Litviněnko nebyl otráven Putinem. Pravděpodobně pašoval polonium, které ho zabilo

8.5.2015 Komentáře Témata: Rusko 2712 slov

Zaměstnanec ruského oligarchy Borise Berezovského, Alexander Litviněnko, pravděpodobně zemřel v důsledku nadměrné expozice poloniu při zpackané pašovací operaci. To je důvod, proč jeho stopy byly v Berezovského domě a v letadlech, kterými Litviněnko letěl do a z Izraele.

Jak všichni víme, Alexander Litviněnko byl otráven poloniem, vzácnou radioaktivní látkou, a že to bylo hozeno na Putina, protože Litviněnko byl Putinův kritik. S tím kvapně přispěchala masmédia a bylo to na všech typických kanálech válečné propagandy.

Na historce „udělal to Putin“ je toho hodně špatně. Zaprvé neexistuje motiv, neboť ačkoliv Litviněnko byl kritikem Ruska, nebyl pro Putina naprosto žádnou hrozbou. Tento člověk pracoval s čečenskými teroristy a izraelsko-ruskými oligarchy. Ale pokud chcete byť jen předpokládat, že to byl dostatečný motiv ho zabít, zamyslete se nad tímto: Proč by Rusko použilo k jeho zabití velmi vzácnou, velmi drahou a snadno vystopovatelnou radioaktivní látku, místo nějakého levného jedu, nebo proč by ho prostě nezastřelili? Proč riskovat pašování radioaktivního materiálu do Británie, což je válečným aktem?

Ale přesně tomu britská a americká média chtějí, abyste věřili. Chtějí tvrdit, že Putin nechal někoho proniknout potajmu do Británie s poloniem a otrávit jím Litviněnka. To prostě není pravděpodobné a věrohodné. Je to vlastně absurdní.

Alexander Litviněnko, který byl bývalým agentem FSB, utekl do Británie, aby se vyhnul soudnímu stíhání v Rusku, a pracoval pro pochybného ruského oligarchu, Borise Berezovského. Boris Berezovsky byl čirou náhodou židovským ruským oligarchou, který žil v Londýně poté, co utekl před ruskými zákony, neboť byl obviněn z řady zločinů, jejichž výčet by byl příliš dlouhý na uvedení. Byl na seznamu Interpolu nejhledanějších osob. A zde je velká cena. Poté, co americký a britský tisk obvinily Putina z otravy, navzdory tomu, že neexistovaly žádné důkazy (což je něco, čím jsou USA nyní proslaveny), vyšetřovatelé sledovali stopy polonia v Británii. Našli stopy polonia v Berezovského kanceláři a rezidenci! Nevím jak vy, ale na mém pracovišti, a zcela určitě u mne doma, nemám vzácné radioaktivní látky. Není to něco, co byste sehnali v sámošce, nebo sebrali náhodou při procházce v parku.

Ani žádný zkušený gangsterský boss jako Berezovsky by nebyl tak hloupý, aby zavraždil poskoka takovým způsobem. Proto byla jeho smrt nehoda. S největší pravděpodobností to byla zpackaná pašerácká operace. Proč převážel tak nebezpečnou látku? Potřeboval rychle peníze? Plánovali vytvoření špinavé bomby? Taková „čoudící bomba“ by přeměnila polonium na prach a zabila všechny, kdo by ho spolkl.

Stopy polonia byly nalezeny v letadlech, ve kterých Litviněnko byl. Takže si myslím, že můžeme vydedukovat, co se stalo. Byl soumarem. Zůstává otázka, proč ho měl. Kde ho získal? Co s ním chtěl dělat? Proč bylo v Berezovského kancelářích a Erinsys Ltd (britské Blackwater)?

Pomlouvačná kampaň „udělal to Putin“ nikdy nedávala smysl. Především množství polonia 210, které bylo ve hře, by stálo miliony dolarů. Toto množství je příliš drahé a příliš velké, aby prošlo bez povšimnutí, kdyby bylo ukradeno. Jediným způsobem, jak získat takové množství, by bylo koupit ho na dobře organizovaném černém trhu, který má napojení na jaderný reaktor. To by zcela jistě pomohlo organizovanému zločinu, kdyby dodavatel jaderných materiálů, od kterého dostali polonium, nepodléhal mezinárodním inspekcím nebo nebyl stranou smlouvy o nešíření jaderných materiálů. Taková země (cizí země A), která popírala, že vyráběla jaderné zbraně po desítky let, by zcela jistě také popřela prodej vedlejšího produktu, polonia.

