USA chtějí zrušit další smlouvu o kontrole zbraní kvůli své válečné ekonomice

Finian Cunnigham

Ekonomika Spojených států je vojensko-průmyslový komplex. Proto jakákoliv mnohostranná smlouva o kontrole zbraní, která omezuje zbraně a vojenské napětí, je a priori neslučitelná s fungováním kapitalismu v americkém stylu.

Záměr, který oznámil prezident Donald Trump ohledně odstoupení USA od Smlouvy o likvidaci raket kratšího a středního doletu (INF) z roku 1987, je nejnovější krok Washingtonu v rušení dohod o kontrole zbraní, jichž bylo těžce dosaženo.

Spojené státy jednostranně vypověděly smlouvu o omezení systémů antibalistických raket (ABM) již v roce 2002 během vlády tehdejšího prezidenta G.W. Bushe. Toto porušení desítky let staré smlouvy vedlo k zavedení amerických raketových systémů v Evropě, a to blíže k ruskému území, protože Američany vedená vojenská aliance NATO neúnavně expandovala směrem na východ.

[Odstoupení...]
Odstoupením USA od smlouvy INF bude svět nebezpečnější, Rusko bude přinuceno „obnovit rovnováhu“ - Kreml

Pokud Trump skutečně vypoví smlouvu INF, zůstane ve struktuře kontroly zbraní pouze jediný zbývající pilíř - smlouva START, omezující rozmístění všech druhů jaderných zbraní. START má vypršet v roce 2021, a několik radikálních amerických politiků se již nechalo slyšet, že je třeba prosadit, aby smlouva nebyla prodloužena.

Není proto divu, že rozpad režimu nešíření jaderných zbraní v USA znepokojuje mnoho lidí, včetně spojenců NATO v Evropě. Francouzský prezident Emmanuel Macron údajně telefonoval Trumpovi, a úpěnlivě ho v této záležitosti žádal, neboť INF je životně důležitá pro evropskou bezpečnost. Názory Macrona mu znovu zopakoval německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Moskva a Peking uvedly, že očekávaný krok USA podkope strategickou rovnováhu a vyvolá nové závody ve zbrojení, evokující studenou válku.

„Lidstvo čelí naprostému chaosu ve sféře jaderných zbraní,“ řekl ruský senátor Konstantin Kosačov.

Další vysoce postavený ruský zákonodárce Alexej Puškov setřel Trumpovu vládu, že „tlačí svět do další kubánské raketové krize“.

Při této patové situaci v říjnu 1962 se USA a Sovětský svaz ocitly na pokraji jaderné války. Katastrofu odvrátili prezident John F. Kennedy a sovětský vůdce Nikita Chruščov, kteří vydláždili cestu k zahájení kontroly zbraní.

Odstoupením od INF, ABM a případně START vrací Spojené státy svět do „bodu nula“, řekl Puškov.

Tato deregulovaná globální situace nevyhnutelně značně zvýší riziko jaderné války.

Proč taková bezohlednost Washingtonu?

Za prvé, zdá se, že jedním faktorem jsou zde vnitřní rozbroje na domácí politické scéně USA. Trump oznámil zprávu o odmítnutí dohody INF o víkendu na předvolebním mítinku v Nevadě. Zbývají pouze tři týdny před americkými volbami do Kongresu, ve kterých se budou demokraté snažit převzít kontrolu nad Senátem. Tím, že Trump hovoří ostře o INF, a tvrdí, že Moskva porušuje smlouvu a Spojené státy to „nebudou tolerovat“, se Trump snaží neutralizovat dlouhodobé obviňování ze strany demokratů, že je „měkký vůči Rusku“.

Jak žalostné, že mezinárodní bezpečnost je obětována z důvodu vnitřní politiky USA.

Dalším faktorem je, že Spojeným státům se hodí odstoupit od INF, pokud chtějí usilovat o své ambice dosáhnout unipolární vojenské nadvlády, a zejména podmanit si Rusko a Čínu. Několik dokumentů o strategickém plánování Washingtonu, které vznikly v posledních dvou letech, se otevřeně zaměřilo na Rusko a Čínu jako na „velké mocné soupeře“.

Tím, že USA odstoupí od INF, budou mít povolení rozšířit rakety proti ruskému a čínskému území. Takovýto agresivní krok by nemohl být proveden otevřeně z politických důvodů. Washington proto hledá záminku k tomu, aby mohl smlouvu porušit, a z toho důvodu obvinil Moskvu z porušování INF. Rusko opakovaně odmítlo tvrzení USA, že smlouvu porušilo, a poukázalo na to, že americká strana nikdy nepředložila důkazy, které by podpořily jejich tvrzení.

