Socialistické principy v ekonomice a pravicově konzervativní politika

Radim Lhoták

13.2.2017 Komentáře Témata: Ekonomika, Úvahy 993 slov

Úkolem konzervativní pravice je pochopit a vysvětlit pravý princip společenské organizace, v níž ekonomika zajišťuje sociálně spravedlivé podmínky existence organické pospolitosti.

Nejhorší zlo liberalismu spočívá v tvrzení, že jediným možným garantem materiálního dostatku ve společnosti je volný trh a neomezené konkurenční prostředí. Plodným podhoubím liberální ekonomiky má potom být nedotknutelnost soukromého vlastnictví výrobních prostředků a právo jedince usilovat o maximalizaci svého bohatství.

Tyto liberální „svátosti“ samozřejmě nemají oporu v objektivním poznání věky prověřených společenských vztahů ani v metafyzické ideji funkční pospolitosti, kterou konzervativní myslitelé nazývají „organické společenství“ a jejíž společenský řád označují slovem Tradice (s velkým „T“). Liberalismus naopak představuje moderní formu náboženského fundamentalismu, indoktrinace „slepé víry“, nebo sekulárního fanatismu, chcete-li. Tyto atributy srovnatelné se všemi druhy náboženství stojících na ideologicky i perzekučně vynucovaném dogmatu má a musí mít liberalistická ideologie právě proto, že stejně jako jiná dogmatická náboženství rezignuje na kritickou analýzu lidské přirozenosti a na transcendentální zákony, na nichž stojí dobře fungující lidské společenství. Jinými slovy: ignoruje objektivní realitu a vnucuje lidem tradicí a zkušenostmi neprověřené teze ve prospěch úzké vrstvy bohatých parazitů.

Dlužno podotknout, že se naopak časem prokazuje zvrácenost liberálních tezí a lze to doložit současným krizovým stavem západní společnosti upadající ve všech lidsky myslitelných směrech, samotnou ekonomiku nevyjímaje. Ekonomické přežívání liberálně pojatého kapitalismu je dáno pouze vědecko-technickým rozvojem a dramatickým zvyšováním produktivity veškeré výroby, které je nutné přičíst pouze na vrub technologického pokroku, nikoliv principu volného trhu a svobodného podnikání jako takového. Nebýt posledních století nadvlády náboženství peněz a liberalistického fundamentalismu, ty technické znalosti a pokročilé technologie, jež má dnes lidstvo k dispozici, by již dávno poskytly všem lidem planety dostatek hmotného zajištění k blaženému životu. Podmínkou samozřejmě je, aby ono lidstvo uznávalo tradiční hodnoty (rozuměj věčné hodnoty Tradice), ctilo přirozené zákony organické pospolitosti a vytvářelo tomu odpovídající národně etnická společenství, protože bez nich nelze rozumě žít ani existovat.

Nastupující konzervativní revoluce to nebude mít na Západě jednoduché a bez ideologie nové pravice, konzistentní s ideami Tradice, těžko obstojí proti pozitivistickému levičáctví Moderny, které doslova vykořenilo tradiční základy spravedlivé společnosti fungující jako živý organismus a respektující zákony kosmického řádu. Liberalismus je příznačný tím, že po té, co svojí rozvratnou ideologií přivodil v hlavách lidí odpor ke všem ideologiím, tuto ideologii přeměnil v její antitezi v podobě zakonzervování společenského ne-řádu postrádajícího jakoukoliv nosnou ideu Pravdy a Spravedlnosti. V otázce společenského uspořádání potom skončil u absurdní nepolitické politiky a popření státu jako takového. Vznikl tak ideální prostor pro plíživou vládu nadnárodních oligarchických vrstev a finančních predátorů kamuflovanou vyčpělými liberálními doktrínami o morální nadřazenosti principů demokracie, rovnosti a humanismu. Globalizace je pouhým povýšením těchto falešných dogmat na ideál sjednocení celého lidstva v nesourodém kotli multikulturně rozvařených národů světa bez smysluplného bytí a identity.

