Trump se snaží penězi dosáhnout zničení palestinské státnosti a vymazání zločinů Izraele

Robert Fisk

21.3.2019 Komentáře Témata: Izrael, Palestina, Trump 1223 slov

To bylo poprvé v moderní arabské historii, kdy Amerika nabídla úplatky ještě dříve, než kdokoliv souhlasil s podmínkami.

„Palestina“ je přirovnávána k mnoha věcem. Nejdelší koloniální válka na světě, „pekelná pohroma“ - nezapomenutelný Churchillův epiteton - a místo izraelské „války proti teroru“, což je konflikt, o kterém nás nutí věřit, že Palestinci hrají roli al-Káidy nebo Isis, nebo nějaké jiné skupiny, které Západ a jeho spojenci dopomohli k existenci, a že Izrael bude bojovat naším jménem.

Občas nastanou chvíle, kdy je Palestina pohlcena Bermudským trojúhelníkem. Palestinci prostě zmizí. Přestanou existovat. Jsou zapomenutí, bezvýznamní, vytrácí se strach, bolest, nespravedlnost a okupace, o čemž jsme tak často slýchávali. Nikdo si neumí představit, co se s těmito Palestinci stalo. Stejně jako s letadly a loďmi, které zabloudily do mýtického trojúhelníku, kde v prvé řadě vůbec neměly být. Je to smutné, že takto zmizí. Ale je to záhada.

Poslední dva týdny byly názorným příkladem. Trumpův potrhlý a domýšlivý zeť Jared Kushner, zastánce izraelské koloniální expanze na arabské půdě, má s Trumpovým „zvláštním představitelem pro mírový proces“ Jasonem Greenblattem (muž, který tvrdí, že „osady na Zapadním břehu nejsou překážkou k nastolení míru“) za úkol vypracovat ekonomické východisko Trumpovy „dohody století“, která má vyřešit palestinsko-izraelský konflikt.

Kushner odjel na návštěvu několika muslimských vraždících států, přičemž v některých z nich jsou velmi zlí a tyranští lídři - mj. Saúdská Arábie a Turecko - aby si promluvil o „ekonomické dimenzi“ této mýtické dohody.

Hlavní představitelé Blízkého východu mohou být vrazi se spoustou mučitelů, kteří jim pomáhají zůstat u moci, ale nejsou úplně hloupí. Je jasné, že Kushner a Greenblatt potřebují hodně peněz, aby podpořili své plány na konečné zničení palestinské státnosti - mluvíme o miliardách - avšak arabští vůdci, s nimiž se setkali, se dosud nedozvěděli nic o politické „dimenzi“ Trumpovy „dohody“. Protože pravděpodobně žádná neexistuje. Koneckonců, Trump si myslí, že přemístěním amerického velvyslanectví do Jeruzaléma a uznáním Jeruzaléma za hlavní město Izraele smetl toto nejsvatější město „ze stolu“.

Naši titáni žurnalistiky mlčeli - možná i oni zmizeli v Bermudském trojúhelníku - a neměli absolutně co říci, naprosto nic, o Kushnerově pošetilém pochodu po Blízkém východě. Nazvali to nevyhnutelně „bleskovou cestou“, na níž má tento pošetilý mladý muž - čtenáři jistě rozpoznají stejně nevyhnutelná klišé CNN - „připravit spojence na jarní rozvinutí“ onoho „plánu“.

Tato naprostá mlhavost je ohromující, protože fandango Kushner-Greenblatt je ve skutečnosti opravdovou historickou událostí. Bylo to bezprecedentní a zároveň bizarní, nepřekonatelné v současné arabské historii, a to kvůli troufalosti i pobuřující domýšlivosti.

Neboť to je poprvé v moderní arabské historii - skutečně moderní muslimské historii - že Amerika vytvořila a připravila úplatek ještě PŘEDTÍM, než získala souhlas těch, kteří mají peníze převzít; předtím, než vlastně řekla Palestincům a ostatním Arabům, co mají udělat, aby získali kořist.

Obvykle Američané nebo EU přicházejí s nabubřelými „mírovými“ návrhy - dva státy, bezpečnost pro Izrael, schůdnost pro Palestince, rozhovory o společném kapitálu, konec židovských kolonií na okupované arabské zemi, budování vzájemné důvěry, uprchlíci, a tak podobně - a pak jemně naznačí, že by mohlo být finančně přínosné, kdyby začali všichni jednat.

Nyní je však bankovní účet zřizován ještě před souhlasem zákazníků. Samotné banky - musíme zahrnout Saúdskou Arábii, že ano? - dosud ani nedostaly informace o tom, jaké investice mají jejich fondy podporovat. Kolikrát můžete dosadit bublinu v Jižním moři do Bermudského trojúhelníku?

Američané nechtějí od Arabů bianko šek. Bude to totiž velmi velký šek na konkrétní částky, které budou poskytnuty lidem, kteří nikdy - coby okupovaná, potlačovaná a opuštěná komunita - nepožadovali hotovost od nikoho. Jistě - a to je Kushnerovo téma - Palestinci by byli šťastnější, kdyby na tom byli lépe.

