Zbytečná dohoda, kterou všichni chtěli

The Saker

14.2.2015 Komentáře Témata: Analýza, Ukrajina 1633 slov

Musím říct, že jsem jak pobaven, tak otřesen naprosto přemrštěnou reakcí většiny komentátorů na to, co můžeme poměrně dobře nazvat dohoda Minsk-2 (M2A). Od analýzy bylo evidentně zcela upuštěno a ta byla nyní nahrazena zveličováním a halasnými, avšak prázdnými prohlášeními. Při čtení některých komentářů zde si někteří odpustitelně myslí, že válka na Ukrajině jaksi skončila a že anglo-sionistická říše, za pomoci Putina, Surkova a anonymní, avšak hrozivé armády ruských oligarchů, právě uštědřila strašlivou a konečnou ránu novoruskému snu.

Co se tu děje? Zbláznili se snad všichni?

Zčásti je to důsledkem toho, že lidé mohli číst o této dohodě cokoliv, a opaky toho, (více o tom později), a také faktu, že západní média prostě musí prezentovat jakoukoliv dohodu jako triumf silné vůle Západu, diplomacie a sankcí. To vše je, samozřejmě, naprostý nesmysl, ale to dostáváte, když se vystavujete korporátním médiím. Také nechme stranou všechen ten hlasitý křik a použijme svůj mozek ke skutečnému „myšlení“.

Zaprvé, rád bych všem připomněl, že junta porušila každičkou dohodu, kterou se zavázala. Každičkou. A není naprosto žádný důvod věřit, že tentokrát to bude jinak (Porošenko její porušení již potvrdil – p.p.).

Zadruhé, Porošenko může slibovat co chce, ale skutečnou moc v „nezávislé Ukrajině“ má strýček Sam a „majdanovci“, které řídí.

Zatřetí, proč si myslíte, že Merkel a Hollande náhle pocítili nutkavou potřebu „poškrábat si své diplomatické svědění na zadku“ a rozhodli se zasáhnout? Mohla by tato náhlá potřeba vyjednávat tak trochu souviset s místem zvaným Debalcevo? Pokud ano, co o Debalcevo říká dohoda M2A? Přesně – „nic“.

Začtvrté, dohoda není ani podepsána Porošenkem, ale Kučmou, jménem Ukrajiny.

Zapáté, podívejte se na tuto část:

9. Obnovení naprosté kontroly nad státní hranicí Ukrajiny vládou v celé zóně konfliktu, což by mělo být zahájeno první den po místních volbách a dokončeno po komplexním politickém vypořádání (místní volby v některých oblastech regionů Doněcka a Luganska na základě ukrajinských zákonů a ústavní reformy) koncem roku 2015, s výhradou odstavce 11 – po konzultacích a dohodě se zástupci jednotlivých oblastí regionů Doněcka a Luganska v rámci třístranné kontaktní skupiny.

Vidíte totéž, co já? Nechme stranou, že hranice má přejít zpět pod kontrolu Kyjeva pouze až se „něco“ stane, ale podívejte se na to „něco“: ústavní reforma po konzultaci a dohodě s novoruskými vůdci!!! Opravdu někdo vážně věří, že Rada se bude účastnit něčeho, co by jen vzdáleně připomínalo toto? Ljaško? Farion? Tjagnibok a Jaroš, všichni spolupracující s „méněcennými šváby“ z Donbasu na změně ukrajinské ústavy? Samozřejmě, že ne!

Takže si to zatím shrňme. M2A byla:

1) podepsána člověkem bez pravomoci
2) jménem junty bez pravomocí
3) není v ní ani slovo o hlavním důvodu setkání v Minsku
4) obsahuje jasně nemožné části

Jak skvělý text to je?

Pravda, je tam krátká část, která obsahuje jeden realistický prvek: příměří následované stažením těžkých zbraní. To je vše. Zbytek je nesmysl. Podívejte se sami

4): místní volby organizované juntou a Novorusy společně. Nesmysl.

5): milosti a amnestie. Univerzální amnestie pro všechny válečné zločiny (včetně MH-17 a „barbecue“ v Oděse). Nechutné.

6): výměna „všech za všechny“. Vyjma toho, že většina lidí v rukách junty je dávno mrtvá.

7): humanitární pomoc, prázdné prohlášení, pomoc již přichází.

8): vyplacení penzí: junta nemá stejně žádné peníze. Nestane se to.

9): ústavní reforma. Nestane se.

10): stažení všech cizích sil, nesmysl: ty, které tam jsou (země NATO), zůstanou, ty které ne (9,000 ruských vojáků), nemohou „odejít“, hlavně proto, že tam nejsou.

