Brazílie: Dočasná banánová republika padouchů

Pepe Escobar

1.6.2016 Komentáře Témata: Jižní Amerika, BRICS, Brazílie 1290 slov

Každý politický závislák na planetě musí být přilepen k probíhajícím událostem v brazilském domečku z karet, který důsledně nabízí karneval levného vzrušení nemající obdoby.

Posledním nervákem byl únik rozhovoru mezi jedním z klíčových spekulantů zapojených do korupčního skandálu ropného obra Petrobras a senátorem a jepičím ministrem plánování v uzurpátorské dočasné vládě, která nyní nahradila prezidentku Dilmu Rousseff, zatímco probíhá odvolací šetření senátu.

Klidně považujte tento únik za krátkou pitvu toho, co by od počátku mělo být definováno jako „golvolání“; směs puče (portugalsky „golpe“) a odvolání, ke kterému došlo v po sobě jdoucích hlasováních v brazilském kongresu a senátu, kdy se nechvalně známá kongregace lumpů vyšetřovaných kvůli bezpočtu trestných činů a zločinů, v Brazílii (hl. městě) chopili moci v rámci totální komické opery. Já jejich podvodu říkám dočasná banánová republika padouchů (dále PBSR).

Seznamte se s dočasnou kráčející mrtvolou

Tento únik/pitva hezky odhalil, jak se rakovina PBSR rozrůstala. Jeden z klíčových účastníků komplotu popisuje puč; zdůrazňuje, jak je třeba chránit brazilskou plutokracii/kleptokracii před nezamýšlenými následky probíhajícího dva roky starého vyšetřování korupce s názvem Automyčka; a jak levice – od prezidentky Rousseff po Lulu a Stranu pracujících – by měla být kriminalizována navždy.

Zbytek by byl historií, včetně zrušení nedávno získaných sociálních a pracovních práv pracujících prostřednictvím nastolení neoliberální rekonstrukce; totálního zvratu v zahraniční politice, kdy se geopolitické a geoekonomické vztahy vrátí zpět do koloniálních rozměrů; a obnovy konzervativní neoliberální rentiérské vládnoucí třídy, která ovládne současnou sociálně orientovanou demokratickou společnost.

To se hodí současnému brazilskému kongresu a senátu ovládaným zájmy „BBB“. „BBB“ znamená Beef (hovězí; mocnou zemědělskou lobby); Bullet (kulka; zbrojovky a soukromý bezpečnostní komplex); a Bible (bible; evangeličtí fanatici), to vše podporováno korporátními médii. Spousta z těchto nechutných postav je napojena či zastupuje toxickou brazilskou venkovskou aristokracii – která prakticky dědí šlechtické tituly udělené otrokářům.

Vše šlo jak na drátkách jen pár dní – dokonce i bývalý předseda dolní sněmovny, nechvalně známý lump Eduardo Cunha, učinil dočasně krok stranou; Cunha – vůdce kampaně financující tento podvod v kongresu – se de facto stal premiérem loutkového bývalého vice-prezidenta a současného dočasného prezidenta Michela Temera.

Temer uzurpátor – který by se ve skutečnosti mohl stát Temerem jepičím – byl v obležení od okamžiku, kdy se chopil moci. Index jeho obliby dosahuje opaku úrovně Kim Jong-Una, který je na téměř 99%. Převážná většina Brazilců ho chce odvolat. Je zmiňován v několika korupčních skandálech, zatímco jako na běžícím páse jmenuje ministry zabředlé do korupčních skandálů.

Problémem je, že PBSR kabala si nemůže dovolit nechat ho odejít – a nechat si uniknout moc. Únik rozhovoru lumpů přesvědčivě dokázal, že vyšetřování Automyčka bylo nástrojem ke kriminalizaci Strany pracujících a sesazení Rousseff, zatímco podvod golvolání pokračoval souběžně a zajišťoval, že jisté politické síly nebudou chyceny v síti Automyčky.

Rozhovor lumpů se odehrál před dvěma měsíci – a nejméně tři týdny předtím, než fraška golvolání dosáhla vrcholu ve formě příšerného hlasovacího zasedání dolní sněmovny. Což nás přivádí k otázce: proč vrchní státní zástupce a provinční soudce pověřený vyšetřováním Automyčka neodhalil jeho obsah dříve a proč nepodnikli okamžité kroky? Pokud by byl rozhovor lumpů odhalen již v březnu, ke golvolání by pravděpodobně nedošlo.

Fakt, že před dvěma měsíci k žádnému úniku nedošlo, vyvolává vážné znepokojení. Senátor účastnící se rozhovoru lumpů je nechvalně známým uzlem v historickém korupčním řetězu v ropném obru Petrobras již od Cardosovy vlády v 90. letech. Čirou náhodou byl usazen v politickém vedení všech brazilských vlád v posledních 22 letech. To znamená, že vždy byl hlavním lumpem své politické strany, PMDB.

Nic však není závažnější, než připuštění, že skrytou agendou golvolání vždy bylo zmařit všechna vyšetřování korupce, jako součást širší dohody, jejíž součástí jsou i soudci Nejvyššího soudu. Pokud by toto nebyl brazilský domeček z karet, celý podvod s golvoláním by byl prohlášen nyní za neplatný. Avšak, jak zdůrazňuji od jeho spuštění, je to komplexní soudně-politicko-finančně-mediální puč ve stylu hybridní války. A bude velmi těžké to rozplést.

