Trump - od Číny po Írán a Venezuelu - všudypřítomné hrozby a sankce - kronika neuspořádaného chaosu

Peter Koenig

24.5.2019 Komentáře Témata: USA, Trump 1318 slov

Ke dni 10. května prezident Trump svévolně zvýšil cla na čínské zboží, dovážené do USA, z 10% na 25%, v ročním objemu asi 200 miliard dolarů. Je to jednání bez jakéhokoli opodstatnění. Jednání, které vůbec nedává žádný smysl, protože Čína může podniknout odvetné kroky, a také je provede - a půjde o mnohem silnější protiopatření, než nové americké „sankce“ a jejich dopad. Tato svévolná cla totiž nejsou ničím jiným, než sankcemi. Když pomineme nezákonnost tohoto cizího narušení, jen stěží bychom na světě našli nějakého seriózního ekonoma, který by z jakéhokoliv důvodu upřednostnil cla v mezinárodním obchodě kdekoliv mezi „dospělými lidmi“, a už vůbec ne jako trest pro národ. Vše, čeho se těmito sankcemi dosáhne, je odehnání partnera. V tomto případě se však nejedná jen tak o ledajakého partnera; Čína je klíčovým obchodním partnerem Spojených států.

Nová cla stěží uškodí americkému spotřebiteli. Američtí zprostředkovatelé a dovozci čínského zboží mají obrovské ziskové marže. Konkurují jeden druhému v rámci USA - a spotřebitel si toho nemusí vůbec všimnout. Ekonomika USA tím však bude pravděpodobně poškozena, zejména kvůli odvetným opatřením ze strany Číny.

Rozmazlené dítě, jakým Trump je, nedosáhne svého - a dostane záchvat zuřivosti, aniž by pořádně věděl, co dělá, a to nemá téměř ani ponětí o tom, co může očekávat na oplátku.

Ale zpět k obchodování s Čínou. Čína má (téměř) milion způsobů, jak provést odvetná opatření. Čína může devalvovat svou měnu vůči dolaru, nebo může vypustit část rezerv v hodnotě téměř 3 bilionů dolarů na peněžní trh - a jen tak střílet od boku, co to udělá s nadvládou dolaru, který je beztak v tíživé situaci. Stále více zemí přestává používat dolar pro mezinárodní obchod.

A jen hypoteticky by Čína mohla zcela zastavit export veškeré veteše z obchodního řetězce Walmart, který američtí spotřebitelé tak moc milují - jen na chvíli. Nebo by Čína mohla přestat vyrábět iPhony pro americký trh. Dovedete si představit, jaký rozruch by to způsobilo v USA? Nebo by Čína samozřejmě mohla uvalit vysoká cla na dovoz amerického zboží či úplně zastavit dovoz z USA. Čína, která je součástí Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS) - je vlastně jejím spoluzakladatelem - má mnoho jiných možností, jak pokrýt své požadavky. Není třeba, aby byla odkázána na Západ.

Nezapomínejme, že organizace ŠOS, mezi jejíž členy patří také Rusko, Indie, Pákistán, větší část Střední Asie - Írán se má stát plnohodnotným členem - pokrývá přibližně polovinu světové populace a třetinu světové ekonomické produkce neboli HDP. Není třeba se spoléhat na Západ kvůli „přežití“ - ty časy dávno pominuly.

Co je však ještě důležitější, jak mi to celé připadá - jako kdyby se zoufale zmítala umírající šelma, nebo v tomto případě hynoucí impérium.

V případě USA a Venezuely zde máme výhrůžku za výhrůžkou - Maduro musí odejít, nebo bude více sankcí. Podle studie, kterou vypracovalo Centrum pro ekonomický a politický výzkum (CEPR), mají tyto příšerné, zcela nezákonné sankce nebo zablokování dovozu zboží, přičemž většinu z toho Venezuela již zaplatila, na svědomí úmrtí přibližně 40 000 lidí ve Venezuele. Washington se samozřejmě nestará o legálnost či zabíjení, což je také typické pro slábnoucí velmoc - žádná úcta k právu a pořádku, žádná úcta k lidským právům a životům. Člověk jen musí vědět, jaký typ psychopatů zastává úkoly „ministra zahraničních věcí“ a „poradce pro národní bezpečnost“ nebo viceprezidenta, neboť všichni to jsou nemocní, ale velmi nemocní a nebezpeční lidé.

Nuže, ve Venezuele „změna režimu“ nevyšla - prozatím. Ministr Lavrov sjel Pompea během jejich nedávného setkání v Helsinkách - a Čína stejně tak podporuje vládu Nicoláse Madura.

Další téma - Írán. Zaútočit na Írán je Boltonovým snem již od doby, kdy USA podnikly „šokující a úžas vyvolávající“ invazi do Iráku v roce 2003. Bolton a Pompeo patří ke stejné sortě odporných lidí: Chtějí války, konflikty, a pokud nemají války, chtějí alespoň zasévat strach, neboť mají potěšení z vyděšených lidí. Chtějí utrpení. Nyní neuspěli - alespoň prozatím - s Venezuelou, tak chtějí zkusit Írán. Pompeo uvedl, že „Írán dělá nečestné věci“, aniž by řekl, co tím konkrétně myslí, takže Írán musí být potrestán, a musí na něj být uvaleno ještě více sankcí. Jakýkoliv argument se hodí.