Je možná ukrýt to před tiskem? Ano. Média by to ignorovala ze stejného důvodu, z jakého ignorují kradení jaderných tajemství a výrobu stovek jaderných zbraní v Dimoně, a pak uvrhávání alarmistů, kteří pořídí fotky jejich hlavic, do vězení.

Litviněnko byl v Izraeli, kde se setkal s Leonidem Nevzlinem, generálním ředitelem Jukosu, krátce před svou smrtí. Pokud byste chtěli koupit/ukrást radioaktivní materiál, tak tam by to bylo správné místo. Co vyjednával s Nevzlinem? Zjistili jsme, že Alexander byl informátorem v případě, který vedl k zatčení devíti gruzínských a ruských mafiánů ve Španělsku, včetně Alexandera Gofsteina, právníka Jukosu, který evidentně pral peníze.

Pád začal, když byl gruzínský mafián Zachar Kalašov v květnu 2006 zatčen. Podfuk to byl podobný tomu, který provedlo starých pět rodin z New Yorku, kdy chlápci jako Meyer Lansky vydělávali na ilegálních hernách a tyto peníze cpali do nákupů nemovitostí na Floridě. V evropském případě bral mafián ilegální peníze a kupoval za ně nemovitosti ve Španělsku, jakož i investoval do legitimního podnikání.

Litviněnkovi společníci, Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, kteří se s ním oba setkali v den otravy, byli také hospitalizováni. Nechali stopy po poloniu v Hamburku, když podnikli cestu do Německa před setkáním s Litviněnkem. Zdá se, že všichni tři byli zapleteni do pašovací operace, ale pro koho?

Krátká odpověď: Zaměstnanec ruského oligarchy Borise Berezovského Alexander Litviněnko zemřel na nadměrnou expozici poloniu při zpackané pašerácké operaci. To je důvod, proč byly jeho stopy v domě Borise a v letadlech, kterými Litviněnko letěl z Izraele. Pomlouvání Putina/Ruska kvůli použití vystopovatelného jedu za 10 milionů dolarů pro zabití kritika je stejně tak uvěřitelné a racionální, jako říct, že máme „údaje britské rozvědky“ o Nigeru… Tato průhledná podvodná lež byla rychlým a nestoudně odfláknutým vysvětlením, majícím zakrýt, jak a proč tento člověk v Británii měl radioaktivní jed ve svém těle. Poločas rozpadu polonia je pouhých 138 dní.

Litviněnko byl v Izraeli navštívit generálního ředitele Jukosu, těsně předtím, než zemřel. A je veřejným tajemstvím, že Izrael má jaderné zbraně, a je jediným místem bez jaderných zabezpečení či inspekcí. Stopy polonia byly také v letadlech British Airway, která Litviněnko použil při cestě do a z Izraele. Takže prostředky, místo a časový rozvrh souhlasí, ale my přesto viníme Putina, „nového Hitlera“, jak ho neokonzervativci přejmenovali?

Proč povykovat kvůli konspiraci tvrdící, že Putin dal Litviněnka na likvidační seznam a otrávil ho? No jakkoliv šílené to je, bylo to pravděpodobně to nejlepší, s čím dokázali přijít na počkání. Boris věděl okamžitě, když policie zjistila, jak Litviněnko zemřel, že ho čeká spousta vysvětlování. Věděl také, že pokud bude vyšetřování pokračovat, mohli by najít více polonia v jeho nemovitostech. Takže prostě začali tvrdit, že se je KGB pokoušela zabít všechny.

Něco z historie

To není poprvé, kdy se Berezovsky pokusil přišít vraždu někomu jinému a tvrdit, že všechny zatracené důkazy ukazující na něj jsou konstrukcí. Jsou zde nechvalně známé případy (v Rusku) Ivana Lickeviče a Vlada Listyjeva.