Třetím faktorem je širší obrázek ekonomiky USA jako systému, poháněného válkou. S ročními výdaji, přesahujícími 700 miliard dolarů na armádu - tj. asi polovina celkového diskrečního rozpočtu Spojených států, a několikanásobek rozpočtu jakékoliv jiné cizí země - je americká ekonomika závislá na vojensko-průmyslovém komplexu. Tato monstrózní deformace amerického kapitalismu, před kterou poprvé varoval prezident Eisenhower v roce 1961, může existovat pouze v oblasti neochabující výroby zbraní. Ta naopak spoléhá na to, že USA budou neustále vytvářet globální napětí a nejistotu, dokonce až do bodu, kdy vyvolají válku.

Závody ve zbrojení nejsou jen lukrativním přínosem pro Pentagon a americké výrobce zbraní, kteří tvoří největší lobbistickou skupinu ve Washingtonu, ale existuje další strategický cíl. Tím, že budou Rusko a Čína vtaženy do závodů ve zbrojení, poslouží to americkým imperiálním plánovačům jako prostředek k oslabení těchto soupeřů.

Z nutnosti čelit vojenské agresi USA budou Moskva a Peking nuceny věnovat stále více ekonomických zdrojů na získávání zbraní. Je vypočítáno, že taková honba za militarismem povede k narušení hospodářství Ruska a Číny.

Zhroucení Sovětského svazu na konci 80. let bylo pravděpodobně do značné míry způsobeno tím, že se po desetiletí nadměrně utrácelo za armádu, místo toho, aby finanční zdroje posilovaly civilní ekonomiku a společnost. Zdá se, že Trump chce znovu zopakovat studenou válku právě za tímto účelem - ochromit Rusko a Čínu.

Takové omezení se nevztahuje na americký kapitalismus, který má tu výsadu, že může dosahovat nekonečného dluhu. Tato výsada je částečně způsobena jedinečnou pozicí amerického dolaru jako hlavní globální rezervní měny. Avšak taková rozhazovačnost je samozřejmě neudržitelná, takže když dojde ke kolapsu USA, nastane hodně problémů. Nicméně v nejbližší době mohou být tyto excesy v závodech ve zbrojení skryty za zdánlivě nekonečným americkým dluhem.

Různé dohody o kontrole zbrojení, které, jak se zdá, chtějí Spojené státy vypovědět, do této doby poskytovaly určitou bezpečnost a ochranu před jadernou válkou. Tyto smlouvy fungovaly, protože mezi Washingtonem a Moskvou existovala jistá úroveň mnohostranné vzájemnosti.

Vypadá to, že tomu už tak není. Washington, obzvláště během prezidentování Trumpa, omezil umění diplomacie na tirády na Twitteru a bezhlavé výhrůžky, například když americká stálá zástupkyně v NATO Kay Bailey Hutchisonová na začátku tohoto měsíce varovala, že americká armáda „zlikviduje“ ruské rakety, které jsou prý v rozporu s INF. Později ustoupila od tohoto štvavého názoru, ale prvotní dojem z tohoto smýšlení, plného nadšení, nelze snadno napravit.

Jakýkoli pokus o diplomacii ze strany Trumpa vypadá jako pomatené vyjádření s žalostným nedostatkem logiky nebo inteligence. Poté, co se pustil do INF, vypadalo to, že prezident nechal otevřené dveře, aby uzavřel smlouvu s Ruskem a Čínou.

„Budeme muset vyvíjet tyto zbraně [kratšího a středního doletu], dokud za námi nepřijde Rusko, a dokud za námi nepřijde Čína, a dokud všichni nepřijdou, a neřeknou, buďme chytří a nedovolme, aby kdokoliv z nás vyvíjel tyto zbraně,“ řekl.

To je právě to, co Trump a zbytek Washingtonu nechápe. Smlouva INF byla neustále narušována, protože americké vojenské síly trvají na tom, aby jejich rakety byly rozmístěny tisíce kilometrů od amerického území - na prahu Ruska i Číny.

Pokud by Trump opravdu chtěl dosáhnout souladu s kontrolou zbrojení, stáhl by tzv. „protiraketové systémy“ z Polska, Rumunska a Černého moře, a také z Jižní Koreje a z území poblíž námořního území Číny.

V konečném důsledku nejlepší mechanismus kontroly zbraní pro Američany spočívá v přehodnocení jejich ekonomiky, avšak zcela mimo systém válečných štváčů.

US Ready To Blow Another Arms Control Treaty To Feed Its War Economy vyšel 22. října 2018 na ICH. Překlad v ceně 482 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 70)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 0

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 920