Proč konec smlouvy INF neodstartuje nové závody ve zbrojení

Moon Of Alabama

12.8.2019 Komentáře Témata: Analýza, Rusko-americký konflikt 1684 slov

Včera USA odstoupily od Smlouvy o likvidaci raket kratšího a středního doletu (INF). Na ukončení této smlouvy a dalších smluv, které eliminovaly nebo omezovaly rozmístění jaderných systémů, mnozí nahlížejí jako na začátek nových závodů ve zbrojení:

William J. Perry - @SecDef19 (19. ministr obrany USA) - 7:37 PM · 2. srpna 2019:

„Dnešní odstoupení USA od smlouvy INF zasazuje velkou ránu v rámci kontroly jaderných zbraní a globální bezpečnosti, a my se řítíme do nových závodů ve zbrojení.“

Bývalý ministr obrany se mýlí. K závodům nedojde, neboť Rusko (a Čína) se nebudou účastnit. Neboli jinak řečeno, oni již vyhráli.

Abychom pochopili, proč tomu tak je, musíme prozkoumat historii jaderných smluv a jejich zánik.

Sovětský svaz začal v roce 1976 rozmisťovat v Evropě rakety s jadernou bojovou hlavicí SS-20 (Pioněr RSD-10). Západoevropané, zejména Německo, se obávali, že tyto střely oddělí USA od západní Evropy. Sovětský svaz mohl říci Spojeným státům, že nepoužije mezikontinentální jaderné rakety proti americké pevnině, pokud USA neodpálí mezikontinentální rakety na Sovětský svaz. Poté mohl použít SS-20 k útoku proti NATO v Evropě, zatímco USA by upustily od jaderných protiúderů na Sovětský svaz. Evropa by se tak stala jaderným bojištěm, zatímco USA a Sovětský svaz by zůstaly nedotčeny.

Německý kancléř Helmut Schmidt naléhal na USA, aby rozmístily jaderné rakety středního doletu v západní Evropě, a přiměly tím Sověty k odstranění SS-20. V roce 1979 aliance NATO učinila dvojí rozhodnutí. Rozmístit americké rakety Pershing II v Evropě a zároveň nabídnout Sovětskému svazu smlouvu o zákazu všech takových zbraní středního doletu. Tyto snahy byly úspěšné.

Smlouva o likvidaci raket kratšího a středního doletu (INF) mezi USA a Sovětským svazem (později Rusko) z roku 1987 zakazovala oběma zemím všechny pozemní balistické rakety, řízené střely s plochou dráhou letu a odpalovací zařízení raket s doletem 500 - 5 500 km (310 - 3 420 mil). Všechny rakety SS-20 a Pershing II byly staženy a zničeny. Jaderná válka v Evropě se stala méně pravděpodobnou.

Další úspěšnou smlouvou byla Smlouva o omezení systémů antibalistických raket (ABM). Zakazovala oběma stranám nasadit více, než jeden systém ABM. Bylo to nezbytné, neboť ta strana, která si myslela, že má fungující protibalistickou raketovou obranu, mohla zahájit masivní první úder proti druhé straně, zničit většinu jejích sil a bránit se proti menšímu odvetnému úderu, který by následoval. Pro obě strany tedy bylo lepší zakázat ABM obecně a spoléhat se na koncepci „vzájemně zaručeného zničení“ (MAD), zamezující jaderné válce.

V červnu 2002 americký prezident George W. Bush odstoupil pod vlivem jistého Johna Boltona od smlouvy ABM, což vedlo k jejímu ukončení. USA nasadily systém ABM na Aljašce a v Kalifornii, avšak během testů se ukázalo, že systémy jsou nespolehlivé.

USA v té době tvrdily, že systém ABM je zapotřebí v rámci obrany proti jaderným raketám ze Severní Koreje a Íránu. To však byl evidentně nesmysl. V té době neměla Severní Korea žádnou raketu, která by mohla zasáhnout Spojené státy, a Írán nemá žádné jaderné zbraně a omezuje dosah raket na 2 000 km.

Rusko spatřovalo v kroku USA snahu o dosažení schopnosti prvního úderu proti nim. Okamžitě zahájili vývoj nového systému, díky němuž by americká protiraketová obrana byla bezvýznamná.

