Environmentalisté jsou znepokojeni:

Armáda USA zavádí technologii „genového tahu“

Stacy Little

30.7.2018 Komentáře Témata: Genetické inženýrství 1052 slov

Genový tah (gene drive) je proces, při němž se v populaci všech živých bytostí rychle rozšíří jakékoliv potřebné geny, které speciálně naprogramují genetičtí inženýři.

Veřejné organizace Spojených států zveřejnily na základě zákona o svobodě informací přes tisíc e-mailů z korespondence vojenských oddělení ohledně financování vývoje nejnovější technologie pro tvorbu geneticky modifikovaných organismů (GMO) - genový tah.

Neočekávaně vyšlo najevo, že americká Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA) je nyní hlavním zákazníkem vývoje této technologie. Oznámila to americká ekologická organizace Přátelé Země. DARPA vynaložila 100 milionů dolarů na projekt, týkající se genového tahu. Dříve se však uvádělo, že pro tento účel byly přiděleny finanční prostředky o třetinu menší.

Podle dostupných zpráv je tato agentura největším sponzorem vývoje technologie genového tahu na světě. Je zřejmé, že takovýto projekt bude před veřejností utajován, a jeho výjimečně mírové ustanovení vyvolá řadu otázek.

Genový tah je velmi mocná a nebezpečná nová technologie, a zároveň potenciální biologická zbraň, která může mít zničující důsledky pro zachování míru, bezpečnost potravin a životní prostředí, zejména pokud by byla použita nežádoucím způsobem.

Částka jeden a půl milionu dolarů „dala zelenou“ genovému tahu

Veřejné organizace získaly informaci, že Nadace Billa a Melindy Gatesových vynaložila 1,6 milionu dolarů na PR kampaň za účelem podpory technologie genového tahu v rámci struktur OSN. Prostřednictvím těchto peněz zajistila soukromá PR agentura „Emerging Ag“ účast 65 odborníků v konzultačním procesu. Mezi nimi byl i vysoce postavený představitel Nadace Gatesových a zástupci vedení agentury DARPA. Z těchto peněz agentura také pomohla zabránit zavedení mezinárodního moratoria na používání genového tahu v přírodě.

170 významných mezinárodních veřejných a vědeckých organizací a odborníků v prosinci 2016 požadovalo po organizaci OSN, aby zavedla moratorium na genový tah.

Moratorium však přijato nebylo, takže kdykoliv se v přírodě může objevit rozsáhlé používání genového tahu. Samozřejmě specialisté, kteří měli spojitost s agenturou Emerging Ag, a zároveň obhajovali tuto technologii na půdě OSN, neuvedli, že mají střet zájmů, nebo že jejich názor ovlivnili tzv. konzultanti, placení Nadací Gatesových.

Příznivci technologie se totiž domnívají, že dokonce i dočasný zákaz používání této technologie odradí sponzory a ztíží výzkum. Mnoho z nich si oddechlo úlevou, když OSN odmítla návrh na moratorium.

Jak lze genový tah použít?

Obhájci genového tahu tvrdí, že tato metoda bude velmi účinná v boji proti „zbytečným“ vlastnostem biologických druhů.

Takže mají v plánu porazit jedno z nejstrašnějších onemocnění moderní doby - malárii - prostřednictvím modifikace přenašečů této choroby - komárů. Existuje několik způsobů, jak bojovat proti malárii - například sítě proti hmyzu s insekticidy, účinné preventivní a léčebné přípravky. Avšak většina domů chudých Afričanů a Jihoameričanů, kteří jsou nejvíce ovlivněni touto pohromou, nemá takové sítě, a k mnoha Afričanům se tyto léky vůbec nedostanou kvůli vysoké ceně nebo nedostatku informací.

Genetičtí inženýři se však domnívají, že právě nejúčinnějším způsobem boje proti malárii bude genový zásah. Práce na transgenních, antimalarických komárech probíhá již velmi dlouho. Genetici vytvořili geneticky modifikované komáry se dvěma kopiemi antimalarického genu (jeden na každém ze dvou chromozomů). Je známo, že pouze jeden z chromozomů vždy zdědí potomek. Dále je známo, že komár, který má jeden mutantní a jeden normální chromozom, jej předá asi polovině další generaci komárů. Zbytek, podle zákona přírody, upřednostňuje zdravé geny divokého komára. Výsledkem je, že „antimalaričtí“ komáři z populace stejně vymizí.