Ivan Lickevič byl generálním ředitelem ropné rafinerie v Omsku, zdaleka nejlepší rafinerie v Rusku. Abramovič a Berezovsky plánovali převzetí rafinerie a chtěli z ní udělat součást Berezovského Sibněft (kterou nyní je). Lickevič vzdoroval. Ivan měl investice mimo v LUKoil (10% akcií) a v CS First Boston. Takže v žádném případě mu nemohlo být vyhrožováno finančním krachem. Omsk byl nejlepším místem, měl nejmodernější vybavení a měl všechny předpoklady k růstu. Rafinerie obsluhovala největší producenty ropy v Rusku. Přirozeně, že Ivan nechtěl být spolknut Sibněftí. 19. srpna 1995 byl Ivan nalezen utopen v řece Irtyš. Pochybuji, že si tam šel zaplavat. O pět dní později Sibněft (Gazprom) podnik převzala. 24. srpna 1995, za použití svého dobrého kámoše Jelcina, dostal Berezovsky prezidentský dekret č. 872, nařizující převod všech státních akcií v Omsku, jakož i 4 dalších společností na Sibněft. Pak, v r. 1996, Boris a Roman zprivatizovali Sibněft prostřednictvím řady aukcí „úvěry za akcie“, které byly naprostým podvodem, řízeným přes nastrčené společnosti a banky v zahraničí. Jelcin to schválil.

Případ může zanechávat pochybnosti, dokud se člověk nedozví o vraždě Vlada Listyjeva. V r. 1994 Boris zaútočil na jednoho ze svých konkurentů, pokoušejícího se převzít kontrolu nad jedním z médií. Část útoku byla odvysílána ve všech televizích a vešlo to ve známost jako „tváře ve sněhu“, kdy byl tělesný strážce Borisova konkurenta nucen pod namířenou pistolí ležet tváří ve sněhu. Krátce po rychlé honičce a útoku na většinu Gusinského strážců a přitlačení na Gusinského v jeho vlastní budově převzal Berezovsky kontrolu nad ORT (kanál 1), prostřednictvím ilegální neveřejné „aukce“, a získal téměř mediální monopol.

Ohledně podrobností doporučuji si přečíst „Kmotr Kremlu“, pokud to ještě seženete. Napsal to šéfredaktor ruské verze Forbes, který má PhD z ruské historie, Paul Klebnikov. Oficiálně byl Paul Klebnikov zabit po vydání své knihy o oligarších, obzvláště o Borisovi, který je na obálce. Byl střelen čtyřikrát, v Moskvě, když odcházel z práce, a pak zemřel v nemocnici, když uvízl ve výtahu.

Po události s Gusinským měl Boris další problém. Vladislav Listyjev. Listyjev byl pravděpodobně nejpopulárnějším konferenciérem diskusních pořadů v Rusku a byl televizním producentem. Byl podnikatelským partnerem Borise, ale problémem bylo, že nebyl křivák. Jako generální ředitel ORT rozhodl zarazit mnohamilionové dolarové úniky ve společnosti a nepřímý způsob, jakým Boris vyplácel lidi v mafii za špinavou práci, jakož i sebe, když utrácel peníze za reklamu v jiných společnostech, kde také provozoval televizní prodeje. Měl nabídku od Sergeje Lisovského na nákup odvětví. K jednáním nikdy nedošlo a Vlad měl jiný nápad.

20. února 1995 Vlad oznámil, že prolomí monopol Borise a Sergeje. Vyzval k moratoriu na inzerci v ORT, dokud nevypracují etické normy. Jak si dokážete představit, to Borise ani zbytek mafie nepotěšilo. O osm dní později se Boris osobně setkal s mafiánským bossem „Nikolajem“ a předal mu sto tisíc dolarů v hotovosti. Tomu byli svědky dva policisté, kteří mafii sledovali. Předtím Borisův poskok Badri nabídl peníze jinému gangsteru, ale tento muž byl zatčen předtím, než mohl udělat o co byl žádán, a vypověděl o tom ve vězení. 1. března, den poté, co Berezovsky zaplatil druhému mafiánu, byl Vlad Listyjev střelen do zad o vchodu do svého domu.

