Strategické dopady bitvy o Debalcevo

The Saker

20.2.2015 Komentáře Témata: Analýza, Ukrajina 1661 slov

Novorusové mají pod kontrolou většinu Debalceva (oficiálně 90%, 100% od půlnoci GMT). A co je důležitější, již neexistuje organizovaný odpor. Ruské zdroje říkají, že asi 1000 vojáků junty odmítlo kapitulovat a ukrývají se v okolí, nebo utekli na jižní cíp kotle. Novorusové se ani neobtěžují je nahánět či opětovat jejich sporadickou (a nepřesnou) palbu: čekají, že je hlad a zima donutí se vzdát. Mluvčí Novorusů oznámil, že veškerá komunikace mezi silami junty v kotli a jejich veliteli byla umlčena. Ruské televizní stanice ukazují záběry novoruských vojáků vztyčujících svoji vlajku ve středu města.

To, že síly v kotli u Debalceva byly odsouzeny k zániku, bylo již nějakou dobu dost jasné, ale udivující je, rychlost, s jakou ke kolapsu došlo. Evidentně máme co do činění s katastrofickým kolapsem bojové schopnosti sil junty.

[Kotel u Debalceva]

Ruská média ukazují také záběry kapitulujících vojáků junty v Debalcevu a okolí. Těm, kdo se vzdají, jsou ošetřena jejich zranění, jsou umyti, oblečeni, nakrmeni a budou posláni domů co nejdříve.

Během své nedávné tiskové konference v Maďarsku Vladimir Putin potvrdil, že ukrajinské jednotky v Debalcevu byly poraženy. Potvrdil také, že USA posílaly zbraně juntě a dodal, že si je naprosto jistý, že i když mohou zabít více lidí, naprosto nic to nezmění, protože ukrajinští vojáci nechtějí bojovat, přičemž morálka Novorusů je extrémně silná.

Nejvíce ohromující událostí dne je však neustálé popírání Petro Porošenka, že vůbec nějaký kotel u Debalceva existuje. Junta je evidentně v takovém šoku kvůli posledním událostem, že šílenci v Kyjevě se rozhodli prostě zcela popírat realitu toho všeho. Je to extrémně bláhová strategie, protože ačkoliv ruská média byla nyní na ukrajinských kabelových a rozhlasových stanicích zakázána, a všem příslušníkům ruských tiskových sborů byla jejich akreditace na Ukrajině zrušena, jsou stále přístupná na internetu a informace o aktuálních událostech jsou snadno přenosné jednoduše po telefonu (včetně telefonických hovorů sil junty v kotli). Takže zatímco šílenci v Radě a vládě mohou přejít do módu „tvrdého popírání“, populace je informována o realitě a zvěsti, pokud něco, tak jen rozsah katastrofy zesílí.

(Nebyl bych vůbec překvapen, kdyby se skalní magoři á la Jaroš a spol. nyní obrátili proti Porošenkovi. Bude zajímavé sledovat, kam se budou „Jac“ a Turčinov pasovat – dle mého se všichni obrátí proti Porošenkovi).

Autonomní oblast Gorlovka-Debalcevo

Myslím, že to, čeho jsme v těchto dnech svědky, je skutečně historickou událostí. Zatímco porážka u Debalceva je svým rozměrem taktická, bude mít zcela jistě závažné operační důsledky a možná dokonce strategické. Ačkoliv to nemohu říct s nějakou jistotou, dostávám silný pocit, že celá ukrajinská armáda dosáhla slavného „bodu zlomu“, jak jsem zde často zmiňoval v minulosti: bodu, kdy bez ohledu na vaše zbývající schopnosti se celá organizace vaší armády náhle a rychle zhroutí. Ano, vím, že zbytek fronty je v současnosti stabilní, ale myslím, že porážka u Debalceva bude mít ochromující dopad na morálku všech sil junty. Nejen to, ale jakmile bude kotel plně zlikvidován, síly Novoruska, které ho převezmou, budou dostupné pro operace jinde.

Zamyslete se nad tím: řada klíčových míst pohltila obrovské množství sil Novoruska, obzvláště na letišti v Doněcku (které bylo používáno k ostřelování Doněcka), kapsy u Debalceva (která byla používána k ostřelování Gorlovky, což ohrožovalo osu Doněck-Gorlovka-Lugansk a která mohla být použita k vedení útoku buď na Doněck, nebo Lugansk) a města Peski, které bylo používáno k podpoře sil junty na doněckém letišti. To vše je nyní v rukou Novorusů. Otázkou nyní je, kam se mohou obrátit příště.

