Dostali Assangeho

Vladimír Stwora

12.4.2019 Komentáře Témata: Wikileaks 1572 slov

Váleční zločinci, kterých je v americké vládě jedenáct do tuctu, ale nejen oni, ale i všichni zkorumpovaní, zrádní, prolhaní, zbabělí, bezpáteřní, zločinní politikové všech států světa, si mohou oddychnout. Dostali Juliana Assangeho. Konečně. Už nebude žádné odhalování jejich zločinů.

Po sedmi letech chmurného azylu na ekvádorské ambasádě dnes šest nebo sedm udatných britských policistů vyvleklo vzpouzejícího se Assangeho z budovy velvyslanectví. Násilím jej narvali do připraveného antonu a odvezli údajně do vyšetřovací vazby. Z čeho jej svobodomyslná, demokratická Británie, na jejímž území vznikl před osmi sty léty slavný dokument Magna Carta Libertatum, obviňuje? Británie vystavila na Assangeho zatykač poté, co se Assange nedostavil k jednání ohledně vydání své osoby švédské justici. Je to typická hlava 22. Těžko se mohl dostavit, když po celou dobu hrozilo jeho zadržení britskými úřady a dodání do USA v okamžiku, kdy by opustil ekvádorskou ambasádu. Britský zatykač tedy nadále platí i přesto, že švédská prokuratura loni v květnu předběžné vyšetřování zastavila.

Julian to měl poslední roky na ambasádě Ekvádoru hodně těžké. Postupně utahovali kohoutky, utahování se zrychlilo poté, co byl statečný ekvádorský prezident Rafael Correa nahrazen politikem západního stylu (=bezpáteřní korupčník, zbabělec s povahou lokaje) jménem Lenin Moreno (krásné jméno, kouzlo nechtěného). Ten postupně ukrajoval z už tak omezeného životního prostoru. Zakázali mu jakkoliv komentovat jakékoliv politické dění, omezili návštěvy, odstřihli mu internet (jen si představte, člověk jeho formátu a inteligence, sedět celý den v jedné místnosti, nemoci ani na okamžik ven, dokonce ani k oknu a zrušit jeho spojení se světem venku – jak přežít 24 hodin? – nedovedu si představit rafinovanější formu vězení), začali ho buzerovat ohledně kočky, prý po ní dostatečně neuklízí – jediného živého tvora, se kterým se směl kamarádit, dokonce mu prý neumožnili návštěvu lékaře. Ekvádor nakoupil na náklady svých daňových poplatníků šmírovací kamery a mikrofony a prošpikoval jimi Assangeho životní prostor. Natočené materiály lokajsky sdílel s americkými vládními zločinci. Když Assange některé kamery zakryl, posloužilo to jako argument, který přispěl k jeho vydání Britům.

A po celých sedm let jeho pobytu postávali kolem ambasády britští špiclové a policisté (na náklady britských poplatníků), aby po Assangem skočili, kdyby náhodou vystrčil ze dveří nos. Někde jsem četl částku, kolik Británii stály ty roky šmírování kolem ambasády. Byla to velká částka.

Takže nakonec je možné, že Assangeho současná vazba mu přijde snesitelnější než poslední měsíce na ekvádorské ambasádě.

Podle tisku má Assange předstoupit před soudce 2. května. Ten rozhodne o jeho dalším osudu. Britové nepopírají, že Američané už požádali o jeho vydání. V USA ho chtějí obvinit z hackerského útoku na počítačové sítě a ohrožení bezpečnosti Spojených států, v případě odsouzení mu hrozí až sedm let vězení. Britové se dali slyšet, že Assangeho nevydají, pokud by mu ve Spojených státech hrozil trest smrti. A to evidentně nehrozí. Alespoň ne oficiálně. Pokud se mu náhodou něco ve věznici stane, třeba opakovaně upadne zády na nůž, znáte to, náhoda je blbec, tak za to samozřejmě žádná vězeňská správa nemůže převzít odpovědnost. V USA zřejmě Assange zmizí podobně jako před rokem zmizel jiný nešťastný „počítačový hacker“ Nikulin, kterého česká strana v podobě lokaje Pelikana, toho času ubohé napodobeniny ministra spravedlnosti, protiprávně a patolízalsky s patřičně ohnutým hřbetem servírovala USA na stříbrném podnose. Nikulin nikdy nebyl veřejně obviněn a souzen. Nebylo z čeho, nic mu nemohli dokázat. Ale pustit jej samozřejmě také nelze.

