Venezuela - Trumpův plán na převrat má velké nedostatky

Moon Of Alabama

30.1.2019 Komentáře Témata: Ropa, Venezuela 1760 slov

Pokus o převrat proti prezidentu Madurovi a vládě Venezuely, který je řízen Spojenými státy, je založen na plánu, podobném tomuto (video).

Zatímco převrat proti Venezuele, který organizovaly USA, se datuje minimálně k roku 1998, kdy zesnulý prezident Chávez vyhrál první volby, vlastní plánování současného pokusu o převrat bylo prováděno pouze během posledních dvou měsíců. Plán má hodně děr, a jeho součástí je hodně zbožných přání. Vládě Madura by to mohlo poskytnout dobrou příležitost k odražení útoku.

Je však pravděpodobnější, že nedostatečné plánování, založené na falešném vnímání situace na místě, povede k požadavkům na eskalaci a změnu mise. Venezuela se tak musí okamžitě připravit na nejhorší.

Dnešní americká média poskytují určitý vhled, pokud jde o rozhodování před pokusem o převrat. Z titulních stránek Wall Street Journal vyplývá, že USA jsou za to 100% zodpovědné:

Pence se zavázal k podpoře USA předtím, než bude vůdce venezuelské opozice uznán

Tajný plán Trumpovy administrativy na podporu opozičního vůdce Juana Guaidóa byl předem připraven a úzce koordinován

Noc předtím, než se Juan Guaidó prohlásil za dočasného prezidenta Venezuely, obdržel opoziční vůdce telefonát od viceprezidenta Mika Penceho.

Pence se zavázal, že USA podpoří Guaidóa, pokud převezme otěže vlády od Nicoláse Madura, přičemž se odvolá na klauzuli v Ústavě této jihoamerické země, řekl vysoce postavený představitel administrativy.

Tento pozdně noční hovor dal do pohybu plán, který byl v tajnosti vypracováván během několika posledních týdnů, společně s tím probíhaly rozhovory mezi americkými představiteli, spojenci, zákonodárci a klíčovými zástupci venezuelské opozice, včetně samotného Guaidóa.

Vedoucími představiteli byli viceprezident Pence, ministr zahraničí Pompeo a senátor Marco Rubio, a také jestřábi z Rady pro otázky národní bezpečnosti.

Rozhodující okamžik nastal o týden později, během setkání v Bílém domě 22. ledna, v předvečer protestů ve Venezuele, kdy byl Rubio společně se senátorem Rickem Scottem a poslancem Mario Diaz-Balartem, republikány za Floridu, pozván ke schůzce s Trumpem, viceprezidentem Pencem a dalšími v Bílém domě.

Ostatní představitelé, kteří se ten den účastnili schůzky v Bílém domě, byli Pompeo a Bolton, ministr obchodu Wilbur Ross a ministr financí Steven Mnuchin, a předložili prezidentu Trumpovi možnost uznat Guaidóa.

Trump s tím souhlasil. Pence, který se této schůzky nezúčastnil, zatelefonoval Guaidóvi a sdělil mu: „Pokud se Národní shromáždění na druhý den odvolá na článek 233, prezident ho podpoří,“ uvedl vysoce postavený představitel administrativy.

Trump sám se zajímá pouze o venezuelské zásoby ropy, které jsou největší na světě:

Zatímco události tohoto týdne překvapily mnoho lidí, Trump už dávno nahlíží na Venezuelu jako na jednu ze tří priorit zahraniční politiky, včetně Íránu a Severní Koreje.

Trump svolal brífink o Venezuele hned druhý den svého působení v prezidentském úřadě, na němž často hovořil se svým týmem o utrpení venezuelského lidu a nesmírném potenciálu země stát se bohatým národem díky svým zásobám ropy…

Před útokem USA na Libyi Trump řekl (video), že USA by měly požadovat 50% ropných zisků od „rebelů“, které chtěly dosadit. „Měli jim říci: Pomůžeme vám, ale chceme 50% vaší ropy.“ Od Guaidóa se pravděpodobně požadovala podobná dohoda.

Je zajímavé, že Pentagon ani ministerstvo spravedlnosti se nepodílely na plánování pokusu o převrat. Mohly je upozornit na očividné chyby.

Článek 233 Ústavy Venezuelské bolívarovské republiky (pdf) není platným právním základem pro to, aby se sám Guaidó prohlásil za prezidenta, a nemůže to udělat ani venezuelské Národní shromáždění. Článek reguluje postupy v případě, že se zvolený nebo úřadující prezident „stane trvale nedostupným“, což Maduro samozřejmě není. Citovat článek 233 v souvislosti s prohlašováním se za prezidenta je podvod, který žádný soud nebude akceptovat.