Prozatím to Novorusové hrají jako velmi „dobří hoši“. Dokonce začali stahovat své těžké zbraně, ačkoliv junta nikoliv (měli to udělat zároveň). Ale nebuďme zde naivní: dělají to proto, že vědí, že je to pro ně bezpečné, ne proto, že mají nějakou důvěru v dohodu z Minska 2 (MA2), či o to míň v juntu. Novoruské dělostřelectvo (a tanky) je o tolik lepší, než jednotky junty, že si mohou dovolit to učinit, aniž by je to příliš stálo. Ale protože všichni chápou, že MA2 je nemožné naplnit, je všem zúčastněným stranám zjevné, že konflikt bude obnoven. Až se tak stane, bude to v dramaticky jiném kontextu, než tuto zimu.

Zaprvé, Novorusové jsou, poprvé, odpovídajícím způsobem vyzbrojeni, vybaveni a zásobováni. Zadruhé, operace Debalcevo ukázala, že poprvé síly LNR a DNR byly schopné spolupracovat. Dokonce i Mozgovoj, který nemá pro Zacharčenka či Plotnického v politické oblasti příliš dobrých slov, hraje vojensky podle stejného scénáře a zdá se, že všechny novoruské síly byly konečně dány pod jednotné velení. Zatřetí, dvě hlavní slabosti Novorusů byly nyní odstraněny a to uvolnilo spoustu elitních vojáků pro další fronty.

Autonomní oblast Mariupol

Vezměme si například případ Mariupoli. Síly junty se tam pokusily vytvořit útok obecně směr Novoazovsk. Podařilo se jim však jen proniknout pár kilometrů do země nikoho a pak byly poměrně snadno zastaveny. Nyní, kdy budou elitní novoruské jednotky brzy dostupné, stane se novoruský protiútok v Mariupoli velmi reálnou hrozbou pro síly junty ve městě. Doposud byl jakýkoliv takový útok Novorusů riskantní, kvůli možnosti, že junta provede boční obchvat a odřízne ho od zbytku novoruských sil, ale toto nebezpečí nyní pominulo, nejen v důsledku dostupnosti novoruských jednotek, ale také v důsledku rozdrcené morálky jednotek junty.

A další zajímavá možnost byla zmíněna proti-majdanovským (velmi dobrým) vojenským specialistou Andrejem Basketokem, který předpovídá novoruský útok podél M4 a N20 ve směru Karlovka a Avdějevka, následovaný kleštěmi s cílem opět obklíčit síly junty (na mapě znázorněn červeně):

Možný útok směr Karlovka-Avdějevka

Skutečným problémem pro Kyjev je, že více méně stávající linie kontaktu se může stát potenciální linií protiútoku Novorusů, kteří, mimochodem, nikdy nezakrývali své přání získat zpět všechna historická novoruská území. Takže zatímco současné (relativní) příměří je pěkné a skvělé, myslím, že na jaře, kdy Novorusové posílí svoji pěchotu o dalších až 100,000 mužů, stane se situace kyjevského režimu naprosto strašnou a žádné množství dodaných amerických zbraní to nezmění. To by mohl být docela dobře začátek konce nacistického experimentu v Kyjevě.

Důsledky pro anglo-sionistickou Říši budou dosti jasné: pokud příslušníci 1% mají aspoň špetku smyslu pro realitu, měli by se zbavit Porošenka a zbytku šílenců a přijít s nějakou vládou technokratů, pověřených vytvořením nové ústavy a zorganizováním referenda o federalizaci, jednoduše proto, že lidé v Kyjevě budou raději vyjednávat, dokud je aspoň o čem jednat, než se ukrývat v obklíčeném bunkru, jako jejich hrdina Hitler. Bohužel si nemyslím, že strýček Sam nebo eurokreténi mají ještě nějaký zbytek zdravého rozumu.

Ať se stane cokoliv, pomocí volebních lístků nebo kulek, vyhráváme.

