsem vybral toto:

Čína zavedla antidumpingová cla na dovoz některých výrobků z nerezové oceli dovážené z Evropské unie, Japonska, Jižní Koreje a Indonésie. Nová cla se pohybují v rozmezí 18,1 až 103,1 procenta a platí od 23. července 2019…..

Rozhodnutí je výsledkem vyšetřování z července loňského roku na základě stížnosti státní společnosti Shanxi Taigang Stainless Steel. Vyšetřovatelé podle ministerstva nyní dospěli k závěru, že k dumpingu u prověřovaných výrobků došlo a že dumping způsobil čínskému průmyslu podstatné škody.

Takže si to shrneme:

1-Klíčoví slovenští a čeští producenti železa a oceli a rozhodující zaměstnavatelé v problematických regionech z hlediska nezaměstnanosti v obou republikách redukují provoz, dostávají se na hranici ekonomického přežití, protože EU zvýšila kvóty na dovoz oceli a ocelářských výrobků na unijní trh pro producenty z nečlenských zemí. Z nichž daleko největšími jsou čínské firmy.

3- EU povoluje tyto dovozy, ačkoli jde o jasný a neférový dumping a to především kvůli ekologickým nákladům evropských výrobců /viz emisní povolenky, nutné investice do ekologizace vlastní výroby – například do maximálního odprášení, atd./, kterými jejich konkurenti z ostatních částí světa nejsou nijak zatíženi a vyráběj tedy s výrazně nižšími náklady.

3- Čína sama, v podstatě ke stejnému datu obviní výrobce nerez oceli a specifických produktů z nerezu z dumpingových praktik a řeší to cly ve výši od 18 do 103% je v podstatě vymaže z čínského vnitřního trhu.

Už logické vyhodnocení těhle tří bodů by jednoznačně mělo vést Brusel a je jedno zda dosluhujícího předsedy Junckera nebo jeho nástupkyni von der Leyenovou k rychlé a nekompromisní reakci. Jenže já dnes nehodlám psát ekonomicky orientovaný článek, popisující těžkou současnost evropského ocelářství obecně a toho českého a slovenského zvlášť.

Dnešním leitmotivem jsou nápady evropských zelených a sliby, kterými si budoucí šéfka Evropské komise snažila koupit jejich hlasy.Marně, protože se eurozeleným fanatikům i to její nesmyslné podbízení zdálo nedostatečné a řečeno jejich slovy -málo ambiciozní!!!

Oni chtějí planetu zachránit daleko rychleji – zachránit tím, že Evropa se stane, co do vypouštění uhlíkových plynů neutrální nejlépe dnes odpoledne a když už to musí být, že to asi není možné, pak nejpozději příští víkend.

Aby mi bylo správně rozuměno – nepatřím k těm, které sucho a decimující vlny veder, jakož i pro tropické oblasti dříve charakteristické monzunové deštové přívaly, jenž jsou dnes v Evropě a vůbec na severní polokouli běžným a pravidelným zjevem, nechávají klidného.

Beru to smrtelně vážně a dochází mi, že máme co do činění s klimatickou změnou a že bychom měli podniknout všechno, co je v lidských silách minimálně k tomu, abychom ji svou činností nezhoršovali a neurychlovali. Stejně tak se odmítám pošklebovat naivní švédské školačce Grétě, jakkoli by to nebyl žádný problém. Na to jsou specialisté jiní. Já uznávám její právo a právo jejích vrstevníků na protest.Je legitimní mít starost o svou elementární budoucnost. Míra relevance je druhá věc. Nehodlám tedy kolem sebe, když mluvím o ekoteroristech v souvislosti s evropskými zelenými, bít bez rozmyslu a na základě pocitů. Jen tvrdých čísel.

Nyní musím odbočit a dát sem nějaké grafy:

[...]

Ano, EU je 3. největším emitentem skleníkových plynů, které  mají mít oteplování na svědomí.

Jenže když tohle absolutní sdělení rozklíčujeme, pak Čína ovzduší zatěžuje 2,5 x více, USA o cca polovinu, Rusko z poloviny, Brazílie je na 2/3. A nejvíce mne dostalo, že stejné znečištění, jaké vyprodukovala evropská 28, dají dohromady ekonomiky Konga, Sudánu, Ukrajiny, Thajska, Turecka, Barmy, Středoafrické republiky, Bolivie a Indonesie!!!!! Tedy 9-ti většinově primitivně rozvojových zemí v pravém slova smyslu!

Přidám ještě jeden text: Letošní emise jsou rekordní, vrchol ale teprve přijde, varovali klimatologové.

