Vědci bijí na poplach kvůli „super potentním GM“

6.8.2015 Komentáře Témata: Genetické inženýrství 1124 slov

Výkonná nová technika pro vytváření „super potentních“ geneticky upravených organismů, které se mohou šířit rychle v divočině, způsobila poplach mezi vědci, kteří se bojí, že může být zneužita, náhodně či záměrně, a způsobit zdravotní problémy nebo katastrofu v prostředí.

Vývoj tak zvané technologie „genového drivu“ (obtížně přeložitelný pojem. „Drive“ znamená řídit, jet, ale také pohánět, vrazit, hnát, valit se, zde nejspíše ve smyslu genový popoháněč, poznámka editora) slibuje revoluci v medicíně a zemědělství, protože může teoreticky zastavit šíření nemocí přenášených komáry, jako malárie a žlutá zimnice, jakož i eliminovat plodinové škůdce a invazivní druhy, jako krysy a ropuchy.

Nicméně vědci stojící v popředí vývoje věří, že ve špatných rukách představuje technologie genového drivu vážnou hrozbu pro životní prostředí a lidské zdraví, pokud budou výtvory náhodně či záměrně vypuštěny z laboratoře bez patřičných bezpečnostních opatření. Někteří věří, že může být použita dokonce jako teroristická biologická zbraň namířená proti lidem nebo dobytku, neboť genové drivy – které umožňují GM genům šířit se v populaci rychle jako virová infekce – bude nakonec snadné a levné vytvářet.

„Stejně jako mohou genové drivy učinit komáry nevhodnými hostiteli a šiřiteli malarického parazita, mohou také být navrženy s genovými drivy nesoucími náklad pro šíření smrtících bakteriálních toxinů mezi lidmi,“ řekl David Gurwitz, genetik univerzity v Tel Avivu v Izraeli.

Skupina genetiků vyzvala, aby byly na výzkumníky chtějícími vyvinout genové drivy uplatněny mezinárodní bezpečnostní opatření, s přísnými opatřeními v laboratořích, aby se zabránilo náhodnému úniku „super nabitých“ GM organismů, které jsou schopny se šířit v divočině rychle.

Minulý týden americká Národní akademie věd zahájila široké vyhodnocování technologie genového drivu u „ne-lidských organismů“, a tento týden skupina 27 předních genetiků časopisu Science vyzvala komunitu, aby byla otevřená a transparentní jak u rizik, tak u prospěšnosti genových drivů.

„Mají obrovský potenciál vypořádat se s globálními problémy u zdraví, zemědělství a konzervace, ale jejich schopnost měnit divoké populace mimo laboratoř si vyžaduje opatrnost,“ říkají vědci.

Výzkumníci navrhli minimální sadu bezpečnostních pravidel pro ochranu před úniky z laboratoří a vyzvali k veřejné debatě o potenciální prospěšnosti, jakož i rizicích technologie, která umožňuje genetikům rychle urychlit dědičnost GM vlastností v celé zvířecí populaci během pouhých několika generací.

Výzkumníci přirovnali technologii genového drivu k jaderné řetězové reakci, protože umožňuje GM genům být zesíleny u šlechtěné populace hmyzu nebo jiných zvířat, bez jakéhokoliv dalšího zásahu poté, co byly vlastnosti na počátku zavedeny. Je tomu tak dokonce i u vlastností pro organismus neprospěšných.

Laboratorní experimenty na ovocných muškách ukázaly, že modifikované geny vložené do jednotlivých much mohou během několika generací „infikovat“ prakticky všechny ostatní mouchy v chované populaci, v rozporu s normálními pravidly genetiky, které diktují mnohem pomalejší šíření.

Normální dědění vlastností: Při změně genu v jednom chromosomu existuje 50 % pravděpodobnost, že vlastnost bude potomkem zděděna. To vede v první generaci k poměru mutantů k ostatním 3:1 a v dalších generacích ještě méně.

Dědění vlastností v genovém drivu: Přidáním elementu Crispr vyvoláme řetězovou reakci, při které je mutace předávána chromosomy stejného organizmu. Následkem je 97 % pravděpodobnost, že potomek bude mutovaný.

Kevin Esfeldt, expert na genový drive na Wyssově institutu Harvardské lékařské fakulty v Bostonu, řekl, že tato technologie byla vyvinuta teoreticky asi před 10 lety, ale v laboratoři se stala možnou teprve až v minulých dvou letech, po objevu komplexního nástroje pro editování genů Crisps/Cas9.

