Geneticky upravené potraviny: Hrozba pro lidstvo

Wayne Madsen

17.8.2015 Komentáře Témata: Genetické inženýrství 1191 slov

Skotsko se stalo poslední zemí, která zakázala pěstování geneticky upravených plodin, známých také jako GMO – geneticky upravené organismy. Zatímco Skotsko upřednostnilo postavit se „frankensteinovskému jídlu“, americký kongres hlasoval o zákazu pro jednotlivé státy požadovat po výrobcích potravin označovat své potraviny jako geneticky upravené.

Skotsko využilo nových regulací Evropské unie, které mu dovolují vymanit se z povinnosti umožnit GMO agro-byznysu získat přístup do Skotska. Ve svém rozhodnutí se vláda Skotské národní strany (SNP) v Edinburghu rozešla s toryovskou vládou v Londýně, která umožnila produkci GMO plodin. Oponenti GMO potravin tvrdí, že ačkoliv právo Evropské unie umožňuje některým zemím nepovolit GM plodiny, jiným umožňuje dovolit GM společnostem proniknout do svých zemědělských sektorů, a tím obejít stávající zákazy GM v Německu, Itálii a Francii.

Stejně jako u každé záležitosti, která staví neokonzervativní vlády proti populistickým a pokrokovým stranám a hnutím, upřednostňují neokonzervativci pěstování a výrobu geneticky upravených potravin, stejně jako upřednostňují nepřetržité válčení a nečinnost tváří v tvář globální změně počasí. Debata o geneticky upravených potravinách odhalila neokonzervativce nejen jako pro-korporátní prostitutky, ale také jako protilidské obludy a strašáky, kteří vyskočili přímo ze stránek Pána prstenů.

Skotská vláda vydala oficiální prohlášení o zákazu: „Skotská vláda věří, že GM politika ve Skotsku by měla být vedena tím, co je nejlepší pro naši ekonomiku a náš vlastní zemědělský sektor, místo prioritami Británie… Neexistují žádné důkazy o výrazné poptávce po GM produktech ze strany skotských spotřebitelů. Pěstovat GM plodiny ve Skotsku by poškodilo naši značku čistoty a ekologičnosti.“

Aby se zabránilo kontaminaci skotských plodin anglickými GM osivy, je třeba zavést režim přísných zemědělských kontrol na anglicko-skotské hranici, což je něco, co bude rajskou hudbou pro Skoty požadující nezávislost a noční můrou pro Angličany, kteří chtějí zachovat stále více nefunkční „Spojené království“.

Jediný skotský poslanec Evropského parlamentu, který působí v zemědělském výboru, Alyn Smith z SNP, řekl, že Skotsko chce mít pověst pěstitele a vývozce přírodních potravin, a ne pančovaných GM produktů. Smith řekl, že zatímco SNP upřednostňuje „pečlivě regulovaný výzkum a vývoj GM potravin“, nechce ohrozit roli Skotska coby výrobce kvalitních přírodních potravin.

Zatímco Skotsko prosazovalo věc nesouhlasu s „frankensteinovským jídlem“, americký kongres hlasoval o zákazu jednotlivým státům požadovat po výrobcích potravin označovat své potraviny jako geneticky upravené. Americký agro-byznys, vedený hlavním výrobcem GM potravin Monsanto, nechce, aby spotřebitelé věděli, jaké geneticky zpotvořené potravinové produkty jedí. První obětí zákonu kongresu, nesprávně nazvaném „Zákon o bezpečném a přesném označování potravin“ z r. 2015, byl zákon o povinném označování GMO produktů Vermontu. Federální legislativa také neutralizovala podobný zákon o označování GMO v Maine, na Havaji, v Oregonu a Connecticutu. Jako ilustraci povahy lobbovacích snah Monsanto v boji proti označování GM potravin utratila tato firma 5,5 milionů dolarů za lobbování proti zákonu o označování GM potravin v Kalifornii. Současný summit TPP na Maui byl hořkou pilulkou pro obyvatele tohoto havajského ostrova, kteří hlasovali v referendu o zákazu GM potravin na ostrově. Vstup TPP v platnost by připravil obyvatele Maui o rozhodování o tom, jaký druh plodin se bude na ostrově pěstovat.

Americký kongres se rozhodl uzákonit celostátní zákon o označování potravin přátelský ke GMO průmyslu, který předá zodpovědnost a normy pro označování GM produktů do rukou velkých agroprůmyslových firem, ovládajících americké ministerstvo zemědělství.

Jedním z účinků Transpacifického partnerství bude to, že umožní společnostem jako Monsanto žalovat země zakazující, nebo omezující, GM potraviny u nezodpovídajících se mezinárodních soudů zvaných Tribunály pro vypořádání sporů mezi investory a státy (ISDST). Totéž platí o plánovaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP). Pokud Británie přistoupí k TTIP, bude moct Monsanto žalovat Skotsko u ISDST a potenciálně zrušit skotský zákaz pěstování GMO plodin.

