CIA zasahuje do voleb v Brazílii

Marcelo Zero

15.10.2018 Komentáře Témata: Brazílie 1104 slov

Růst Bolsonarova fašismu (Jair Bolsonaro je brazilský krajně pravicový politik, pozn. překl.) v závěrečném úseku volební kampaně, maximálně napjaté pod lavinou falešných zpráv, které se šíří na internetu, není překvapující. Jedná se o starou taktiku, kterou vyvinuly americké a britské zpravodajské služby s cílem manipulovat s veřejným míněním a ovlivňovat politické procesy a volby. Bylo to použito na Ukrajině, během tzv. arabského jara a v Brazílii v roce 2013.

Za touto manipulací je úplná věda.

Lidé se běžně domnívají, že volby lze vyhrát či prohrát pouze v přísně racionálních diskusích o politice a různých návrzích. Takhle to ale nefunguje. Ve skutečnosti, jak říká profesor psychologie Drew Weston z univerzity Emory ve své knize „Politický mozek: Role emocí při rozhodování o osudu národa“, při stanovení volebního hlasu obecně více rozhodují pocity.

Weston tvrdí, že na základě nedávných studií v oblasti neurovědy na toto téma, na rozdíl od toho, jak je to běžně chápáno, lidský mozek činí rozhodnutí hlavně na základě emocí. Voliči silně opírají své rozhodnutí o emocionální vnímání stran a kandidátů. Racionální analýza a empirická data obvykle hrají v tomto procesu až druhotnou roli.

To je důvod, proč existuje velká manipulativní síla ve vytváření informací se silným emočním nábojem a falešných zpráv.

Dokumenty, které odhalil Edward Snowden, dokazují, že americké a britské zpravodajské služby mají specializovaná a sofistikovaná oddělení, která se zabývají manipulováním informací, které obíhají na internetu, s cílem změnit nasměrování veřejného mínění. Například Společná zpravodajská skupina pro výzkum hrozeb při vládní zpravodajské organizaci (GCHQ), tedy britská zpravodajská služba, má takové mise a rámec, které zahrnují používání „špinavých triků“ k ničení, popření, degradaci a porážce nepřátel.

Taktika je stručně řečeno takováto: 1) šířit všechny druhy falešných informací na internetu za účelem zničení reputace cílů; a 2) využívat společenské vědy a jiné psychosociální techniky k manipulaci diskusí a aktivismu online, s cílem dosáhnout žádoucích výsledků.

Nejde přitom o jakýkoliv druh informací. Informace jsou vybírány tak, aby způsobily velký emocionální dopad, nikoli aby podpořily či vyvracely konkrétní informace. Jednou z nejobvyklejších technik je manipulace s fotografiemi a videozáznamy, která má silný a okamžitý emoční účinek, a rychle se virálně šíří po internetu. Kandidátka na viceprezidentku Manuela D'Àvilová byla například neustále cílem těchto manipulací. Fernando Haddad byl také stále obětí naprosto nepravdivých prohlášení a zmanipulovaných snímků a diskusí.

Ubohá manipulace se snímky „erotických kojeneckých lahví“, které údajně parlament distribuoval batolatům ve veřejném předškolním zařízení v São Paulu, je příkladem toho, jak hluboko může klesnout kampaň s těmito špinavými triky, které doporučují severoamerické a britské zpravodajské služby.

Ačkoli se tato manipulace může zdát velmi podlá a v očích rozumně uvažujících osob až neuvěřitelná, přesto silně pronikne do emocionálního politického mozku většiny obyvatel.

Nic se neděje náhodou. Předtím, než jsou tyto surové manipulace vytvořeny a rozšířeny, jsou zkoumány z toho hlediska, zda vyvolají co největší možnou škodu. Jsou speciálně zaměřeny na internetové skupiny, které mají malý, nebo prakticky žádný kontrolní nástroj na ověření faktů, a navíc se vyznačují silným konzervatismem, takže jsou těmito groteskními manipulacemi šokovány a věří jim.

Pravdou je, že to, co se dnes děje v Brazílii, odhaluje sofistikovanou úroveň manipulace, která vyžaduje průpravu a velké sumy peněz. Odkud se tohle všechno vzalo? Z národního kapitálu? Nebo by mohly tyto finanční, technické a logistické zdroje pocházet ze zahraničí?