Jasně vinný, po doznání Badriho, jakož i s osobním svědectvím dvou policistů, když nabízel mafiánovi peníze, byl Boris zoufalý. Od zatčení ho dělil jen kousek. Borisova televizní síť, po policejní razii odříznutá od vládních dotací, čelila bankrotu. Spoluvěrec, mediální magnát a přítel Ruppert Murdoch slíbil do sítě investovat a nouzově ho vyplatit. Jak hezké. A všichni víme, kde Murdoch stojí. Tento vztah by mohl také vysvětlit, proč Fox News a Sky News v Británii tak nestoudně hlásaly konspirační teorii „Putin zabil Litviněnka“.

Ale je zde skutečná bomba. Je stejně odporná a přitažená za vlasy, jako Litviněkova otrava. Boris vykouzlil historiku pro Jelcina, která byla nahrána na video, produkované Irinou Lesněvskou, producentkou ORT a přítelkyní Jelcinovy ženy. Na této pásce se tvrdilo, že je to vše jedna velká konspirace proti Berezovskému a že skutečným pachatelem (který neměl jiný motiv, než očernit Borise (a byl evidentně schopen najmout si střelce pro zabití Vlada, ale už ne Borise?)) není nikdo jiný, než tvrdý konkurent Gusinsky z Most Bank, kterého se Boris pokusil zabít již jednou.

Jelcin byl paranoidní ohledně Gusinského politických ambicí a Boris to věděl. Boris také obvinil bývalého člena KGB a řekl, že Vlad byl zabit skupinou MOST, a ne mafiánem, se kterým se podle svědků setkal týden poté, co se Vlad rozhodl rozbít jeho monopol. (Zní to jako „Irák přesunul neexistující ZHN do Sýrie, jen aby USA vypadaly špatně“). Boris tvrdil, že je obtěžován proto, že je loajální Jelcinovi, coby jeho nový mediální kanál.

Jelcin, partner v ututláváních, nemluvě o tom, že byl alkoholik a zloděj, dostal Borise z problémů opět tím, že vyhodil hlavního vyšetřovatele v případu, a tím zastrašil ostatní, kteří ho nechali být. Došlo k obrovskému veřejnému protestu. Byla zabita televizní osobnost. ORT vytvořila novou společnost s názvem ORT reklama, s monopolem na prodej reklam za provizi, a zvoleným šéfem nebyl nikdo jiný, než Sergej Lisovsky. Páni, jak neskutečně nestoudné.

Pokud umíte rusky, nebo si najdete anglickou verzi pásky Borise/Lesněvské poslané Jelcinovi, velmi vás to naštve. Je to stejně uvěřitelné, jako říkat, že Putin riskoval válku s Británií, aby zabil kritika, který pracoval jak pro zločince, tak pro teroristy.

Kdo to udělal?

Takže víme, co se nestalo. Ale stále zůstává „kdo to udělal“. Nejrychlejším způsobem, jak se tomu dostat na kloub, je zjistit, kdo lže nejvíc a nejhlasitěji, protože je to obvykle ten, který toho má nejvíce co skrývat.

Pamatujete na Annu Politkovskou? Byla zabita na Putinovy narozeniny a alternativní tisk a týpci „bezmyšlenkovitě akceptující jakoukoliv konspiraci“, kteří to sežrali, se to pokusili použít jako nepřímý „důkaz“ a obvinili z vraždy Putina.

Jsou to stejní týpci, kteří tvrdí, že Rusko provedlo bombový útok na vlastní bytovky, aby začalo válku s Čečenskem, kdy však pomíjí fakt, že k bombovému atentátu na bytovku došlo pět měsíců poté, co již byla válka zahájena, a zdrojem “pokoušejícím“ se obvinit z toho FSB nebyl nikdo jiný, než Borisův poskok Litviněnko a známý plagiátor David Satter, který psal pro spoluzakladatele PNAC, Weekly Standard, který dal světu všechny ty podvodné lži o iráckých ZHN a spojitosti s útoky 9/11. Robert Kagan, spoluzakladatel novin, spolu s Williamem Bristolem, napsal úvodník do Washington Times s titulkem „Když je řeč o Iráku“, který cpe lidem do hlavy všechny předválečné bludy za použití všech známých děsících taktik, co existují. Jeho žena Victoria Nuland je onou ženou, která v nahraném telefonátu řekla „do píči s EU“ a otevřeně mluvila o tom, kdo bude dobrou náhradou za premiéra Ukrajiny. Vybrala Arsenije Jacenjuka, kterému říkala „Jac“, a ten se stal premiérem Ukrajiny měsíc po puči. Vše, co vyšlo úst této frakce, bylo zaslepeně protiruské.

