Schůzka SCO: čínský drak a ruský medvěd jako síly mnohopolárnosti

22.6.2018 Komentáře Témata: Analýza, Globální ekonomika, Geopolitika 1208 slov

V Číně proběhla schůzka vůdců Šanghajské organizace spolupráce (SCO), v jejímž průběhu hlavy států přijaly Cindaoskou deklaraci. Tento společný dokument podepsali prezidenti Ruska, Číny, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Uzbekistánu, a také Indie a Pákistánu.

V rámci tohoto fóra proběhly také intelektuální akce, organizované Čínským institutem univerzity Fu-dan, v čele s Jian Wei. Filosofové, ekonomové a politologové probrali perspektivu mnohopolárního světa, a také roli Ruska a Číny v jeho formování. Mezi zahraničními účastníky diskuse byl i ruský filosof Aleksandr Dugin, francouzský ekonom Michel Alietta, singapurský politik Kishore Machbubani a další.

Multilateralismus a multipolárnost

Účastníci prodiskutovali především charakteristiku současného světa. Je evidentní, že dnes jsme svědky přechodu od jednopolárního globalistického řádu k něčemu novému. Nadvláda Západu je ještě realitou a je připravena na poslední boj – ale je evidentní, že její dny jsou sečteny a každým dnem se objevují noví stoupenci nového, mnohopolárního světa.

Nutno rozlišovat pojmy, které se často pletou – multilateralismus a multipolárnost.

Multilateralismus je model, který se plně rozvinul za vládnutí amerického prezidenta Baracka Obamy, jeho základem je pohlcení ostatních částí planety Západem. Formálně se multilateralismem rozumí aliance několika států, sledujících společný cíl a řešení společných problémů, nicméně v praxi to znamenalo realizaci výlučně globalistických přání. Například Hillary Clinton měla představu G2 – společného vládnutí USA a Číny – ale fakticky řízeného Washingtonem. Nicméně v Číně tento návrh odmítli, což se projevilo na rozvoji země čistě pozitivně.

Multipolárnost je něco zcela jiného. Zde neexistuje univerzálnost v tom smyslu, ve kterém o ni hovoří modernistická a post-modernistická kultura Západu. Ve skutečnosti v lidstvu není nic univerzálního, neexistuje koncept hodnot pro celé lidstvo, který by charakterizoval všechny společenství.

Práva jakých lidí?

O tom, že liberální koncepce „lidských práv“ v praxi nefunguje, svědčí, minimálně, ponětí člověka v různých kulturách – každá má své pojetí, co je to člověk a co je jeho posláním. V liberálním západním světě je na člověka pohlíženo jako na jednotlivce, v islámské kultuře je na prvním místě transcendence, v čínském pojetí člověka – „ren“ – je sociální stránka nadřazena individuální. Existuje křesťanské chápání osobnosti, ve kterém se mísí sociální závazky člověka a jeho duchovní cesta, v buddhistickém světonázoru je úkolem člověka zbavit se iluzí.

Proto samotné pojetí „lidských práv“ nemůže být a priori univerzální – to je čistě západní interpretace, ideologický koncept, projektovaný na nás.

A proto je mnohopolárnost založena na uznání odlišnosti ostatních. Neexistuje jednotné chápání toho, co a jak je správně.

Chápání mnohopolárnosti

Mnohopolárnost je založena na pozitivním chápání ostatních kultur a akceptování mnohocentrických hodnot ostatních národů. Na tomto základě probíhá dialog, a nikoliv monolog, diskuse o těch nejdůležitějších pojmech, a ne jednopolární projekce anglo-saského vnímání světa. Je nutné nakonec skoncovat se západním imperialismem a kolonialismem – a to nejen v ekonomické a politické sféře. Čína je názorným příkladem, jak úspěšná může být ekonomika nenapodobující cizí modely.

Profesor Alietta, stoupenec koncepce regulacionismu, během konference vysvětlil svůj pohled na situaci v Číně. Co se týká ekonomické komponenty, tak regulacionismus (nazývaný také ekonomický intervencionismus) je idea, podle které musí být ekonomické aktivity regulovány, aby byly dosaženy celospolečenské zájmy, prostřednictvím plánování, subvencí, progresivního zdanění. Ale Čína se neomezuje jen na toto: komunistická strana Číny hraje hlavní roli nejen v udržování pořádku, ale i v prosazování čínské varianty demokracie, kde společnost je klíčovým faktorem.

Rusko prošlo po rozpadu SSSR do nástupu Vladimira Putina kritickým obdobím, kdy při napodobování západního způsobu života bylo ztraceno vše – suverenita, nezávislost, průmysl.

Intelektuální dekolonizace

Nicméně mimo ekonomické dekolonizace je nutné zbavit se ovládnutí našeho intelektu.

