Ukrajina ve válce USA proti Evropské unii

Vladimír Nesterov

7.9.2014 Komentáře Témata: Evropská unie, Ukrajina 1236 slov

18. září navštíví Petro Porošenko USA. „Tato návštěva,“ uvádí se v tiskovém prohlášení Bílého domu, „bude demonstrací podpory Spojených států Ukrajině v její snaze o demokracii, nezávislost a stabilitu.“ Poznamenává se tam, že Obama s Porošenkem posoudí „pokusy o diplomatické řešení krize na východě Ukrajiny“ a také podporu její snahy „o ochranu své suverenity a územní celistvosti“. Z této diplomatické rétoriky lze učinit jen jeden závěr: válka na Ukrajině pokračuje a Evropa upadne do ještě větší závislosti na USA.

Finančně-ekonomická válka proti Evropě

Již v 90. letech minulého století se objevila myšlenka vytvořit TTIP – dohodu o transatlantickém obchodně-investičním partnerství mezi USA a EU (Transatlantic Trade and Investment Partnership). V r. 1998 se Evropanům podařilo částečně zablokovat americké požadavky na liberalizaci vzájemného obchodu, ale již v r. 2008 Evropský parlament podpořil prohloubení spolupráce mezi EU a USA, a v r. 2013 podpořil projekt transatlantické zóny volného obchodu. Mandát k vedení rozhovorů byl dán Evropské komisi (nevolenému orgánu – p.p.) a vlády zemí Evropy byly prakticky z tohoto procesu odstraněny. Rozhovory o TTIP již vstupují do závěrečné fáze a zhotovení dohody se očekává v r. 2015.

Bývalý ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn říká, že Evropa se nachází v mimořádně nevýhodné situaci. Rozhovory se vedou „neprůhledně“, dokumenty se nezveřejňují a neposuzují. Podle názoru Strauss-Kahna je naivní očekávat, že smlouva se týká pouze liberalizace celního režimu. V podstatě USA chtějí vnutit Evropě nové normy – technické, ekologické a sociální. Poté již Evropa nikdy nebude samostatným centrem síly. Nový trh v rámci TTIP zaváže Evropany zříct se podpory „méně produktivních“ sektorů ekonomiky, vše bude diktovat poptávka v USA.

Téhož názoru jsou i evropská levice a nová pravice, které dosáhly nemalých úspěchů v květnových volbách do Evropského parlamentu. Takže mluvit o triumfu „transatlantických idejí“ v Evropě je poněkud předčasné, ale Američané by nebyli Američany, aby nepředjímali náhradní cesty totálního, v první řadě ekonomického, porobení si Evropy.

Ukrajina v roli přisluhovače Washingtonu

V posledních dvaceti letech evropští politici s klidem sledovali převod reálné výroby mimo hranice svých zemí. Další ekonomický růst se plánuje na základě rozvoje sféry služeb a zvýšení role finančně-pojistného sektoru. Nicméně již na počátku tisíciletí při pohledu na nezaměstnanost a za přemýšlení o svém politickém osudu začali měnit své názory. Evropa, i když liknavě, přistoupila k reindustrializaci.

V nové ekonomické politice Evropanů spatřil Washington pro sebe hrozbu. Protože rozšiřování výroby si vyžaduje velké množství energetických zdrojů, zorganizovali Američané řadu pučů na Blízkém východě. Arabské režimy nakloněné spolupráci s Evropou (Muammar Kaddáfí dokonce financoval volební kampaň Nicolase Sarkozyho) byly zaměněny za islámské radikály. Samozřejmě, že islamisté mají k Americe stejně špatný vztah, ne-li horší, ale USA mají vlastní ropu a plyn, a Evropa ne.

Dále Washington potřeboval vytvořit „slabý článek“ na cestě ruského plynu do Evropy. S Běloruskem se to nepodařilo. Ale s Ukrajinou to vyšlo. Nejdříve Majdan 2004, nástup nových politických sil k moci, pak „plynové války“ let 2006-2009. „Plynový kohoutek“, zavřený v potřebný okamžik kyjevskými loutkami, začal hrát roli účinné „svěrací kazajky“ pro vzdorovité Evropany.

Nástup Janukoviče a jeho klanu „doněckých“ k moci, který se pokoušel sedět na dvou židlích najednou a orientovat se jak na Washington, tak na Moskvu, nadšení zámořských pánů nad životem nevyvolal. Nicméně bylo rozhodnuto počkat na volby v r. 2015 – převraty se nedělají každý rok!

Vážné korekce v plánech Američanů vyvolalo Janukovičovo odmítnutí podepsat na konci listopadu 2013 asociační dohodu Ukrajiny s Evropskou unií. Proto bylo zapotřebí ještě jednoho Majdanu a nového státního převratu.