11): ústavní reforma, včetně vytvoření „lidových milicí“. LOL to bude evidentně nový název pro ozbrojené síly Novoruska.

12): volby, pokud se stane vše výše uvedené, to především. Protože se nestane, nebudou.

13): vytvoření „pracovních skupin“. Správně. Sněte dál.

Faktem je, že nejzajímavějším na M2A není to, co uvádí, ale to, co neuvádí:

1) ani slovo o Debalcevu

2) ani slovo o juntě, která by si měla sednout a vyjednávat s novoruskými úřady

3) ani slovo o budoucím statutu Ukrajiny

4) ani slovo o ukrajinské ekonomice (která je stále ve volném pádu)

5) ani slovo o nějakých mírotvorcích (kteří jsou nepostradatelní, pokud má příměří vydržet)

6) ani jediné slovíčko o faktu, že Novorusové nejsou „teroristé“, ale lidé usilující o národní nezávislost. Porošenko s nimi stále ještě přímo nemluvil.

Je možné, že tyto věci byly skutečně probírány, ale to nebude odhaleno obecné veřejnosti. M2A může obsahovat tajné doložky. Nicméně je aspoň pravděpodobné, že tyto věci byly probírány a že nebylo dosaženo naprosto žádné dohody, tudíž byly odloženy stranou.

Ale pokud nebylo rozhodnuto nic opravdu důležitého, proč se tohoto cvičení všichni zúčastnili? Prosté: všichni něco získali (za předpokladu, že nějaké části M2A budou skutečně realizovány):

1) Novorusové:

  1. a) zastavení teroristických útoků junty na novoruská města
  2. b) uznání kontaktní linie
  3. c) ujištění, že Vojentorg zůstane otevřený (kontrola hranice)
  4. d) čas na mobilizaci a výcvik svých plánovaných dalších 100,000 mužů
  5. e) uznání všemi stranami (včetně Evropanů), že si zaslouží zvláštní statut

2) Porošenko:

  1. a) evidentní a symbolická podpora světových vůdců
  2. b) zastavení novoruského postupu
  3. c) vágní naděje, že sílám junty bude umožněno opustit kotel u Debalceva
  4. d) peníze od MMF (ne dost, ale lepší, než žádné)

3) Merkel a Hollande

  1. a) iluzi relevantnosti zahraniční politiky EU
  2. b) (pravděpodobně bláhovou) nadějí v zastavení šílených Američanů
  3. c) naději na zmírnění ekonomické války s Ruskem (Mistraly?)

4) Putin

  1. a) právo na kontrolu hranic, dokud nebudou provedeny ústavní reformy, jinými slovy navěky
  2. b) uznání, že bez něj nelze najít žádné řešení
  3. c) naději na nějaké zmírnění sankcí

Všichni dostali co chtěli a odjeli s úsměvem na líci. Dobré pro ně, ale nic z toho ve skutečnosti neurovná konflikt, či dokonce nepovede k započetí nalézání řešení.

Skutečností je, že se v Minsku vůbec nic nestalo, aspoň nic důležitého. Novorusové vyhráli poslední bitvu (opět), takže přišli z pozice síly a přiměli juntu slíbit, že zastaví šílené ostřelování, a protože Debalcevo nebylo ani zmíněno, vypadá to, že sílám junty tam bude umožněno se v tichosti stáhnout, pokud nechají své zbraně na místě. Takže kotel u Debalceva bude kontrolován Novoruskem. Putin získal politické uznání a nadějí, že nebudou aspoň další sankce (nezapomeňte, že po Minsku 1 EU okamžitě uvalila vůči Rusku další sankce). Evropané dostali také něco málo, hlavně určitou dobrou reklamu, a velkým poraženým je zcela určitě Porošenko, který bude mít nyní silně nezáviděníhodný úkol „prodat“ M2A naprosto šílené Radě (která, mimochodem, v současné době posuzuje zákona navržený Porošenkovou stranou, který činí popírání ruské agrese proti Ukrajině trestným činem).

Závěr:

Stejně jako v šachách je čas klíčovým faktorem. M2A dala všem trochu času, ale konflikt bude obnoven a jedinou věcí, která ho zastaví, bude dvojitý kolaps ukrajinské ekonomiky a ozbrojených sil, což se, jak věřím, stane v létě. Do té doby bude konflikt víceméně zmražen, ačkoliv ve stažení těžkých zbraní juntou uvěřím, až když ho uvidím. Pamatujte také, že lze bojovat celkem dobře i s tanky, minomety a pěchotou.