Nikde jsem se nedozvěděl, co se stalo s Assangeho kočkou, jeho spoluvězeňkyni, po té, co byl Assange vyvlečen britskými Ramby ven.

[...]

Příští měsíc tedy bude pro Assangeho kritický. Lze předpokládat, že vládnoucí establishment kriminálníků a válečných zločinců, korupčníků a grázlů vytvoří z jeho případu ukázkový případ, aby ukázal, jak dopadne ten, který se odváží zveřejnit jeho špinavosti. Jde o to odradit případné další následovníky, protože korporátní fašismus si, soudruzi, rozvracet nedáme. U Snowdena se to nepodařilo, ten uprchl jenom tak tak, Assange tolik štěstí neměl, takže to schytá i za něj.

Je to ale pro establishment dvousečná zbraň. Oni možná Assangeho umlčí, ale mnoha lidem to otevře oči. Už otevírá. Stačí si přečíst komentáře na Twitteru u videa, kde britští Rambové vlečou vzpouzejícího se Assange do policejního antonu. Lidi vědí, že se děje strašlivá křivda a justiční zvůle. A případ Assange bude další hřebík do rakve současného korporatního fašismu.

Případ Assange v bodech (převzato z Lidových novin)

  • Internetový portál WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých a někdy i šokujících dat (například údajů o velkých firmách či o tajných operacích a zabíjení civilistů americkou armádou), byl vytvořen v prosinci 2006. Oficiálně začal fungovat v lednu 2007. Během dvou měsíců se jeho spoluzakladateli a šéfeditorovi Australanu Julianu Assangeovi podařilo díky "mezinárodní spolupráci" shromáždit více než milion dokumentů. WikiLeaks je financován ze soukromých darů.
  • V červenci 2010 portál zveřejnil kolem 80 000 tajných zpráv, převážně polních hlášení amerických vojáků z let 2004 až 2009. Dokumenty svědčí o sílícím a lépe organizovaném povstání Tálibánu, o zabíjení civilistů či o tajných operacích americké CIA v Afghánistánu. V listopadu téhož roku začal WikiLeaks zveřejňovat první ze zhruba čtvrt milionu tajných amerických diplomatických depeší, které má k dispozici. Depeše pocházejí z období od roku 1966 až do února 2010. Obsahují důvěrnou komunikaci 274 zastupitelských úřadů po celém světě.
  • Na podzim 2012 WikiLeaks odtajnil příručky a další materiály amerického ministerstva obrany určující pravidla pro zadržování lidí v táborech v Iráku a na základně Guantánamo po teroristických útocích z 11. září 2001.
  • Na konci června 2015 WikiLeaks zveřejnil informace o tom, že NSA odposlouchávala tři poslední francouzské prezidenty, kterými byli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a François Hollande, a mimo jiné také bývalé francouzské i německé ministry. Hollande kvůli tomu telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Barackem Obamou, který jej ujistil o ukončení podobných praktik.
  • Počátkem března 2017 začal server zveřejňovat na 8000 dokumentů z let 2013 až 2016 údajně pocházející ze serverů americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), které měly odhalovat praktiky americké kybernetické špionáže včetně pokusů proniknout do chytrých televizí, chytrých telefonů či operačních systémů. Tehdejší šéf CIA Mike Pompeo měsíc po zveřejnění těchto dokumentů označil WikiLeaks za nestátní nepřátelskou zpravodajskou agenturu, kterou často podporují země jako je Rusko. Ruská vojenská rozvědka GRU prý serveru využila k šíření dokumentů získaných při hackerských útocích zacílených na ovlivnění amerických prezidentských voleb. Jméno Assange i serveru se objevilo i během vyšetřování údajného vlivu Ruska na prezidentské volby v roce 2016, do kterého jsou zapleteni i někteří bývalí blízcí spolupracovníci amerického prezidenta Donalda Trumpa.
