Zákazy na Facebooku za sdělování pravdy

Izrael Šamír

28.1.2019 Komentáře Témata: Média, manipulace, lží, Cenzura 2374 slov

Vědci z Harvardu v loňském roce tvrdili, že nás navštívili hosté z daleké, velmi vzdálené galaxie. No, skoro. Předpokládaná kosmická loď Oumuamua se nejprve přiblížila těsně k Zemi, ale poté zrychlila, a řítila se pryč od naší planety, až nakonec zmizela někde v hlubokém vesmíru. Co se pokazilo? Proč se ti zelení mužíčci z Vegy, nejjasnější hvězdy v souhvězdí Lyry, vzdali svého pravděpodobného původního plánu navštívit nás, pozemšťany? Snad z toho důvodu, že si přečetli naši internetovou komunikaci, sledovali naše televizní pořady, prozkoumali naše noviny a nakonec se rozhodli odložit skutečné setkání na poněkud lepší dobu?

To lze pochopit. Opravdu máme nepořádek v našich komunikačních prostředcích. My lidé potřebujeme diskutovat o věcech, abychom se mohli správně rozhodnout, ale prostor pro diskuse se rychle zmenšuje. Za prvé, přišli jsme o média.

Když ještě noviny mezi sebou soupeřily, vedoucí představitelé měli rozdílné názory, odborníci argumentovali a politické strany vyzývaly k různým akcím. Přetahovali se o naše peníze a hlasy, a snažili se nás přesvědčit. To už neplatí. Teď oni vědí lépe, co je pro nás dobré. Nezajímají se o počet prodaných výtisků, nemusejí prodávat noviny, protože stejně za reklamy platí bohatí. Dříve to byly menšiny, kdo byl vyloučen z diskusí; nyní je to zakazováno většině.

V USA neexistují žádné noviny, které by podporovaly názory amerického prezidenta. Nikdo ho nebránil, když byl drsným způsobem nestoudně obviněn, že je ruský agent. Nikdo ho nepodpořil, když prohlásil, že přivede vojáky ze Sýrie zpět domů. Nikdo mu nepřišel na pomoc, když přemítal nad vystoupením z NATO. Přesto ho volily desítky milionů mužů a žen, avšak on má k dispozici pouze svůj účet na Twitteru.

Média obviňují Trumpa z toho, že věnuje příliš málo pozornosti potřebám Izraele. Izrael potřebuje americké síly v Sýrii a Německu, americké stíhačky ve Španělsku a Kataru, americké lodě v Itálii a Perském zálivu. Izrael potřebuje, aby USA vedly NATO kvůli odstrašování Ruska. Pokud to Izrael potřebuje, měly by to USA poskytnout, řekl bývalý velvyslanec Daniel Shapiro. Žádné americké noviny, ani žádný americký státník se nezmohli na odpověď v tom smyslu, že prezident Trump byl zvolen americkým lidem, aby dělal to, co je potřebné pro ně, nikoliv pro Izrael.

USA v tom nejsou výjimkou. Miliony Francouzů podporují hnutí žlutých vest, ale ani jedny noviny nebo televizní stanice jim neposkytují žádnou platformu. Jsou nazýváni antisemity, protože se jim vzepřeli Danny Cohn-Bendit a Bernard-Henri Levi, kteří jsou Židé. Také je nazývají homofoby, protože chtějí zakázat „manželství“ stejného pohlaví. Napadají je Stormtroopeři bankéřů, Antifa, a žádná média je nebrání.

Miliony Britů podporují Jeremyho Corbyna, ale všechna hlavní média jsou proti němu, dokonce i státem podporovaná stanice BBC a labouristický deník Guardian. Corbyn je obviňován z antisemitismu, protože Corbyn hovoří pro dělníky a proti bankéřům. Nikdo ho nebrání, a žádná mainstreamová média se za něj nepřimlouvají.

Pouze menší ruská televizní síť RT poskytuje do jisté míry určité alternativní názory, brání svrchovanost amerického, britského a francouzského lidu, ale příliš toho sama nezmůže. Paradoxně RT nevysílá v ruštině, a vysílání, které je v angličtině, není možné vidět v Rusku. Zbytek ruských médií se od západních příliš neliší.

Hlavní média - od Tokia přes Paříž, až po Los Angeles - hovoří stejně. Všechny ostatní názory byly z mainstreamových diskusí vyloučeny. Je výborné, že máme internet a webové stránky, jako je Unz Review, které nám umožňují vyjadřovat naše názory. Problém je v tom, jak předávat tyto názory dál. Jak můžeme předávat tyto zprávy veřejnosti? Mainstreamová média mají o tolik více zhlédnutí a diváků! Není neobvyklé, že mají stovky tisíc nebo dokonce miliony zhlédnutí.