Logika nekonečného skandálu

Takže budoucí historici již mají svůj příběh – vybaven rozhovorem lumpů; golvolání 2016 byl podvod zosnovaný bandou politických lotrů ochotných udělat cokoliv, aby se vyhnuli base.

Temer jepičí, řadová loutka, je nyní v obležení. Jeho dva manipulátoři – bývalý předseda dolní sněmovny a jeho jepičí ministr plánování – jsou nyní nuceni být ve stínu. To prakticky znamená, že schválení silně nepopulární ekonomické politiky v kongresu bude mnohem těžší.

Temer jepičí je jasně nelegitimním vládcem. Dokonce ani privilegovaní hráči – bohyně trhu, vybraní podnikatelé, dokonce i část oficiálních médií – tuto frašku nebaští. Mezitím ani brazilská ulice nebude v klidu; to je strategie Rousseff a Strany pracujících (ačkoliv to nepostačuje).

Takže co dál? Jediným způsobem, jak by Rousseff mohla být opět v úřadu, je, že by ona a její strana přišli s věrohodným námětem na priority pro zemi do prezidentských voleb v r. 2018. To znamená spoustu zákulisních jednání – a Rousseff je v tom opravdu mizerná.

To, co bylo příhodně popsáno jako prezidentské kondominium – nová norma v Brazílii – obklopují rozporné agendy bez dohledného konsensu. Takže by člověk měl očekávat, že země bude, nadlouho, zmítána v logice nekonečného skandálu.

Klíčovou proměnnou od této chvíle je, jak bude gang PBSR manévrovat – možná ilegálně – aby se udržel u moci. Veřejné ministerstvo a policie jsou zcela zpolitizovány. Stále více se nedostává zprostředkovatelských sil. Gang PBSR nebude brát žádné zajatce. Veřejné ministerstvo půjde po Lulovi, zatímco vrchní státní zástupce se pokusí zablokovat veškeré šance, že Rousseff bude vrácena do úřadu.

Mezitím se ze sociálních demokratů stali prosazovači neoliberalismu – klíčoví společníci PBSR – a budou prosazovat vlastní agendu; tvrdé privatizace, předávání průzkumu pobřežních ropných ložisek velkým americkým firmám; a poslušné plnění příkazů jako nevolník Washingtonu. Stačí se jen podívat na extrémní zájem amerického ministerstva spravedlnosti na všech věcech souvisejících s vyšetřováním Automyčka, aby šlo dovodit, jak je Washington do likvidace předních brazilských korporací hluboce zapleten.

A co BRICS?

Brazílie je nyní globálně izolována. Supím fondům nakloněný argentinský prezident Mauricio Macri byl jediným vůdcem, který uznal ilegální vládu PBSR. PBSR velebí Macriho, jako by byl Beyonce; naprosto milují jeho roli sekerníka cyklu vlád v Argentině beroucích v úvahu sociální stránku.

Washington nemá koule na to, aby to udělal přímo – spoléhá se na poskoky, jako mluvčí ministerstva zahraničí a dočasného velvyslance v OAS. Ale vzkaz je nezaměnitelný; golvolání je legální a Washington věří brazilským „demokratickým institucím“. Porovnejte si to s ruským ministerstvem zahraničí, které upozornilo na „zahraniční zasahování“ do brazilských záležitostí.

Nový brazilský ministr zahraničí – bolestínský neúspěšný prezidentský kandidát (2x) ve volbách, ve kterých zvítězila Strana pracujících – nemeškal a zahájil svoji skvělou politiku vazala Washingtonu/velkého amerického kapitálu. Již přišel se zastřenou „hrozbou“ Kubě, Venezuele, Nikaragui, Bolívii, Ekvádoru a Salvadoru. Mercosur bude postaven na vedlejší kolej ve prospěch Pacifické aliance – kde jsou Mexiko, Peru a Kolumbie pod křídly Washingtonu. Unasur bude odkopnut.

A pak je zde zatuchlá zmrzlina v koláči lumpů; „B“ v BRICS je nyní neaktivní. To znamená, že role Brazílie v bance BRICS bude silně narušena. BRICS tutově nikdy nebyla homogenní skupina a byla plná rozporných zájmů. Například dohoda Indie o sdílení jaderných informací s USA ji účinně svazuje s Washingtonem. Příští summit BRICS je v Indii, v říjnu. Brazílie riskuje ostudu, že bude zastupována gangem PBSR.

Avšak nemylte se; i když bylo odhaleno, že vyšetřování Automyčka je zcela zpolitizovaným krokem – kde boj s korupcí byl jen pouhým příhodným krytím – gang PBSR a jeho spojenci udělají všechno, aby se zbavili přímých prezidentských voleb v r. 2018. Takže zde je smutná brazilská cestovní mapa do r. 2018; totální politický, ekonomický, sociální a soudní chaos.

Brazil: The Provisional Banana Scoundrel Republic vyšel 25. května 2016 na ICH. Překlad v ceně 552 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 77)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

42

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 87 čtenářů částkou 14 686 korun, což je 42 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 1

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Měnové kurzy

USD
23,60 Kč
Euro
25,24 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,33 Kč
Švýcarský frank
25,80 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,26 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 764,37 Kč
1 unce stříbra
642,69 Kč
Bitcoin
1 512 547,00 Kč

Poslední aktualizace: 24.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 8 600