USA také naléhaly na alianci NATO, aby nasadila systémy ABM v Evropě. Írán byl opět uváděn jako hlavní nebezpečí. Byly vytvořeny plány na rozmístění protiraketových systémů Patriot a THAAD v Polsku a Rumunsku. Rusko tím nebylo bezprostředně ohroženo. Avšak v roce 2009 prezident Obama toto rozmístění zrušil a přišel s ďábelštějším plánem. Přebudovat systém AEGIS, který se používá na mnoha amerických válečných lodích, na pozemní verzi a rozmístit jej v souladu s údajnou funkcí ABM. Systém AEGIS se skládá z radaru, systému řízení bitvy a odpalovacích zařízení raket. Velkým problémem je, že tyto tubusové zásobníky mohou obsahovat velmi odlišné typy raket. Zatímco standardní raketa-2 nebo 3 může být odpálena z těchto tubusových zásobníků v rámci funkce ABM, naprosto stejné tubusové zásobníky mohou také nést jadernou řízenou raketu s dosahem 2 400 km.

Rusko nemělo možnost zjistit, jaký typ raket USA na tyto lokality rozmístí. Museli předpokládat, že v těchto tubusových zásobnících budou jaderné rakety středního doletu. V roce 2016 Spojené státy aktivovaly první z těchto pozemních systémů AEGIS v Rumunsku. Byl to právě tento krok, který porušil smlouvu INF.

To, že Obama předtím podepsal jadernou dohodu s Íránem, která zajistila, že Írán nikdy nebude vyvíjet jaderné zbraně, prozrazuje, že Rusko je jediným cílem tohoto systému:

Během návštěvy Řecka, jejímž cílem bylo napravení vztahů s EU, Vladimir Putin uvedl, že Rusko nemá „jinou možnost“, než si za cíl vybrat Rumunsko, kde byla nedávno otevřena základna protiraketové obrany NATO, a Polsko, které plánuje vybudovat základnu do dvou let.

Pokud včera lidé prostě nevěděli, co to znamená, když je na ně namířeno v těchto oblastech Rumunska, tak dnes budeme nuceni provést určitá opatření k zajištění naší bezpečnosti. A stejné to bude s Polskem,“ řekl Putin během společné tiskové konference s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem v pátek v Aténách.

V tuto chvíli mají nainstalované obranné střely dosah 500 km, což se brzy navýší na 1 000 km, a co je horší, mohou být ještě dnes přezbrojeny na ofenzivní rakety s dosahem 2 400 km, což lze provést jednoduše přepnutím softwaru, takže to nebudou vědět ani samotní Rumuni,“ řekl Putin, který je v Řecku na dvoudenní návštěvě.

Rusko vyzvalo USA, aby o této záležitosti jednaly, ale USA to odmítly. Rok poté, co USA rozmístily svůj systém v Rumunsku, začaly tvrdit, že samotné Rusko porušuje smlouvu INF. Tvrdily, že Rusko rozmístilo raketu 9M729, která je verzí předchozí rakety s rozšířeným doletem, s dosahem, který přesahuje limity smlouvy INF. Rusko tvrdí, že raketa je jen technickým vylepšením starší verze a má maximální dolet pod 500 km. USA nikdy neposkytly pro toto tvrzení žádný důkaz.

V lednu 2019 Spojené státy odmítly nabídku Ruska ohledně inspekce nové ruské rakety a začaly s procesem odstupování od smlouvy INF. 2. února předložily šestiměsíční oznámení a včera byla smlouva INF ukončena.

Ani nekrolog smlouvy, publikovaný v deníku New York Times, ani článek na CNN se nezmiňují o systému ABM v Rumunsku a Polsku, který jako první porušil smlouvu. Oba texty opakují nepotvrzenou zprávu, že Rusko nasadilo nové systémy středního doletu, jako fakt.

Evropané v NATO nejsou spokojeni s ukončením smlouvy:

Oficiální zánik významné smlouvy o kontrole zbrojení mezi USA a Ruskem je „špatným dnem“ pro stabilitu v Evropě, řekl generální tajemník vojenské aliance Jens Stoltenberg pro CNN v pátek, hodiny poté, co USA od smlouvy odstoupily.

Tento norský politik v rozhovoru s Halou Goraniovou na CNN označil konec Smlouvy o likvidaci raket kratšího a středního doletu (INF) s Moskvou za „vážný neúspěch“.

Jsem součástí politické generace, která byla formována v 80. letech, kdy jsme se všichni obávali rizika jaderné války a kdy jsme skutečně byli schopni dosáhnout dohody INF, která nejen snížila počet raket, ale zakázala všechny rakety a zbraně středního doletu,“ řekl.