Celý svět, včetně Komise OSN pro ekonomickou energii se sídlem ve Vídni, ví a také mnohokrát uznal, že Írán zcela dodržuje podmínky jaderné dohody, od níž Spojené státy před rokem odstoupily. Samozřejmě není žádným tajemstvím, že se tak stalo na přání Trumpova velkého přítele Bibiho Netanjahua. Vazalové EU se mohou ve skutečnosti zaměřit na své vlastní obchodní zájmy, nikoli na politickou etiku, ale na pouhopouhé vlastní zájmy - v rámci respektování Společného komplexního akčního plánu (JCPOA) nebo jaderné dohody. Čína a Rusko dodržují dohodu a nejsou ovlivněny výhrůžkami Washingtonu. Takže je zřejmé, že Trump a jeho přisluhovači toho kromě řinčení zbraní zmůžou velmi málo.

Z toho důvodu musí zločinná trojice Pence - Pompeo - Bolton vymyslet další varování: Když Írán nebo jakýkoli zástupce Íránu zaútočí na spojence USA, Írán bude zničen. Považují totiž Hútie v Jemenu, kteří bojují o holé přežití s USA, Velkou Británií a Francií - a aliancí NATO, podporovanou Saúdy - za zástupce Íránu. Takže USA by mohly začít bombardovat Írán již dnes. Proč ještě nezačaly?

Možná se obávají toho, že by Írán mohl uzavřít Hormuzský průliv, kudy musí proplout 60% ropy, importované do USA. Jaká by to byla katastrofa nejen pro USA, ale také pro zbytek světa. Ceny ropy by se mohly prudce zvýšit. Chtěl by Washington riskovat válku kvůli své iracionálnosti? - Možná, že ten hlupák Trump ano, ale pochybuji, že by tak riskovali zástupci deep state. Vědí, co je v sázce pro ně i pro celý svět. Nechají však Trumpa, ať si ještě chvíli pohraje.

Přemístění letadlové lodi USS Abraham Lincoln, naložené válečnými letadly, do blízkosti íránských vod stojí stovky milionů či dokonce miliard dolarů. A to vše jen kvůli zvýšení hrozby. Je to pouhé vychloubání a předvádění se. Bolton a Pompeo se budou bavit svým sadismem, neboť je těší pohled na vyděšené lidi. Avšak na válečných výdajích nezáleží - je to jen další dluh, a jak víme, USA nikdy, ale skutečně nikdy neplatí své dluhy.

Dále - nebo současně, je zde problém s Čínou. Obchodní válka s Čínou, která začala v loňském roce, měla poté odklad až do nedávné doby, kdy opět začala společná jednání - a náhle Trumpovci opět vybočují z kurzu. Musí zničit Čínu, neboť chtějí vypadat nadřazeně. Ale proč? Svět ví, že USA již nejsou nadřazené - ani zdaleka nejlepší, a to již několik posledních let, kdy Čína předčila USA v ekonomické síle, měřeno pomocí PPP = parity kupní síly, což je jediná parita nebo směnný kurz, který má nějaký skutečný význam.

Zamyslete se nad tím! Všechny tyto tři případy mají jeden společný jmenovatel: Dolar jako hlavní nástroj pro světovou hegemonii. Venezuela a Írán přestaly používat dolar za uhlovodíky a další mezinárodní obchod již před několika lety. A stejně tak Čína a Rusko. Silná čínská měna jüan rychle přebírá rezervní pozici amerického dolaru ve světě. Sankcionování Číny prostřednictvím šílených cel má oslabit jüan; ale to se nestane.

Všechny tyto tři země, Čína, Írán a Venezuela ohrožují světovou hegemonii amerického dolaru - a bez toho by byla americká ekonomika mrtvá, a to doslova. Dolar je založen na vodě, a na podvodech - dolarový systém, používaný po celém světě, není nic jiného, než obrovské, velmi velké a monstrózní Ponziho schéma, které se jednoho dne musí zhroutit.

To je to, co je v sázce. Herman Cain, nový člen rady FED, například přislíbil nový zlatý standard. Ale žádné z těchto krajních opatření USA nebude fungovat, ani nový zlatý standard, ani obchodní a celní válka, ani hrozby válek a destrukce a „změna režimu“. Národy po celém světě vědí, co se děje, vědí, že USA je v posledním tažení. Ačkoliv se to neodvažují vyslovit nahlas - ale vědí to a očekávají, že zhroucení bude pokračovat. Svět čeká na velkolepou slavnost, kdy se bude tančit v ulicích, až impérium zmizí - nebo se stane zcela bezvýznamným.

Známka 1.3 (hodnotilo 73)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

42

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 87 čtenářů částkou 14 686 korun, což je 42 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 1

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Měnové kurzy

USD
23,60 Kč
Euro
25,24 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,33 Kč
Švýcarský frank
25,80 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,26 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 764,37 Kč
1 unce stříbra
642,69 Kč
Bitcoin
1 512 547,00 Kč

Poslední aktualizace: 24.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 465