Je obrovský rozdíl mezi konspirací a magorpirací. Když necháme být fantastická nepodložená tvrzení ohledně smrti Anny, zkusíme odhalit něco reálného. Anna Politkovskaja byla novinářkou, která uveřejnila tři různé články o tom, jak NĚKDO testoval polonium na čečenských dětech. Páni! Kde jsme již TENTO scénář viděli dříve? Články Anny byly uveřejněny v r. 2006 listem Novaja Gazeta a ona byla zabita v říjnu téhož roku.

Washington Post pak příchází s tímto mazaným tvrzením:

„Leonid Nevzlin, bývalý akcionář ropné společnosti Jukos a ruský exulant, v současnosti žijící v Izraeli, řekl Associated Press koncem listopadu, že Litviněnko mu dal dokument týkající se spisu o trestních obviněních vznesených ruskými prokurátory proti lidem napojeným na Jukos. Nevzlin, který je ruskými prokurátory obviněn ze zorganizování vražd, podvodů a daňových úniků, tvrdil, že Litviněnkovy výslechy mohly poskytnout motiv pro jeho otravu.“

Povšimněte si, kdo další je uveden v článku Washington Post (Scaramella) a kdo vnukl myšlenku, že Putin zabil jak Litviněnka, tak Annu. Jak šílené je použít polonium k vraždě někoho… Scaramella je prohnilý. Poté, co byl zabit právník Anny, Stanislav Markelov, v r. 2009, následovala v témže roce vražda jedné z jejích klíčových informátorek v Čečensku, Natalie Estemirové, a došlo k obnovení řízení Annina případu, který šel k Nejvyššímu soudu. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov vyvolal veřejné pohoršení, když řekl o Annino informátorce Natalii Estemirovové na Rádiu svoboda: „Byla to žena… která nikdy neměla žádnou čest, důstojnost nebo svědomí.“

Trestní stíhání přitlačilo Dmitrije Pavlijučenkova, bývalého policistu, který doznal, že Lom-Ali Gajtukajev byl tím, kdo dojednával kontrakt na zabití, a za ním tušil Borise Berezovského. Dmitrij byl odsouzen k 11 letům vězení. Pět mužů bylo shledáno vinným z její vraždy. Tři byli čečenští bratři, kteří byli osvobozeni při prvním procesu, a šli do vězení. Rustam Machmudov a Lom-Ali Gajtukajev dostali v r. 2014 doživotí. Berezovsky zemřel rok předtím, v březnu 2013.

Nejproblematičtější věcí zde není to, že mafián udělal něco ilegálního, nebo že západní tisk přišel s protiruským honem na čarodějnice. To vše není nic zvláštního. Dokonce ani to, že Izrael má tajně atomovky a je zapleten do organizovaného zločinu. Opět, nijak mne to nešokuje. Ani vícenásobné vraždy nejsou tím největším problémem. Nejproblematičtější částí tohoto příběhu je, co bylo konečným účelem tolika polonia a proč bylo v Británii. Potenciál pro špinavou bombu je enormní. Za stávající atmosféry kolem ISIS a s nespokojenou mládeží v Evropě, která se dává k žoldákům a bojuje s nepřáteli Izraele v Sýrii a Libanonu, není špinavá bomba v Británii nepředstavitelným scénářem. Takováto věc by mohla být i pákou na politiky. Zdroj polonia by měl být vystopován a potenciální zdroj by měl být také vystaven inspekci.

Litvinenko Wasn't Poisoned by Putin. He Was Likely Smuggling the Polonium That Killed Him vyšel 29. dubna 2015 na russia-insider.com. Překlad v ceně 1044 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 164)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 4

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 781