GMO: Jedí Němci opět zdravě?

William Engdahl

19.1.2015 Komentáře Témata: Genetické inženýrství, Německo 1164 slov

Dnes je mnoho zemí v hluboké při, zda rozhodnout, že se geneticky upravené organismy (GMO) povolí nebo zakážou. V Rusku vláda vedla vášnivou debatu o možném zákazu měsíce. Čína odmítla americké zásilky kukuřice proto, že obsahovaly ilegální GMO kukuřici od Syngenty. Brazílie ustupuje od GMO sójových bobů a přechází na certifikovanou ne GMO sóju. V Indii také probíhá žhavá vládní debata o GMO.

Někdy shledávám radostným informovat o něčem pozitivním a zdravém pro nás. Sem patří i případ, který se může jevit jako drobný pokrok, ale ve skutečnosti je mezníkem extrémně důležitého posunu, který by mohl mít silný dopad na naši potravinovou bezpečnost. Má to co dělat s kuřaty, s kuřaty prodávanými v Německu. Je to možná mezník globální války za naše budoucí zdravé jídlo.

Uvedeme krátkou historii.

V únoru Německá asociace chovatelů kuřat (Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft e.V., či ZDG) jednohlasně prohlásila, že přestává používat krmiva bez GMO, kdy následovala podobné kroky asociací v Anglii a Dánsku. Tvrdili, že dnes existuje celosvětový nedostatek certifikované sóji bez GMO, primární složky krmiva pro průmyslová kuřata.

Ukazuje se, že to byla lež, lež jasně v zájmu největšího světového dodavatele patentované GMO sóji Monsanto, která dominuje pěstování GMO sóji v USA a Argentině. Světové pěstování sójových bobů ovládají tři pěstitelské oblasti – USA, Argentina a Brazílie. Jedinou z této trojice, která ještě může certifikovat sójové boby bez GMO, je Brazílie, což je něco, s čím by rádi Monsanto a kartel GMO potravin skoncoval. Není to zanedbatelná záležitost. Rozlohou zdaleka největší je u pěstování GMO plodin ve světě dnes GMO kukuřice a GMO sójové boby.

Bojové linie vytyčeny

Na konci srpna se staly bitevní linie ve válce za německou, a ve skutečnosti za globální, potravinovou bezpečnost jasně určenými. Na konci srpna skupina nejmocnějších německých super marketů po ZDG požadovala, aby přestala používat GMO krmivo jak u produkce vajec, tak drůbežího masa, počínaje 1. lednem 2015.

Počátkem prosince největší německý producent drůbežího, Weisenhof, se sídlem v Dolním Sasku, vyvěsil bílou kapitulační vlajku a oznámil, že se vrátí k používání krmiva bez GMO, kvůli „poptávce spotřebitelů“. Alexander Hissting z VLOG (Asociace potravin bez genetického inženýrství) řekl německému Spiegelu: „V nadcházejících měsících očekáváme téměř naprostý návrat drůbežářského průmyslu k produkci bez GMO.

Skupina předních německých uskupení super marketů, nespokojená s vysvětlením ZDG, se po tvrzení ZDG informovala u brazilských pěstitelů sójových bobů. Super markety zjistily, že jim drůbežářská asociace lhala. Důvod, který ZDG uvedla ohledně toho, proč přestala používat krmiva bez GMO, byl lživý. Zcela jistě existuje dostatek brazilského ne-GMO krmiva, aby mohly být uspokojeny potřeby Evropy.

Nemám naprosto žádný osobní ani profesní zájem na jakémkoliv z následujících uskupení super marketů. V zájmu většího povědomí spotřebitelů uvádím německé super markety, které doposud bojovaly proti ZDG, a uvádí, že je na volbě spotřebitelů, kde si budou kupovat drůbež pro svoji rodinu.

V r. 2013 uskupení dvanácti největších skupin super marketů v Evropské unii, z nichž osm sídlí v Německu, podepsalo to, co je známo jako Bruselská sójová deklarace. Ta požadovala, aby spotřebitel EU a zemědělci měli na výběr, jestli jíst nebo používat ne-GMO sóju. Byla to přímá reakce na oznámení některých britských super marketů, že budou používat GMO sóju při krmení zvířat poprvé.

Bruselská sójová deklarace, přímá rána Monsanto, Syngentě, BASF a dalším producentům GMO, deklaruje „přímou podporu pokračování, a dokonce rozšíření produkce ne-GMO sóji v Brazílii, aby ta mohla poskytovat evropským spotřebitelům potravinové produkty bez GMO, a tím jim dala možnost vykonávat své právo individuální potravinové suverenity.“

Nešlo o reklamní habaďůru. Mysleli to vážně a to zavdává důvod k oslavám. Německými super markety, které podepsaly Bruselskou sójovou deklaraci, jsou Edeka, Lidl, Rewe, Tegut, Deutsche Verband Tiernahrung e. V (DVT), Kaufland, Kaiser’s Tenglemann, Netto Marken-Discount. Rakouský Spar, belgická skupina Colruyt, portugalský Sonae a švýcarská Nova Network podepsaly také. Každý, kdo zašel na nákup do potravin v Německu, může zjistit, že je to mocná koalice vedoucí tajnou válku za naší potravinovou bezpečnost.