K tomu, aby genový zabiják malárie nevymizel z populace, má být použit právě genový tah. Pomocí této technologie se zkopíruje požadovaný gen z jednoho chromozomu do druhého chromozomu. Potom organismus, který měl pouze jednu kopii zázračného genu, obdrží dvě kopie a předá jej svým potomkům se 100% pravděpodobností. To znamená, že mutace se rozšíří na všechny komáry, kteří tak přestanou rozšiřovat malárii. Také se objevily nápady na sterilizaci malarických komárů.

Aplikace této technologie však vyvolává mnoho otázek, protože jakmile jednou dojde ke změně malarického komára či některých jiných druhů, lidstvo nebude moci tuto změnu vrátit - vysvětlují environmentalisté. Jak modifikace tohoto či jiného druhu ovlivní ekosystém? Na to neexistuje jasná odpověď. Je třeba pokračovat v zavádění dalších, méně radikálních způsobů řešení takovýchto problémů.

Dokonce i v případě možného pozitivního účinku na lidské zdraví by mělo být jakékoli použití takové mocné technologie prováděno s respektem k nejvyšším standardům transparentnosti a otevřenosti. Bohužel v tomto případě tomu tak není. Vypuštění tolika GM komárů do prostředí afrických zemí je pobuřující a vyvolává vážné obavy,“ uvedla Mariam Mayetová, výkonná ředitelka Afrického centra pro výzkum biodiverzity.

Jaká další tajemství armády odhalili environmentalisté?

Veřejné organizace ve Spojených státech zjistily a zveřejnily údaje, které vynášejí na povrch několik zajímavých bodů.

V USA existuje tajná skupina JASON, do níž patří vojenští specialisté. Tato skupina provedla dvě uzavřené studie o technologiích editace genomu a genového tahu, jejichž zadavatelem byla vláda USA. Na organizaci práce se podílel vysoce postavený manažer známého nadnárodního podniku Monsanto, zaměřeného na geneticky modifikovaná semena a chemikálie (letos byl podnik zahrnut do největšího biotechnologického a farmaceutického koncernu Bayer). Jak uvedla americká ekologická organizace Přátelé Země, tyto studie „byly zaměřeny na využití genového tahu pro nepřátelské účely a pro použití těchto technologií v zemědělství“.

Je také známo, že právě DARPA financuje skupinu autoritativních britských vědců, kteří pracují na využití genového tahu v populaci malarických komárů v řadě oblastí Afriky. Tato skutečnost byla předtím veřejnosti utajena.

Údaje, které obdržely veřejné organizace, také naznačují, že DARPA má v plánu používat technologii genového tahu ke změně genomu savců, konkrétně myší, a pro boj proti škůdcům v zemědělství, a to minimálně na Novém Zélandu a v Austrálii.

Z korespondence vysoce postavených vojenských představitelů vyplývá, že kromě laboratorních studií pracují dva vedoucí týmy - britská skupina Target Malaria („Zaměřeno na malárii“) a skupina vědců GBIRD (Genová biokontrola nad zamořením hlodavci) ze Severní Karolíny v USA - v dalších oblastech. Pro terénní testování geneticky modifikovaných živých tvorů již byly vybrány specifické lokality v Austrálii, na Novém Zélandu, v Burkině Faso, Ugandě, Mali a v Ghaně. Pro zástupce orgánů a místní komunity v těchto zemích rovněž probíhá PR kampaň.

Ekologické organizace tvrdí, že budou i nadále požadovat moratorium na používání genového tahu. Domnívají se, že je nezbytné nezávislé hodnocení této nové technologie, které ovšem nebude financovat americká armáda. Aktivisté a nezávislí odborníci budou diskutovat o svých plánech na největším tematickém fóru, 9. evropské konferenci regionů bez GMO, která se bude konat v září v Berlíně.

Environmentalists are concerned: US military launch "gene drive" vyšel 23. července 2018 na katehon.com. Překlad v ceně 473 Kč Zvědavec.

Známka 1.4 (hodnotilo 48)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 10 830