Jižní kotel

Virtuální vítězství ukrajinské armady a faktická porážka jejich elitních sil

Martin Hyroš

19.8.2014 Komentáře Témata: Analýza, Ukrajina 1244 slov

Dne 4.8.2014 některá naše média přinesla zprávu o tom, že se přes 400 vojáků ukrajinské armády vzdalo Rusku. Zahraniční weby, zejména ukrajinské, přinesly dne 7.8.2014 další část příběhu – více než tisícovce vojáků ukrajinské armády se podařilo probít se z takzavného „Jižního kotle“. Kde je začátek příběhu a co se vlastně stalo?

Vše začalo nástupem nového prezidenta Ukrajiny Porošenka do funkce.

Citujme ze zprávy vydané dne 16.7.2014 na idnes.cz: „Ukrajinský prezident Petro Porošenko plánuje navrhnout dočasné příměří na východě Ukrajiny jako začátek svého mírového plánu. Bojové akce prý mají být ukončeny ještě tento týden. Příměří by mělo být vyhlášeno v okamžiku, kdy armáda uzavře hranice s Ruskem.

Ve skutečnosti se jednalo o klasický newspeak – žádné příměří nemělo být uzavřeno. Měla být uzavřena hranice s Ruskem. Tím se měla odříznout domobrana od zásobování a následně měla být vyhlazena.

Útok začal na obou stranách – ze jihu z Amvrosiivky a ze severu z Stanytsia Luhanska.

Do boje byly vrženy ukrajinské elitní jednotky, 72, 51, 28 a 24 mechanizovaná brigáda a 79 výsadková brigáda. Celkově mělo bojové uskupení cca 5 000 vojáků. Zdroj: http://ru.wikipedia.org/wiki/Южный_котёл

Proti nim stály spočátku jen lehce vyzbrojené a špatně koordinované jednotky domobrany.

Proto již 19.7.2014 mohl Kyjev hlásit odříznutí zásobovacíh tras a uzavření hranic. Viz. např. Velký úder, přiznali povstalci o odříznutí Doněcku od zásobování z Ruska nebo Hranicí s Ruskem máme pod kontrolou, tvrdí Ukrajinci.

Co se tedy stalo mezi 19.7. a 7.8.2014, kdy se zbytkům zdecimovaného uskupení v počtu něco málo přes tisíc mužů podařilo probít se z Jižního kotle?

Ukrajinské ozbrojené síly nebyly schopny vytvořit kontrolu nad Doněckým hřebenem a hlavní silnicí, procházející touto oblastí.

V důsledku prudkého odporu domobrany ukrajinské síly jen částečně splnily úkol - na hranici zůstala "díra" široká 80-100 km. Střety se přestěhovaly do poziční fáze.

Začaly se projevovat problémy, které byly při plánování této operace podceněny.

Začnu citátem: „Amatér hledí na výzbroj, profesionál na logistiku.

Zde byl

První problém - logistika

Zásobování takového uskupení je logisticky náročné samo o sobě. V bojových podmínkách s téměř nefunkční organizací, již ukrajinská armáda bezesporu je, se jedná o úkol na hraně možností.

Skutečnost byla mnohem horší. Toto uskupení poslali do týlu nepřítele. Zanedlouho začalo docházet jídlo, voda, střelivo a palivo.

Druhý problém – partyzánská válka.

Opět použiji citát, tentokrát z knihy Umění války.

„Mistr Sun pravil:
Jsme-li to ovšem my kdo si nepřeje střet
pak nás nepřítel nesmí napadnout
i kdybychom hájili ležení
toliko do písku načmárané -
zavedeme-li ho jinam
Sami majíce před očima
tvar a podobu nepřítele
zůstaneme mu neviditelní
bez tvaru bez podoby
Zůstaneme celiství
zatímco nepřítel bude rozdělen
zůstaneme stmeleni v jediný šik
zatímco on se rozpadne na deset dílů
A udeříme-li na něj v takové chvíli
bude nás rázem jakoby deset na jednoho.“

Ukrajinská (tak jako naše) armáda je cvičena na boj velkých uskupení. Dává tak nepříteli značnou výhodu. Nebyla a není cvičena na boj s relativně malými, mobilními, vysoce motivovanými jednotkami domobrany, které znají perfektně místní terén.

Jednotkami, které se odmítají nechat zmasakrovat, a využívají všechny výhody partizánského způsobu boje.

Ukázka taktiky domobrany „udeř a uteč“ zde: http://rusvesna.su/news/1407264216&usg=ALkJrhg6BuBOCGwZJHewXWav2WbQ_N-fSA

Třetí problém – úroveň použitých prostředků

Plošné bombardování měst, zabíjení civilistů, dětí a žen po stovkách spůsobilo sjednocení odporu proti Kyjevu a zmnohonásobilo příliv dobrovolníků do domobrany. Jestliže v počátcích konfliktu bylo na straně domobrany do pěti tisíc aktivních bojovníků, v současné době má pod sebou jen Strelkov dle vlastních slov deset tisíc bojovníků. Kde se vzali? Samotný Kyjev přiznává, že jen policistů zběhlo 20 tisíc.

Čtvrtý problém - kvalita velitelského sboru

Ukrajinským ministrem obrany byl jmenován Valerij Heletej. O jeho způsobilosti vykonávat tuto pozici nejlépe hovoří jeho slib, že přehlídka vítězství bude v Sevastopolu na Krymu.

