Je třeba poznat nové válečné štváče

Wayne Madsen

21.7.2015 Komentáře Témata: Rusko-americký konflikt 1142 slov

Krátce, „příšerná dvojka“ v americko-ruských vztazích, náměstkyně ministra zahraničí pro evropské a eurasijské záležitosti Victoria Nuland a nejvyšší velitel NATO generál Philip Breedlove, se dají dohromady se třetím novým studenoválečníkem, generálem námořní pěchoty Josephem Dunfordem, předpokládaným budoucím náčelníkem generálního štábu, a stanou se „strašlivou trojkou“ amerických představitelů dožadujících se vojenského střetu s Moskvou.

Během svého schvalovacího řízení před senátním Výborem pro ozbrojené síly Dunford řekl, že považuje Rusko za největší hrozbu pro Ameriku. Ale ne za ledajakou „hrozbu“. Stylem jako vystřiženým z amerických novin ze 60. let Dunford prohlásil: „Když chcete mluvit o zemi, která by mohla představovat existenční hrozbu pro Spojené státy, musím poukázat na Rusko,“ a dodal – „a když se podíváte na jeho chování, je dosti znepokojivé“.

Zatímco Dunfordova studenoválečná rétorika rozehřála srdce válečných štváčů tohoto předního senátního výboru, jako Johna McCaina, jeho kámoše Lindsey Grahama – prezidentského kandidáta pro r. 2016 – a dvojníka Texasana Josepha McCarthyho Teda Cruze, nebyla kladně přijata v Bílém domě nebo na ministerstvu zahraničí. Tiskový tajemník Bílého domu John Earnest distancoval prezidenta Obamu od Dunfordových názorů a na tiskové konferenci uvedl, že Dunford vyjádřil „vlastní názor a ten nemusí odrážet… konsensuální analýzu prezidentova národně-bezpečnostního týmu“.

Mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner, když komentoval Dunfordovy poznámky, byl empatičtější, když uvedl, že ministr zahraničí John Kerry generálovy komentáře odmítl: „Ministr nesouhlasí s hodnocením, že Rusko je existenční hrozbou pro Spojené státy, ani Čína. Celkem upřímně.“ Toner tak narážel na Dunfordovu výpověď, že Čína hned po Rusku představuje druhou významnou hrozbu pro Spojené státy.

Nicméně to byl Kerry, kdo prosadil Nulandovou, která je vdána za arci neokonzervativce a architekta Projektu pro nové americké století (PNAC) Roberta Kagana, na post, který jí dal do rukou řízení americko-ruských vztahů. Předtím Nuland působila jako tisková mluvčí ministryně zahraničí Hillary Clinton. A je-li sklon paní Clinton „stát si při své ženě“ nějakým náznakem, tak za H. Clinton coby prezidentky by byla Nuland, která kdysi pracovala pro vice-prezidenta Dicka Cheneyho, povýšena do vyšší funkce, včetně funkce ministryně zahraničí nebo poradkyně pro národní bezpečnost. Obama a Kerry se mohou distancovat od Dunfordových alarmujících komentářů jak chtějí, nicméně jsou to oni, kdo dovolil individuím jako Nuland, Breedlove, Dunford a zbraněmi harašící ministr obrany Ashton Carter stát se významnými politickými představiteli v Obamově vládě.

Dunford a Breedlove byli zřejmě sebráni z výběrového řízení pro nové zpracování černé komedie Stanleyho Kubricka ze 60. let „Doktor Divnoláska“. Dunford, který má problematickou přezdívku „bojechtivý Joe“ a byl popsán jako „fanatický katolík“, zní jako generál Buck Turgidson, který, poté, co B-52 svéhlavě pokračuje na Rusko, v rozporu s rozkazy, aby tam svrhl svůj jaderný náklad na raketovou základnu, říká ohromenému prezidentovi: „Nyní je nutné učinit volbu, vybrat si mezi dvěma nepochybně politováníhodnými, avšak přesto „rozdílnými“ poválečnými situacemi: tou, kdy bylo zabito dvacet milionů lidí, a tou, kdy bude zabito sto padesát milionů lidí.“ Breedlove je na druhou stranu spíše jako ideolog, jako fiktivní generál Jack Ripper (Rozparovač), který v „Doktoru Divnoláskovi“ říká svému britskému styčnému důstojníkovi: „Dnes je válka příliš důležitá, aby byla ponechána v rukou politiků. Ti nemají ani čas, ani výcvik, ani sklon ke strategickému myšlení.“