Potřebujeme, aby naše sociální sítě předávaly myšlenky a výměny názorů, aby informovaly čtenáře o našich zprávách, aby přesvědčovaly a mohly tak zvrátit nepříznivý stav. V nadměrně osídleném, nukleárním světě, se zpřetrhanými rodinnými a sousedskými vztahy, neexistuje žádná náhrada za tyto sítě. Facebook a Twitter by nám v tom mohly pomoci. Google by nám mohl pomoci.

Bohužel nás také zradily. Vzhledem k tomu, že sociální sítě uvalují zákazy a ruší platformy, vzaly nám tak poslední možnost komunikovat. Coby stárnoucího muže, který se narodil v době populační exploze, a který žil v mnoha zemích s různými formami vlády, mě zaráží nový totalitarismus, který se vloudil pod rouškou nových technologií. Dokonce i v té pochmurné době za Stalina a McCarthyho měli činitelé mysl lidí méně pod kontrolou, než pan Zuckerberg a lidé jeho ražení.

A nejde jen o politiku. Chtějí vypracovat a realizovat svoji agendu na všechna témata, nehledě na naše názory.

Facebook nenávidí, když muži a ženy mají zdravé sexuální vztahy. To je pro ně tabu. Muži mají zneužívat ženy. Ženy si mají stěžovat ve stylu #MeToo. Popřípadě muži mohou prahnout po mužích, a ženy po ženách. V podstatě zakazují normální vztahy mezi pohlavími.

Dostal jsem zákaz na Facebooku, a můj příspěvek moderátoři odstranili za to, že jsem řekl, že francouzské ženy patří k těm nejlepším. To je sexismus a je to v rozporu s normami komunity, řekli. Nemůžete se, pane Zuckerbergu, držet dál od komunikace jiných lidí? Nechte mě, abych měl svůj vlastní (velmi příznivý) názor na francouzské ženy! Ale ne, to on nemůže.

Dostal jsem zákaz a můj příspěvek byl odstraněn, neboť jsem se zmínil o redaktorovi z Durhamské univerzity, kterého vyhodili za to, že řekl, že „ženy nemají penis“. To uráží transgendery a je to v rozporu s normami Facebooku.

Cenzura na Facebooku a Twitteru je neodbytná, otravná a deformuje debaty všude, ale Facebook v ruském jazyce je vystaven obzvláště tvrdé cenzuře. Moderátoři na ruském FB jsou hlavně Ukrajinci, kteří chovají zášť vůči Rusům. Zjevně je to podmínka, že byli vybráni právě oni. Odstraňují a zakazují prakticky všechny zmínky Rusů o Ukrajině a otázkách, týkajících se této země, ale nikdy neodstraňují nebo nezakazují urážky ze strany Ukrajinců. Ruští básníci, klasičtí i moderní, jsou zakazováni; to, co těmto buranům připadá jako „pravidla PC“, je bezohledně vynucováno.

Dávají lidem zákaz za to, že údajně zveřejnili příspěvky a komentáře, neodpovídající pravidlům PC, které jsou staré i několik let. Před dvěma lety jeden muž citoval na svém vlastním FB blogu báseň, kterou napsal Josif Brodskij, nositel Nobelovy ceny za literaturu, a o dva roky později byl tento citát objeven a muž dostal na měsíc zákaz.

Nebo ještě lepší příklad. V roce 2006 měl ruský filolog přednášku o původu ruského jazyka v moskevské kavárně Bilingua. V roce 2015 jeden uživatel zveřejnil tuto přednášku na Facebooku, a tento týden v roce 2019 byl příspěvek smazán a uživatel dostal zákaz.

Rusové nemají takové zvyky, pokud jde o PC, ať už v dobrém nebo špatném. Nezdráhají se zmínit třeba o negrech nebo mulatech, cikánech nebo Židech. Neuvědomují si, že tato slova jsou považována za urážlivá ze strany těchto nových zákonodárců. Nazývají Ukrajince „chochol“, nebo „kštice“, a to kvůli tradičnímu ukrajinskému účesu. Výraz chochol se používá v ruštině už léta, obvykle s pozitivní nebo neutrální konotací. Moderní přezdívky pro Ukrajince jsou ukr nebo ukrop. Až dosud nikdo nepovažoval tyto přezdívky za urážející, stejně jako chico (chlapec nebo dítě ve španělštině, pozn. překl.), okie (zkrácené označení pro stát Oklahoma a jeho obyvatele, pozn. překl.) a tex (zkrácené označení pro stát Texas a jeho obyvatele, pozn. překl.) nejsou urážky. Ale pro Zuckerberga jsou všechna tato slova důvodem pro udělení zákazu.

