Jak ekonomické sankce vůči Rusku podporují bilaterální obchod a finance mimo sféru amerického dolaru

Dedolarizace

Rakesh Krishnan Simha

6.10.2014 Komentáře Témata: Rusko 1228 slov

Sankce nutí k tomu, že se velký objem obchodu a financí přesouvá mimo okruh tradičních sítí, což oslabuje kontrolu Západu nad takovými toky.

Západní sankce mají nechtěný účinek. Urychlují zrod paralelního ekosystému, kde země nepřidružené k Západu jsou schopny fungovat bez neustálé hrozby sankcemi. Bez kontroly Západu získává tato alternativní platforma na přitažlivosti překvapivě rychlým tempem.

Na počátek stojí za zmínku, že západní společnosti měly v Rusku velkou expozici. V kontrastu s tím je Rusko primárně vývozcem komodit jako ropa, plyn, kovy a nerosty, po kterých je velká poptávka – obzvláště na hladových trzích Asie. A to hlavní: zatímco západní spotřební a kapitálové zboží lze nahradit produkty asijských výrobců, ruské komodity jsou krví jak Asie, tak Evropy.

Krok SWIFTu

Posun směrem k ne-západnímu světu se odehrává nejrychleji v oblasti financí. To je sotva překvapivé, protože finanční toky se snadněji přesměrovávají – a nahrazují – než, řekněme, zásilka uhlí nebo ropný tanker.

Mezi desítkami sankcí namířenými proti Rusku byla nejextrémnější navržena Británií, která tlačila vůdce Evropské unie, aby zablokovali Rusku přístup k bankovnímu transakčnímu systému SWIFT. V Belgii sídlící SWIFT, což je zkratka Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, je hlavní tepnou finančního světa.

Omezení používání SWIFTu Rusům by bezpochyby narušilo finanční a obchodní aktivity v zemi, ale podle Richarda Reida z univerzity v Dundee ve Skotsku to může mít dlouhodobě stinné stránky. „Velká část ruských mezinárodních platebních toků by se přesunula na mnohem méně monitorované a měřené finanční kanály, a tím v budoucnu mimo jakékoli sankce,“ řekl Bloomberg News.

Ačkoliv německá kancléřka Angela Merkel britský návrh rychle odmítla jako příliš extrémní, škody již vznikly. Nyní je Moskvě nadmíru jasné, že ďábelská dvojčata USA-Británie nejsou spokojena se symbolickými sankcemi, ale opravdu chtějí zničit její ekonomiku. Za předjímání této rány její finanční krční tepně přišlo Rusko v červenci se zákonem, který by vytvořil místní ekvivalent SWIFTu.

Sankce rovněž posílily synergický efekt mezi Ruskem a Čínou. Vesti Finance uvádí, že sankce s cílem omezit Rusku přístup k financím nebudou mít téměř žádný smysl, protože ruské společnosti najdou nezbytné peníze v Číně. A Číňané jsou lační zvýšit dopad renminbi a přeměnit jej na světovou rezervní měnu.

Dedolarizace

Posun směrem k paralelnímu platebnímu systému se děje v tandemu se zbavováním se amerického dolaru, na kterém celá americká ekonomika – a hegemonie – stojí. Statut dolaru jako rezervní měny stojí na tom, že je jedinou měnou akceptovanou na ropném trhu, což je důvod, proč je rovněž znám jako petrodolar.

To se má změnit, protože Rusko a další vynořující se mocnosti plánují ustoupení od petrodolaru a rezervního statutu dolaru. Ale protože dominance dolaru je v obchodu s ropou tak velká, bude třeba někoho opravdu velkého, aby ho srazil.

Onou těžkou vahou je Gazprom. Kommersant uvádí, že tato ruská společnost začala zasílat ropu z Arktidy a že tankery dorazí do evropských přístavů tento měsíc, kdy platby budou v rublech. Gazprom bude také dodávat ropu přes ropovod východní Sibiř-Pacifik (ESPO) a bude platby akceptovat v čínském renminbi.

Finanční portál Zero Hedge uvádí: „Rusko aktivně protlačuje své plány odsunout americký dolar do zpětného zrcátka a nahradit ho bezdolarovým systémem – či dedolarizovat svět.

Citujíc Hlas Ruska Zero Hedge uvádí, že ministerstvo financí této země je připraveno dát zelenou plánu na radikální navýšení role rublu ve vývozních operacích, zatímco se bude snižovat podíl transakcí denominovaných v dolaru.

Jak Zero Hedge uvádí: „Čím více si Západ Rusko znepřáteluje, a čím více sankcí na něj uvaluje, tím více bude Rusko nuceno odejít z obchodního systému denominovaného v dolarech a přejít na systém obrácený na Čínu a Indii.“

Stojí za zmínku, že kontrakt s Čínou na sibiřský plyn ve výši 400 miliard dolarů – který Moskva a Peking dohadovaly více než deset let – byl konečně podepsán v květnu 2014, poté, co byly zahájeny západní sankce.