Je zřejmé, že tato záležitost si vyžaduje seriózní vyšetřování, ke kterému patrně nikdy nedojde.

Národní a mezinárodní finanční kapitál, stejně jako sektory produktivní obchodní třídy, již ve druhém kole stranily Bolsonarovi. Velká část mediálních oligarchů ho také podporuje. Chabě označený „střed“ - což je ve skutečnosti skupina rozhněvaných konzervativců, podněcujících k převratu, kteří čelí tomu, že z politické scény zmizí - také začal částečně podporovat brazilský fašismus, a snaží se tak přežít na základě politických drobečků, které by mohli získat, kdyby Bolsonaro, neboli „Věc“, jak je přezdíván, a Mourão, „Árijec“, vyhráli volby.

To lze považovat za definitivní sebevraždu brazilské demokracie a sázku na konflikty, konfrontace, autoritářství a fašismus, což velmi prohloubí politickou a hospodářskou krizi v Brazílii.

Avšak zhoršení politicko-institucionální a hospodářské krize, která nevyhnutelně nastane, když zvítězí ve volbách neofašista Bolsonaro, by mohla být užitečná pro ty, kteří chtějí převzít strategické zdroje a společnosti v Brazílii.

Chaos a povstání mohou být užitečné především pro ty, kteří jsou zvenčí. Vidíme to často na Středním východě. Převrat, pokud jde o jeho nejzazší hranice, se může prohloubit na „řešení moci“, což bude podporovat armáda a justice. Tímto způsobem budou otevřeny dveře pro mnohem větší redukci, než ta, které dosáhl Michel Temer, a to především z pohledu národní suverenity.

Z pohledu geopolitické strategie by prosazovaný automatický příklon Bolsonara k Trumpovi měl velký význam pro USA v tomto regionu. Jak víme, současnou strategickou prioritou USA je velký mocenský boj proti Číně a Rusku. Bolsonaro, který již slíbil Američanům, že jim daruje raketovou základnu Alacantara, a že všechno zprivatizuje, by mohl sloužit jako ústřední bod zájmu Spojených států v tomto regionu, intervenující proti Venezuele a čelící ruským a čínským zájmům v Jižní Americe.

Z tohoto důvodu je zřejmé, že do voleb v Brazílii zasahují zahraniční zpravodajské služby, hlavně ze Severní Ameriky. Modus operandi, který se projevuje v tomto konečném úseku voleb, je identický s tím, jenž byl použit v jiných zemích a vyžaduje technické a finanční zdroje, a také jistou úroveň manipulativní důmyslnosti, což by Bolsonarova kampaň nezvládla sama o sobě.

CIA a další zpravodajské služby jsou zde, a působí v rozsáhlém měřítku.

Progresivní síly se nyní musí koordinovat, aby čelily tomuto manipulativnímu procesu. Odpovědí nemůže být pouhý racionální argument, který bude odporovat manipulativní zášti. Reakce v tomto sporu musí být také emocionální, neboť tak to potřebuje politický mozek.

Protiparlamentní, protilevicová a protidemokratická práva, práva proti člověku, a práva proti rovnosti - to je to, kam míří Bolsonaro, a co vytvořili agenti, osnovující převrat a jejich falešná média. S tím lze bojovat prostřednictvím projektu protichůdných pocitů, jako je naděje, láska, solidarita a spokojenost.

Oni navrhují minulost ve formě vyloučení, násilí a utrpení. My musíme navrhnout budoucnost ve formě bezpečnosti a uvědomění.

Tváří v tvář odporné kampani pomluv a manipulací, která je řízená ze zahraničí, by naše strategie měla být stejná, jakou měl Adlai Stevenson, velký americký státník a demokratický politik, který řekl republikánům: „Přestaňte lhát o demokratech a já přestanu říkat pravdu o vás.“

Prezidentský kandidát Bolsonaro a jeho stoupenci komunikují prostřednictvím šokujících prohlášení a nenávistných projevů. To není výmysl, lze si to lehce ověřit. Proto všechno, co musíme udělat, je konfrontovat je s tím, jací doopravdy jsou, a oni se potom rozplynou jako upíři na slunečním světle.

The CIA Finger in Brasil’s Elections vyšel 8. října 2018 na ICH. Překlad v ceně 474 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 52)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 5 543