Neznám žádného ruského uživatele FB, který by nedostal alespoň jednou zákaz na měsíc. Takže nejde jen o cenzuru, ale o celý reedukační program takového druhu, jaký je obvykle spojován s předsedou Mao Ce-tungem a jeho dobou.

Zuckerberg a jeho vyškolení dravci se vlastně rozhodli formovat veřejnou diskusi ruské civilizace podle svých vlastních představ. Chudáci Rusové, kteří přežili ve 20. letech takovou převýchovu ze strany bolševiků a potom antisovětů v roce 1990, jsou nyní zpracováváni prostřednictvím sítě, kde rozhodují „bojovníci za sociální spravedlnost“ (SJW). Po rozpuštění sovětů byla Rusům slíbena svoboda projevu. Kde je ta svoboda projevu?

FB dává zákazy za zveřejnění odkazů na stránky, které se jim nelíbí. Dostal jsem zákaz za zveřejnění odkazu na Unz.com. Odkazy na RT a Sputnik jsou také odstraňovány. Minulý týden FB odstranil a zakázal 500 účtů s 850 000 sledujícími kvůli publikování odkazů na RT a Sputnik. Jeden můj přítel, pan Oleg Tsarev, bývalý člen ukrajinského parlamentu, kandidát na ukrajinského prezidenta a předseda donbaského parlamentu, měl na Facebooku 200 000 sledujících, a pan Zuckerberg mu účet bez vysvětlení zrušil.

Požádal jsem své přátele na FB, aby mi sdělili, zda někdy dostali zákaz, a pokud ano, tak z jakého důvodu. Zde je krátký seznam jejich odpovědí: za to, že někdo hovořil proti Stěpanu Banderovi, ukrajinskému kolaborantovi; za diskusi o Ševčenkovi, ukrajinskému básníkovi 19. století; za zmínky o „kšticích“; za zveřejnění fotografie Putina; za zmínku o obětech ukrajinského ostřelování Donbasu; za použití takových slov, jako „homosexuál“ nebo „lesba“; za to, že někdo prohlásil: „ženy jsou mnohem citlivější, než muži“; za uveřejnění fotografie z Almodóvarova filmu; za námitky proti ukrajinskému historikovi, který prohlašoval, že Ježíš a Buddha byli Ukrajinci; za obranu ruské církve; za kritiku předního prozápadního liberála p. Gozmana; za námitky proti manévrům NATO v pobaltských státech; za kritiku diskriminace etnických Rusů v pobaltských státech.

A nyní přichází řada na Izrael a Židy. To je hlavní důvod pro zákazy na FB. Je takřka nemožné odkazovat na Izrael na Facebooku - aniž by vás nezablokovali. Dostal jsem zákaz a můj příspěvek byl smazán za zveřejnění odkazů na mé vlastní články na Unz.com. Odkaz na článek na ForeignPolicy.com, který vypráví o prodeji půdy, patřící palestinské církvi, židovským osadníkům, byl také odstraněn. Odkazy na noviny Haaretz jsou téměř vždy odstraněny a zakázány.

Například deník Haaretz informoval své čtenáře o tom, že palestinská matka teenagera, kterého zabili izraelští vojáci, byla uvězněna na 11 měsíců za to, že na Facebooku uveřejnila naštvaný příspěvek. Jelikož jsem se o tom zmínil uživatelům, zablokovali mi přístup na FB kvůli „nenávistné řeči“. Zabití syna oné ženy a uvěznění matky je jistě „skutkem milosrdenství“, ale mluvit o tom je čirá nenávist.

Ruská mainstreamová média se vyhýbají Izraeli. Ruští šéfredaktoři nejsou nezbytně Židé, ale v každých novinách je dost Židů, kteří by se postavili proti kritickým záležitostem. Pokud tam nejsou Židé, každý šéfredaktor se domnívá, že bude pro něj bezpečnější vyhnout se tomuto tématu. Facebook je jediným možným kanálem pro svobodné informace o Izraeli. Bohužel, jen částečně. Moji přátelé protisionističtí Židé dostali často zákaz na FB kvůli „antisemitismu“. Můj FB blog s několika tisíci sledujícími a čtenáři umožňuje ruským čtenářům dozvědět se něco o vývoji v Izraeli. Mé publikum je mnohem menší, než publikum mainstreamových médií hasbary. Nemůžete tolerovat alespoň malý prostor pro svobodu projevu a nefalšované, reálné zprávy, pane Zuckerbergu? Zřejmě nikoli.