Zdá se, že plány Bílého domu nejdou dále, než je současná fáze. Tohle je například nesmírně zbožné přání:

„Spojené státy věří, že prostí vojáci jsou s největší pravděpodobností s opozicí,“ uvedl vysoce postavený představitel administrativy. „Nejdůležitější vývoj za posledních 24 hodin byl ten, že [venezuelská] armáda zůstala v kasárnách. A Maduro jim nenařídil, aby potlačili protesty, zřejmě z toho důvodu, že si není jistý, zda by uposlechli jeho rozkazy, a nechtěl to zkoušet.“

To je klam. Protesty opozice byly daleko menší a mnohem méně násilné, než ty v roce 2016. A dokonce i během oněch nepokojů zůstala armáda v kasárnách - nikoli proto, že by se toho Maduro bál, ale z toho důvodu, že to nehraje žádnou roli v rámci vnitřní bezpečnosti Venezuely.

Čelit vzpurným protestujícím je úkolem místní policie a Národní gardy Venezuely, která „může sloužit jako četnictvo, vykonávat úlohu civilní obrany nebo sloužit jako záložní lehká pěchota“. Zatímco Národní garda je formálně vojenská služba, má svůj vlastní řetězec vedení. Od roku 2002 Chávez a poté Maduro reorganizovali armádu. Ta také získala řadu výhod. Mnoho zestátněných společností vedou (bývalí) vojenští důstojníci. Vytvořit plán převratu na základě nepodložené naděje na vojenskou podporu je šílené.

Zdá se, že Bílý dům neví, co má dělat dál:

Zbývá mnohé, co musí být vyřešeno, včetně rozhodnutí USA, zda Guaidó zastupuje zákonnou vládu a má nárok na veškeré příjmy.

Pokud bude učiněno toto právní rozhodnutí, bude také brzy prověřeno u soudu. Vzhledem k tomu, že chybná citace článku 233 coby podkladu pro Guaidóa a jeho prohlášení se prezidentem není právně platné, bude takové rozhodnutí chybné. Fakt, že na to administrativa předtím nepomyslela, je docela zvláštní.

Washington Post rozebírá hlouběji zjevné nedostatky plánu:

Vzhledem k nadcházejícím rizikům Trumpova administrativa vkládá naděje do venezuelské opozice

„Domnívám se, že to mluví samo za sebe,“ řekl poradce pro národní bezpečnost John Bolton, když byl ve čtvrtek dotázán, co tím Trump mínil, když pronesl, že má k dispozici „všechny možnosti“.

Administrativa sází na to, že to nebude muset dále objasňovat. Nebylo však jasné, zda podrobně naplánovala strategii pro případ, že prezident Nicolás Maduro odmítne ustoupit, vypuknou velké násilnosti nebo se zahraniční podporovatelé Madurovy vlády - včetně Ruska a Turecka - rozhodnou zasáhnout v jeho prospěch.

Naděje nyní spočívá ve využití nově deklarované prozatímní vlády jako nástroje, jenž Madurovi odepře ropné příjmy ze Spojených států, které Venezuele poskytují prakticky veškerou příchozí hotovost, uvedli současní i bývalí představitelé USA.

„To, na co se dnes zaměřujeme, je odpojení nelegitimního Madurova režimu od zdroje příjmů. Uvažujeme v souladu s naším uznáním Juana Guaidóa jako ústavního prozatímního prezidenta Venezuely, že tyto příjmy by měla dostat legitimní vláda,“ řekl Bolton.

Je to velmi složité. Zabýváme se mnoha různými věcmi, které musíme udělat, ale to všechno je v procesu,“ řekl.

Pokud Spojené státy zastaví platby za ropu Madurově vládě, Venezuela zřejmě zastaví přepravu ropy do USA. Několik velkých rafinerií v Mexickém zálivu se speciálně zaměřuje na tento těžký typ ropy. Budou muset zastavit práci a cena benzinu v USA stoupne. Můžeme se jen ptát, jak se to bude líbit Trumpovým voličům.

Administrativa chce také zvýšit sankce vůči Venezuele, ale ty stávající sankce již tak způsobují mnoho trápení lidem, zatímco mají jen malý vliv na vládu.

Plán je také založen na naději, že ten chlápek, který se ve Venezuele objevil, může něco udělat:

Americká tisková kampaň je částečně zaměřena na přesvědčování Madura, že nemůže nadále vládnout, a částečně na podpoře Guaidóa.