Stoltenberg dále pokračoval obviňováním Ruska, aniž by zmínil falešné americké lokality „ABM“ v Rumunsku a Polsku.

Byl to John Bolton, kdo stál za zánikem smlouvy ABM, a byl to John Bolton, kdo přesvědčil Trumpa, aby ukončil smlouvu INF. S Boltonem v čele nebude pravděpodobně obnovena ani smlouva New Start, která omezuje mezikontinentální systémy, a skončí v roce 2021. Celý systém smluv, které omezovaly americké a ruské jaderné zbraně a nosiče zbraní, brzy zmizí.

Proč chtějí USA tak horlivě všechno ukončit? Je známo, že John Bolton nenávidí cokoli, co omezuje Spojené státy, ale zároveň je za tím také větší strategie. USA věří, že porazily Sovětský svaz tím, že iniciovaly závody ve zbrojení, které Sověti prohráli. Doufají, že totéž mohou udělat se vzpurným Ruskem, ale to se přepočítaly. Je to již dlouho, co prezident Putin řekl, že Rusko na to neskočí:

Moskva se nezapojí do vyčerpávajících závodů ve zbrojení, a vojenské výdaje se budou postupně snižovat, neboť Rusko neusiluje o roli „světového četníka“, řekl prezident Vladimir Putin.

Moskva se nesnaží zapojit do „nesmyslných“ nových závodů ve zbrojení a bude se držet „chytrých rozhodnutí“, aby posílila svůj obranný potenciál, uvedl Putin v pátek během každoročního prodlouženého zasedání Rady ministrů obrany.

Jak Patrick Armstrong správně vysvětluje:

Putin & spol. se poučili: Rusko nemá žádný světově-historický záměr a jeho armáda je určena pouze pro Rusko. Chápou, co to znamená pro ruské ozbrojené síly:

Moskva nemusí soupeřit s americkou armádou; musí ji jen blokovat.

A nemusí ji blokovat všude, pouze doma. Americké letectvo může řádit kdekoliv, jen ne v ruském vzdušném prostoru; americké námořnictvo může jít kamkoli, ale ne do ruských vod. Je to mnohem jednodušší práce a stojí to mnohem méně, než to, o co se snažili Stalin, Chruščov a Brežněv; je mnohem snazší toho dosáhnout; je snazší plánovat a vykonávat. Americká výjimečnost/zastánce intervenční politiky musí plánovat všechno; nacionalista jen jednu věc.

Rusko již má všechny zbraně, které potřebuje ke své obraně. Americké válčení závisí na satelitní komunikaci, vzdušné převaze a raketách. Avšak ruské systémy protivzdušné obrany a elektronického válčení jsou prvotřídní. V Sýrii Rusové předvedli, že jejich vojenský potenciál převyšuje jakékoli americké systémy.

Když USA odstoupily od smlouvy ABM, Rusko začalo vyvíjet nové zbraně. V roce 2018 bylo připraveno a předvedlo zbraňové systémy, které porazí jakýkoli systém ABM. USA již nemají schopnost prvního úderu proti Rusku, bez ohledu na to, kolik systémů ABM a jaderných zbraní nasadí. Neexistuje žádná obrana proti hypersonickým systémům, nukleárním torpédům nebo jaderným raketovým střelám s neomezeným dosahem.

Pokud USA chtějí zahájit nové závody ve zbrojení s Ruskem nebo Čínou, budou jediné, kdo se zúčastní. A budou muset závodit rychle, aby to dohnaly.

Na rozdíl od USA se ani Rusko, ani Čína nesnaží dosáhnout celosvětové hegemonie. Mají jen potřebu bránit svou říši. Výhrůžky USA proti oběma zemím z nich učinily spojence. Pokud bude Čína potřebovat větší obranný potenciál, Rusko jej rádo poskytne. Na americký jaderný útok proti kterékoliv z těchto zemí - z Evropy, Japonska nebo samotných USA - bude reagováno jaderným útokem na americkou pevninu. Vzhledem k tomu, že USA nejsou schopny se bránit před novými ruskými systémy, budou pokračovat v odstrašování.

Why The End Of The INF Treaty Will Not Start A New Arms Race vyšel 3. srpna 2019 na ICH. Překlad v ceně 661 Kč Zvědavec.

Známka 1.3 (hodnotilo 82)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 265