Dunford, Breedlove, Nuland a Carter by celkem snadno mohli zatáhnout Spojené státy a Rusko na pokraj horké války. Breedlove prosazoval vytvoření Společného taktického uskupení NATO velmi vysoké připravenosti, či VHRJTF, jak je známo závislákům na zkratkách a akronymech v Pentagonu. VHRJTF přivádí pozemní síly devíti zemí NATO na ruské hranice. Nová jednotka rychlé reakce se zúčastnila prvního cvičení „s ostrou palbou“ po skončení studené války, v Polsku, pod kódovým označením Vznešený skok (Noble Jump). VHRJTF tvoří také USA dodané bezpilotní letouny. Možnost, že bezpilotní letoun může přispět ke zopakování incidentu s U-2 z r. 1960, kdy byl nad Ruskem sestřelen pilotovaný americký špionážní letoun, přičemž tentokrát by do ruského vzdušného prostoru pronikl bezpilotní letoun z jedné z pobaltských zemí, nelze vyloučit.

Obama a Kerry se od harašení zbraněmi „bojechtivého Joe“ Dunforda před senátním výborem rychle distancovali. Avšak pokud by chtěli skutečně urovnat vztahy s Ruskem, mohl by Kerry vykopnout Nuland, Obama by mohl zarazit Dunfordovo jmenování, a oba by mohli požádat NATO, aby si vyžádalo nového nejvyššího velitele. Nicméně, jak varoval prezident Dwight Eisenhower v r. 1961 ve svém projevu na rozloučenou – před „vojensko-průmyslovým komplexem“, jsou Obama a Kerry bezmocní a nemohou se zbavit těch, kteří jsou dosazeni k moci tím, co se nově stalo „vojensko-výzvědným a smluvně-podnikatelským“ komplexem.

Ještě znepokojivějším je, že Breedlove, Dunford, Nuland a Carter jsou zřejmě připraveni nejen na zatažení Ruska a Číny do nové studené války, ale jsou ochotni ke konfrontaci s novým „anti NATO“, Šanghajskou organizací spolupráce (SCO), která právě skončila své setkání v Ufě, hlavním městě autonomní republiky Ruské federace Baškortostán. Pokud si „příšerná dvojka“ Nuland a Breedlove, která se brzy stane „strašlivou trojkou“, až bude Dunford potvrzen senátem, prosadí svou, budou NATO a Spojené státy nejen ochotné střetnout se vojensky se členy SCO Čínou a Ruskem, ale také s novými členy Pákistánem a Indií, a to mimo zakládajících členů Kazachstánu, Uzbekistánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu.

Rusko zmařilo pokusy Západu jej izolovat a Čína rozbila pokus Ameriky zřídit kolem ní nový „sanitární kordon“ pro její vojenské zadržení tím, že uvítala Bělorusko jako novou zemi s pozorovatelským statutem v SCO, a připojila Afghánistán, Mongolsko a Írán jako plnohodnotné členy aliance. Kambodža, Nepál, Arménie a Ázerbájdžán se připojily k organizaci jako partnerské země a doplnily tak stávající partnery Srí Lanku a Turecko. Egypt, Bangladéš a Sýrie jsou také potenciálními členy organizace, která se má postavit věčně expandujícímu NATO. Geopolitická bezpečnostní úloha SCO, spolu s vynořující se ekonomickou velmocí BRICS, aliancí Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky, představují většinu světové populace, která odmítá americkou vojenskou a ekonomickou nadvládu a výhrůžné chvástání NATO a Pentagonu. Jako by Dunford, Breedlove a Nuland nikdy neslyšeli o SCO, BRICS či Eurasijské ekonomické unii.

Je ohromující, že Dunford a Breedlove mohou vyhrožovat svým domnělým nepřátelům, když Carter oznámil redukci o 40,000 mužů v americké armádě. Místo toho Carter plánuje doplnit jednotky NATO v Evropě dalšími bojovými vozidly Bradley a tanky, osazenými menším počtem amerických vojáků. Stejně jako Říše římská i Spojené státy se po světě nadměrně rozlezly a exponovaly.

Není to Rusko, ani Čína, kdo udržuje vojenské jednotky ve 150 zemích po celém světě. Tato pochybná proslulost patří Spojeným státům. Bojechtivý Joe Dunford a generál Breedlove mohou o ruské a čínské „hrozbě“ mluvit jak chtějí. Ale pro zbytek světa, který považuje SCO a BRICS za vítané klacky pod nohy u plánů na další expanzi NATO, je to Amerika a její politika organizování „barevných revolucí“ a předvádění ukázek vojenské síly, kdo představuje skutečnou hrozbu pro globální stabilitu.

Countering the neo-Cold Warriors vyšel 15. července 2015 na Strategic Culture Foundation. Překlad v ceně 481 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 150)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 13 864