Ale kdo kdy viděl během všech těch krvavých palestinských protestů, demonstrací, výkřiků zoufalství a masakrů, třeba jen jediný plakát - jediný požadavek - na nejlepší obchodní příležitosti, nové dálnice, pětihvězdičkové hotely, nemocnice nebo prenatální kliniky?

Požadavky Palestinců jsou jednotně totožné: spravedlnost, důstojnost, svoboda a - ano - navrácení ztracené půdy, i kdyby mělo jít jen o pozemky, které jim ukradl Izrael na Západním břehu. Tisíce neozbrojených nevinných lidí padlo ve válkách v Gaze, a jejich rodiny mají nyní vzít zavděk americkým šekem výměnou za ukončení ideálů, snů a politických požadavků? Ale zase jsme u toho, záleží nám na některých z těchto rodin?

Bermudský trojúhelník v posledních několika dnech nasál do svého víru další palestinskou oběť: předběžnou zprávu OSN o tom, jak izraelští vojáci a ostřelovači masově vraždili neozbrojené Palestince v Pásmu Gaza, kteří zde vloni demonstrovali od 30. března proti svému uvěznění v enklávě, a také kvůli svému právu - na základě rezoluce Valného shromáždění OSN č. 194 (z roku 1948, pozn. překl.) - vrátit se do původních domovů svých rodin nebo místo toho získat náhradu.

Bylo zabito přes 200 Palestinců a přibližně 18 000 jich bylo zraněno. OSN vyšetřovala 189 případů úmrtí. Vyšetřovatelé zjistili, že snad při dvou příležitostech mohli ozbrojení palestinští muži proniknout davem a střílet na izraelskou armádu, ale i jen zběžné přečtení 22stránkové zprávy OSN zcela jasně ukazuje, že mrtví byli převážně oběti úmyslného a cíleného střílení. Mezi mrtvými byli novináři, zdravotníci, děti. Zpráva OSN došla k závěru, že Izrael zřejmě spáchal válečné zločiny.

Avšak každá nová válka, každá nová řada obětí, každá nová zpráva OSN se stane normální. Nebo je snad tím správným slovem „normalizovaná“. O nic víc, než dokument OSN z 25. února. Demonstranti podle Izraele totiž patřili k „teroristickému“ hnutí Hamás. Vyšetřování bylo „absurdní divadlo“, oznámil mluvčí Izraele, jde o „zprávu, která je nepřátelská, lživá a zaujatá vůči Izraeli“.

Ale co jsme od toho mohli čekat? Od té doby, co Izrael zpráskal, ponížil a politicky zničil skvělého židovského právníka Richarda Goldstona, který vyslovil drtivou kritiku izraelského bombardování Gazy v letech 2008-2009 - Izrael a židovští Američané ho obvinili z antisemitismu a vrozeného „zla“ (to druhé vyslovil Alan Dershowitz, samozřejmě); v porovnání s tím vypadají hříchy americké demokratky Ilhana Omara (Ilhan Omar je Somálka, zvolena do US Kongresu v Minnesotě. Na veřejnosti nosí šátek/ turban/nidžáb nebo co to je. Tady jsou její názory. Poznámka editora) naprosto dětinsky - zprávy OSN nejsou nic jiného, než jakási tapeta. Nic z toho nemá význam.

Palestinci byli dokonce podle všeho podvedeni, neboť došlo k uzavření amerického konzulátu v Jeruzalémě a jeho sloučení s velvyslanectvím Washingtonu v Izraeli s cílem posílit „účinnost a efektivitu diplomatických závazků [Ameriky]“, jak řekl velvyslanec David Friedman, který také, což je nezvyklá náhoda, podporuje Izrael ve vyvlastnění půdy na Západním břehu, přičemž zároveň tvrdí, že chce „řešení pro oba státy“.

Hanan Ashrawiová jednoduše a výmluvně vysvětlila, že sloučení konzulátu s velvyslanectvím „není administrativní rozhodnutí. Je to akt politického útoku na práva a identitu Palestinců, a popření historického statusu a funkce konzulátu, datující se zpět o téměř 200 let.“ Měla naprosto pravdu, avšak nikdo tomu nevěnoval sebemenší pozornost. Americký konzulát prostě pohltil Bermudský trojúhelník.

Děje se tohle všechno proto, že Trump nyní převálcoval morálku a tak nesmazatelně zašpinil americkou vlajku, že jsme všichni nějakým způsobem zanevřeli v případě Blízkého východu na takové ideje, jako jsou zásady, sliby a lidstvo, a přijali jsme věčnou noc - i když se má v tomto případě jednat o dohodu století? To je to, co se stane, když se ocitnete v Bermudském trojúhelníku? Rozlučme se s Palestinci. Cožpak nevěděli, že to je nebezpečné území? Neslyšeli ty příběhy? Pokud se ptáte mě, je to všechno záhada.

Známka 1.2 (hodnotilo 52)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 5 440