Indicie, že v Sýrii byl proveden „obratný kousek“ s chemickými zbraněmi

Finian Cunnigham

11.4.2018 Komentáře Témata: Sýrie 1137 slov

Údajný útok chemickými zbraněmi, který byl o víkendu proveden proti civilnímu obyvatelstvu v Sýrii, nese všechny typické znaky „propagandistického kousku“, spáchaného pod falešnou vlajkou. Pouze lidé, jejichž kritický smysl je otupen, neboť jsou přesyceni překroucenými informacemi ze strany západních médií, tomu možná nebudou věřit.

Toto jsou tři typické znaky: Za prvé, neověřená tvrzení a videa, ukazující, že děti jsou oplachovány hadicí, jsou připisována zdiskreditované mediální neziskové společnosti, nazývané „Bílé přilby“. Tato skupina je mimo jiné spojována s teroristickými organizacemi, jako je Fronta an-Nusrá a Džaíš al-Islám, ale západní média ji považují za důvěryhodný zdroj. Cokoliv, co tvrdí Bílé přilby, by mělo být bráno velmi opatrně, ne-li pohrdavě.

Za druhé, neověřená tvrzení jsou přesto rychle a nekriticky zveřejňována západními mainstreamovými zpravodajskými médii, s pejorativním závěrem, že za útok je zodpovědný syrský „režim“ a spojenecké ruské síly.

Za třetí, USA a další západní vlády se šikovně chytly požadovaného závěru, že syrský „režim“ a Rusko nesou na útoku vinu, a nyní dodávají, že zvažují vojenský zásah do Sýrie „jako reakci“ na „strašný“ zločin proti civilistům.

To může být také dáno do souvislosti s údajným pokusem o otrávení v Anglii, z čehož je také obviňováno Rusko. Byl tento incident připraven tak, aby podkopal Rusko na mezinárodní úrovni, a následně mohla pokračovat akce pod falešnou vlajkou jako záminka pro vojenskou intervenci NATO v Sýrii?

Odkrývající se předem připravená povaha „reakcí“ poukazuje na to, že nejnovější incident v Sýrii je klasickou operací, spáchanou pod falešnou vlajkou.

Prioritní otázkou však je, co trvalo pachatelům tohoto „senzačního kousku“ tak dlouho?

Během posledních dvou měsíců syrská vláda a ruské vojenské zpravodajské služby varovaly, že bezprostředně hrozí takováto operace pod falešnou vlajkou, která bude zahrnovat chemické zbraně.

Ruské zpravodajské služby při několika příležitostech poskytly informace veřejnosti, že protivládní militanti tajně převezli chemický materiál. To bylo v době, kdy syrská armáda v únoru zahájila ofenzívu za účelem znovu se zmocnit poslední větší bašty, která povstalcům ještě zbývala, a to ve východní Ghútě, poblíž hlavního města Damašku.

Vzhledem k tomu, že syrská armáda dobyla zpět rozlehlou oblast za pomoci ruské vzdušné podpory, existují důvěryhodné zprávy o tom, že byly nalezeny provizorní laboratoře, které opustili prchající militanti. Tyto laboratoře byly běžně zásobeny chlórem - toxickou těkavou chemikálií, která byla tento víkend údajně použita proti civilním obyvatelům.

Syrská vláda a Rusko kategoricky odmítly, že se podílely na tomto útoku ve východní Ghútě, kde - jak oznámily západní sdělovací prostředky - bylo během útoku chemickými zbraněmi zabito až 100 lidí.

Stejně jako v předchozích případech, kdy údajně došlo k chemickému útoku, počet zraněných není nikdy ověřen. Videozáznamy, které pořídila tzv. „rebelská“ strana, nemohou být potvrzeny z hlediska počtu, doby, a dokonce ani lokace. Tak tomu bylo v případě neslavného incidentu v srpnu 2013 ve východní Ghútě, a také v případě stejně podezřelého údajného útoku „sarinem“ ve městě Chán Šajchún v provincii Idlíb, k němuž došlo 4. dubna 2017.

Studie OSN, které v minulosti obviňovaly syrskou vládu ze zodpovědnosti, byly provedeny na dálku, a spoléhaly se na svědectví „rebelů“. Spojené státy, Velká Británie a Francie pokaždé v Radě bezpečnosti OSN zablokovaly snahy Ruska a Sýrie vyslat na místo nezávislé inspekční týmy.