„V mnohém zůstaneme pod vlivem jednopolárního okamžiku v oblasti mysli, filosofie, teorie, vědy a konceptů. Tím nejdůležitějším v koncepci mnohopolárního světa je skoncování s globální nadvládou Západu, pomocí intelektuální dekolonizace. Musíme se zbavit této iluze univerzálnosti západního jazyka s jeho koncepty,“ zdůraznil během svého vystoupení Aleksandr Dugin.

Musíme se zbavit nejen západní nadvlády v intelektuální sféře, ale také vrátit západní civilizaci do jejího normálního předkoloniálního rámce. Teprve pak bude mít šanci na přežití. V jistém smyslu je dočasný návrat do období velkých říší možný.

Ekonomika jako pokračování politiky

Účastníci diskuse se shodli na názoru, že současný kapitalismus nemá nic společného s obvyklým pojetím demokracie. Jak dokázali již Brodel a Schmitt, válka a stát byly počátkem moderního kapitalismu, a všechny s tím související mýty o svobodě a trhu jsou jen nástrojem kolonizace. Clausewitz kdysi řekl, že „válka je pokračováním politiky jinými prostředky“ – totéž lze říct o ekonomice.

„Kapitalismus není nic jiného, než zbraň, a subjekty, které ji používají, jsou stát, společnost, národy,“ vysvětluje Dugin. „Pokud považujeme systém za zbraň, je nutné pochopit, kdo ji používá.“

Nabytí suverenity

„Čína je krásný příklad toho, jak můžeme použít socialismus, kapitalismus, započetí nebo ukončení vztahů s ostatními částmi světa v zájmu čínského lidu,“ doplnil filosof. „Čínský lid je subjekt historie, čínská kultura také; to je příklad mnohopolárnosti.“

Sousta zemí dnes není suverénní, přičemž nejsou ani dostatečně silné. Potřebují přechod k reálné suverenitě, protože mnohopolární svět je založen na rovnováze reálně suverénních států.

Západ pro tento přechod potřebuje rozpad – na USA a Evropu. Dnes, díky politice Donalda Trumpa, je tento rozpad velmi vážný – skandál v rámci G7 se stal vynikající ilustrací krize globalistického konsensu ve vztahu k USA a Evropě. Trumpova politika je politikou elit, avšak poskytuje Evropě šanci přehodnotit svoji identitu, geopolitickou pozici, zájmy, a také se zamyslet nad vlastními nezávislými vojensko-strategickými silami (iniciativa PESCO by potenciálně mohla v této otázce Evropanům pomoct).

Evropa se může stát novým fenoménem mnohopolárnosti, být nezávislá na USA. V takovém případě budou existovat dva Západy – evropský a anglo-saský. Tento zlom pomůže na svět dalším pólům v novém světě.

Vzájemná pomoc

Zásluha Putina spočívá v tom, že zahájil proces obnovy suverenity Ruska a jeho formování coby důležitého globálního hráče. Jednou z našich slabostí je ekonomika, zato politicky a vojensky stojí země pevně na nohou. Eurasijský pól bude s pokračujícími léty, na pozadí krize západního paradigmatu, pouze posilovat – tomu v neposlední řadě napomáhají i takové organizace, jako EEU a SCO.

„SCO je ústřední jádro, příklad toho, jak je možné vytvořit mnohopolárnost. Je to jádro mnohopolárního světa. Ještě to není mnohopolární svět, ale je to cesta k němu,“ vysvětlil Dugin.

Samostatný pól – naše přátelská Čína jako suverénní a nezávislý hráč – je navíc silný i v ekonomické oblasti.

Souběžně se západním paradigmatem bojuje i islámská civilizace. Za podpory dalších hráčů – Ruska a Číny, a také za zapojení dalších regionálních hráčů – můžeme zachránit i islámský pól. Islámský svět je sám o sobě rozličný (šíité, Írán, Turecko, Saúdská Arábie, Pákistán a další) a má svá centra přitažlivosti. Je však aktivní a má velký potenciál a do vytvoření mnohopolárnosti přinese vlastní vklad.

Dalšími silnými póly se mohou stát latinská Amerika a Afrika (v jejím případě je to velmi logický krok po dekolonizaci – je možný pan-africký projekt, který podpoří ostatní póly).

Nyní jsme v přechodné fázi a západní hegemon ještě žije. Ale žlutý Drak a ruský Medvěd s tímto monstrem zápasí. Rovnováha nového světového řádu je za koordinace snah pólů možná – nebude to bipolární, ani jednopolární svět, ale mnohopolární svět.

Známka 1.4 (hodnotilo 55)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 10

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 3

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Měnové kurzy

USD
23,70 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,29 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
26,02 Kč
100 japonských jenů
15,31 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,34 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 162,58 Kč
1 unce stříbra
645,22 Kč
Bitcoin
1 572 952,62 Kč

Poslední aktualizace: 22.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 7 502