PS: aby bylo možné plně vyhodnotit míru šalebné šílenosti junty v Kyjevě, zde je plný přepis posledního prohlášení Porošenka ohledně situace v Debalcevo:

Mohu nyní potvrdit, že dnes ráno ozbrojené síly Ukrajiny, spolu s Národní gardou, dokončily operaci plánovaného a organizovaného stažení části jednotek z Debalceva. Můžeme říct, že 80% jednotek již bylo staženo. Čekáme na dvě další kolony. Bojovníci 128. brigády, části jednotek 30. brigády, zbytek 25. a 40. praporu, zvláštní jednotky, Národní garda a policie již oblast opustily.

Můžeme ujistit, že ozbrojené síly Ukrajiny splnily svůj úkol zcela. Tato situace a úspěch byly pro nás velmi potřebné během vyjednávání v Minsku a po něm. Dokázali jsme celému světu ukázat skutečnou tvář banditů-separatistů podporovaných Ruskem, které působilo jako garant a přímý účastník jednání v Minsku.

Tvrdíme a dokázali jsme, že: Debalcevo bylo pod naší kontrolou, žádné obklíčení neexistovalo a naše jednotky opustily oblast plánovaným a organizovaným způsobem, se všemi těžkými zbraněmi: tanky, obrněnými vozy, samohybnými děly a vozidly.

Velitelé spolupracují se svým mužstvem. Čekáme na další kolonu, na další skupinu. Tím, že jsme stáhli bojová kontrolní stanoviště na novou obrannou linii, jsme zachovali předmostí pro obranu státu.

Je to silný důkaz bojové připravenosti ozbrojených sil a účinnosti vojenského velení. Mohu říct, že navzdory silné dělostřelecké a raketometné palbě máme, podle aktuálních údajů, 30 raněných, z více než 2,000 bojovníků. Informace jsou shromažďovány a mohou být upřesněny.

Rád bych řekl, že Rusko, které včera požadovalo, aby ukrajinští válečníci složili zbraně, vyvěsili bílou vlajku a kapitulovali, bylo danými akcemi zostuzeno. Ukrajinští válečníci čestně prokázali vysokou morálku ukrajinských obránců domoviny. Jak jsem slíbil, odrazili ty, kdo se je pokusili obklíčit, a opustili Debalcevo v souladu s mým rozkazem, který jsem vydal včera, kdy ruští vojáci zakázali zástupcům OSCE vstoupit do Debalceva, aby se ujistili o naší připravenosti začít se stahováním těžkých zbraní a o neexistenci obklíčení. Věděli, že to není pravda. Demonstrovali jsme to a dokázali svoji operací.

Držíme nové obranné linie. Během svého vyjednávání s vůdci Spojených států a EU jsem požadoval tvrdou reakci světa na brutální porušování dohod z Minska, režimu příměří a stahování těžkých zbraní Ruskem. Připravíme organizované a koordinované akce společně.

Svolal jsem setkání NSDC na dnešní večer. Nyní odjíždím na frontu, abych se tam setkal s těmi, kteří opustili Debalcevo. Mám tu čest, že si potřesu rukou s ukrajinskými hrdiny a poděkuji jim.

Dnes jsem vydal příkaz udělit titul hrdina Ukrajiny veliteli 128. Mukačevské minérsko-pěší brigády Serhiji Šaptalovi. Ukrajina je na takové hrdiny hrdá. Vnitřní stabilita nebude podkopána prapory „vše je ztraceno“ a „to je konec“, lžemi o tom, že spousta vojáků byla včera zavražděna, o obklíčených postech a ukrajinských válečnících bez munice, jídla a vody. To není ukrajinský scénář. Jsem si jistý, že ti, kteří toto šířili, očekávali jiný výsledek. Naštěstí jsme operaci dokončili úspěšně a budeme mít příležitost dále bránit stát.

AKTUALIZACE: je zajímavé, že NYT měly velmi odlišný názor na to, co se skutečně stalo. V článku s titulkem „Krvavý ústup z Debalceva, kdy se ukrajinské jednotky náhle stahují“ NYT napsaly, že „Pan Porošenko se snažil líčit ústup v pozitivním světle, ale ztráta města byla pro armádu jasně zničující porážkou.“ Fakt, že dokonce i NYT mají realističtější hodnocení toho, co se stalo, než Porošenko, je jasnou známkou toho, jak totálně odtržená propaganda junty skutečně je.

The Strategic Implications of the Battle for Debaltsevo vyšel 18. února 2015 na ICH. Překlad v ceně 734 Kč Zvědavec.

Známka 1.3 (hodnotilo 322)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 5

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 32 266