Těžko dnes budeme hledat zemi a v ní politické hnutí, které by se dokázalo vypořádat s tržním mechanismem uzurpace moci a jejího zneužití ve prospěch zbohatlické třídy. Dokonce i ekonomický model v Číně, který zaznamenal polední desetiletí fenomenální úspěch z hlediska ekonomického růstu, kopíruje západní liberálně kapitalistický princip volného trhu, a pokud čínská komunistická strana nenajde způsob, jak ovládnout jeho mechanismy uchvácení oligarchické moci, vše skončí ve stejné liberální žumpě jako na Západě.

Jistá naděje se skrývá v ruském konzervativním hnutí, jež se opírá o tradicionalistické kořeny ruské duše. To ovšem předpokládá, že Putinova vláda se bezezbytku vypořádá se všemi relikty liberálního dědictví nedávné doby a najde sociálně-ekonomický model společenské organizace v duchu Tradice, k níž má Rusko ve svém pravoslavném nitru ze všech zemí asi nejblíže. Povzbudivým je fakt, že o takových konceptech se v Rusku hovoří a diskutuje (permanentně například na internetových stránkách Izborského klubu), i když k vytvoření nosné konzervativní ideologie v podmínkách globální propojenosti moderního světa je i tam pořád dosti daleko. Za pozornost stojí například názory expertů, kteří přijali účast v diskuzi organizované tiskovým centrem ruských „Parlamentních listů“. Oproti českému portálu „Parlamentní listy“, které Chovancovo ministerstvo pravdy označilo za „šiřitele falešných zpráv“, jsou ruské Parlamentní listy (Parlamentskaja gazeta) oficiálním mluvčím parlamentního sboru ruské federace. Za všechny účastníky fóra uveďme alespoň jeden zajímavý názor ředitele Centra geopolitických expertíz a člena Veřejné komory Ruské federace Valerije Korovina:

„Máme schopnost myslet nikoliv v materialistických a pozitivistických kategoriích, ale používat metafyzické kategorie“, míní Korovin. „Vše negativní v naší minulosti je svázáno s konceptem moderny… Pokud nyní zavrhneme pozitivistické a progresivistické faktory moderny levicového tábora rudých (jejich represivní politickou složku) a negativní faktory pravicového tábora (liberální ekonomiku, trh a westernizaci), zůstanou nám socialistické principy v ekonomice a pravicová politika – hodnota státu, vědomí pospolitosti, konzervativní hodnoty. To bylo z velké části realizováno během Stalinovy ​​éry a je popsáno v ideologii národního bolševismu. Podle mého názoru tento levicově ekonomický a pravicově politický ideologický model by mohl mít smiřující roli v politickém plánu, ale i v civilizačním – ty hodnoty, které platily před revolucí a dnes se obrozují,“ zakončil Korovin.

Lze očekávat, že zastánci volného trhu a svobody individua budou na Korovinova slova hledět se zanícenýma a vypoulenýma očima. Jeho zmínka o Stalinovi je zde důležitá. Přinejmenším svědčí o tom, že oficiální ruské vládní kruhy nehodnotí Stalina prizmatem západní propagandy, která z něho udělala patologického vraha. Můžeme Stalinovy metody vládnutí striktně odsoudit, to ale nemění nic na tom, že Stalin zaváděl v Rusku tržní hospodářství, jehož hybateli byla výrobní a obchodní družstva. V jádru něco zcela jiného, než znárodněné centrálně řízené hospodářství a „reálný socialismus“, který razila ruská komunistická strana po jeho smrti. Reálný socialismus mohou pod Korovinovými „socialistickými principy ekonomiky“ vidět pouze hlupáci. Jaký bude reálný obsah takových principů, pokud se dočkají svého uskutečnění, na to si musíme ještě počkat. Bude také záležet na tom, zda se z Putinovy suverénní vlády, jaká jedině má smysl a jíž Západ značkuje jako „autoritářskou“, nestane vláda oligarchická, ale vpravdě aristokratická. Zároveň se tím potvrdí fakt, že politický systém parlamentní demokracie takovou vládu umožňuje a že Západ má ještě naději.

Známka 1.4 (hodnotilo 57)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 5

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 7 907