„Máme stále tu stejnou strategii: Vytvořit mezinárodní tlak, pomáhat při organizaci vnitřní opozice a prosazovat mírové obnovení demokracie. Ale tento vnitřní kus chyběl,“ řekl představitel. „On je tou částí, kterou jsme potřebovali, aby naše strategie byla soudržná a kompletní.“

Ale co Guaidó má? Copak má nějakou kancelář, veřejnou budovu nebo nějakou armádu? Ovládá přístavy, celní úřady a centrální banku? Dokonce i ve Venezuele ho zná velmi málo lidí. Kolik skutečně oddaných následovníků má? Bolívarovské hnutí ve Venezuele má asi 8 - 9 milionů stoupenců. To jsou všechno chudí lidé. Za to, co mnozí z nich mají, vděčí socialistické vládě. Budou bojovat proti nelegitimnímu převratu. Jakými prostředky disponuje tento Američany podporovaný chlápek, aby je potlačil?

Poznámky z Post:

Trumpova administrativa doufá, že venezuelské ozbrojené síly změní svou oddanost, ale neexistuje žádný jasný plán pro to, co by Trump udělal, pokud k tomu nedojde, nebo pokud bude prolita krev.

Deník Post také potvrdil, že americká armáda nebyla zapojena do plánování, i když logickým důsledkem pokusu o převrat bude pravděpodobně válka:

„Je to tak trochu bezohledné, že [Ministerstvo obrany] nebo Southcom (Jižní velitelství americké armády) nebyly součástí tohoto procesu, nebo na to nebyly upozorněny,“ řekl vysoce postavený představitel administrativy.

Dalo by se tvrdit, že jsme na cestě, ne-li nevyhnutelné, tak určitě na cestě, vedoucí k intervenci, a to vzhledem k dramatické povaze toho, co jsme udělali,“ řekl bývalý představitel. „Řekli jsme současnému prezidentovi, že už není prezidentem, a uznali jsme někoho jiného. Další otázka zní: Dobrá, co bude dál? Do jaké míry jsme skutečně připraveni pokračovat v této cestě?

To je otázka za 64 000 dolarů.

Mám dojem, že Trumpa podvedli. Dlouho bylo zřejmé, že věnuje malou pozornost detailům, a že nepromýšlí věci do důsledku. S největší pravděpodobností mu Bolton, Pompeo a Rubio předložili třístupňový plán:

Fáze 1: Podpořte samozvaného prezidenta Guaidóa; Fáze 2: ...(zbožné přání)...; Fáze 3: Vezměte si polovinu jejich ropy!

Trump akceptoval plán, aniž by se zeptal, jak by se mohla odvíjet fáze 2. Pochybuji, že by věděl, že to pravděpodobně povede k vyšším cenám benzinu. Ani si nemyslím, že by věděl, že to bude pravděpodobně vyžadovat vojenskou eskalaci, dokud nevypukne skutečná válka, která bude trvat roky. V tom případě by musel vědět, že obojí mu přijde draho během příštích voleb.

To se podobá jinému geniálnímu plánu Trumpa, který nyní povede k uzavření amerických letišť. Fáze 1 tohoto plánu spočívala v shutdownu, uzavření vlády USA. V rámci fáze 2 předpokládal, že mu demokraté dají peníze. Fáze 3 byla Velká zeď na jižních hranicích, která by mu pomohla ke znovuzvolení. Tento plán také selhal kvůli zbožným přáním. Tím také přijde Trump o hlasy voličů.

Ale Trump se již nyní zavázal k oběma špatně rozvrženým plánům a bude pro něj nesmírně obtížné vycouvat. Zatímco se stále ještě může vykroutit z ostudy, kterou si udělal na domácí scéně kvůli zdi, bude pro něj mnohem obtížnější vycouvat z toho na mezinárodní scéně, kde požádal mnoho jiných států o podporu. Nyní se musí mít na pozoru a nemůže učinit žádné vhodné kroky. Vyšší cena benzinu a vojenská eskalace neodpovídají jeho předvolebnímu slibu. Jeho voličům se nebude líbit ani jedno.

Bolton a Pompeo jsou oba zkušení politici i byrokraté. Pravděpodobně věděli, že jejich plán má hodně chyb a bude vyžadovat mnohem víc, než k čemu by se Trump zavázal. Mám tušení, že blížící se změna mise byla součástí jejich plánu, ale oni to neprozradili.

Trump právě zničil své šance na znovuzvolení, neboť jim naletěl na toto schéma. Jak dlouho mu bude trvat, než to pochopí?

Venezuela - Trump's Coup Plan Has Big Flaws vyšel 26. ledna 2019 na ICH. Překlad v ceně 706 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 112)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

42

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 87 čtenářů částkou 14 686 korun, což je 42 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 1

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Měnové kurzy

USD
23,60 Kč
Euro
25,24 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,33 Kč
Švýcarský frank
25,80 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,26 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 764,37 Kč
1 unce stříbra
642,69 Kč
Bitcoin
1 512 547,00 Kč

Poslední aktualizace: 24.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 10 360