Nacistický Banderastán a Novorusko jsou dva civilizačně odlišné projekty, které nemohou a nikdy nebudou koexistovat pod jednou střechou. Ano, z taktických důvodů může existovat potřeba předstírat, že je to možné, ale skutečností je, že není. Jedinou věcí, jak udržet Novorusko v Ukrajině, je denacifikovat ji, a dokud to nebude provedeno, Novorusko se do Ukrajiny nikdy opravdu nevrátí. To je tvrdý fakt, který nikdo na Západě není ochoten uznat. V Kyjevě to plně chápou, ale jejich „řešením“ je vylidnit Novorusko od Novorusů a dát tento tolik potřebný Lebensraum nadřazené rase „Ukr“ ze západní Ukrajiny. A to je něco, co Rusko nikdy nedovolí. Tak zbývají jen dva možné výsledky: EU to vzdá a Ukrajina bude denacifikována, nebo USA začnou totální válku proti Rusku v zoufalém pokusu tomuto výsledku zabránit.

Chci zde zmínit ještě dvě další věci:

Z čistě vojenského hlediska jde stažení těžkých zbraňových systémů ve prospěch Novoruska. Nezapomeňte, že Kyjev použil tyto systémy, aby terorizoval novoruskou populaci, zatímco Novorusové používali své dělostřelectvo při pokusu zlikvidovat dělostřelectvo junty. Novorusové nemohli své dělostřelectvo nikdy použít k útoku, protože osvobozovali vlastní zemi a města a nechtěli vraždit vlastní civilisty. Takže jinými slovy, pokud obě strany skutečně stáhnou své těžké zbraně, přijde junta o klíčovou schopnost, zatímco Novorusové přijdou o téměř nepotřebnou

Krátká zpráva lidem typu „Putin nás prodal“. Ignoroval jsem vaše mantrické opakování neopodstatněných hesel o tom, že „Putin nás prodal“ a „vrazil nůž do zad“ a atd., ale řeknu vám, že ani jeden z vás nebyl nikdy schopen přijít se soudržným faktem a logicky podloženou analýzou, dokazující váš názor. Myslím, že mantry jsou skvělé pro jógu, ale na tomto blogu s nimi nevypadáte příliš chytře. Nechám je tu zveřejňovat, „protože proč ne?“, ale prosím nezaměňujte to za nějakou známku respektu k těmto nesmyslům, které chrlíte. Hlavním důvodem, proč neodhaluji vaše nesmysly, je, že čas odvede mnohem lepší práci, než bych mohl já, a že vám to ublíží více, když budete usvědčeni z omylu nikoliv mojí argumentací, ale nezpochybnitelnými fakty na zemi (stejně jako ti, kteří vykřikovali, že Putin zradil Assada a Sýrii tím, že ho přiměl, cituji, „vzdát se jediného odstrašujícího prostředku proti jaderným zbraním Izraele“). Ale když už musíte v mantrách pokračovat, tak si prosím uvědomte, že s nimi vypadáte jako školáčci. A vzhledem k tomu, že stále ještě existuje pár blogů zaujímajících stejný postoj (i když stále méně), možná byste měli zvážit psaní příspěvků tam. Tam vám každé heslo, obzvláště když bude vyjádřeno mužně a s kategorickým opomíjením nuancí, vynese potlesk ve stoje. Proč trpět tady, když jinde existují „nebesa konsensu“? Zamyslete se nad tím

Dobrá, tolik prozatím. Budu zítra celý den na cestách, takže to prosím berte také jako „otevřené vlákno“, a „uvidíme se“ v sobotu. Dá-li bůh.

The useless agreement which everybody wanted vyšel 13. února 2015 na vineyardsaker.blogspot.co.uk. Překlad v ceně 682 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 225)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Finanční správa rozesílá dopis s novou daní. Nárůst je extrémní 29.04.24 07:51 Česká republika 2

Britský poslanec: „Obávám se, že to bude horší než holokaust“28.04.24 19:26 Británie 0

Nejvyšší soud Ukrajiny zahájil řízení proti Radě kvůli neodstranitelnosti Zelenského28.04.24 19:05 Ukrajina 0

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 3

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 0

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 3

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,14 Kč
Libra
29,45 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,40 Kč
Švýcarský frank
25,76 Kč
100 japonských jenů
15,04 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 881,88 Kč
1 unce stříbra
638,67 Kč
Bitcoin
1 473 256,49 Kč

Poslední aktualizace: 29.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 17 176