Sýrie a Rusko uvedly, že neověřené použití chlóru, k němuž došlo tento víkend, je s největší pravděpodobností provokace, kterou uskutečnily poslední zbývající skupiny teroristů, aby zabránily konečné evakuaci z východní Ghúty.

Po téměř dvou měsících syrské ozbrojené jednotky a ruští spojenci odvedli militanty z předměstí, které bojovníci obléhali za nastolení teroru šest let. Civilisté, kteří byli osvobozeni od teroristů, vyprávěli hrůzné příběhy o tom, jak žili coby zajatci pod tyranií samozvaných džihádistů, a o jejich barbarství, podobající se kultu.

Civilisté byli vězněni v klecích na ulicích, a používáni jako lidské štíty. Mladé dívky byly unášeny a znásilňovány. Léky a potraviny byly hromaděny a používány k vydírání. Jsou to po zuby ozbrojené skupiny, které západní média obdivují jako „rebely“.

Syrská armáda osvobodila až 95% území východní Ghúty, přičemž desítky tisíc civilistů jsou nyní v péči syrských a ruských lékařů a dalších humanitárních pracovníků v podpůrných centrech.

Tvrzení, že syrské a ruské síly nyní použily chemické zbraně k tomu, aby porazily odpor těchto povstalců, je prostě absurdní.

Syrská vláda v každém případě opakovaně uvádí, že nikdy nepoužila chemickou munici, neboť její arzenál byl v roce 2014 zničen na základě dohody OSN.

Ne, poslední událost ve východní Ghútě je jednoznačně operace pod falešnou vlajkou. Je zde jednoznačný motiv a prostředky.

Kromě toho, že Spojené státy za tento incident ukvapeně odsoudily syrskou vládu a Rusko, rovněž uvedly, že zvažují „reakci“. To by mohlo znamenat vojenský útok na Sýrii, stejně jako tomu bylo po incidentu ve městě Chán Šajchún 4. dubna loňského roku. Tři dny po této události prezident Trump nařídil raketový útok, při němž bylo na Sýrii vypáleno 60 střel s plochou dráhou letu.

Americké ministerstvo zahraničí dodnes uvádí tuto akci jako precedens. Tvrdí, že syrská vláda a Rusko byly zodpovědné za incident v Chán Šajchúnu, i když existují silné důkazy, že šlo o akci pod falešnou vlajkou, kterou provedli „vzbouřenci“, aby vyvolali americký vojenský úder proti syrské vládě.

Od té doby však Rusko varovalo, že jakýkoliv další americký vojenský útok proti Sýrii nebude tolerován bez ozbrojené reakce.

Načasování poslední provokace s chemickými látkami je kuriózní. Samozřejmě, USA, Británie a Francie při různých příležitostech uváděly, že by zahájily vojenskou akci proti Sýrii, pokud by se objevily důkazy, že byly použity chemické zbraně. Vypadá to, že po tomto víkendu mají síly NATO záminku. Budou nadále vyhrožovat vojenskými akcemi? 

Na jedné straně se to zdá nepravděpodobné vzhledem k tomu, že Západem podporovaní militanti byli tak nemilosrdně poraženi Sýrií a Ruskem. V této fázi se vojenská intervence NATO jeví jako ztracený případ.

Prezident Trump učinil minulý týden překvapivé oznámení, že chce odvolat americké jednotky ze Sýrie, což lze chápat jako znamení toho, že Bílý dům ví, že „hra na změnu režimu“ je u konce. 

Takže bylo toto zinscenované zvěrstvo, k němuž došlo tento víkend ve východní Ghútě, posledním pokusem amerických válečných štváčů (CIA a Pentagonu), který má donutit prezidenta, aby konečně vyhrotil válku v Sýrii?

Je to poslední zoufalý pokus ze strany válečných hráčů, kteří mají pocit, že Rusko je v nevýhodě kvůli zinscenovanému pokusu o otrávení agenta Skripala v Anglii?

Uvidíme. Ale vojenské zpravodajské služby NATO a jejich zástupci (proxies) provedli v Sýrii podvodné akce pod falešnou vlajkou již mnohokrát. Zdá se, že nyní existuje silná ostražitost a hluboká unavenost mezi západní veřejností, takže jakákoliv přímá vojenská intervence v Sýrii ze strany USA a evropských spojenců by byla politicky nerealizovatelná. 

Kdokoli podněcuje k těmto akcím pod falešnou vlajkou, zdá se, že ztratil schopnost pro efektivní načasování.

Cue the Chemical Weapons Stunt in Syria vyšel 8. dubna 2018 na ICH. Překlad v ceně 460 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 141)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 11 724