Armáda: Onen nervózní pocit

[]

Je ukazatelem nedostatku myšlení ve Francii a v Německu, když jsou tak snadno USA a Británií zmanipulovatelní k nedodržení vojenských kontraktů, které již byly podepsány s Ruskem. Pomineme-li zakomponované pokuty, je jisté, že porušení kontraktu vyplaší ostatní kupující.

Pokud Francie a Německo plánují odehnání svých zákazníků v oblasti zbraní, pak to co činí dělají velmi dobře. Ale podívejte se na to takto: možná je to přesně to, co USA a Británie plánovaly celou dobu – přitáhnout si rozčarované kupující.

Jako součást své modernizace ozbrojených sil si Rusko najalo německý Rheinmetall, aby mu vybudoval moderní vojenské výcvikové zařízení. Ale pod tlakem USA Německo kontrakt v hodnotě 134 milionů dolarů zrušilo. Strategy Page uvádí, že Rusko se může obrátit na Čínu, aby mu toto výcvikové středisko vybudovala, neboť Čína tuto technologii obdržela a vytvořila si na ni svoji vlastní.

„Rozrůstající se seznam sankcí vůči Rusku zasáhl ruský zbrojní průmysl obzvláště silně, protože nové ruské zbraně závisí na západních dodavatelích u některých vyspělých potřebných komponent,“ uvádí Strategy Page. „Čína toho využívá tím, že poukazuje na to, že se stala velkým výrobcem vyspělé elektroniky a mechanických komponent a může tak pravděpodobně nahradit západní dodavatele, kteří jsou nyní nedostupní kvůli sankcím. Zatímco Rusko nenakupuje příliš západních zbraní, kupuje od Západu spoustu vyspělých komponent (obzvláště elektronických). Spousta těchto položek je položek duálního charakteru použití, které Čína a další východoasijské země vyrábí také. Čína podporuje ruské kroky na Ukrajině a je nepřátelská vůči sankcím (pod kterými byla po desítky let). Peking věří, že může nahradit dostatek západních ruských dodavatelů na to, aby to čínským firmám přineslo ročně navíc další 1 miliardu dolarů.“

Podobně i Indie sleduje – smíšeně s pobavením a vyděšením – jak se Francie plazí před USA a nechává svůj obchod za 1,6 miliardy dolarů s loděmi Mistral jít ke dnu. Francie byla spolehlivým dodavatelem bojových systémů a nikdy se nevyhýbala obchodování s Indií. Nicméně to bylo v minulosti, kdy se Francie rozhodla vystoupit z NATO. Když nyní Paříž synchronizuje svoji zahraniční politiku s válečnými štváči ve Washingtonu, měla by být indická armáda opatrná ohledně technologie „Made in France“.

Samá ztráta pro Západ

Jak USA a EU tápají v temnotách, v zemích napojených na Rusko panuje značná aktivita. Stejně jako trhem poháněné kroky (vývozci potravin z Asie se snaží pilně zaplnit regály ruských samoobsluh), probíhají i strategické kroky. Například USA a EU mají monopol na širokotrupá letadla a také dominují ve středních kategoriích. Sankce jen zatlačí na rozvoj leteckých společných podniků, obzvláště mezi Ruskem a Čínou u širokotrupých letadel, a Ruskem a Indií u letadel střední velikosti.

Koncept „svět bez Západu“ byl poprvé zmíněn americkými akademiky Stevenem Weberem, Naasneen Barmou a Ely Ratnerem. „Preferenčním prohlubováním vlastních vazeb mezi sebou, a tím relativně rozvolňováním vazeb, které je váží k mezinárodnímu systému ustředěnému kolem Západu, budují vzestupující mocnosti alternativní systém mezinárodní politiky, jejímž konečným bodem není ani konflikt, ani přizpůsobení se Západu,“ říkají.

Takže ve skutečnosti tím, že nehrají podle pravidel a systému nastaveného Západem, vytváří alternativní uspořádání, ve kterém ani nevstupují do konfliktních situací se Západem, ani do podřízených aliancí (jako těch nabídnutých Jižní Koreji a Japonsku).

Za pár let se budou lidé Západu smutně poohlížet na sankce jako na bod zvratu, který předznamenal svět bez Západu.

Známka 1.2 (hodnotilo 237)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

32

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 64 čtenářů částkou 11 338 korun, což je 32 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 0

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 0

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Měnové kurzy

USD
23,66 Kč
Euro
25,25 Kč
Libra
29,47 Kč
Kanadský dolar
17,18 Kč
Australský dolar
15,23 Kč
Švýcarský frank
25,99 Kč
100 japonských jenů
15,33 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,11 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 174,48 Kč
1 unce stříbra
671,05 Kč
Bitcoin
1 454 471,39 Kč

Poslední aktualizace: 17.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 20 244