Současná válka na jihovýchodě Ukrajiny, na území Doněcké a Luhanské národní republiky, je přímým důsledkem toho, že se v Kyjevě dostal k moci režim zrozený v puči. Vnitřní politika prosáklá odérem květnatého nacionalismu, nárůst vlivu neonacistů u moci, vytvoření soukromých armád oligarchy feudálního ražení, nadávání Rusku a Rusům, plné podvolení se americké diplomacii – to vše nemohlo nevyvolat protesty ruského a ruskojazyčného jihovýchodu.

Avšak místo aby vyslechl zákonné požadavky obyvatel Donbasu, odpověděl Kyjev silou. Tato válka pokračuje, bez ohledu na to, že DNR a LNR dokonce i dnes souhlasí se zachováním jednotné Ukrajiny. Jejich požadavkem je přiznání zvláštního statutu jejich území a zvláštního statutu ruštiny. A to bez ohledu na to, že armády těchto dvou republik přešly do rozhodného protiútoku, v důsledku čehož kyjevská moc může přijít o kontrolu nad celým pobřežím Azovského moře, až po Perekop. Válka bude prodloužena z vůle Washingtonu, a jedním z jejích cílů je kompromitace vyhlídky na jakékoliv porozumění mezi Ruskem a Evropou, což zároveň povede k dalšímu oslabení Evropské unie a k naprostému podřízení Evropy Spojeným státům.

Se stejným cílem se věnuje značné úsilí tomu, aby se Rusko vyprovokovalo k přímému zásahu do ukrajinského konfliktu, aby se Evropané přesvědčili o odvěké „agresivitě Rusů“. A spoustu jich přesvědčili. Stačí se podívat na polský a pobaltský tisk, plný úvah o tom, že jestli Amerika nezasáhne, objeví se v ulicích jejich měst „ruské tanky“ již přes noc.

Zhoubná cesta Evropské unie

Mimo mytických „ruských tanků“ existují ještě závažnější věci. Především Washingtonem Evropě vnucené sankce vůči Rusku. K dnešnímu dni je to největší úspěch USA v rozvracení ekonomiky Evropské unie. Již dnes lze mluvit o tom, že kvůli sankcím se ekonomika EU ocitla ve stagnaci, hrozící přechodem do krize. GDP Německa a Itálie po zavedení sankcí poklesl o 0,2%, a v pobaltských zemích pravděpodobně o 10%. Celkově ztráty Evropanů v důsledku sankcí, včetně finančního sektoru (v případě zablokování ruských plateb v evropských bankách „uvíznou“ stovky miliard euro), mohou podle odhadů nezávislých expertů činit nejméně bilion euro.

To vše probíhá v situaci, kdy i bez sankcí vypadá stav věcí v EU nevalně. Jak poznamenává Economist: „Německo se potácí na hranici krize, Francie uvízla ve stagnaci a GDP Itálie je stejný jako před 15 lety. Na tyto tři státy připadají dvě třetiny GDP celé eurozóny…“.

Podíváme-li se pozorněji na obsah třetího balíčku sankcí, lze snadno zjistit, že jejich hlavním cílem je zablokovat technologickou obnovu ropného průmyslu Ruska, a tím zkomplikovat dodávky ruských energetických surovin do Evropské unie. Tedy v první řadě jde o vytvoření dalších překážek pro provedení reindustrializace starého světa. Vždyť jiný zdroj plynu pro Evropu se v nejbližších desítkách let nepředpokládá.

Rozhovory o dodávkách břidlicového plynu z USA jsou lehkomyslnost. V samotné Americe se šíří hnutí proti těžbě břidlicového plynu vůbec, přičemž jsou do toho zainteresovaní nejen ekologové, ale i ropní magnáti, kteří si nepřejí dělit se o své zisky. Nakonec bude takový plyn pro Evropany dosti drahý: vytvořit zvláštní flotilu pro jeho dodávky a přijímací terminály není vůbec totéž, jako využívání již existující infrastruktury pro jeho dodávky z Ruska.

Tím, že se sankcí zúčastnila, zajistila si Evropská unie vlastní prohru v konkurenčním boji s Amerikou. Současné události lze závažností svých důsledků přirovnat pouze k druhé světové válce, kdy Evropané vlastníma rukama zničili svoji průmyslovou sílu ve prospěch a v zájmu USA, které se v důsledku toho přeměnily na velmoc.

V případě prodloužení sankcí vůči Rusku na neomezenou dobu a vytvoření transatlantické zóny volného obchodu se likvidace „evropské myšlenky“ a konec Evropské unie coby samostatného kulturního a ekonomického bloku stanou nevyhnutelným.

Украина в войне США против Евросоюза vyšel 5. září 2014 na Fondsk.ru. Překlad v ceně 529 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 213)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 5

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 993