Venezuelské spiknutí houstne...

OSN by měla vyšetřovat Washington a spojence za zločiny, spojené se změnou režimu

Finian Cunnigham

31.1.2019 Komentáře Témata: Venezuela 1087 slov

Identické odsouzení ze strany Spojených států a spojenců a synchronicita ukazují, že cílem společného spiknutí, které řídí Washington, je změna režimu ve Venezuele.

Vzhledem k tomu, že v této jihoamerické zemi jsou největší známé zásoby ropy na planetě, je zřejmé, že ropa bude hlavní cenou pro americké a evropské korporace a banky.

Jak se venezuelská vláda opovažuje usilovat o využívání svého obrovského přírodního bohatství pro nezávislý národní rozvoj! Zvláště opovrženíhodná je socialistická vláda - navíc na pomyslném dvorku strýčka Sama. Taková troufalost si říká o bezodkladnou změnu režimu.

Vyšlo najevo, že americký viceprezident Mike Pence telefonoval minulý týden venezuelskému vůdci opozice Juan Guaidóvi, a pobízel ho, aby učinil bezprecedentní krok a prohlásil se za „prozatímního prezidenta“, a odsoudil úřadujícího lídra Nicoláse Madura jako „uzurpátora“.

Kromě toho bylo oznámeno, že před několika týdny britská centrální banka (Bank of England) odmítla venezuelské vládě vydat 1,2 miliardy dolarů ve zlatých rezervách, držených v Londýně. Toto neobvyklé zamítnutí ze strany britských úřadů muselo být záměrným politickým rozhodnutím, které předcházelo bouřlivým událostem ve Venezuele, k nimž došlo minulý týden, což naznačuje, že tyto události nebyly spontánní.

Zasedání Rady bezpečnosti OSN minulý víkend bylo - nikoli poprvé - nehorázným pokusem USA využít tento orgán jako nástroj k dosažení geopolitických cílů. Opakované očerňování venezuelské vlády Nicoláse Madura - a vzestup jeho politických oponentů - znělo jako sbor, který řídil Washington, poznamenala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová.

Británie, Francie, Německo, Španělsko, Austrálie a také několik pravicových latinskoamerických vlád pořád omílají to samé, co prohlašují USA - Maduro je „nelegitimní“, je „uzurpátor“; vůdce opozice Juan Guaidó je tím pravým prezidentem - přestože Maduro zvítězil vloni ve volbách, kdy ho zvolila drtivá většina lidí.

Evropská unie se dožaduje toho, aby prezident Maduro vyhlásil do osmi dnů nové volby, jinak bude čelit odvetným opatřením bloku, která budou pravděpodobně zahrnovat ekonomické a diplomatické sankce. Svévolná a nesmyslná povaha tohoto ultimáta ze strany EU naznačuje, že je navrženo tak, aby jej Maduro nemohl splnit a vznikla tak záminka pro sankcionování Caracasu.

Prezident nabídl dialog s opozicí. Guaidó však tuto iniciativu odmítl jako „falešné rozhovory“. To naznačuje, že Guaidóvi radí jeho zahraniční podporovatelé, aby zaujal maximalistickou pozici. Nevést žádné hovory s Madurem cílí na zesílení tlaku na vládu, aby použila sílu proti opozici, a na snahy podkopat legitimitu prezidenta.

Rusko, Čína, Kuba, Turecko, Írán a další země to odsuzují, neboť podle jejich názoru USA a jejich spojenci porušují suverenitu Venezuely. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzja uvedl, že to, co se právě děje, je státní převrat pod vedením Washingtonu. Za daných okolností je těžké s tímto hodnocením nesouhlasit.

Přesto se americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve svém projevu k Radě bezpečnosti OSN uchýlil k výrazům „demokracie“ a „svoboda“, a vyzval všechny národy, aby se stranily „mafiánského režimu“ prezidenta Madura. Pompeo obvinil Rusko, Čínu a Kubu z podpory „diktátora“.

Faktem je, že právě USA a jejich spojenci hrubě porušují mezinárodní právo a jednají jako diktátoři, když venezuelskému lidu nařídili, kdo by jim měl vládnout - vůdce opozice, který nebyl zvolen ve volbách, a donedávna byl jen neznámou postavou.