  • Assange v prosinci 2010 na žádost Švédska zatkla v Londýně policie kvůli údajnému znásilnění a soud na něj uvalil vazbu. Z té byl propuštěn a poté bojoval proti rozhodnutí soudu o vydání do Švédska, které nakonec případy odložilo. Assange nechtěl být vydán Švédsku z obavy, že by mohl ve skutečnosti skončit v rukou úřadů USA. V červnu 2012 požádal na ekvádorské ambasádě v Londýně o politický azyl, který obdržel v srpnu 2012, a Ekvádor v prosinci 2017 Assangeovi udělil občanství. Dnes mu ale země azyl odebrala a Assange byl zatčen a z ambasády odvlečen. Ekvádor Assangeovi odňal azyl, protože opakovaně porušoval mezinárodní úmluvy a pravidla každodenního provozu ambasády, napsal ekvádorský prezident Lenín Moreno. Loni v únoru se britský soud rozhodl zachovat v platnosti zatykač na Assange z roku 2012, který úřady vydaly poté, co se Assange nedostavil k jednání ohledně vydání své osoby Švédsku.
  • V souvislosti s podezřením ze zveřejnění přísně tajných informací byl v červenci 2010 vzat do vazby americký specialista vojenské tajné služby Bradley Manning, který byl v roce 2010 zatčen a o tři roky později odsouzen k 35 rokům vězení. Bradley Manning serveru WikiLeaks předal 470 000 bojových hlášení z irácké a afghánské války, 250 000 tajných depeší amerického ministerstva zahraničí, několik videí z bojišť a další citlivé dokumenty, které získal jako zpravodajský analytik armády v Iráku. Ve vězení Manning podstoupil změnu pohlaví a jména. Trest Chelsea Manningové před odchodem z úřadu bývalý prezident Barack Obama zkrátil na pětinu a v květnu 2017 byla propuštěna. Letos v březnu se však znovu ocitla ve vězení kvůli pohrdání soudem, protože odmítla před velkou porotou vypovídat v blíže neurčené kauze týkající se WikiLeaks a Assangea.
  • Existenci WikiLeaks mapuje snímek Fifth Estate (Pátá velmoc) z roku 2013, v němž Assange ztělesnil britský herec Benedict Cumberbatch. Film vychází z autobiografie Daniela Domscheita-Berga, který s Assangem server vytvořil, ale poté od něj ve zlém odešel.
  • Julian Paul Assange se narodil 3. července 1971 v Townsville v australském Queenslandu. Jeho rodiče byli kočovní divadelníci, takže Assange vystřídal několik domovů i škol. V mládí studoval fyziku a matematiku, zajímaly ho počítače, a později se živil také jako programátor.

P.S. Chtěl jsem vědět, jak bude o případu referovat ČT a Nova. Bohužel jsem propásl začátek obou zpráv, nemohu tedy s určitostí říct, že to tam nebylo. Ale já jsem zhruba 10 minut po začátku zpráv nezaznamenal o Assangem ani pípnutí. Uvítám, pokud mě čtenáři doplní. Sledoval jsem pak ještě asi hodinu ČT24. Neustále tam opakovali naprosto nedůležité prkotiny. O Assangem běžely dvě věty v informačním proužku dole. Jinak jsem slyšel jen velké mlčení. A pochopitelně žádná analýza, žádná debata. To mlčení je výmluvnější než sto útoků na jeho osobu. Televizní presstituti vědí, že to, co se mu děje, je bezprecedentní špinavost, možná dokonce ve svých ubohých mozečcích vzdáleně tuší, že Assange bojoval i za jejich profesi a právo říkat pravdu, ale jejich uprděná malost, lokajství, nedostatek rozhledu a strach jim v pohodě zatemní mozečky. Milosrdná amnézie.

Známka 1.1 (hodnotilo 163)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 12 340