Rolí TTP a TTIP je obejít národní suverenitu a postavit korporace jako Monsanto nad vůli zvolených vlád a lidí, kterým vládnou. Navíc, podle dohod o volném obchodu jako TPP, by články kritizující Monsanto, jako tento, mohly vést k nákladným žalobám na autora a vydavatel by mohl být postaven před ISDST. Ústavní záruky svobody tisku a projevu ve Spojených státech a v dalších signatářských zemích TPP a TTIP jsou anulovány dohodami o „volném obchodu“, určenými k postavení práv nadnárodních korporací nad práva a statut států, provincií, okresů, místních samospráv a jednotlivých občanů.

Americký poslanec Peter DeFazio bil na poplach kvůli Monsanto a podobnému druhu korporací v rozhovoru pro Telesur v dubnu. DeFazio řekl o Obamově vládě a jejích ďábelských záměrech uzákonit tak zvané dohody o „volném obchodu“ jako TPP toto: „Říkejte tomu žhavý důkaz. Důkaz, že rychle šité a masivní dohody o volném obchodu, jako Transpacifické partnerství, jsou psány nadnárodními korporacemi jako zemědělský obr Monsanto, a pro ně. Místo používání dohod o volném obchodu jako příležitostí pro ochranu a posílení práv spotřebitelů tím, že se spojí země požadující označování geneticky upravených potravin, tato vláda chce prospět bohatým korporacím na úkor veřejnosti.“ DeFazio, demokrat z Oregonu, poukázal na to, že demokratický prezident Barack Obama a Bílý dům podporují firmy jako Monsanto.

Rusko a Francie zakázaly pěstování GM produktů Monsanto, včetně kukuřice. Kukuřice Monsanto byla shledána za škodlivou, způsobující rakovinové nádory u laboratorních krys. Nicméně proto-fašistická vláda na Ukrajině Monsanto a další GM společnosti uvítala s otevřenou náručí. Ohrožen je obrovský ukrajinský sektor pěstující pšenici. Nic možná neukazujte na spojitost mezi neokonzervativci a GM potravinami víc, než podpora amerických neokonzervativců ukrajinské vládě a její nebezpečné zemědělské politice, která prospívá Monsanto a ničí individuální ukrajinské zemědělce.

Samotná historie Monsanto by měla vést ke skepsi a univerzálnímu výsměchu její řadě frankensteinovských produktů. Tato firma byla založena v r. 1901 v St. Louis v Missouri chicagským podnikatelem Johnem Francisem Queeny, který obdržel „peníze do začátku“ od své ženy, Olgy Mendes Monsanto, dcery Dona Emmanuela Mendes de Monsanto, holandského sefardského žida, jehož rodina přišla do New Orleans přes Curacao a otrokářský karibský cukrovarský průmysl. Vlastně Monsantovi vděčí většině svého majetku transatlantickému obchodu s otroky. Se svými kořeny v obchodování s africkými otroky nyní Monsanto obchoduje s pančovanými potravinářskými produkty a pesticidy, u kterých bylo prokázáno, že jsou škodlivé nejen lidskému zdraví, ale také dobytku a včelám, užitečnému hmyzu a ptačím populacím. První nabídkou Monsanto u frankensteinovského jídla byla náhražka cukru sacharin, derivát uhelného dehtu, který byl prodán společnosti Coca Cola. Ukázalo se, že sacharin způsobuje u lidí rakovinu močového měchýře.

Není náhoda, že hned po cestě prezidenta Obamy do domovské Keni předložilo sedm členů keňského parlamentu, z parlamentních výborů zabývajících se zemědělstvím, dobytkářstvím a družstevnictvím, vzděláváním, výzkumem a technologií, zdravím, životním prostředím a přírodními zdroji, financemi, plánováním a obchodem, zákon o zrušení zákazu GMO v Keni. Evidentně Keňané podlehli přáním amerického prezidenta, který má větší zájem na ochraně zisků Monsanto, jejíž počáteční finanční zdroje pochází z rodinných příjmů z obchodu s otroky, než o zdraví lidí Keni.

Od obchodování s lidským dobytkem po protlačování škodlivých potravinářských produktů se stala Monsanto příhodným symbolem GM průmyslu. Je také příhodným zakázat Monsanto a její produkty a vzepřít se korporátním tlaku s cílem protlačit nespravedlivé a nevyrovnané obchodní dohody.

Genetically-Modified Food: Threat to Humankind vyšel 14. srpna 2015 na Strategic Culture Foundation. Překlad v ceně 740 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 92)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 10 788