Pětatřicetiletý Juan Guaidó je evidentně veden Washingtonem k tomu, aby se snažil o změnu režimu socialistické vlády v Caracasu. Spojené státy se v posledních dvou desetiletích snažily zbavit socialistické administrativy v zemi, která je tak bohatá na ropu - nejprve když byl u moci Hugo Chávez, a nyní jeho nástupce Maduro.

Guaidó se náhle stal vycházející hvězdou pro opozici v zemi, kterou financuje Washington miliony dolarů, a kterou tak obdivují americká a západní zpravodajská média. Scénář je stejný, jaký byl použit v případě několika dalších operací, týkajících se změn režimu. Stejně jako tomu bylo na Ukrajině, v Sýrii a dalších zemích, úřadující vůdce je démonizován a prohlášen za nelegitimního. Západem podporovaná opozice je současně hodnocena jako „prodemokratická“.

Tento proces ve Venezuele doopravdy začal po Madurově prezidentské inauguraci 10. ledna. Viceprezident Pence a ministr zahraničí Pompeo ve Washingtonu údajně zintenzívnili komunikaci s Guaidóem a venezuelskou opozicí. Shromáždění, které se konalo minulý týden, a na němž se Guaidó prohlásil za „dočasného prezidenta“, zřejmě podnítil Washington.

Den před tímto shromážděním Pence napsal pro deník Wall Street Journal komentář, úmyslně načasovaný na tuto demonstraci v Caracasu, v němž použil mluvu, která se velmi podobala projevu Guaidóa. Zejména to, že Madurovo prezidentství je označováno coby „nelegitimní“ a jako uzurpace demokracie. Penceův komentář má titulek: „Venezuelo, Amerika stojí při tobě“.

Jako kdyby té rozvratné činnosti nebylo dost, bylo také zjištěno, že Pence telefonoval v ten stejný den Guaidóvi, a zjevně se ho snažil utvrdit v jeho odhodlání vystoupit následující den na demonstraci a prohlásit se prezidentem. Zřejmě měl Guaidó nervy na pochodu vzhledem k vážným právním důsledkům takového vlastizrádného jednání.

Poté byl Guaidó bleskurychle „uznán“ jako „legitimní prezident“ Bílým domem a několika dalšími spojenci Spojených států, z čehož vyplývá, že události byly zorganizovány a očekávány.

Svolání Rady bezpečnosti OSN o tři dny později a zřejmě předem připravené proslovy, které pronesly USA a jejich spojenci, silně naznačují úroveň koordinace, týkající se Venezuely.

Troufalost Washingtonu a jeho spojenců je šokující. Bezdůvodná destrukce, kterou tyto síly způsobily jiným zemím ve jménu zavedení demokracie - od Iráku po Afghánistán, od Libye přes Ukrajinu až po Sýrii a další země, je opravdu strhující - v tom horším slova smyslu. Přesto provádějí stejnou demoliční práci zde ve Venezuele a snaží se změnit zemi na zkrachovaný stát, vydaný na milost americké hegemonii. Jak sarkasticky poznamenala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová: „Nyní přišla řada na Venezuelu.“

Západní mocnosti vytvářejí paralelní vládu ve Venezuele tím, že dávají dohromady menšinovou opozici, financovanou USA. Přestože byl prezident Maduro řádně zvolen a jeho vláda je kompetentním zástupcem při OSN, probíhá proces rozvrácení svrchovanosti země.

Západem podporovaná opozice začala během víkendu apelovat na ozbrojené složky země, aby se zřekly prezidenta a jeho vlády. Je těžké si představit, jak bude taková velezrada, otevřeně sponzorovaná ze zahraničí, podruhé tolerována.

Navíc John Bolton, americký poradce pro národní bezpečnost a mistr ve změnách režimu, varoval, že pokud venezuelské ozbrojené síly použijí násilí proti opozici, bude následovat „značná odezva“.

Opět se jedná o stejný vzorec jako v případě Ukrajiny, Libye, Sýrie i jinde. Nejen že jsou politické instituce rozvráceny vnějšími silami, ale poté, co se čelní představitelé snaží zaměřit na obranu národa, mají svázané ruce kvůli pomlouvačnému vydírání.

Pokud by Rada bezpečnosti OSN skutečně fungovala tak, jak má, začala by vyšetřovat machinace ze strany USA a jejich spojenců, související se změnou režimu - s cílem soudně stíhat kriminální agresi.

Venezuela plot thickens… UN should be probing Washington and allies for regime-change crimes vyšel 28. ledna 2019 na ICH. Překlad v ceně 486 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 156)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 9 690