Dr. Esfeldt vysvětlil, že genové drivy se spoléhaly na „kazetové“ genetické prvky, které umožňují geneticky upravenému genu přeskočit z jednoho chromozómu na jiný ve stejném jedinci, takže nakonec všechny spermie nebo vajíčka zvířete přenášela GM vlastnost, místo pouhé poloviny. To znamená, že prakticky ani jeden potomek nakonec nepostrádá vloženou GM vlastnost.

Genové drivy mohou být prospěšné lidskému zdraví tím, že mění hmyzí populaci, která šíří lidské nemoci, jako komáři přenášející malárii, dengue, chikungunya a limskou nemoc, takže by již nepředstavovaly hrozbu.

Debata o geneticky upravených potravinách stále vře, i po téměř 20 letech

Mohly by být také použity k obrácení mutací, které činí škůdce odolnými vůči zemědělským pesticidům, nebo mohou být použity k šíření genetických vlastností u populace invazivních druhů, aby je pomohly vyhladit, jako u kůže ropuch zavlečených do Austrálie, kdy by ji učinily netoxickou pro predátory.

„Máme-li v tomto pravdu, je to velký pokrok, který by mohl učinit svět mnohem lepším místem, ale jen pokud to budeme používat moudře,“ řekl dr. Esfeldt.

Nicméně někteří vědci se bojí, že snadnost, s jakou lze genové drivy vytvářet, je učiní cílem zlovolných jedinců nebo organizací, majícím přístup k modernímu laboratornímu vybavení.

Dr. Gurwitz řekl, že přesné pokyny pro vytváření genových drivů by měly být utajeny, stejně jako technologie pro výrobu jaderných zbraní. Nicméně dr. Esfeldt a dalších 26 vědců, kteří psali do Science, nesouhlasí a tvrdí, že naprostá otevřenost a transparentnost je nejlepší obranou proti použití genových drivů jako biologických zbraní, protože utajování informaci by bylo technicky neúčinné a politicky kontraproduktivní.

SCIENTISTS SOUND ALARM OVER SUPERCHARGED GM vyšel 2. srpna 2015 na patriotrising.com. Překlad v ceně 318 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

Jestli jsem to dobře pochopil, tak u dřívějších geneticky zmutovaných organismů existovala pravděpodobnost asi 50 %, že mutace bude přenesena na potomky a v dalších generacích toto číslo postupně klesalo. Jinými slovy existovala přirozená přírodní ochrana, která by časem zřejmě umožnila geneticky modifikovaným mutantům zmizet. Použitím nové techniky ovšem bude tento přírodní kontrolní mechanismus vyřazen a mutace postupně zasáhne všechny potomky a všechny generace.

Možnosti zneužití jsou dech beroucí. Vezměme například jen jeden "lehčí případ". Jistě jste slyšeli, že Monsanto vyrobila obilí se sebevražedným genem. Semena tohoto obilí vyklíčí jen v první generaci, druhá generace je neplodná, takže farmáři musí nakupovat další várky osiva od Monsanta rok co rok. Dosud Monsanto používala jen podrazacké metody založené na vydírání farmářů, kteří odmítli mutanty od firmy kupovat. Prostě vyseli v okolí par mutantů, počkali, až dojde k opylování nedosud nezatížených polí, pak udělali rozbor plodu a obvinili farmáře, že pěstuje GM plodiny a nekoupil si licenci. Řada takových sporů proběhla a farmáři v ní vždy prohráli. Je jedno, zda k rozšíření GM pylu došlo úmyslně nebo náhodou. S použitím nové techniky může Monsanto nakazit všechna pole všech farmářů, takže jejich osivo bude nepoužitelné a jediná možnost bude kupovat si ho u Monsanta. Dovedete odhadnout, jakou strašnou Moc (dávám to schválně s velkým M) tím Monsanto získá nad lidstvem a co to udělá s cenami potravin? A to je - jak jsem řekl - jen relativně soft verze. Napadají mne mnohem horší varianty.

Já nevím, jestli si uvědomujete děsivý dopad této techniky. (Kromě těch popsaných v článku.) Tento článek úspěšně kandiduje na titul Nejhorší zpráva roku.

Nic zrůdnějšího si už Frankensteinovi vědci opravdu vymyslit nemohli. Toto je vypuštění džínu z láhve bez šance, že bychom ho někdy dostali zpět.

Známka 1.1 (hodnotilo 84)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 12 341