Vyjímám z něj

  • …Letošní růst emisí CO2 živí především jejich boom v Číně, kde meziročně stouply o 4,7 procenta….
  • …Druhá země v pořadí, Spojené státy, letos rovněž v emisích přidala, a to meziročně o 2,5 procenta….
  • ….Indie zaznamenala růst emisí o 6,5 procenta.
  • Evropské emise naopak poklesly o 0,7 procenta,….

V článku je  také údaj, z kterého si spočítáte, že Evropa jako taková  zatěžuje celosvětovou klimatickou bilanci cca 12% globálního znečištění.

Nyní, když jsou známa veškerá důležitá fakta, lze vyvodit závěr, k němuž směřuji.

Von der Leyenová a především ekofanatici, soustředění u eurozelených, eurosocialistů a euroliberálů budou celou budoucí pětiletou legislativní periodu tlačit ekologickou agendu, nehledíc na náklady a důsledky. Je budou zajímat pouze čísla snižování ekozátěže v Evropě.

Ačkoli, jak jsme si už řekli evropská dvacetosmička, kde jsou čtyři ze sedmi momentálně nejsilnějších světových ekonomik zatěžuje, co do produkce skleníkových plynů celosvětovou atmosféru pouhými 12%. Evropská unie je společenstvím, které zahrnuje více než 500 milionů lidí (údaj z roku 2017) a vytváří takřka čtvrtinu (23,8 %) světového HDP. Ačkoliv v EU žije pouze 6,9 % světového obyvatelstva!

Takže 6,9% světové populace vyrábí 23,8 % světové produkce, ale životní prostředí zatěžuje jen 12% skleníkových plynů.

Podle mne naprosto excelentní poměr mezi produkcí a znečištěním. Který na zbytku planety nemá ani přibližný ekvivalent.

Evropští ekoteroristé nám říkají, že máme dále snižovat. OK. Jenže zatím je to prováděno tak, že Evropa uzavírá své špičkově ekologizované výrobní provozy a naopak uvolňuje svoje trhy pro výrobce, kterým ekologie vůbec nic neříká! A ti, jako Čína, ji na oplátku sankcionují a zavádějí cla! Chápe to někdo?

Celková světová koupěschopná poptávka je konstantní číslo. Má svou konečnou hodnotu. Všechno přes tento údaj je neprodejná nadprodukce. To je jeden axiom.

Druhý axiom říká, klima jako takové je celoplanetární fenomen. Že v žádném případě není lokální nebo kontinentální záležitostí. Jen celosvětovou.

Třetí pak to, že problém globální problém s klimatem nelze vyřešit tak, že jeden / země, kontinent/ bude svou produkci škodlivých plynů škrtit na krev a jiní /státy, kontinenty/ budou bezohledně a netrestatelně produkovat o to více škodlivin. Či ještě intenzivněji!

Čtvrtý pak to, že jestliže je celosvětová koupěschopná poptávka konečná a zastropována, pak podle ekonomických příruček by přirozeně prodával ten nejlevnější.Podle ekologických logicky ten nejekologičtější!

Takže na co si Europarlament a von der Leyenová a všichni ostatní hrají?!

Evropa chce být až inkvizitorsky bigotně ekologická. Mohu s e tomu podivovat, ale beru to na vědomí. Ale řeší to tak, že likviduje své vlastní producenty, kteří vyrábějí nejekologičtěji na planetě a předává svoje trhy těm, co zatěžují planetu a její ovzduší maximálně!!!!!

Tohle je totální kafkárna. Superbizár! A všichni se tváří, že to je tak naprosto ok a v pořádku! Paní Ursula von der Leyenová, vedení EU, národní vlády, ale především ekofanatici v Evropském parlamentu by se měli okamžitě probudit! Jestli chtějí opravdu pro planetu  a její ekologickou zátěž něco udělat, pak především musí podpořit evropské firmy. Vyrábějí nejekologičtěji na celé zeměkouli. A chránit jejich produkci za každou cenu. Nikoli je vytlačovat na okraj existence, s tím důsledkem, že jejich trhy převezmou výrobci brutálně anitiekologičtí! Takže celosvětová ekologická zátěž v součtu stoupne. Tudíž ekofanatici budou tlačit zas e o něco více na evropské producenty a spotřebitele! Jde o naprosto triviální premisu.

Zdá se, že pro paní von der Leyenovu  další v Bruselu, ale především pro ekofanatiky v europarlamentu, je to příliš náročný duševní výkon, aby tu jednoduchou logiku pochopili.

Článek vyšel na KOSA NOSTRA zostra aneb NAŠE VĚC zostra, odkud jej přebírám.

Známka 1.1 (hodnotilo 54)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 5 080