Ve skutečně ostudném případě Facebook přijímal nařízení izraelských vojenských cenzorů. V listopadu 2018 byla v pásmu Gazy odhalena skupina izraelských špionů v arabském ošacení. Izraelcům se podařilo uniknout, zatímco jejich velící důstojník, vysoce postavený Drúz, byl zastřelen. Vyšlo najevo, že izraelský tým strávil pár dní nebo více v Gaze, a předstíral, že jsou členy mezinárodní humanitární organizace, přičemž ve skutečnosti tým špehoval a připravoval půdu pro bombardování Gazy.

Byli to zločinci, neboť zákony války výslovně zakazují bojovníkům používat Červený kříž (a další humanitární organizace) jako své krytí. Izraelci ignorují toto pravidlo a skutečně používají sanitky Červeného kříže jako své vojenské transportéry. (Marwan Barghouti, potenciální palestinský Mandela, byl unesen právě prostřednictvím takové falešné sanitky.) Pracovníkům ostrahy z Gazy se podařilo shromáždit všechny fotografie těchto zločinců, které uveřejnili online a nabídli milion dolarů za poskytnutí informací, které by vedly k jejich úplné identifikaci a zatčení. Izraelští vojenští cenzoři zakázali izraelským médiím a zahraničním novinářům v Izraeli, aby tyto fotografie zveřejnili. Nicméně židovsko-americký disident Richard Silverstein zákaz porušil a publikoval tuto fotografii.

Snažil jsem se fotografii také uveřejnit, ale Facebook ji hanebně odstranil a zakázal. Zablokovali tuto fotku dokonce i v aplikaci Messenger. Nevěřil jsem vlastním očím: Umístil jsem fotografii na Messengeru a ona okamžitě zmizela! Co je tedy vlastně Facebook? Je to mezinárodní subjekt - nebo základna izraelské hasbary?

Máme štěstí, že Západní unie (ještě) nepatří panu Zuckerbergovi, jinak by nám jeho kumpáni cenzurovali i dopisy od našich rodin.

Je nesmírně důležité chránit sociální sítě před Zuckerbergovým diktátem. Mělo by to být veřejné zařízení, chráněné zákonem; mělo by být možné odvolat se u soudu proti každému zablokování a každému zákazu; neměla by být vykonávána žádná svévolná rozhodnutí. Cenzura v době míru je nepřijatelná; je to také proti Ústavě USA. Chceme-li zachránit lidstvo před destrukcí, musíme otevřít komunikační kanály a udržovat je otevřené. A potom nás možná navštíví další průzkumník z Vegy.

P.S. V reálném čase. Když jsem psal tento článek, zablokovali mi další příspěvek se slovy: „Tento příspěvek je v rozporu s normami naší komunity, takže jej nikdo jiný neuvidí.“ Šlo o příspěvek s odkazem na rozhovor pro Haaretz s Benny Morrisem, izraelským novodobým historikem, který předpovídá, že brzy „[Izraelští] Židé zůstanou menšinou v rámci velkého Arabského moře Palestinců, pronásledovanou nebo vyvražďovanou menšinou, stejně jako tomu bylo tehdy, když žili v arabských zemích. Ti, kteří budou moci, uprchnou do Ameriky a na Západ.“

Zdá se, že život jde proti normám jejich komunity! Nemají snad lidé právo na to, aby si přečetli, co napsal jeden z nejvýznamnějších izraelských historiků? Je to docela hrozivý text. Morris vyjadřuje politování nad tím, že Židé v roce 1948 etnicky nevyčistili celou Palestinu a neodstranili všechny ne-Židy; a tvrdí, že vůbec neexistuje žádná šance na mírové urovnání. Také řekl, že Trump nebude v prezidentském úřadě déle než rok, a s jeho odchodem půjde ke dnu i Netanjahu.

V komentáři k článku (zřejmě americký) čtenář uvedl: „Udělejte Americe laskavost, a odejděte jinam, už máme dost těch rasistických fanatiků.“

P.P.S. Richard Silverstein dostal zákaz na Facebooku za svůj příspěvek, a proti tomuto zákazu energicky bojoval.

Banned by Facebook for Telling the Truth vyšel 24. ledna 2019 na ICH. Překlad v ceně 855 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

Nějak nechápu to rozčarování autora nad věrolomností FB a dalších sociálních sítích. Přeci je nemusí používat. Existuje život bez FB a bez Googlu a bez dalších nástrojů sociálního teroru. A je to dobrý život. Osobně jsem nikdy nepoužil FB, Twitter, Google jsem nevyužil už více jak 10 let a nemám pocit, že bych o něco přišel, nebo že bych nemohl šířit své názory. Pan Shamir má také vlastní stránky tak jako já, tak v čem je problém?

Známka 1.2 (hodnotilo 68)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 8 650