Příští bitva: Evropský parlament

Tato válka však vstupuje příští měsíc do nové fáze. V lednu 2015 bude Evropský parlament hlasovat o tom, jestli členské státy mohou rozhodovat samy o pěstování GMO plodin, nebo ne. To otvírá dveře pro zkorumpované národní představitele, jako v Británii, aby povolili GMO poprvé. V mimořádném kroku ve snaze varovat před takovým aktem skupina občanů Spojených států koupila celou stránku v londýnských Times a plakátová místa v Londýně, aby varovali britské občany ohledně reality, když se umožní pěstování GMO a jejich konzumace.

Otevřený dopis byl podepsán jedinci a organizacemi zastupujícími 57 milionů Američanů, a patřili k nim i americké celebrity Susan Sarandon, Daryl Hannah a Robert Kennedy ml., americké nevládní organizace, obchodní a podnikatelské skupiny jako Food &Water Watch, Sierra Club, Rachel Carson Council, Přátelé Země, Asociace organických spotřebitelů.

Podepsaný dopis dokumentoval dvacet let katastrofy v americkém zemědělství plynoucí z netestovaného používání GMO: „Píšeme to jako znepokojení občané, abychom se s vámi podělili o naše zkušenosti s geneticky upravenými plodinami a výslednými škodami na našem zemědělském systému a se znehodnocením našeho potravinového řetězce. V naší zemi tvoří GMO plodiny asi polovinu obdělávané půdu. Asi 94% pěstované sóji, 93% kukuřice a 96% bavlny je GMO.“ „GMO plodiny byly vpuštěny na trh na základě slibu, že budou neustále zvyšovat výnosy a snižovat používání pesticidů. Nezajistili ani jedno. Ve skutečnosti, podle nedávné zprávy americké vlády, jsou výnosy GMO plodin nižší oproti ne-GMO ekvivalentům. Farmářům bylo řečeno, že GMO plodiny budou přinášet také větší zisk. Skutečnost je, podle ministerstva zemědělství Spojených států, jiná…“

Otevřený dopis z Ameriky pokračuje zničující obžalobou jejich GMO na základě dvacetileté zkušenosti a dodává: „Náklady na pěstování těchto plodin rapidně vzrostly. GMO osiva nelze legálně uchovávat pro opětovně použití, což znamená, že farmáři musí kupovat nové osivo každý rok. Biotechnologické společnosti kontrolují ceny osiv, která stojí farmáře 3-6 krát více, než konvenční osiva. To, v kombinaci s obrovskými chemickými vstupy, které vyžadují, znamená, že GMO plodiny se ukázaly být na pěstování dražší, než konvenční. Kvůli disproporčnímu důrazu na GMO plodiny již nejsou osiva konvenčních odrůd široce dostupná, takže farmáři mají menší výběr a menší kontrolu nad tím, co pěstují.“

Byl to prezident George Herbert Walker Bush, kdo otevřel v r. 1992 dveře Monsantu, když zavedl americkou vládní politiku podvodné doktríny Monsanto o podstatné rovnosti, což umožňovalo Monsanto doslova to, aby ji prošly vraždy a rozšířila své GMO osiva a vnutila je nic netušící americké veřejnosti, bez nezávislých zdravotních a bezpečnostních dlouhodobých testů americké vlády.

Občanská vzpoura proti okrádání nás o naši potravinovou suverenitu a potravinovou bezpečnost nabírá nového a silně pozitivního rozměru s porážkou německé ZDG a jejího rozhodnutí. Můžeme se radovat z malých vítězství lidského respektu a slušnosti, zatímco přistoupíme k dalším větším akcím.

GMO: Germans Eating Healthy Again? vyšel 14. ledna 2015 na journal-neo.org. Překlad v ceně 472 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 125)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

24

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 52 čtenářů částkou 8 540 korun, což je 24 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 1

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Louisiana se stala prvním státem USA, který odmítl předat moc WHO-WEF10.04.24 20:12 USA 3

Zelené plány - vypínání plynu10.04.24 13:05 Německo 3

Pekarová moc utrácí, zlobí se Kverulant i ANO10.04.24 07:46 Česká republika 1

V Německu explodoval počet násilných činů u mladých cizinců10.04.24 07:36 Německo 2

Nastražte uši! Mluví k vám vaše děti! Budoucnost očima mladých. Báječné ohlasy na Českou republiku09.04.24 10:21 Rusko 0

Nejnepopulárnější světoví lídři podle New York Times08.04.24 20:36 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,82 Kč
Euro
25,31 Kč
Libra
29,64 Kč
Kanadský dolar
17,27 Kč
Australský dolar
15,34 Kč
Švýcarský frank
26,10 Kč
100 japonských jenů
15,45 Kč
Čínský juan
3,29 Kč
Polský zloty
5,88 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,48 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 599,02 Kč
1 unce stříbra
685,52 Kč
Bitcoin
1 505 323,24 Kč

Poslední aktualizace: 15.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 15 076