Dalším důležitým mužem je Andrej Parubij.

V roce 1991 založil společně s Olehem Ťahnybokem Sociálně-národní stranu Ukrajiny, která kombinovala radikální nacionalismus s neonacistickými prvky (např. názvem nebo znakem připomínajícím symbol wolfsangel).V letech 1998 až 2004 vedl Parubij polovojenskou složku strany zvanou Vlastenci Ukrajiny.

V roce 2004 byl Parubij jedním z čelných představitelů tzv. Oranžové revoluce. V únoru 2010 požádal Evropský parlament, aby europoslanci přehodnotili svou negativní reakci na vyznamenání Stepana Bandery titulem Hrdina Ukrajiny.

Od prosince 2013 do února 2014 byl jedním z komandantů tzv. Euromajdanu, koordinoval dobrovolnické jednotky obrany účastníků protestů.Po vítězství Euromajdanu a svržení prezidenta Viktora Janukovyče byl jmenován tajemníkem Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

Na druhé straně konfliktu byl nejviditelnější postavou Igor Girkin (Strelkov), zkušený veterán tří válek. (nyní zřejmě těžce zraněn) (podle Sakera Strelkov raněn není, poznámka editora.) Nebyl samotný. Začínají se vynořovat další talentovaní velitelé, jako je velitel praporu „Přízrak“ a současně velitel domobrany Lugansk, Alexei Brain. Nebo Alexander Zaharchenko – předseda vlády Doněcké republiky.

Pátý problém - kvalita mužstva

Na straně Kyjeva bojují dvě skupiny vojsk:

  1. ukrajinská armáda,
  2. soukromé armády oligarchů, žoldáci a jednotky Pravého sektoru.

Ukrajinská armáda se nyní skládá převážně z násilím odvedených vojáků bez výcviku a bez motivace. Na Ukrajině byla vyhlášena již třetí mobilizace, (info zde), proti které se zvedá stále větší odpor. Viz. např. zde nebo zde.

Druhá skupina bojující na straně Kyjeva jsou soukromé armády oligarchů, žoldáci a jednotky Pravého sektoru, které bojují za peníze.

Tyto polovojenské jednotky se používájí převážně jako čistící – tedy při provádění genocidy civilního obyvatelstva. Typickým představitel je fašistický prapor Azov, viz zde.

Na druhé straně fronty nyní bojuje zejména místní domobrana, doplněná dobrovolníky z Ruska. Okrajově na straně domobrany bojují i jiné národnosti – Srbové, Češi, Španělé. Jedná se o vysoce motivované vojáky, mnohdy s bojovou zkušeností z Čečenska a s vojenským výcvikem u různých druhů vojsk.

Tyto okolnosti měly za následek následující skutečnosti:

Jednotky Kyjeva byly pod neustálýmy útoky od neviditelného nepřítele, který využívá taktiku partyzánského boje – udeř a uteč. Viz. Např. zde.

První byla zničena u Zelenopole skoro celá 72 mechanizovaná brigáda. Video např. zde.

Ostatní součásti bojového uskupení byly ničeny po částech neustálým odstřelováním.

Situace se stávala neudržitelnou. Kyjev přiznal ztrátu 7 letadel při pokusu o zásobování obležených jednotek. Další pokusy o zásobování po zemi skončily zničením zásobovacích konvojů.

Demoralizovaní vojáci, bez velení, jídla a munice začali hromadně přecházet do Ruska.

4.8.2014 do Ruska uteklo přes 400 ukrajinských vojáků.

7.8. 2014 odstupuje z funkce Andrej Parubij - tajemník Národní bezpečnostní a obranné rady Ukrajiny (orgánu, který řídí Ministerstvo obrany a ozbrojené složky).

8.8.2014 Zbytky zdecimovaných sil v počtu něco přes tisíc mužů uniknou z obklíčení. Na místě zanechají desítky kusů obrněné techniky.

9.8.2014 – Porošenko dal pokyn k prošetření selhání speciální operace na hranici s Ruskem.

Celková ztráty ukrajinské armády v mrtvých a raněných v Jižním kotli jsou odhadovány na 2-3 tisíce lidí.

Bylo zničeno vybavení tohoto bojového uskupení. Navíc část z tohoto vybavení přešla do rukou domobrany.

8.srpna domobrana uvedla, že se zmocnila 67 kusů bojové techniky v různých stupních poškození včetně 18 systémů "Grad“, protiletadlových systému „Vosa“, 15 tanků a obrněných transportérů, houfnic, přenosných protiletadlových systémů a BVP.

Závěr:

Byly zničeny elitní jednotky ukrajinské armády. Jejich obnova v dohledné době není možná. Tím došlo alespoň k částečnému vyrovnání sil.

Masivní ztráty na straně Kyjeva vedly k vystřízlivění ohledně rychlého konce války. Zvedl se odpor proti další mobilizaci. Lidé nechápou, proč by se měli nechat zabíjet.

To spolu s faktickým ekonomickým kolapsem Ukrajiny vede k velkému sociálnímu napěti.

A zima se blíží...

Další podrobnosti na http://ru.wikipedia.org/wiki/Южный_котёл

Autor je bývalý výsadkář a veterán (UNPROFOR 1992), nyní člen aktivních záloh.

Známka 1.2 (hodnotilo 300)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 25 887